SOCIALE VERHUUR - VLAANDEREN EN BRUSSEL - 14.09.2021

Sociale verhuur nog interessant in Vlaanderen en Brussel?

Verhuurt u uw woning via een zgn. sociaal verhuurkantoor, dan krijgt u doorgaans een lagere huurprijs dan op de private huurmarkt. Aan een dergelijke verhuur zijn echter ook een aantal voordelen verbonden, zeker wanneer u van plan bent werken uit te voeren aan de woning. Over welke voordelen gaat het precies?

Verhuren via sociaal verhuurkantoor

Geen administratieve rompslomp... Verhuurt u een woning via een sociaal verhuurkantoor (SVK), dan zorgen ze voor alle formaliteiten. Het gaat dan bv. om het opmaken van het huurcontract, de plaatsbeschrijving, het eventueel bekomen van een vergoeding voor de huurschade, enz.

... en huurgarantie. Belangrijkste voordeel voor u als verhuurder is dat u de huurprijs ook effectief ontvangt. Het risico dat de huurder niet betaalt of dat de woning niet verhuurd raakt is dus voor het SVK.

Maar ook lagere huur... Daartegenover staat wel dat uw woning onder de ‘marktprijs’ verhuurd wordt. Houd daarbij rekening met een prijsverschil van ongeveer 15%.

... en geen inspraak bij keuze bewoner. Het is immers het SVK dat bepaalt wie uw woning zal bewonen. Meestal bent u bovendien voor lange tijd gebonden, gewoonlijk eisen de SVK’s immers een huurtermijn van minstens 9 jaar.

Fiscale voordelen en premies

Compensatie voor lagere huurprijs. Tegenover die lagere huurprijs staan echter een aantal (fiscale) voordelen, waardoor een sociale verhuur mogelijk toch interessant is. Aan die voordelen zijn vaak wel strikte voorwaarden en minimale verhuurtermijnen verbonden.

Tip.  Voor een lijst met de erkende SVK’s, zie https://www.vmsw.be/Home/Zoek-een-organisatie (Vlaanderen) en https://www.fedsvk.be/contact-ik-ben-eigenaar (Brussel).

Federaal. Op de aankoop van een nieuw opgerichte woning betaalt u in principe 21% btw. Is die woning voor sociale verhuur bestemd, dan geniet u echter een verlaagd tarief van 12%.

Let op!  U moet de woning nadien wel voor minstens 15 jaar verhuren aan een SVK.

Vlaanderen. U krijgt een gunsttarief van 7% registratiebelasting, in plaats van het gewone tarief van 10%. Daarnaast krijgt u een korting op de onroerende voorheffing (tarief van 2,40% i.p.v. 3,97%). Ten slotte komt u mogelijk ook in aanmerking voor allerhande premies als u de woning verbouwt of renoveert. Het gaat bv. om de Vlaamse overkoepelende renovatiepremie (voor woningen van minstens 30 jaar oud), huur- en isolatiepremies en de zgn. aanpassingspremie (voor aanpassingen aan de behoeften van 65-plussers).

Ook belastingvermindering? Vroeger genoot u eveneens een belastingvermindering ten belope van 45% (gespreid over 9 jaar) bij bepaalde verbouwings- en renovatiewerken. Dat gunstregime werd echter opgeheven en geldt enkel nog voor uitgaven die gedaan werden vóór 01.01.2019.

Brussel. Bij een sociale verhuur bent u geen onroerende voorheffing verschuldigd op uw woning. Daarnaast komt u mogelijk in aanmerking voor diverse premies, zoals de renovatiepremie (voor woningen ouder dan 30 jaar), de premie voor gevelverfraaiing en energiepremies.

Let op!  Ook in Brussel werd de belastingvermindering voor verbouwings- en renovatiewerken reeds opgeheven. Enkel uitgaven gedaan vóór 01.01.2016 komen nog in aanmerking.

In Vlaanderen krijgt u een korting op de registratiebelasting en de onroerende voorheffing. In Brussel moet u geen onroerende voorheffing betalen. In geval van renovatiewerken komt u zowel in Vlaanderen als in Brussel in aanmerking voor extra premies. De belastingvermindering die voorheen op federaal vlak bestond, is intussen echter afgeschaft in Vlaanderen en Brussel en bestaat enkel nog in Wallonië.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878