FISCAAL - SCHENKING - 18.01.2021
Drie jaar blijven leven na schenking volstaat!
De fameuze driejaarstermijn. Schenkt u bv. een som geld aan uw zoon (roerende goederen) via een hand- of bankgift en laat u die schenking niet registreren om zo geen schenkbelasting te moeten betalen, dan betaalt uw zoon alsnog erfbelasting op die schenking zo u als schenker sterft binnen de drie jaar na de schenking. ...
Lees meer
SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 13.01.2021
Een Tak 21 of 23 voor de kleinkinderen?
Kleinkinderen. U zou ook graag een stukje van uw vermogen al naar de kleinkinderen laten gaan als u ooit zou overlijden. Op die manier wordt uw nalatenschap over meerdere hoofden verdeeld, zodat men telkens in het laagste tarief start van 3%. Fiscaal interessant als successieplanning. Is het dan echter noodzakelijk om dat in uw testament te zetten en telkens als er een kleinkind bij komt uw testament aan te passen, zodat geen enkel kleinkind benadeeld wordt? ...
Lees meer
AANGIFTE NALATENSCHAP - 12.01.2021
Hoe buitenlandse onroerende goederen opnemen in de aangifte nalatenschap?
Nog steeds kopen er elke dag Belgen onroerend goed in het buitenland. Die buitenlandse onroerende goederen behoren eveneens tot de belastbare materie in de nalatenschap van een Belgisch rijksinwoner en moeten dus aangegeven en gewaardeerd worden. Hoe waardeert u dan het buitenlands onroerend goed? Is er ook voor buitenlandse onroerende goederen een bindende schatting mogelijk? Kunt u in bepaalde omstandigheden de gunstregeling voor de gezinswoning genieten?
Lees meer
SCHENKING - 12.01.2021
Schenking blote eigendom aandelen vennootschap: voor wie is liquidatiereserve?
Veel ondernemers leggen met hun winst een liquidatiereserve aan, omdat ze het geld op die manier achteraf fiscaal voordelig uit hun vennootschap kunnen halen. Aan wie komen de op die manier opgebouwde reserves dan toe, als u in het kader van een successieplanning de aandelen in uw vennootschap met voorbehoud van vruchtgebruik aan uw kinderen schenkt?
Lees meer
ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 17.12.2020
Nalatenschap weigeren als fiscale optimalisatie?
Een Tak 21 en/of 23 maken steeds vaker deel uit van het roerend vermogen. Bij een overlijden kan het dan aangewezen zijn om na te gaan of het weigeren van de nalatenschap kan leiden tot een fiscale optimalisatie. Hoe werkt dat juist?
Lees meer
ERFBELASTING - 17.12.2020
Nalatenschap: te hoge schatting ABS? Bezwaar of ambtshalve ontheffing mogelijk
Sinds 01.04.2019 is het mogelijk om een kosteloze bindende schatting (ABS) van onroerende goederen in een nalatenschap aan te vragen bij de Vlaamse Belastingdienst. Omdat die schatting ook bindend is voor de belastingplichtige, zijn vele adviseurs nog steeds erg terughoudend ten aanzien van de ABS. Is dat wel terecht? En wat als u het niet eens bent met het resultaat van de ABS?
Lees meer