Vastgoed - Fiscaal

Recent toegevoegde tips & adviezen

FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 18.11.2022

Energiebesparende werken, dus een hogere ov?

Na een renovatie kan soms het kadastraal inkomen (ki) van uw vastgoed stijgen, en daarmee ook de onroerende voorheffing (ov). Geldt dat ook als u energiebesparende investeringen en renovaties uitvoert? En hoe kan de fiscus zomaar het ki verhogen?
Lees meer

WAALS GEWEST - FISCAAL - 18.11.2022

In Wallonië nog wél fiscaal voordeel dakisolatie

Waals fiscaal voordeel voor dakisolatie. In Vlaanderen en Brussel werd het voordeel voor dakisolatie al afgeschaft, maar het bestaat wel nog in Wallonië. U komt in aanmerking als uw fiscale woonplaats op 1 januari van het aanslagjaar in het Waals gewest ligt. Het is dus niet van belang waar de woning gelegen is. U heeft recht op de belastingvermindering voor uitgaven die u in 2022 doet voor de isolatie van het dak van een woning, niet voor andere isolatiewerken. De dakisolatie moet voldoen aan bepaalde normen en de factuur moet bepaalde vermeldingen bevatten. ...
Lees meer

BTW - 6%-TARIEF - 18.11.2022

Renovatie (6% btw) of nieuwbouw (21%)

Om het btw-tarief van 6% te kunnen toepassen, moet het gaan om renovatiewerken, en dus moet er een deel van de woning behouden blijven. Is het voldoende als bv. de buitenmuren blijven? Cassatie sprak zich uit...
Lees meer

REGISTRATIERECHTEN - VERDELINGSRECHT - 18.11.2022

Duurdere uitonverdeeldheidtreding bij NV geen discriminatie

U heeft destijds samen met uw vennootschap (NV of BVBA) een pand in zgn. onverdeeldheid gekocht, en nu wilt u het pand naar u privé halen. Dan geldt er een ander kostenplaatje bij de BV dan bij de NV. Volgens een recent arrest van het Grondwettelijk Hof is dat onderscheid niet problematisch. Hoe zit dat precies en wat te onthouden?
Lees meer

VASTGOED - HUUR - 17.11.2022

Kan uw BV nog huur vooruitbetalen of niet?

U verhuurt een bureau in uw woning aan uw BV. Omdat u privé cash nodig heeft, denkt u eraan om de huur voor een paar jaar vooruit te betalen. Kan dat?
Lees meer

SUCCESSIEPLANNING - 14.11.2022

Maatschap en vastgoed(vennootschap): nieuwe mogelijkheden

Een maatschap wordt in de praktijk niet vaak gebruikt om een successieplanning voor vastgoed uit te werken, omdat daaraan nogal wat nadelen verbonden zijn. Als het vastgoed in een vennootschap zit, dan zijn er echter wel ruimere mogelijkheden. Laat de nieuwe inbreng zonder creatie van nieuwe aandelen nu ook toe om de aandelen van uw vastgoedvennootschap via uw maatschap zonder schenkbelasting over te dragen aan uw kinderen?
Lees meer
Vastgoed - Fiscaal

Meest gelezen tips & adviezen

BTW - ELEKTRICITEIT - 24.10.2022

Elektriciteitsfacturen nu beter op uw privénaam laten zetten?

De federale regering heeft beslist om de tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% voor residentiële elektriciteitscontracten permanent te maken. Laat u uw verbruik dan sowieso het best op uw privénaam factureren of maakt dat een verschil naargelang u in vennootschap zit of niet?
Lees meer

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 08.11.2022

Hoe uw energiekosten optimaal doorrekenen aan uw BV?

Verhuurt u een deel van uw privéwoning als kantoor aan uw vennootschap, dan kunt u boven op de huurprijs ook nog een vergoeding vragen voor de kosten van gas, stookolie, elektriciteit, enzovoort die betrekking hebben op die ruimte. Hoe hoog mag die vergoeding dan zijn?
Lees meer

FISCAAL - HUURINKOMSTEN - 07.11.2022

Appartement en garage apart verhuren, dus met btw?

Stel, u verhuurt als privépersoon een appartement met garage. Een nieuwe huurder is echter enkel geïnteresseerd in het appartement, de garage zal u dan verhuren aan iemand anders. Heeft het feit dat u het apart verhuurt een invloed op de belasting die u betaalt en hoe zit dat met de btw?
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app