VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 19.02.2015

Uw route plannen via internet

Een gps is handig in de auto, maar om vooraf uw route of eventuele files te checken, grijpt u wellicht terug naar uw vertrouwde computer. Bing Maps belooft sinds kort zelfs preciezere berekeningen voor uw trajecten. Is dat zo?

Bing Maps

Bing Maps ( http://maps.bing.com ) berekent routes en reistijden op basis van actuele verkeersinfo. De ‘Clearflow’-technologie combineert zowel huidige als historische gegevens en extrapoleert die ook naar wegen waarvoor geen info beschikbaar is. De drukte van de oprit naar een snelweg wordt bv. berekend door rekening te houden met het verkeer op die snelweg zelf, maar ook in de straten eromheen.

Test. In ideale omstandigheden bedraagt de reistijd tussen Brussel naar München volgens Bing Maps 6 u. 33 min. (761 km). Op het moment van onze test (in de avondspits) moesten wij echter rekenen op 8 u. 02 min. Door te klikken op route bekijken op basis van verkeer kregen we een gedetailleerde, gewijzigde timing voorgeschoteld, maar ook meteen een alternatieve route.

Extra’s. Bing Maps biedt enkele opties, zoals hoofdwegen of tolwegen vermijden, de terugweg berekenen, bestemmingsgeschiedenis en favoriete plaatsen opslaan, enz. Ook leuk is dat u via een klik op Verkeer (net boven de kaart) de huidige verkeersinformatie als een aparte laag bovenop het traject kunt laten weergeven. De info wordt getoond als gekleurde lijnen over de wegen (van groen tot rood).

Google Maps

Zoals u wellicht al weet, berekent Google Maps ( http://maps.google.be ) eveneens routes waarbij rekening gehouden wordt met het verkeer. De standaardreistijd tussen Brussel en München wordt hier geschat op 6 u. 43 min. zonder files (785 km). Rekening houdende met de avondspits op het moment van onze test werd die verlengd tot 7 u. 44 min. Google Maps stelde daarnaast nog twee alternatieve trajecten voor: één van 7 u. 52 min. en één van 8 u. 07 min.

Extra’s. Ook hier kunt u een aantal routeopties aangeven, zoals het vermijden van snelwegen, tolroutes en zelfs veerdiensten. Daarnaast kunt u met Google Maps eveneens realtime verkeersinformatie in kleuren laten weergeven op uw route (verkeer weergeven) .

TomTom

Iets minder bekend is de online routeplanner van TomTom ( http://routes.tomtom.com ). Die baseert zich o.a. op de bewegingen van zijn gps-gebruikers om realtime reistijden en actuele routes te berekenen en te voorspellen. Op de kaart ziet u aan de hand van icoontjes waar zich incidenten (ongevallen, werken, vertragingen, …) voordoen. Ook hier wordt via gekleurde lijnen de toestand op de huidige weg weergegeven. U krijgt slechts één route te zien: de snelste (volgens TomTom).

Tip. TomTom houdt rekening met de huidige verkeerssituatie, maar laat u ook een vertrektijd in de toekomst instellen. De getoonde route en reistijd worden dan voorspeld voor dat moment.

Wie is de beste?

Bij onze tests gaf Bing Maps de meeste en beste actuele verkeersinfo (zelfs voor secundaire en stadswegen). Op de gewone locatiekaarten (dus niet in de routeplanner) van Bing Maps en TomTom worden die verkeersgegevens overigens ook getoond, terwijl dat bij Google Maps niet het geval is.

Vergeet Bing Maps niet als u uw route op de computer plant: Bing toonde bij onze tests de meeste en beste actuele verkeersinfo (zelfs voor secundaire en stadswegen). De routeplanner van TomTom heeft wel een handige troef: u kunt er een toekomstige vertrektijd instellen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878