SOFTWARE - FOTO - 03.05.2018

HEIC: een alternatief voor jpeg?

IOS 11 neemt standaard foto’s en video’s in een nieuw formaat: HEIC (ook bekend als HEIF en HEVC). Wat zijn de voordelen en hoe gaat u ermee om?

HEIF staat voor High Efficiency Image File Format en wordt voor zowel foto’s als video’s gebruikt. Het neemt minder bestandsruimte in dan bv. jpg, omdat de compressie efficiënter gebeurt. Het resultaat is een even goede (of betere) kwaliteit voor minder schijfruimte. Het HEIC-formaat wordt voorlopig vooral in iOS gebruikt voor de iPhone en iPad. Let op!  Het nieuwe HEIC is niet compatibel met de meeste programma’s en apps. Tip 1.  U kunt er in iOS voor zorgen dat foto’s en video’s nog volgens het oude formaat opgeslagen worden. Ga naar Instellingen ; Camera ; Structuren en selecteer Meest compatibel . Tip 2.  Vindt u hier geen Structuren , dan gebruikt u een ouder iOS-apparaat dat sowieso geen HEIC aankan, zelfs onder iOS 11, en heeft u dus niet met het probleem te maken.

Oud of nieuw?

Toch kunt u overwegen om de nieuwe formaten te laten staan, omdat ze zo’n 50% minder ruimte innemen. IOS springt er trouwens slim mee om: verstuurt u een foto of video (via e-mail, bericht, …), dan wordt die automatisch omgezet naar jpeg of een ander compatibel formaat.

De problemen ontstaan echter als u uw foto’s of filmpjes kopieert naar een computer. MacOS 10.13 of hoger kan de formaten weergeven, maar Windows alleen in de allernieuwste versie 1803 van Windows 10. Tip.  Uw Windows 10-versie kunt u checken door winver in het Windows-zoekvak in te tikken en op Enter te duwen. Vindt u versie 1803 niet in uw Windows Update , gebruik dan de Media Creation Tool ( https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209 ) om hem te installeren. Let op!  Dit is een ‘zware’ update dus zorg voor een goede back-up.

De meeste apps voor cloudopslag ondersteunen de nieuwe formaten ook, zo zal Dropbox ze correct als foto of video categoriseren en ze uploaden. Tijdens onze tests met de OneDrive-app onder iOS, merkten we dat foto’s wel, maar video’s niet goed ondersteund werden.

Tip.  In iOS, onder Instellingen ; Foto’s ; Zet over naar Mac of pc selecteert u Automatisch om foto’s en video’s automatisch naar het oudere formaat te converteren tijdens het overzetten (bv. via een usb-kabel). Kies daarentegen Behoud originelen om in het nieuwe formaat te exporteren.

Zoek een compatibel pc-programma

Gebruikt u versie 1803 van Windows of MacOS 10.13 of hoger, dan kunt u de nieuwe formaten openen met de ingebouwde programma’s van Windows of MacOS. Gebruikt u echter een ander foto- of videoprogramma, dan is de kans groot dat het nieuwe formaat een foutmelding oplevert. Let op!  Photoshop ondersteunt nog steeds geen HEIC-bestanden.

Tip.  Gebruik de online converter Heic to JPG ( http://www.heictojpg.com ) om tot 50 foto’s per keer om te zetten naar het jpg-formaat. En een handige utility om HEIC-foto’s te converteren op Windows of Mac is iMazing HEIC converter ( http://www.imazing.com/heic/download ).

Installeer de HEVC Video Extensions ( https://www.microsoft.com/store/p/hevc-video-extension/9n4wgh0z6vhq ) als u geen HEVC-video’s kunt bekijken in de ingebouwde Windows 10-mediaspeler (en u de recentste Windows 10-versie heeft). VLC ( http://www.videolan.org/vlc/ ) ondersteunt ook HEVC-bestanden vanaf versie 3.0.0.

Weet dat u in iOS 11 kunt instellen of bestanden (wel of niet) in het nieuwe efficiënte HEIC-formaat opgeslagen worden. Bekijkt u de bestanden op pc, dan heeft u de allerlaatste Windows 10-update nodig of een videospeler zoals VLC.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878