E-MAIL - WEBMAIL - 23.10.2017

Veilige webmaildiensten

Om veilig te mailen heeft u encryptie nodig. Dat gaat vrij gemakkelijk via een gespecialiseerde webmaildienst. Welke diensten zijn er tegenwoordig beschikbaar?

In principe kan een e-mailbericht op zijn reis van verzender naar ontvanger onderschept worden. In de praktijk moet er dan al echt kwaad opzet in het spel zijn. Denk er echter aan dat het ook door uw eigen schuld fout kan lopen, bv. wanneer u een gevoelig bericht per ongeluk naar de verkeerde persoon stuurt. Om delicate informatie uit te wisselen is het dus raadzaam om encryptie in te zetten. Zo wordt uw bericht onleesbaar voor iedereen behalve de juiste ontvanger. Door een speciaal beveiligde webmaildienst te gebruiken hoeft u zich zelf niet te bekommeren om de complexiteit van encryptie. Bij een dergelijke dienst krijgt u een nieuw e-mailadres. U hoeft natuurlijk uw bestaande adres niet op te geven; het nieuwe adres gebruikt u bv. alleen om veilig berichten uit te wisselen.

ProtonMail

ProtonMail ( https://protonmail.com ) is een van de veiligste diensten voor versleutelde e-mail. De beveiliging is zo sterk dat ProtonMail zelf nooit uw berichten kan ontcijferen. De webmaildienst heeft een voortreffelijk design en hoeft niet onder te doen voor ‘gewone’ webmaildiensten. Eigenlijk kunt u ProtonMail zelfs gebruiken als uw vaste maildienst. De gratis versie heeft beperkingen, maar volstaat voor licht gebruik. Wie meer opslag en functies wil, moet gaan voor een betalende versie (vanaf € 48/jaar). Er zijn ook apps voor mobiel gebruik (iOS en Android). Toegang via andere mailapps zoals Outlook is technisch niet mogelijk door de sterke beveiliging. U kunt ook versleutelde berichten uitwisselen met personen die geen account bij ProtonMail hebben. Daarvoor moet u vooraf een wachtwoord afspreken waarmee ze uw bericht leesbaar kunnen maken. Ze kunnen u zelfs een beveiligd antwoord terugsturen. Verder kunt u een vervaldatum op uw berichten zetten; daarna worden ze vernietigd.

Tutanota

Ook bij Tutanota ( https://tutanota.com ) wordt elk bericht versleuteld op uw eigen toestel en pas bij de ontvanger ontcijferd, waarbij Tutanota zelf nooit toegang heeft tot de encryptiesleutels. Niemand anders dan de ontvanger en uzelf kunnen dus het bericht lezen. Uw mailaccount bij Tutanota is toegankelijk via een erg complete web-, iOS- of Android-app. Ook hier kunt u veilig mailen met personen buiten Tutanota. In uw bericht krijgen ze een link naar een soort tijdelijke Tutanota-account waar ze de inhoud kunnen lezen en veilig kunnen antwoorden. Daarvoor moet u vooraf een wachtwoord afspreken. Tutanota is goedkoper dan ProtonMail: de gratis versie biedt ruimere marges qua opslag en de betalende versie kost maar € 12/jaar.

Hushmail

Hushmail ( https://www.hushmail.com  – € 42/jaar) biedt ongeveer dezelfde mogelijkheden, maar er is een belangrijk verschil qua beveiliging. De berichten worden wel via een veilige verbinding naar de servers van Hushmail gestuurd, maar worden pas daar echt versleuteld en samen met de sleutels opgeslagen. Dat betekent dat Hushmail, als het via juridische weg gedwongen zou worden, alle berichten leesbaar kan maken. Deze minder veilige aanpak heeft echter ook een voordeel: u kunt uw Hushmailadres ook gebruiken vanuit uw favoriete mailapplicatie.

Gebruik ProtonMail of Tutanova om sporadisch extra veilig te mailen. U moet hiervoor een specifieke webdienst of mobiele app gebruiken. Deze doen niet veel onder voor ‘gewone’ mailapps.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878