Vastgoed - Bouwen & verbouwen

Recent toegevoegde tips & adviezen

BTW - ONROEREND GOED - 16.06.2021

Verhuur gemeubelde studentenkamers zonder btw?

Verhuur vrijgesteld van btw? Dat is inderdaad het algemene principe. Concreet moet er dan over de verhuur geen btw gerekend worden, wat ook impliceert dat er geen btw gerecupereerd kan worden op kosten die daarmee samenhangen. Hoteldienst? Dat is een uitzondering op de regel. Het verschaffen van gemeubeld logies in hotels, motels en inrichtingen waar aan betalende gasten onderdak verleend wordt, is onderworpen aan btw. Btw op kosten kan dan wel gerecupereerd worden. ...
Lees meer

BTW - 6% - 07.06.2021

6% of 21% btw op de plaatsing van kasten?

Een vrouw laat kasten op maat maken. De aannemer factureert met 21% btw. Volgens de vrouw moest dat met 6% zijn, omdat het zou gaan om een onroerend gemaakte kast in een woning van meer dan tien jaar oud. Wat besliste de rechter?
Lees meer

ONROEREND GOED - AANNEMER - 26.05.2021

Nog snel een extra venster plaatsen vóór 1 september 2021?

Het nieuwe boek 3 van het Burgerlijk Wetboek zal in werking treden op 1 september 2021. Een abonnee vroeg ons welke verstrenging er vanaf die datum dan precies is voor nieuwe raamopeningen. Even kijken...
Lees meer

ACTUALITEIT - VASTGOED - 26.05.2021

Afbraak en heropbouw tegen 6% btw: ook bij recht van opstal?

De verkoop van een woning tegen 6% btw kan alleen als de verkoper ingestaan heeft voor de afbraak én de heropbouw. Hoe zit dat dan als men bouwt op de grond van een derde, bv. via een recht van opstal? Wat werd er ter zake door de fiscus beslist op 16 maart 2021?
Lees meer

6%-BTW-TARIEF - AFBRAAKWERKEN - 14.05.2021

Hoe kan uw klant 6% btw genieten?

Uw klant wil weten of hij in aanmerking komt voor het 6%-btw-tarief inzake afbraak en wederopbouw. Is dat niet zo, kan dan toepassing gemaakt worden van het 6%-renovatietarief? Aan welke voorwaarden moet dan weer voldaan zijn?
Lees meer

RECHT - (VER)BOUWEN - 14.05.2021

Toestemming vragen om uw winkelpand te verbouwen?

U huurt een winkelpand waarin u een aantal verbouwingen wilt doen. Moet u daarvoor de toestemming van de verhuurder vragen? Wat kunt u doen als de verhuurder het niet eens is met uw plannen?
Lees meer
Vastgoed - Bouwen & verbouwen

Meest gelezen tips & adviezen

BTW 6% - AFBRAAK EN HEROPBOUW - 14.04.2021

Ook ‘gesplitst’ aankopen tegen 6% btw?

Een van de voorwaarden om als koper van een woning het verlaagde btw-tarief van 6% te kunnen genieten in de nieuwe regeling inzake afbraak en wederopbouw, is dat de koper die zal gebruiken als zijn ‘enige en eigen woning’. Hoe wordt dit beoordeeld en hoe zit dat dan bij een gesplitste aankoop?
Lees meer

6%-BTW-TARIEF - AFBRAAKWERKEN - 19.04.2021

Moet uw klant een aangifte nieuwbouw indienen?

U bent in het kader van het verlaagde 6%-btw-tarief een pand aan het afbreken en wederopbouwen voor uw klant. Uw klant stelt zich de vraag of hij dan ook een zgn. aangifte nieuwbouw kan indienen? Hoe gaat dat allemaal in zijn werk?
Lees meer

BTW - AFTREKBAARHEID - 08.04.2021

Hoe uw btw-aftrek berekenen bij gemengde btw-plicht?

Als u een gemengde btw-plichtige bent, kunt u de btw op aankoopfacturen slechts beperkt recupereren. Bent u een gemende btw-plichtige? En hoe berekent u dan het best de btw-aftrek?
Lees meer