FINANCIEEL - 05.03.2021
Kostprijs publicatie in Staatsblad
Wat? Als vennootschap moet u in het Staatsblad uw oprichtingsakte en zgn. wijzigende aktes (statutenwijzigingen en benoemingen/ontslagen van bestuurders) publiceren. Bij de oprichting of statutenwijziging voor een BV of NV doet uw notaris daarvoor het nodige maar benoemingen en ontslagen moet u/uw boekhouder zelf in orde brengen. ...
Lees meer
VOORKOOPRECHT - 02.03.2021
Overdracht van aandelen: aandacht voor voorkooprechten
Een voorkooprecht (ook bekend als een ‘right of first refusal’) verleent aan de begunstigde het recht om de aandelen te kopen wanneer de eigenaar de intentie heeft om ze te vervreemden aan een derde. Hoe kan dit recht bedongen worden? Hoe wordt het voorkooprecht concreet uitgeoefend? Wat kan de benadeelde partij ondernemen wanneer haar voorkooprecht miskend wordt? Wat riskeert u als koper indien u aandelen koopt waarop een voorkooprecht rust?
Lees meer
OVERDRACHT - 18.02.2021
Verkoop van uw holding: opletten geblazen?
U wilt de aandelen verkopen in uw holdingvennootschap? Houd er dan rekening mee dat er een objectieve aansprakelijkheid bestaat in hoofde van de verkopers van aandelen van kasgeldvennootschappen. Een zuivere holding wordt als een dergelijke kasgeldvennootschap beschouwd. Waar gaat dit precies over en hoe kunt u zich tegen dit risico indekken?
Lees meer
BESTUUR - 01.02.2021
Een bestuursmandaat opnemen is nooit vrijblijvend...
Het komt nog steeds voor dat de aandeelhouders een familielid of een goede vriend tot bestuurder benoemd hebben, zonder dat de betrokkene een actieve rol speelt in de vennootschap. Dit gebeurt het vaakst in naamloze vennootschappen waar het bestuursorgaan in principe uit drie bestuurders moet bestaan. Welke verplichtingen rusten op dergelijke bestuurders? En welke mogelijkheden biedt het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen om niet langer een beroep te moeten doen op dergelijke vriendendiensten?
Lees meer
VENNOOTSCHAP - 28.01.2021
Volstaat zorgvolmacht voor uw bedrijf?
De zorgvolmacht is een belangrijk instrument van vermogensplanning, als vangnet voor toekomstige onbekwaamheid. Kan een zorgvolmacht ook gebruikt worden voor beslissingen in uw onderneming? Kan uw lasthebber uw rol als bestuurder (zaakvoerder) van uw vennootschap ten volle vervullen? Kan een lasthebber zonder meer uw stemrecht op de algemene vergadering uitoefenen?
Lees meer
OVERNAMEFINANCIERING - 12.01.2021
Nieuw vennootschapsrecht: regels inzake ‘financial assistance’ versoepeld?
Als u een bedrijf overneemt, dan gelden er strenge beperkingen voor de mate waarin u de activa van de overnametarget kunt gebruiken om de overname te financieren. Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen zou de strenge regelgeving inzake financiële steunverlening vanwege de ‘doelwitvennootschap’ versoepeld hebben, voornamelijk wat de BV betreft. Is dat wel degelijk het geval? Waarin verschillen de nieuwe voorwaarden van de oude? Moet dan ook de dubbele uitkeringstest, de balans- en liquiditeitstest, uitgevoerd worden? Zijn de bestuurders ook aansprakelijk wanneer zij alle regels inzake financiële steunverlening respecteren?
Lees meer