SOFTWARE - APPS - 07.02.2019

Andere appwinkels naast de Google Play Store?

De Android-appwinkel die u het best kent en wellicht altijd gebruikt, is de Google Play Store. Er zijn echter nog andere appwinkels. Welke zijn betrouwbaar?

Waarom een andere appwinkel?

Google Play Store biedt een heel ruime keuze aan apps, maar geeft Google wel veel macht over uw smartphone. Google beslist welke apps het aanvaardt in zijn appwinkel, biedt sommige apps alleen in bepaalde regio’s aan en houdt nauwgezet bij welke apps u geïnstalleerd heeft.

U vindt op internet ook wel apps die u rechtstreeks kunt downloaden (als .apk -bestand) en installeren (het zgn. sideloaden van een app), maar dan loopt u een veiligheidsrisico. De apps in de Google Play Store worden immers strikt gecontroleerd op malware, wat niet noodzakelijk het geval is bij een app die u zomaar op internet vindt. U kunt dus beter op zoek gaan naar apps in een alternatieve appwinkel. Daar zijn er niet zo veel van en slechts een paar zijn betrouwbaar.

Hoe een appwinkel installeren?

Alternatieve appwinkels zijn zelf niet als app te vinden in de Google Play Store, maar moet u apart (als .apk -bestand) binnenhalen, meestal vanaf de website die bij die appwinkel hoort. Standaard laat Android echter niet toe dat u apps uit andere bronnen installeert dan uit de Google Play Store. Als u dit wel mogelijk wilt maken, moet u in Instellingen ; Geavanceerde instellingen ; Beveiliging ; Onbekende bronnen de optie Installatie van niet-officiële apps toestaan aanvinken. U haalt dus eerst het .apk-bestand binnen op uw smartphone, activeert de Onbekende bronnen -optie en installeert vervolgens het .apk-bestand. Tip.  U vindt een duidelijke uitleg op https://www.amazon.com/androidapp .

Als u de alternatieve appwinkel als app geïnstalleerd heeft, kunt u daarin zoeken naar nieuwe apps die u interesseren en die op uw smartphone installeren.

Betrouwbare appwinkels

Amazon Appstore ( http://www.amazon.com/gp/mas/get/android ) is het bekendste alternatief en staat standaard geïnstalleerd op alle Amazon Fire Android-tablets. De app ziet er vrijwel hetzelfde uit als de Google Play Store. De keuze aan apps is niet enorm, maar toch vrij ruim en er zitten veel goede, gratis apps tussen.

F-Droid ( https://f-droid.org/ ) beschikt over een veel minder ruime keuze, maar het bevat wel uitsluitend gratis open source apps. Een mooi voorbeeld is de Amaze File Manager om de bestanden op uw smartphone te beheren. F-Droid controleert de apps op malware en waarschuwt u ook als ze trackingopties bevatten (als ze bijhouden wat u doet, of uw locatiegegevens opvragen en bijhouden).

Humble Bundle ( https://www.humblebundle.com ) is een website die gespecialiseerd is in het verkopen van spelletjes, audioboeken en digitale strips in zgn. bundels, voor een prijs die u zelf kiest (niet alleen voor Android, maar ook voor de pc). Via de app ( https://www.humblebundle.com/app ) kunt u een selectie aan Android-games kopen.

SlideME ( http://slideme.org ) is een appwinkel die soms geïnstalleerd staat op buitenlandse Android-smartphones die geen Google Play Store hebben. Hier zijn vaak apps te vinden die door Google geweigerd werden, en ook meer spelletjes dan bij de Amazon Appstore. De eigenaar onderwerpt iedere app aan een evaluatie en virusscan, dus de apps zijn te vertrouwen.

Wilt u een ander aanbod dan in de Play Store of minder controle door Google, stel dan een alternatieve appwinkel in. Beperk u wel tot betrouwbare winkels als de Amazon Appstore en F-Droid. Het aanbod is wel altijd een stuk kleiner dan in de Google Play Store.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878