Gestart met een vennootschap - Geld uit vennootschap halen

Recent toegevoegde tips & adviezen

TACTIEK & STRATEGIE - AANKOOP FIETS - 11.06.2021

Elektrische fiets privé kopen of via uw vennootschap?

U bent van plan om een elektrische fiets aan te schaffen die u zowel privé als beroepsmatig zal gebruiken. Koopt u die fiets dan beter privé, of laat u dat uw vennootschap doen? Waarvan is die keuze afhankelijk?
Lees meer

FISCAAL - TANTIÈME - 10.06.2021

Hoeveel tantième mag u eigenlijk uitkeren?

Een abonnee wilde dat weten. Een abonnee wiens vennootschap over boekjaar 2020 een mooi resultaat behaalde, wilde zichzelf een extraatje uitkeren. Hij zou dat graag doen door zich eerstdaags op de jaarvergadering een tantième te laten toekennen. Beperkingen inzake het bedrag? Ja en neen... U bent in principe vrij om de grootte van het tantième zelf te bepalen. Er is wat dat betreft geen enkele voorwaarde inzake de verhouding tussen het tantième en uw gewone loon van 2020. Of u nu in 2020 veel of weinig loon opgenomen heeft, maakt dus niet uit voor de grootte van het tantième. ...
Lees meer

AANKOOP WONING - LENING - 09.06.2021

Woning kopen met uw vennootschap als bank?

Uw klant heeft een woning op het oog, maar de bank is niet bereid om hem de volledige aankoopprijs te lenen. Privé bezit hij amper spaargeld, maar in zijn vennootschap zit er wel een mooi spaarpotje. Kan hij dat geld dan van zijn eigen vennootschap lenen? Hoe pakt hij dat het best aan?
Lees meer

FISCAAL - TANTIÈME - 27.05.2021

Tantième opnemen: hoe zit dat privé?

Op de jaarvergadering over boekjaar 2020 gaat u voor het eerst een tantième opnemen. Hoe zit dat dan met uw loonfiche daarvoor en de bedrijfsvoorheffing?
Lees meer

DIVIDEND - 27.05.2021

€ 1.600 belastingvrij dividend uit uw kmo halen?

Op de uitkering van ‘gewone’ dividenden betaalt u in principe 30% of 15% roerende voorheffing (rv). Volgens een collega kunt u echter jaarlijks € 1.600 aan dividenden belastingvrij uit uw kmo halen. Hoe zit dat juist?
Lees meer

SOCIALE BIJDRAGEN - 27.05.2021

Timing sociale bijdragen op een tantième?

Een abonneevraagje... Een collega heeft zich op de jaarvergadering van 2021 voor de eerste keer een tantième laten toekennen. Hij weet dat hij daarop sociale bijdragen zal moeten betalen, maar vraagt zich af wanneer precies. Voor welk jaar is het een inkomen? Voor de vennootschap van uw collega is het tantième een aftrekbare kost voor boekjaar 2020, maar voor hem is het pas een inkomen voor het jaar van toekenning, dus 2021. Dat is niet enkel voor de belastingen het geval, maar ook voor de sociale bijdragen. ...
Lees meer
Gestart met een vennootschap - Geld uit vennootschap halen

Meest gelezen tips & adviezen

VERZEKERINGEN - SOCIALE BIJDRAGEN - 20.04.2021

Sociale bijdragen laten betalen door uw vennootschap?

U verneemt van een collega dat hij zijn sociale bijdragen steeds laat betalen door zijn vennootschap. Zijn boekhouder heeft hem immers gezegd dat dit veel interessanter is. Is dat effectief zo of hangt het er een beetje van af?
Lees meer

FISCAAL - VASTGOEDINVESTERING - 27.05.2021

Pand beter niet voor de volle 100% aankopen via uw BV?

U heeft een mooi spaarpotje in uw eenpersoons-BV en u wilt hiermee investeren in vastgoed gelegen in Vlaanderen. Volgens een collega doet u deze aankoop dan het best in mede-eigendom, bijvoorbeeld 99% via uw BV en 1% privé. Waarom zou u dit doen en kan dat zomaar?
Lees meer

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 29.04.2021

‘Liquiditeitstest’ doorstaan alvorens dividend uit te keren?

Ondanks de coronacrisis deed uw BV het goed in 2020 en daarom wilt u uzelf een mooi dividend of tantième uitkeren. Volgens uw boekhouder moet u dan echter eerst een ‘liquiditeitstest’ doen. Wat is dat juist en hoe pakt u dit aan?
Lees meer