SOFTWARE - APPS - 09.02.2018

Beeldherkenning maakt apps nu al slimmer

Artificiële intelligentie zal onze mobiele toestellen slimmer maken. Een eerste voorbeeld zijn apps die u via beeldherkenning allerlei diensten bewijzen.

De camera in uw smartphone levert niet alleen selfies op, maar ook beelden die beeldherkenningssoftware kan analyseren en begrijpen. Dit zijn enkele voorbeelden van apps die dat kunnen.

Herkennen wat u ziet

Een mooi voorbeeld van intelligente beeldherkenning is Vivino (iOS en Android). Staat u in de supermarkt en twijfelt u over de kwaliteit van een wijn? Neem een foto van het etiket en u krijgt meteen beoordelingen en besprekingen, een schatting van de prijs en suggesties voor passende gerechten. In een restaurant kunt u een foto nemen van de wijnkaart en meteen beoordelingen naast iedere wijn krijgen. Vergelijkbaar is Delectable (iOS en Android) en voor whisky’s is er de Whizzky Whisky Scanner (iOS en Android).

Wilt u tijdens een natuurwandeling de naam weten van een plant of boom, probeer dan PlantSnap (iOS en Android). Als u een duidelijke foto van een bloem of een blad aanbiedt, slaagt deze app er meestal in om de plant te herkennen.

Ziet u een mooi lettertype en wilt u daar graag de naam van kennen, neem er dan een foto van en gebruik WhatTheFont (iOS en Android) om er meer informatie over te krijgen. En ziet u (als grafisch ontwerper of websitebouwer) een kleur die u wilt kunnen benoemen, gebruik dan Color Name (iOS) of Color Grab (Android).

Meer zoeken over wat u ziet

Staat u in een boeken- of muziekwinkel, dan kunt u met de Amazon -app (iOS en Android) de cover van een boek, cd of dvd scannen (via het fototoestel in de zoekbalk) om te weten hoeveel dat product kost bij Amazon. Faalt die beeldherkenning, scan dan de barcode achteraan op het product.

Heeft u een foto van een gebouw of persoon gemaakt en wilt u daar meer over weten, gebruik dan de ‘reverse image search’-apps Search By Image (Android) of Veracity (iOS). Wilt u in een museum meer weten over een bepaald schilderij, gebruik dan Smartify (iOS en Android). Dit werkt heel goed, maar voorlopig alleen in een nogal klein aantal musea (waaronder een paar Nederlandse). Ook Google Arts & Culture (iOS en Android) werkt slechts in enkele musea, maar biedt wel de ruimste achtergrondinformatie over het kunst- en cultuuraanbod op een bepaalde plaats.

Tekst begrijpen die u ziet

Een aantal apps zijn in staat om een foto van (handgeschreven) tekst om te zetten naar bruikbare tekst. Ziet u in het buitenland tekst op een bord langs de straat, dan kunt u die tekst (uit 38 talen) naar het Nederlands laten vertalen door een foto te maken en de Google Translate -app (iOS en Android) te gebruiken.

Met Adobe Scan (iOS en Android) zet u een foto van een document om naar een pdf en laat u de tekst erop herkennen, zodat u die bv. kunt doorzoeken. Met Office Lens (iOS en Android) kunt u de gefotografeerde tekst laten omzetten naar een Word-document. CamCard (iOS en Android) herkent dan weer visitekaartjes.

Nog twee buitenbeentjes: PhotoMath (iOS en Android) kan eenvoudige wiskundige vergelijkingen herkennen en oplossen en PlayScore Pro (iOS en Android) zet een foto van een partituur om naar muziek.

Installeer enkele apps die slim de beelden herkennen van uw smartphonecamera, bijvoorbeeld om wijnetiketten te herkennen, meer info te geven over een boek of schilderij of om tekst te herkennen en vertalen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878