VZW - WERKING - 21.09.2021

Uw VZW neemt een locatie over van een andere onderneming, doe zeker deze check!

Elke rechtspersoon heeft een maatschappelijke zetel. Daar wordt geacht de plaats te zijn waar u de rechtspersoon kunt aantreffen. De fiscus, gerechtsdeurwaarder e.d. zullen dan ook daar komen aankloppen.

Als u een locatie overneemt van een andere rechtspersoon, of dat nu een VZW, BV(BA) of dergelijke is, doe dan altijd de volgende check!

Begeef u naar de Kruispuntbank van Ondernemingen en raadpleeg de Public Search ( https://kbopub.economie.fgov.be/kbopub/zoeknummerform.html?lang=nl ).

Selecteer dan in de grijze balk Nieuwe opzoeking op adres en geef uw adres in. Ziet u enkel uw eigen VZW staan, goed nieuws! U hoeft dan geen verdere stappen te nemen.

Indien u daar meerdere rechtspersonen ziet staan, contacteert u het best de griffie van de lokale ondernemingsrechtbank. Die zal u zeker verder kunnen helpen.

Het is wel noodzakelijk om in dat geval actie te ondernemen. De kans bestaat dat er vroeg of laat een gerechtsdeurwaarder aan uw deur staat. Neem dan direct contact op met die gerechtsdeurwaarder en leg de situatie uit. Die zal waarschijnlijk begrip hebben voor de situatie, maar dat is slechts een uitstel en geen permanente oplossing!

Indien u dat niet aanpakt, is het mogelijk dat de gerechtsdeurwaarder zal terugkeren om beslag te leggen op de goederen in het pand (de uwe in dat geval). U kunt die dan terugkrijgen via een vordering in revindicatie. Dat is natuurlijk weer een administratieve rompslomp en een kostelijke affaire.

Indien de griffie u niet verder kan helpen, kunt u het best het parket van de lokale rechtbank van eerste aanleg contacteren. Die zal actie kunnen ondernemen om de zetel te laten verwijderen. In het laatste geval kunt u het best een advocaat raadplegen die het nodige kan doen.

Wat als er nog een natuurlijk persoon staat? Dan gaat u het best langs bij het lokale politiekantoor van het adres. Die zullen het nodige doen om de persoon van uw adres te verwijderen.

Controleer de Kruispuntbank van Ondernemingen om te kijken of op uw nieuwe pand geen adressen meer staan van vorige bezetters.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878