Vastgoed - Bouwen & verbouwen

Recent toegevoegde tips & adviezen

OFFERTES EN CONTRACTEN - MIN- EN MEERWERKEN - 23.11.2022

Stockagekosten aanrekenen bij vertraging op de werf?

U heeft al de nodige materialen aangekocht om op een werf te gebruiken. Doordat er vertraging is, kunt u niet op het afgesproken tijdstip beginnen. Kunt u in dat geval vragen dat de klant u stockagekosten betaalt? Moet daarvoor op voorhand iets zijn overeengekomen?
Lees meer

ONROEREND GOED - PREMIES - 18.11.2022

Wie heeft er recht op basispakket voor gas en elektriciteit?

De federale regering bereikte een akkoord over een basispakket energie voor de maanden november en december 2022 voor gas en elektriciteit. Wie heeft daar precies wel/niet recht op? Geldt dat ook voor bewoners van appartementsgebouwen en moeten ze daarvoor dan iets speciaals ondernemen?
Lees meer

FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 18.11.2022

Energiebesparende werken, dus een hogere ov?

Na een renovatie kan soms het kadastraal inkomen (ki) van uw vastgoed stijgen, en daarmee ook de onroerende voorheffing (ov). Geldt dat ook als u energiebesparende investeringen en renovaties uitvoert? En hoe kan de fiscus zomaar het ki verhogen?
Lees meer

BTW - 6%-TARIEF - 18.11.2022

Renovatie (6% btw) of nieuwbouw (21%)

Om het btw-tarief van 6% te kunnen toepassen, moet het gaan om renovatiewerken, en dus moet er een deel van de woning behouden blijven. Is het voldoende als bv. de buitenmuren blijven? Cassatie sprak zich uit...
Lees meer

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 26.10.2022

Geen materiaal, maar klant maant aan om verder te werken!?

Een van de werven waar u aan de slag bent loopt uit, omdat u niet aan de nodige materialen raakt. Hoe kunt u dan het best reageren als de klant u aanmaant om verder te doen? Wat riskeert u als de klant uiteindelijk moeilijk blijft doen?
Lees meer

OFFERTES EN CONTRACTEN - MIN- EN MEERWERKEN - 26.10.2022

Het werk van een failliete collega verder afwerken?

Een bouwheer deed een beroep op een aannemer die failliet ging tijdens de werken en vraagt of u de werf wilt afwerken. Welke voorzorgen neemt u dan maar beter? Wat riskeert u als u dat niet doet?
Lees meer
Vastgoed - Bouwen & verbouwen

Meest gelezen tips & adviezen

BTW - AFBRAAK EN HEROPBOUW - 24.10.2022

Afbraak en heropbouw tegen 6% btw: verduidelijkingen fiscus!

Voor de afbraak en heropbouw van een woning tegen 6% btw is er een ‘definitieve’ regeling in 32 stedelijke gebieden en een tijdelijke regeling tot eind 2023 voor heel België. Daarnaast zijn er ook een aantal ‘noodweertoleranties’. Hoe zit dat weer juist en wat zegt een nieuwe circulaire van 21.09.2022 daarover?
Lees meer

BTW - VERHUUR VAKANTIEWONING - 13.09.2022

Vakantiewoning verhuren met btw, wat komt daarbij kijken?

Sinds 1 juli 2022 moet u btw aanrekenen op de verhuur van uw vakantiewoning als daarbij minstens één ‘bijkomende prestatie’ verricht wordt. Om welke prestaties gaat het dan precies en welke btw-verplichtingen moet u dan naleven? De Btw gaf daarover een praktische toelichting op 15 juni 2022...
Lees meer

ACTUALITEIT - SPLITSKOOP - 07.10.2022

Nu de woning en later de grond verkopen bij ‘splitskoop’?

Indien kopers onvoldoende startkapitaal hebben om een nieuwbouwwoning aan te kopen, bieden sommige bouwbedrijven een nieuwe formule aan, het zgn. splitskopen zo kwam in de media. Hoe zit dat en kunt u dat zelf ook toepassen?
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app