Vastgoed

Recent toegevoegde tips & adviezen

FISCAAL - SCHENKING - 18.01.2021

Drie jaar blijven leven na schenking volstaat!

De fameuze driejaarstermijn. Schenkt u bv. een som geld aan uw zoon (roerende goederen) via een hand- of bankgift en laat u die schenking niet registreren om zo geen schenkbelasting te moeten betalen, dan betaalt uw zoon alsnog erfbelasting op die schenking zo u als schenker sterft binnen de drie jaar na de schenking. ...
Lees meer

WONINGHUUR - VREDERECHTER - 18.01.2021

Een dringende procedure starten tegen uw huurder?

Stel, uw huurder vernielt uw huurpand en u wilt dringend ingrijpen om ergere schade te voorkomen. Kunt u in dergelijke gevallen dan een spoedprocedure instellen? Hoe doet u dat en hoe zit dat in de verschillende gewesten?
Lees meer

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 18.01.2021

Wet over AV tijdens coronacrisis is eindelijk definitief!

Eindelijk is de wet die weergeeft wat er moet gebeuren met de algemene vergaderingen van mede-eigenaars tijdens de coronacrisis, in werking. Wat wijzigt er precies en gaat dat dan om tijdelijke of definitieve wijzigingen?
Lees meer

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 18.01.2021

Hoe een algemene vergadering ‘op afstand’ organiseren?

Sinds de wet van 18.12.2020 is het als mede-eigenaar in een appartementsgebouw voortaan soms mogelijk om een algemene vergadering ‘op afstand’ bij te wonen. Hoe zit dat precies en hoe organiseert u dat als syndicus?
Lees meer

VLAAMS GEWEST - FISCAAL - 18.01.2021

Uitstel van betaling ov in Vlaanderen en Brussel

Uitstel voor betaling ov in Vlaams gewest voor vennootschappen. De onroerende voorheffing moet normaal gezien betaald worden binnen een termijn van twee maanden na datum van verzending van het aanslagbiljet. Voor aanslagjaar 2020 krijgen vennootschappen echter langer de tijd. Ze mogen de betaling van de onroerende voorheffing uitstellen tot uiterlijk 30 april 2021, ondanks de gewone betaaltermijn die op de aanslagbiljetten vermeld staat. ...
Lees meer

VASTGOEDMAKELAAR - VERKOOP - 18.01.2021

Nuttige info als eigenaar op MyMinfin

Als eigenaar van een perceel vindt u sinds enkele jaren de kadastrale documenten, aankoopaktes, enz. op MyMinfin terug. Sinds kort vindt u er nog meer informatie.
Lees meer
Vastgoed

Meest gelezen tips & adviezen

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 10.11.2020

Verbouwingen door een vennootschap-vruchtgebruiker

Een BV(BA) koopt het vruchtgebruik van een pand en haar zaakvoerder de blote eigendom. Het pand wordt verbouwd, grotendeels op kosten van de vennootschap. Volgens de fiscus heeft de BV(BA) een voordeel alle aard (VAA) verleend aan haar zaakvoerder. Wat vond de rechter daarvan op 15.09.2020?
Lees meer

BTW - TARIEF - 17.11.2020

Wanneer kan uw tuinhuis met 6% btw gefactureerd worden?

Zoals u weet, betaalt u in principe slechts 6% btw op de verbouwing van uw woning van minstens tien jaar oud die hoofdzakelijk privé gebruikt wordt. Is dat ook zo als u een garage of een tuinhuis bouwt of uw oprit of terras laat aanleggen?
Lees meer

6%-BTW-TARIEF - AFBRAAKWERKEN - 13.11.2020

Slopen en heropbouw tegen 6% voor heel België?

Uw particuliere klant wil een gebouw afbreken en een woning in de plaats zetten. Uw klant had gelezen dat het 6%-btw-tarief in dat verband voor heel België zou gelden en vraagt u om dat te factureren met 6% btw. Kan dat zomaar of zijn er bijzondere voorwaarden na te leven?
Lees meer