COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 27.08.2018

Sla uw bestanden ook extern op

Uw computer heeft wellicht veel schijfruimte. Toch is het soms noodzakelijk, handig of veilig om bestanden ook ‘extern’ op te slaan, op een andere opslagdrager. Welke dragers zijn beschikbaar en interessant?

Externe harde schijf

Een ‘gewone’ externe harde schijf is de goedkoopste oplossing. Het gaat dan om een harde schijf van 3,5 inch die in een kastje (enclosure) zit. Zo’n schijf heeft meestal een externe voeding en verbindt u met een kabel aan uw laptop of desktop. De meeste schijven verbindt u met een usb-kabel. Heeft u een oudere pc met usb 2.0, dan kan het even duren om grote (of veel) bestanden over te zetten.

Tip.  Snellere aansluitingen zijn usb 3.0 of 3.1, eSata of Thunderbolt, maar die kunt u alleen gebruiken als uw pc deze ook ondersteunt. Interessant zijn ook de kleinere 2,5” externe harde schijven, die meestal geen externe voeding nodig hebben, maar gewoon gevoed worden door de usb-kabel.

Zowel de 2,5”- als 3,5”-varianten maken gebruik van klassieke, mechanische harde schijven. Voor een exemplaar van 2 TB betaalt u zo’n € 75 en voor 4 TB zo’n € 120. Heeft u minder ruimte nodig, dan heeft u voor minder dan € 50 al 500 GB ter beschikking. Bekende merken zijn o.a. Seagate ( http://www.seagate.com ), WD ( http://www.wd.com ) en LaCie ( http://www.lacie.com ).

Tip.  Sommige externe harde schijven bevatten twee (of zelfs meer) harde schijven. De enclosures zijn dan een stuk groter (en niet meer draagbaar), maar daartegenover staat wel dat ze vaak mogelijkheden bieden om bestanden te recupereren als één van de twee schijven het begeeft (redundancy) .

Sneller maar duurder: de SSD-schijf

Heel wat nieuwe laptops worden nu geleverd met interne SSD-schijven. Die zijn vele malen sneller dan een gewone harde schijf en ook veel schokbestendiger. SSD-schijven zijn bovendien ook erg compact en volledig stil. Externe varianten worden door o.a. WD, Samsung ( http://www.samsung.com ) en Sandisk ( http://www.sandisk.com ) verkocht. Enig nadeel is dat SSD-opslag nog steeds een stuk duurder is dan gewone harde schijven. Reken op zo’n € 100 voor 250 GB, € 300 voor 1 TB of € 600 voor 2 TB.

Usb-sticks: klein en goedkoop

Een usb-geheugenstick bevat gelijkaardige technologie als een SSD-schijf en is heel erg draagbaar. Zo’n stick is dus ideaal voor een back-up van belangrijke gegevens, of om bepaalde documenten, programma’s of media overal mee naartoe te nemen. Een 64 GB-stick kost zo’n € 25 en ook sticks van 128 GB (€ 45) of 256 GB (€ 125) zijn goed verkrijgbaar.

Tools voor externe schijven

Gebruikt u een externe harde schijf of geheugenstick, dan kunt u de uitstekende tool EaseUS Partition Master Free ( http://www.easeus.com/partition-manager/epm-free.html ) gebruiken om de schijf te formatteren en zelfs meerdere partities aan te maken. Zo heeft uw schijf meer dan één schijfletter en kunt u uw bestanden of documenten netjes sorteren.

Ook erg handig is WinDirStat ( http://www.windirstat.net ), een gratis tool die ideaal is om gemakkelijk te zien welke mappen veel ruimte innemen. Heeft u een SSD-schijf (zowel intern als extern), installeer dan SSDLife ( http://www.ssd-life.com/eng/download-ssdlife.html ) om de ‘gezondheid’ van de schijf te bekijken en meer details op te vragen.

Gebruik een externe harde schijf voor extra ruimte en om gemakkelijk lokale back-ups te maken. Een externe SSD-schijf is duurder, maar sneller. Volstaat minder opslagruimte, dan is een gewone usb-geheugenstick voldoende.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878