Recht

Recent toegevoegde tips & adviezen

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 22.04.2024

Een particuliere klant kan zijn bestelling niet altijd annuleren!

Wanneer kan een klant een bij uw onderneming geplaatste bestelling annuleren of zgn. herroepen? Welke bedenktijd heeft hij daarvoor? Maakt het een verschil uit naargelang die klant een andere ondernemer, dan wel een particulier is?
Lees meer

FACTUUR - PROTESTEREN - 22.04.2024

Protest tegen een factuur regelen in uw algemene voorwaarden

Kunt u in uw algemene voorwaarden aangeven hoe en binnen welke termijn uw klanten een factuur desgevallend moeten protesteren? Gelden dezelfde regels naargelang u zakendoet met andere ondernemers, dan wel met consumenten?
Lees meer

RECHT - NOTARIËLE AKTE - 22.04.2024

Notarisakten kunt u digitaal ondertekenen sinds 8 april 2024

Een recente wet van 27 maart 2024 zorgt ervoor dat u sinds 8 april 2024 een akte bij de notaris digitaal kunt ondertekenen. Wat moet u daarover weten?
Lees meer

FAILLISSEMENT - 15.04.2024

Pre-pack of stil faillissement: nuttig instrument?

Recent was er veel media-aandacht voor het faillissement van busbouwer Van Hool. In dat dossier was er sprake van een ‘besloten voorbereiding van het faillissement’ (ook ‘stil faillissement’ of ‘pre-pack’ genoemd). Wat is de bedoeling van deze procedure? Wat houdt ze precies in? En volgt er dan later een gewoon faillissement?
Lees meer

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 09.04.2024

Aankloppen voor betaling bij de partner van de klant?

Kunt u, als de klant een bestelling plaatst en die niet betaalt, ook aankloppen bij diens partner? Maakt het een verschil uit of ze gehuwd of wettelijk samenwonend zijn? Hoe kunt u zich op voorhand beveiligen?
Lees meer

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 09.04.2024

Wat als de communicant zijn geschenk wil ruilen?

Een communicant wil het cadeau dat iemand bij u kocht graag ruilen. Bent u dan verplicht om op die vraag ook in te gaan? Kan de communicant zelfs vragen dat u de aankoopprijs gewoon aan hem terugbetaalt? Hoe gaat u het best te werk?
Lees meer
Recht

Meest gelezen tips & adviezen

ACTUALITEIT - RECHT - 28.02.2024

Onderaannemer niet langer immuun t.o.v. bouwheer

Op basis van een nieuwe wet van 1 februari 2024 zou u als onderaannemer weleens gemakkelijker aansprakelijk kunnen worden gesteld door de klant van uw hoofdaannemer. Wat moet u daarover weten? En is het mogelijk om u daar contractueel tegen te beschermen?
Lees meer

VENNOOTSCHAPSVORMEN - STATUTENWIJZIGING - 26.03.2024

U had een CommVA, CVBA of CVOA, nu nog iets doen?

Uw vennootschap was een CommVA, CVBA of CVOA. Het hervormde vennootschapsrecht heeft die vennootschapsvormen echter afgeschaft en als u de statuten nog niet gewijzigd heeft, is uw vennootschap op 1 januari 2024 automatisch omgezet in respectievelijk een NV, BV of VOF. Moet u dan nu nog iets doen?
Lees meer

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 26.02.2024

Cashgeld ook verplicht aanvaarden vanaf 2024!

Elektronisch betalen is dermate ingeburgerd dat nog maar weinig mensen cash betalen. Mag u dan zonder meer weigeren om cashgeld te aanvaarden en zijn er ter zake verschillende regels voor consumenten, dan wel voor andere ondernemers? Wat zegt een nieuwe wet die op 8 februari 2024 daarover gestemd werd?
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app