GRONDIG ONDERZOCHT - PRAKTIJKRUIMTE - 12.01.2021
Praktijk in gezinswoning en echtscheiding: de fiscale kant
Stel, uw praktijkruimte bevindt zich in de gezinswoning, maar ingevolge een echtscheiding moet u die verlaten. Vermits u de afschrijvingen van de praktijkruimte niet meer kunt voortzetten, rijst dan de vraag of u een zgn. minderwaarde (als beroepskosten) kunt aftrekken. Is dat zo of toch niet? Een recent arrest licht toe...
Lees meer
RELATIEBREUK - 17.12.2020
Zelf de alimentatie berekenen?
Bij een discussie is het de familierechtbank die de alimentatie vastlegt. Er bestaat nu een online berekeningsmodule om zelf de alimentatie in te schatten. Van wie gaat die module uit? Kunnen de ex-partners ook zelf een overeenkomst sluiten over de alimentatie, wanneer ze het op basis van die berekening onderling eens raken? Is de rechter gebonden door de resultaten die u via die rekenmodule verkrijgt? Kunt u op die basis ook een wijziging vragen van een lopende alimentatie?
Lees meer
MEDE-EIGENDOM - 17.12.2020
Nieuwe regels vrijwillige mede-eigendom
Het nieuwe Wetboek Goederenrecht wijzigt vanaf 1 september 2021 de regels rond mede-eigendom. Dat is bv. van belang wanneer samenwonende partners een onroerend goed kopen. Wanneer is er sprake van vrijwillige mede-eigendom? Hoe kunnen de mede-eigenaars dan uit onverdeeldheid treden? Gelden deze regels ook als er een beding van aanwas of een tontine bestaat? Kunt u overeenkomen om gedurende een bepaalde tijd in onverdeeldheid te blijven?
Lees meer
FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 27.10.2020
Weet de fiscus eerstdaags echt alles over uw rekeningen?
Als het van de nieuwe regering afhangt, moeten de banken in de toekomst nog meer gegevens bezorgen aan het zgn. Centraal Aanspreekpunt of het CAP. Wat zou er dan veranderen en heeft dit ook gevolgen bij een fiscale controle?
Lees meer
PRIVÉ - KINDEREN - 08.09.2020
Een onderhoudsuitkering i.p.v. een kot: fiscaal de max?
Een kot of studio huren voor uw kind-student kost al gauw € 500 à 800 per maand. I.p.v. zelf de huur te betalen, kunt u beter een onderhoudsuitkering aan uw kind betalen, óók als u niet gescheiden bent. Die is nl. fiscaal aftrekbaar, zo hoort u zeggen. Is dat echter wel waar en zo ja, levert het ook echt profijt op?
Lees meer
ECHTSCHEIDING - 03.09.2020
Gemeenschappelijk pand: wie betaalt kosten?
Na een echtscheiding duurt het vaak nog een hele tijd vóór de gezamenlijke eigendommen verdeeld of verkocht worden. Wie lost intussen de lening verder af en wie betaalt de verzekering en de onroerende voorheffing? Hoe zit het dan met kosten van nutsvoorzieningen? Kan de rechtbank hierover een beslissing nemen? Kunt u schuldeisers verplichten om de rekeningen op te splitsen? Kunt u vragen dat uw ex u achteraf de helft terugbetaalt, wanneer u een schuld alleen betaald heeft?
Lees meer