EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 23.05.2011

Hoe gidst u uw virtuele bezoekers?

U moet er te allen tijde voor zorgen dat de bezoekers van uw website niet ­verdwalen. Waarom overweegt u geen korte ‘tour’, waarin u de sterke punten van uw site in de verf zet? Met AmberJack is dat zo gebeurd...

Goede structuur en menu’s

Elke bezoeker van uw site moet snel alle nodige informatie kunnen terugvinden. Een duidelijke structuur en goede navigatiemenu’s zijn dus essentieel. Zorg er zeker voor dat het hoofd­navigatiemenu op elke webpagina (bij voorkeur bovenaan) terug te vinden is. Overweeg ook uitklapbare menu’s die meteen de subniveaus weergeven. De bezoeker moet steeds weten wat hij kan verwachten wanneer hij doorklikt op een menuonderdeel. Gebruik dus geen al te cryptische termen. Zelfs met een goede navigatie, kan het echter nog nuttig zijn om (zeker nieuwe) bezoekers rond te leiden. Dat kan met een eenvoudige, virtuele rondleiding. De gratis webdienst AmberJack (http://www.amberjack.org) kan u hierbij helpen.

Wat doet AmberJack?

AmberJack biedt u of uw webmaster de mogelijk­heid om een korte ‘tour’ te maken die de bezoeker vertelt wat hij op de site kan terugvinden. U hoeft dus niet zelf screenshots of screencasts te maken en die in een filmpje te gieten. AmberJack genereert namelijk zelf een code die u gewoon in uw site plakt. Dat resulteert in een aanklikbare knop of link. Als een bezoeker daarop klikt, verschijnt er een pop-up met een overzicht van de belangrijkste pagina’s van uw site (die geeft u zelf aan). Op de site van AmberJack kunt u een voorbeeld bekijken via Try a Demo Tour.

Hoe begint u eraan?

Ga op de website van AmberJack eerst een kijkje nemen in de Skins-rubriek: daar vindt u een zestal lay-outs voor uw tour terug. U kunt ook zelf een eigen lay-out creëren (klik op Customize). Daarna gaat u écht van start via de Tour Wizard. In de Basic-tab moet u de url’s van de belangrijkste webpagina’s van uw site plakken (maximaal tien pagina’s). Vervolgens kiest u in de Skin-tab voor de gewenste lay-out (u ziet alleen de namen zonder voorbeeld, daarom lieten we u daar­net al even in de Skins-afdeling kijken). Verder kunt u via Behavior en Captions nog een aantal instel­lingen aanpassen. Hier kunt u o.a. aangeven dat bezoekers na de rondleiding opnieuw op een bepaalde webpagina van uw site belanden. U kunt ook de naam van de tour (standaard: ‘MyTour’) wijzigen. Daarnaast zijn er nog enkele Advanced options, maar als leek laat u die het best oningevuld.

Code genereren en integreren

Een simpele klik op de Create tour code-knop genereert de codes die u nodig heeft om alles te integreren in uw website. Het grootste stuk code (dat geplakt moet worden onder de header) vindt u onder Tour HTML code. Let op! Vergeet niet om hierin het woord ‘’Placeholder’ voor elke url te wijzigen in de tekst die u de bezoeker wilt laten zien in de rondleiding. De Tour button code (zet die op de gewenste plek op uw homepage) plaatst de Tour-knop op uw site. Wilt u liever een link dan een knop, gebruik dan de Tour entry link-code. Die link kunt u ook gebruiken om de tour snel zelf eens in uw browser te bekijken.

Alternatief

Wilt u een alternatief? Probeer dan Touration (http://www.touration.com). Dit is een vergelijkbare dienst om op een eenvoudige manier een virtuele rondleiding van uw site te maken.

Met AmberJack kunt u op een eenvoudige manier en zeer snel een virtuele rondleiding in uw site integreren. Bent u toch nog op zoek naar een goed alternatief? Probeer Touration dan eens uit...

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878