Zelfstandigen

Recent toegevoegde tips & adviezen

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 27.09.2022

Uw sociale bijdragen nog verminderen?

U verwacht dit najaar een forse daling van uw omzet en om uw vennootschap financiële ademruimte te geven, gaat u minder loon opnemen. Kunt u dan ook uw voorlopige sociale bijdragen verlagen?
Lees meer

SOFTWARE - APPS - 22.09.2022

WhatsApp: nieuwe functies voor uw privacy

WhatsApp test nieuwe functies die de privacy van de gebruikers nog beter moeten beschermen. Wat moet u hierover weten?
Lees meer

SOFTWARE - APPS - 22.09.2022

Bespaar tijd met handige shortcuts op uw smartphone

Iedereen kent widgets en u heeft er ongetwijfeld wel een paar op het startscherm van uw smartphone. Minder bekend zijn echter app shortcuts. Waarom zijn ook deze handig?
Lees meer

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 13.09.2022

Korting sociale bijdragen als primostarter

Primostarter? Dat is een beginnende zelfstandige in hoofdberoep die tijdens de voorbije vijf jaar geen zelfstandige in hoofdberoep met gelijkstelling in bijberoep of meewerkende echtgenoot in het maxistatuut was. Een activiteit in die periode als zelfstandige in bijberoep of student-zelfstandige is geen probleem. De wet maakt geen onderscheid tussen zelfstandigen met een eenmanszaak en bedrijfsleiders, dus ook u of uw partner of kind kan primostarter zijn. ...
Lees meer

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 13.09.2022

Uw bedrijfsgegevens verplicht vermelden op sociale media?

Begin augustus was er in de pers commotie rond het feit dat influencers verplicht hun adresgegevens zouden moeten vermelden op de socialemediakanalen waarop ze actief zijn. Hoe komt dat en gelden diezelfde regels ook voor uw zaak of vennootschap als die actief is op bv. Facebook of LinkedIn?
Lees meer

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 13.09.2022

Uw sociale bijdragen laten zakken voor de rest van 2022?

In de pers was onlangs te lezen dat het aantal zelfstandigen dat een vermindering van hun voorlopige sociale bijdragen aanvroeg voor het tweede kwartaal van 2022 zowat 13% hoger lag dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Is dat ook iets wat u nu nog kunt doen? Hoe dan en wat zijn daarbij de aandachtspunten?
Lees meer
Zelfstandigen

Meest gelezen tips & adviezen

IPT - 12.08.2022

Een hoger wettelijk pensioen: gevolgen voor uw IPT of ‘groepsverzekering’

Sinds 2021 is de correctiecoëfficiënt voor de berekening van het wettelijk pensioen voor zelfstandigen afgeschaft. Krijgt u nu effectief evenveel wettelijk pensioen als een werknemer, zoals de media beweren? Uw wettelijk pensioen speelt ook mee bij de berekening van de premie voor uw aanvullend pensioen (IPT) die uw vennootschap binnen de grenzen van de 80%-regel fiscaal mag aftrekken. Daarenboven heeft de fiscus vanaf 2022 in een recente circulaire (circ. 2022/C/33 van 31.03.2022) de berekening van die 80%-regel gewijzigd. Welke gevolgen heeft dat allemaal samen voor uw IPT?
Lees meer

BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 30.08.2022

Uw sociale bijdragen door uw BV laten betalen?

U bent als bedrijfsleider sociale bijdragen voor zelfstandigen verschuldigd op uw loon. Uw vennootschap kan die bijdragen echter ook betalen in uw plaats. Waarom zou u dat doen, en wat zijn de fiscale gevolgen?
Lees meer

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 02.09.2022

Hoe aangifte pb toch nog tijdig aangeven?

U heeft door omstandigheden de aangifte personenbelasting niet tijdig ingediend. Hoe kunt u toch nog aan de sancties van de fiscus ontsnappen?
Lees meer