Vastgoed

Recent toegevoegde tips & adviezen

BELASTINGEN - 01.06.2023

Zetelverplaatsing van vennootschap met onroerend goed: registratiebelasting?

In een recente ruling van 24 oktober 2022 heeft Vlabel zich uitgesproken over de gevolgen op het vlak van de registratiebelasting van de zetelverplaatsing van drie Hong Kong-vennootschappen naar België. Bijzonderheid in deze was dat de vennootschappen Belgische onroerende goederen in hun bezit hadden. Impliceert de zetelverplaatsing van die vennootschappen een overdracht die het verkooprecht opeisbaar maakt?
Lees meer

6%-BTW-TARIEF - PRIVÉGEBRUIK - 31.05.2023

Welk btw-tarief bij installatie van een warmtepomp?

Met de terugkeer van het mooie weer zullen uw klanten met een zwembad dit opnieuw in gebruik willen nemen. Om hun energierekening te verlagen, vragen ze u om een warmtepomp bij hen te installeren. Hoe wordt de installatie van een dergelijke pomp gefactureerd?
Lees meer

VERHUUR - 30.05.2023

Een studentenkamer huren of verhuren: aandachtspunten

Voor hoelang wordt een huurcontract voor een studentenkamer aangegaan? Kan de huurder het contract tussentijds beëindigen? Welke huurwaarborg mag de verhuurder vragen? Zijn er ook grenzen aan de huurprijs die u kunt vragen? Kan de student zijn kamer onderverhuren als hij op Erasmus gaat of meerdere maanden een stage moet volgen? Gelden dezelfde regels in Wallonië en Brussel?
Lees meer

ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 31.05.2023

Hét alternatief voor de Nederlandse notaris?

Om schenkbelasting te vermijden werd in de praktijk soms al gewerkt via de nieuwe techniek van inbreng in een maatschap zonder creatie van nieuwe aandelen. In twee recente voorafgaande beslissingen bevestigt Vlabel deze techniek...
Lees meer

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 31.05.2023

Na overname aansprakelijk voor de fouten van de verkoper?

U heeft de zaak van een concurrent overgenomen. Bent u dan aansprakelijk voor de fouten die deze concurrent gemaakt heeft en moet u daarvoor garantie geven? Welke afspraken kunt u met uw voorganger daarover maken?
Lees meer

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 31.05.2023

Hoofdaannemer is aansprakelijk voor onderaannemer

De bouwheer beklaagt zich over werken die uw onderaannemer bij hem uitvoerde en weigert uw factuur te betalen of vraagt u om garantie. Kunt u hem ‘doorverwijzen’ naar uw onderaannemer? Wat moet u in zo’n geval doen?
Lees meer
Vastgoed

Meest gelezen tips & adviezen

FISCAAL - PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 10.03.2023

Opbrengstappartement via uw vennootschap kopen?

U overweegt een woning of appartement te kopen die u zal verhuren aan derden, dus niet zelf zal bewonen. Koopt u dat pand dan beter aan via een vennootschap of koopt u het privé? Welke fiscale argumenten zijn er daarbij van belang?
Lees meer

FISCAAL - VARIA - 27.03.2023

Fiscale voordelen bij lening voor tweede verblijf anno 2023

U heeft een tweede verblijf gekocht of een woning die u wilt verhuren. Kunt u nog steeds bepaalde fiscale voordelen krijgen als u voor die aankoop gaat lenen en hoeveel precies?
Lees meer

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 13.03.2023

Voordeel verwarming en elektriciteit: wanneer wordt dat nog forfaitair bepaald?

Omdat de energieprijzen in 2022 torenhoog waren, heeft u toen uw privéfacturen voor verwarming en elektriciteit door uw vennootschap laten betalen, ervan uitgaand dat u dan daarvoor op een forfaitair voordeel alle aard belast zou worden. Maar is dat nog wel altijd zo?
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app