ONDERAANNEMING - BUITENLANDERS - 15.02.2019

Wijzigde er iets in verband met de Limosa-aangifte?

Er was de laatste jaren heel wat te doen rond de zgn. Limosa-melding voor buitenlandse onderaannemers en hun werknemers die tijdelijk in België werken. Op 01.01.2019 kwam er een nieuwe regeling. Wijzigt er ook iets in de bouwsector?

Limosa-verplichting

Voor gedetacheerde werknemers. Buitenlandse werkgevers moeten een voorafgaande Limosa-aangifte doen voor hun werknemers die tijdelijk of gedeeltelijk in België komen werken. Limosa is de tegenhanger van Dimona, maar voor buitenlandse werkgevers. Die verplichting stond nooit ter discussie en wijzigt dus nu ook niet...

Voor buitenlandse zelfstandigen. De Limosa-meldingsplicht gold voorheen ook voor alle zelfstandigen die tijdelijk of gedeeltelijk in België kwamen werken, zonder hier permanent te verblijven, dus telkens als een Nederlandse, Poolse, Bulgaarse onderneming in onderaanneming bepaalde werkzaamheden voor u kwam uitvoeren.

Die verplichting lag onder vuur... Limosa voor zelfstandigen ligt al lang in het vizier van de Europese instanties. Het Europees Hof van Justitie oordeelde in het verleden dat een dergelijke meldingsplicht een belemmering is voor het vrij verkeer van diensten. Er kwamen aanpassingen, maar ook die waren voor de Europese Commissie onvoldoende.

Wat wijzigde er sinds 01.01.2019?

Enkel in specifieke sectoren verplicht. De algemene Limosa-meldingsplicht werd sinds 01.01.2019 omgevormd in een meldingsplicht voor welbepaalde limitatief opgesomde ‘risicosectoren’ (KB van 21.12.2018) . Het gaat meer bepaald om de bouw, de schoonmaak en de vleessector.

Blijft voor ruime bouwsector van belang! Voor onderaannemers in de bouw blijft de Limosa-plicht dus van belang. De omschrijving van de bouwsector is bovendien ruimer dan enkel de pure bouwactiviteiten die onder de toepassing van paritair comité 124 vallen. Het gaat om werken in onroerende staat , dus bijvoorbeeld ook zelfstandigen in houtbewerking en stoffering (paritair comité 126) of in de metaal-, machine- en elektrische bouw (paritair comité 111) vallen er nog onder.

Wijzigt er ook iets in de verplichting zelf? Neen, die blijft bij het oude. Niet u als opdrachtgever, maar de buitenlandse onderaannemer zelf moet een melding doen bij de RSZ. Hij moet dat ook doen als hij geen personeel in dienst heeft. Hij doet dat concreet via de website http://www.limosa.be , waarvoor hij een gebruikersnaam en een wachtwoord moet aanvragen.

Limosa-1-document. Als de buitenlandse werkgever of de zelfstandige de melding gedaan heeft, ontvangt hij een ontvangstbewijs Limosa-1. Hij moet dat bewijs afdrukken en vóór de aanvang van de werken aan u voorleggen.

Aan u om dat te controleren. U bent als opdrachtgever verplicht om te controleren of er voor iedere gedetacheerde werknemer of zelfstandige een meldingsbewijs Limosa-1 (L1) is.

Let op! Indien dit meldingsbewijs ontbreekt, bent u verplicht om dit bij de RSZ te melden. Zo niet riskeert u zeer zware boetes.

Tip. In plaats van dat te melden, kunt u de onderaannemer beter vragen om die Limosa onmiddellijk in orde te brengen of doet u dit desnoods in zijn plaats. Indien u de afwezigheid meldt, riskeert hij immers problemen.

Goed om te weten. Moet er een aanwezigheidsregistratie gebeuren op grote werven, dan is die eenvoudig uit te voeren via de QR-code op het L1-document.

De algemene Limosa-aanmeldingsplicht is voor zelfstandigen afgeschaft sinds 01.01.2019. Ze blijft echter bestaan in risicosectoren en daar valt ook de ruime bouwsector onder. Blijf dus steeds de Limosa-meldingen controleren, zowel voor uit het buitenland gedetacheerde werknemers als voor zelfstandige onderaannemers.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878