Vastgoed - Aan- & verkoop

Recent toegevoegde tips & adviezen

BELEGGEN - ONROEREND GOED - 24.11.2023

Beleggen in de zorgsector: hoe doet u dat?

De vergrijzing van de bevolking in Europa maakt beleggen in zorgvastgoed interessant, maar hoe doet u dat? En wanneer bedraagt de roerende voorheffing (rv) op dividenden slechts 15% in plaats van 30%?
Lees meer

BANK - LENING - 20.11.2023

De eerste jaren een laag inkomen: toch een lening?

Stel, voor een kandidaat-koper liggen de maandlasten van een gewone hypothecaire lening de eerste jaren te hoog. Het kan bv. gaan om een arts die stage loopt, een beginnende ondernemer of een koper die simpelweg nog middelen wil investeren in de inrichting. Kan hij dan toch een lening verkrijgen?
Lees meer

ONROEREND GOED - AANNEMER - 20.11.2023

Wanneer checken of aannemer sociale schulden heeft?

Stel, u doet als ondernemer een beroep op een aannemer in de bouw- of bewakingssector. In dat geval moet u voordat u de factuur betaalt nagaan of die aannemer schulden heeft bij de RSZ of de fiscus. Wat zei het Hof van Cassatie daar onlangs over?
Lees meer

ONROEREND GOED - 30.10.2023

Werken met een immomakelaar voor verkoop of verhuur: spelregels?

Met welke wettelijke spelregels moet een vastgoedmakelaar rekening houden? Moet de makelaar een schriftelijke overeenkomst met u afsluiten? Zijn er grenzen aan de duur van het contract? Kunt u zich nog bedenken zodra u de makelaarsopdracht heeft ondertekend? Kan de makelaar na het einde van de opdracht soms ook nog aanspraak maken op een vergoeding?
Lees meer

BANK - HYPOTHEEK - 23.10.2023

Lagere dossierkosten bij bank vanaf 1 januari 2024

Afsluiten van een hypothecair krediet wordt goedkoper vanaf 2024. Wilt u een hypothecaire lening afsluiten, dan komen daar heel wat extra kosten bij kijken. Het gaat dan om de aktekosten bij de notaris, registratierecht, soms premies voor de schuldsaldoverzekering, maar ook de dossierkosten die de bank aanrekent. ...
Lees meer

REGISTRATIERECHTEN - TERUGGAVE - 23.10.2023

Teruggave bij snelle wederverkoop nog net interessant?

Door omstandigheden wilt uw klant een recent gekochte gezinswoning nu opnieuw verkopen. Kan hij dan verkooprecht terugkrijgen? Is dat altijd interessant?
Lees meer
Vastgoed - Aan- & verkoop

Meest gelezen tips & adviezen

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 11.09.2023

Wat is de grond waard als uw vennootschap een pand koopt?

Uw vennootschap heeft onlangs het compromis voor de aankoop van een pand ondertekend. Hoe verdeelt u dan de aankoopprijs over het niet-afschrijfbare grondgedeelte en het gebouw? Hoe pakt u dat correct aan om de fiscus buitenspel te zetten?
Lees meer

VLAAMS GEWEST - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 09.10.2023

Nieuwe Vlaamse website met energiescore

https://apps.energiesparen.be/zoek-een-epc . Via deze nieuwe website kunt u een adres ingeven van een woning of appartement – ook als niet-eigenaar – en kunt u de energiescore en het label raadplegen. U vindt ook de datum waarop het EPC opgemaakt werd. Ook kunt u zien of in appartementsgebouwen er een EPC voor de gemene delen bestaat. ...
Lees meer

VRUCHTGEBRUIK - 17.10.2023

Gesplitste aankoop met vennootschap: waardering vruchtgebruik

In twee arresten van 9 november 2021 en 7 juni 2022 bevestigt het hof van beroep van Brussel een aantal belangrijke principes inzake waardering van vruchtgebruik. Deze zijn dienstig bij controles van in het verleden opgezette waarderingen, maar bepalen ook de krijtlijnen waarbinnen nieuwe vruchtgebruikconstructies kunnen worden opgezet.
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app