SCHENKING - 12.01.2021
Schenking blote eigendom aandelen vennootschap: voor wie is liquidatiereserve?
Veel ondernemers leggen met hun winst een liquidatiereserve aan, omdat ze het geld op die manier achteraf fiscaal voordelig uit hun vennootschap kunnen halen. Aan wie komen de op die manier opgebouwde reserves dan toe, als u in het kader van een successieplanning de aandelen in uw vennootschap met voorbehoud van vruchtgebruik aan uw kinderen schenkt?
Lees meer
OVERNAMEFINANCIERING - 12.01.2021
Nieuw vennootschapsrecht: regels inzake ‘financial assistance’ versoepeld?
Als u een bedrijf overneemt, dan gelden er strenge beperkingen voor de mate waarin u de activa van de overnametarget kunt gebruiken om de overname te financieren. Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen zou de strenge regelgeving inzake financiële steunverlening vanwege de ‘doelwitvennootschap’ versoepeld hebben, voornamelijk wat de BV betreft. Is dat wel degelijk het geval? Waarin verschillen de nieuwe voorwaarden van de oude? Moet dan ook de dubbele uitkeringstest, de balans- en liquiditeitstest, uitgevoerd worden? Zijn de bestuurders ook aansprakelijk wanneer zij alle regels inzake financiële steunverlening respecteren?
Lees meer
WAARDERING - 12.01.2021
Prijsmechanismen bij bedrijfsovernames: ‘locking the box’ of ‘unlocking value’?
De prijs waartegen de verkoop van een onderneming gebeurt, is wellicht het belangrijkste element voor zowel koper als verkoper. Het is dan ook van belang dat die bij ondertekening van de definitieve overnameovereenkomst (SPA) bepaald of minstens bepaalbaar is. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende prijsmechanismen? Met welke aandachtspunten houdt u het best zoal rekening?
Lees meer
ONTSLAG - 12.01.2021
Als bestuurder met pensioen: waarop letten?
Na een lange carrière als bestuurder van vennootschappen hoopt u te kunnen genieten van een welverdiend pensioen. U overweegt dus om ontslag te nemen als bestuurder van de vennootschap(pen) waarin u een bestuursmandaat bekleedt. Kunt u zomaar ontslag nemen? Welke impact heeft dit op uw sociaal statuut? Voor welke mogelijke andere punten moet u nog zoal aandacht hebben?
Lees meer
OVERDRACHT - 12.01.2021
Is het resultaatsgebonden deel van de verkoopprijs van aandelen belastbaar?
Bij de overname van een bedrijf is het niet ongebruikelijk dat de prijs voor de aandelen gedeeltelijk afhankelijk is van de resultaten die de vennootschap na de overname zal behalen, via een zgn. earn-out. Meestal werkt de overlater dan nog enkele jaren voor het overgelaten bedrijf, om het goede verloop van de overname te begeleiden. Hoe zit dat dan fiscaal gezien? Vaak wordt gezegd dat er dan een risico bestaat dat de variabele prijsbepaling en/of uw prestaties na de overname argumenten zijn voor de fiscus om de verkoopprijs van de aandelen gedeeltelijk te belasten als divers inkomen of beroepsinkomen... Klopt dat ook?
Lees meer
AANGIFTE NALATENSCHAP - 17.12.2020
Nalatenschap: te hoge schatting ABS? Bezwaar of ambtshalve ontheffing mogelijk!
Sinds 1 april 2019 is het mogelijk om een kosteloze bindende schatting (ABS) van onroerende goederen in een nalatenschap aan te vragen bij de Vlaamse Belastingdienst. Omdat die schatting ook bindend is voor de belastingplichtige, zijn vele adviseurs nog steeds erg terughoudend ten aanzien van de ABS. Is dat wel terecht? En wat als u het niet eens bent met het resultaat van de ABS?
Lees meer