SOFTWARE - IOS & ANDROID - 27.08.2018

Minder bekende gebaren in Android en iOS

Kennis van de juiste gebaren (bv. vegen of ‘swipen’) maakt het gebruik van uw smartphone gemakkelijker. Dit zijn enkel minder bekende, maar nuttige gebaren.

Android

Snel naar al uw instellingen. Het Snel Instellingen- menu van Android is de handigste manier om snel wifi of bluetooth te activeren, geluid uit te schakelen, enz. U roept dit op door van bovenaan het scherm naar beneden te slepen, maar bij sommige smartphones bevat dit zoveel opties dat u meerdere keren moet trekken voor u het hele menu ziet. Tip.  Als u met twee vingers tegelijk sleept, krijgt u alles in één keer te zien.

De camera meteen klaar. Als u heel snel een foto wilt maken, dan wilt u geen tijd verliezen met eerst in te loggen op uw smartphone. De meeste toestellen hebben dan ook een Quick Launch -mogelijkheid. Bij een Samsung Galaxy kunt u die activeren in de instellingen, waarna u de camera-app opent door tweemaal op de aan-uitknop te drukken. Bij een Huawei-smartphone drukt u eenmaal op de aan-uitknop en dan krijgt u rechts onderaan een camera-icoontje te zien. Sleep dit naar boven en de camera start meteen.

Android, iOS

Vlotter werken met tekst. Als u Googles Gboard -toetsenbord gebruikt op een grotere smartphone, dan kunt u het toetsenbord verkleinen om er zo gemakkelijker met één hand op te kunnen typen. Bij Android houdt u de komma-toets lang ingedrukt en selecteert u in het pop-upmenu het vierkantje. U krijgt dan een kleiner toetsenbord, dat u naar links of rechts kunt verplaatsen met het pijl-icoontje. U kunt het toetsenbord weer vergroten met het herstel grootte -icoontje. Bij iOS werkt dit ook, alleen moet u hier het wereldbol-icoontje lang ingedrukt houden en dan de One-handed mode kiezen (dit werkt trouwens ook in het standaardtoetsenbord van iOS 11).

Gboard heeft nog wel meer handigheden in huis (check de beschrijving in de App Store of Google Play). Wilt u bv. snel een volledig blok tekst verwijderen, druk dan op de backspaceknop en sleep dan meteen met uw vinger naar links. De woorden worden dan geselecteerd en als u uw vinger opheft, wordt het geselecteerde verwijderd. Heeft u per ongeluk te veel verwijderd, kijk dan naar de suggestiebalk bovenaan het toetsenbord: daar staat de verwijderde tekst nog, zodat u die meteen kunt terughalen.

IOS

Naar rechts vegen om terug te keren. In tegenstelling tot Android heeft iOS geen vaste ‘Terug’- of ‘Back’-knop. In de meeste iOS-apps krijgt u dan ook, waar nodig, in de linkerbovenhoek een ‘Terug’-knop te zien. U kunt echter ook terugkeren door naar rechts te vegen vertrekkend van de linkerrand van het scherm. Dat werkt in de meeste apps van Apple zelf (zoals Mail en Safari). In andere apps moet u zelf checken of dit werkt.

Even schudden om te herstellen. Heeft u iets getypt en bent u niet tevreden, dan kunt u op de backspacetoets drukken om alles te wissen. Maar het kan ook sneller, door gewoon te schudden met uw iPhone. Dan verschijnt er een pop-up met Annuleer en Herstel . Druk op Herstel en de getypte tekst verdwijnt. Deze herstelmogelijkheid werkt ook omgekeerd: u kunt onterecht gewiste tekst meteen terughalen. Schudden om te herstellen werkt in de meeste apps van Apple: bv. om een net verwijderde e-mail in de Mail-app terug te halen volstaat het om even met uw toestel te schudden.

Ontdek enkele minder bekende duw- en veegbewegingen om uw Android- of iOS-smartphone beter te bedienen: bv. snel naar uw camera gaan, snel een toetsenbord aanpassen voor gebruik met één hand, ...

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878