Vastgoed - Woningfiscaliteit

Recent toegevoegde tips & adviezen

FISCAAL - PRIVÉGEBRUIK - 17.05.2024

Eigen woning fiscaal vrijgesteld als u er niet (meer) woont?

De onroerende inkomsten uit uw gezinswoning moet u normaal gezien niet aangeven in uw aangifte personenbelasting. Hoe wordt die gezinswoning echter precies bepaald als u uw woning bv. verkoopt of als u uit de echt scheidt? Kunt u meer dan één gezinswoning hebben?
Lees meer

FISCAAL - HUUR - 17.05.2024

Geen fiscale aftrek bij gratis geregistreerd huurcontract

Indien een huurovereenkomst gratis geregistreerd werd, kan de huurder de huurkosten sinds aanslagjaar 2024 niet meer fiscaal in aftrek brengen. Wat zijn precies de gevolgen van die nieuwe regel? Een circulaire brengt verduidelijking.
Lees meer

FISCAAL - MEERWAARDEN - 03.05.2024

Termijn meerwaardebelasting pand: opschortende voorwaarden niet relevant

Een particulier wil zijn privé gekocht onroerend goed verkopen met een mooie meerwaarde. Hij vraagt zich af of de meerwaarde belastbaar is. Hoe zit dat precies? Welke termijn is van belang en hoe wordt die berekend?
Lees meer

FISCAAL - INTERESTAFTREK - 22.04.2024

Eigen woning wordt tweede woning, fiscaal voordelig?

U verhuist en uw voormalige gezinswoning wordt nu uw tweede woning. Komt u voor die eerste woning waar nog een oude lening op rust in aanmerking voor het federaal langetermijnsparen en de interestaftrek? Even kijken...
Lees meer

FISCALE VERMINDERINGEN - ONROEREND GOED - 05.04.2024

Recht op vermindering van ov voor leegstaand pand?

U bent eigenaar van een pand dat u wilt verhuren, maar momenteel nog leegstaat. Wanneer komt u dan in aanmerking voor een vermindering van uw onroerende voorheffing (ov) wegens ‘improductiviteit’? Is het een probleem dat u het pand momenteel nog niet kunt verhuren, omdat u het aan het verbouwen bent?
Lees meer

FISCAAL - VARIA - 22.03.2024

Oude woonbonus meenemen door pandwissel in Vlaanderen?

Al vele jaren kunt u geen woonbonus meer krijgen indien u een eigen woning aankoopt in Vlaanderen. In sommige gevallen kunt u echter wel een oude nog lopende woonbonus behouden indien u een andere eigen woning zou kopen via een zgn. pandwissel. Hoe zit dat?
Lees meer
Vastgoed - Woningfiscaliteit

Meest gelezen tips & adviezen

FISCAAL - ONROEREND GOED - 11.03.2024

Een extra fiscale reden om woninghuurcontract te registreren

U heeft zopas een appartement voor privégebruik verhuurd aan een particulier en nu moet het huurcontract nog geregistreerd worden. Hoe zit dat praktisch en wist u al dat u sinds een wet van 28 december 2023 nog een extra reden heeft om die registratie in orde te brengen, nl. voor uw privébelastingen? Hoezo?
Lees meer

BTW - VERHUUR - 23.02.2024

Kantoor met btw verhuren, kan dat en hoe pakt u dat aan?

U heeft een onlangs opgerichte kantoorruimte met toepassing van btw aangekocht en u wenst die te verhuren, eveneens met btw. Onder welke voorwaarden is dat mogelijk? En kunt u dan meteen alle btw in aftrek nemen, ook als het pand even leegstaat?
Lees meer

FISCAAL - HUUR - 08.03.2024

Woning verhuren via gemeen huurrecht, fiscaal nadelig?

U bent eigenaar van een appartement dat u wilt verhuren. Een kandidaat-huurder wil dat echter huren via het gemeen huurrecht, nl. als kantoor en niet om er te wonen. Kan dat zomaar en wat zijn daarvan de gevolgen op het vlak van de personenbelasting en de te betalen registratierechten op de huurovereenkomst?
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app