Vastgoed - Vastgoed & btw

Recent toegevoegde tips & adviezen

BTW - ONROEREND GOED - 16.06.2021

Verhuur gemeubelde studentenkamers zonder btw?

Verhuur vrijgesteld van btw? Dat is inderdaad het algemene principe. Concreet moet er dan over de verhuur geen btw gerekend worden, wat ook impliceert dat er geen btw gerecupereerd kan worden op kosten die daarmee samenhangen. Hoteldienst? Dat is een uitzondering op de regel. Het verschaffen van gemeubeld logies in hotels, motels en inrichtingen waar aan betalende gasten onderdak verleend wordt, is onderworpen aan btw. Btw op kosten kan dan wel gerecupereerd worden. ...
Lees meer

BTW-TARIEF - 6% BTW - 11.06.2021

Kasten op maat tegen 6% btw of niet altijd?

Een aannemer had voor een klant diverse kasten op maat gemaakt. Een deel daarvan werd gefactureerd tegen 6%, een ander deel tegen 21%. De klant eist echter 6% op alles en de zaak belandt bij het hof van beroep...
Lees meer

BTW-TARIEF - 6% BTW - 11.06.2021

Sloop en heropbouw: ook voor werken die later gebeuren?

Slopen en heropbouwen tegen het verlaagde btw-tarief van 6% is tijdelijk in 2021-2022 mogelijk voor zowel aannemingscontracten als voor verkopen. Toch is het opletten voor de opmerkelijke verschillen tussen beide. Even kijken...
Lees meer

VERHUUR MET BTW - BTW-VERPLICHTINGEN - 09.06.2021

Verhuren met btw: wat komt hier allemaal bij kijken?

In sommige gevallen bent u bij de verhuur btw verschuldigd, bv. indien u een vakantiewoning ter beschikking stelt met extra diensten of bij een zgn. pop-upverhuur. Welke btw-verplichtingen gelden er dan? En kunt u de btw die u zelf betaald heeft, bv. bij de nieuwbouw of renovatie van het pand, recupereren?
Lees meer

BTW - 6% - 07.06.2021

6% of 21% btw op de plaatsing van kasten?

Een vrouw laat kasten op maat maken. De aannemer factureert met 21% btw. Volgens de vrouw moest dat met 6% zijn, omdat het zou gaan om een onroerend gemaakte kast in een woning van meer dan tien jaar oud. Wat besliste de rechter?
Lees meer

BTW-EENHEID - 01.06.2021

Een btw-eenheid oprichten: voor- en nadelen?

Hoe werkt een btw-eenheid precies? Wat zijn de voorwaarden om van een btw-eenheid gebruik te kunnen maken en wat zijn dan de aandachtspunten? Kunt u deel uitmaken van een btw-eenheid zonder daar zelf voor te kiezen? Wat moet u daarover zoal weten?
Lees meer
Vastgoed - Vastgoed & btw

Meest gelezen tips & adviezen

BTW 6% - AFBRAAK EN HEROPBOUW - 14.04.2021

Ook ‘gesplitst’ aankopen tegen 6% btw?

Een van de voorwaarden om als koper van een woning het verlaagde btw-tarief van 6% te kunnen genieten in de nieuwe regeling inzake afbraak en wederopbouw, is dat de koper die zal gebruiken als zijn ‘enige en eigen woning’. Hoe wordt dit beoordeeld en hoe zit dat dan bij een gesplitste aankoop?
Lees meer

6%-BTW-TARIEF - AFBRAAKWERKEN - 19.04.2021

Moet uw klant een aangifte nieuwbouw indienen?

U bent in het kader van het verlaagde 6%-btw-tarief een pand aan het afbreken en wederopbouwen voor uw klant. Uw klant stelt zich de vraag of hij dan ook een zgn. aangifte nieuwbouw kan indienen? Hoe gaat dat allemaal in zijn werk?
Lees meer

BTW - VERHUUR - 10.05.2021

Vakantiewoning verhuren is een hoteldienst met btw?

De verhuur van een vakantiewoning is in principe vrijgesteld van btw. Biedt men echter ook extra diensten aan, dan is er mogelijk sprake van een ‘hoteldienst’ met btw. Hoe zit dat precies en wat zei de Rulingdienst hierover op 18 augustus 2020?
Lees meer