VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 10.06.2015

Zo plant u uw route op voorhand

Een navigatiesysteem in de auto is handig, maar wellicht plant u uw trajecten via uw computer. Het nieuwe TomTom MyDrive koppelt beide systemen aan elkaar. Interessant om bv. uw vakantie of klantenbezoeken voor te bereiden?

TomTom MyDrive

TomTom heeft onlangs de nieuwe service MyDrive gelanceerd: dit is een clouddienst die de synchronisatie tussen meerdere toestellen mogelijk maakt. Hij laat u toe om via de MyDrive -website ( http://mydrive.tomtom.com ) – bv. in uw kantoor of thuis – een bestemming in te plannen en die vervolgens door te sturen naar uw TomTom gps-systeem in de auto. Ook via de mobiele MyDrive-apps ( https://www.tomtom.com/en_us/mydrive/app/ – voor iOS en Android) zal dit op termijn mogelijk zijn in ons land. Dit is handig, want zo hoeft u dus niet langer op uw gps in de auto te zitten knoeien voordat u aan uw reis begint: u bereidt alles voor op uw computer, tablet of smartphone.

Extra’s voor iedereen

De MyDrive-website biedt u overigens nog heel wat extra’s. U kunt hiermee uw hele route op voorhand plannen en het vermoedelijke aankomstuur laten inschatten. Daarbij wordt rekening gehouden met de verkeerssituatie op dat moment. De routeplanner baseert zich o.a. op de bewegingen van gps-gebruikers om realtime reistijden en actuele trajecten te berekenen en te voorspellen. Op de kaart ziet u aan de hand van icoontjes waar zich incidenten (ongevallen, werkzaamheden, vertragingen, …) voordoen. Via gekleurde lijnen merkt u meteen waar het goed doorrijdt en waar niet.

U kunt ook een vertrekmoment in de toekomst instellen: op basis van historische verkeersinformatie worden dan de reistijd en het aankomstuur weergegeven. Het is eveneens mogelijk om een gewenste aankomsttijd in te stellen: de website rekent dan uit hoe laat u moet vertrekken. Deze functies maken de MyDrive-website ook de moeite waard voor automobilisten die geen TomTom-navigatiesysteem bezitten.

Tip 1. Toch gebruiken die naar onze mening beter de alternatieve TomTom Routeplanner ( http://routes.tomtom.com ). Die toont ook realtime verkeersinfo, maar u krijgt hier meer gedetailleerde informatie zonder dat u zich daarvoor hoeft aan te melden. Daarnaast treft u hier enkele bijkomende opties aan (o.a. de routebeschrijving in tekstvorm weergeven, de terugreis laten plannen en extra vertrekopties). Vreemd genoeg waren de routes op beide websites bij onze tests lichtjes afwijkend.

Tip 2. TomTom toont slechts één vaste route. Wilt u zelf het traject handmatig wijzigen op de kaart, gebruik dan Google Maps ( http://maps.google.be ) en Bing Maps ( http://maps.bing.com ). Weet overigens dat die laatste in onze vorige test als beste routeplanner uit de bus kwam, met de meeste en beste actuele verkeersinfo.

Extra’s voor TomTom-bezitters

Een bijkomende handige functie – weliswaar uitsluitend voor TomTom-gebruikers – is de mogelijkheid om via MyDrive uw thuisadres, werkadres en favoriete bestemmingen (bv. van klanten die u vaak bezoekt) in te stellen. Via de cloud worden die dan onmiddellijk beschikbaar op elk gekoppeld toestel. Op http://goo.gl/T3X7Hx leest u hoe u dit kunt instellen. Daar komt u ook te weten welke TomTom gps-toestellen overweg kunnen met MyDrive. Op de nieuwe modellen zit dit standaard, op de oudere moet u eerst de laatste software installeren (zie http://goo.gl/veyZ6p ).

Gebruik – als alternatief voor Google Maps en Bing Maps – de TomTom MyDrive-website om uw route voor te bereiden, inclusief verkeerssituatie en geschatte aankomsttijd. Heeft u ook een compatibel TomTom gps-toestel, dan kunt u de route meteen daar naartoe sturen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878