VENNOOTSCHAP - 20.03.1998

Een poetsvrouw op kosten van de zaak

Wie laat niet eens af en toe persoonlijke uitgaven betalen via de ven­noot­schap ? Wat fiscaal niet mag en kan is sinds kort echter ook een strafrechtelijke in­breuk. Is het nu meer opletten geblazen in de toekomst ?

Sinds 1 januari 1998 wordt in ons strafrecht na­me­lijk een nieuwe inbreuk beteugeld : het misbruiken van vennootschapsgoederen.

Waar gaat het over ? Stel dat u al sinds jaar en dag via uw vennootschap uw privépoetsvrouw be­taalt en uw tuin laat onderhouden. Of u gaat af en toe met uw echtgenote eten in een chic res­tau­rant op kosten van de zaak.

Kan dat nu nog zonder gevaar ? Of riskeert u hier­voor voortaan een geldboete of eventueel zelfs een ver­blijf in de gevangenis ? De kans op een ver­oor­d­e­ling is al bij al wellicht vrij beperkt. Veel zor­gen hoeft u zich, op het eerste gezicht althans, niet te ma­ken.

Toepassingsvoorwaarden

De toepassingsvoorwaarden voor dit nieuwe mis­drijf zijn namelijk vrij strikt. Een groot aantal ver­eis­ten moeten tegelijkertijd vervuld zijn :

1. Enkel de bestuurder of zaakvoerder van een han­dels- of burgerlijke vennootschap kan bestraft wor­den. Diegenen die in een associatie zitten zonder een vennootschap te zijn, hoeven zich bij voorbaat dus geen zorgen te maken rond dit misdrijf. Let op ! Ook een persoon die niet officieel aangeduid is als bestuurder of zaakvoerder maar die in feite wel de­ze hoedanigheid waarneemt, kan veroordeeld wor­den voor dit misdrijf.

Bovendien geldt het ook voor bestuurders van VZW’s. Tip. Als u dus actief bent in een VZW wijst u uw collegae best even op het bestaan van deze nieuwe wetgeving.

2. Er moet misbruik gemaakt worden van het ver­mo­gen of het krediet van de vennootschap. Deze voor­waarde is bijvoorbeeld vervuld als een ven­noot­schap zich borg stelt voor een privékrediet.

3. De handelswijze moet op betekenisvolle wijze scha­de of nadeel toebrengen aan het patrimonium van de vennootschap en aan haar schuldeisers (waar­­onder ook het personeel valt) of aan de ven­no­ten. Tip. Kleinigheden worden dus niet beoogd. Zo zal er b.v. nooit een veroordeling volgen als er op kosten van de vennootschap meerdere malen ge­­te­le­foneerd wordt voor privédoeleinden of als er eens uit eten wordt gegaan op kosten van de zaak. Bo­­ven­dien volstaat het niet dat uw vennootschap na­­deel lijdt. Ook de schuldeisers of medevennoten mo­e­­ten nadeel ondervinden van het handelen.

4. Tenslotte moet het misbruik gepleegd worden voor persoonlijke doeleinden en met een bedrieglijk op­zet. De betrokken bestuurder moet dus effectief de bedoeling gehad hebben zijn vennootschap en haar schuldeisers te schaden.

Risico

Zelfs als aan al deze strenge voorwaarden voldaan is, is het nog maar ten zeerste de vraag of er ook een ef­fectieve vervolging en veroordeling zal volgen. De nu al overbelaste financiële diensten van de par­ket­ten hebben wellicht weinig tijd om zich met deze dos­siers bezig te houden. Laat staan te vervolgen. Ver­moedelijk zal enkel bij klacht van een schul­d­ei­ser of een vennoot de kans op een vervolging en ver­oor­deling reëel zijn.

Maar als er wordt vervolgd, dan hangen de vol­gen­de sanc­ties in de lucht. Vooreerst riskeert u niet al­leen een geldboete van 20 000 tot 10 000 000 F, maar bo­ven­dien kan er een gevangenisstraf van 1 maand tot 5 jaar worden opgelegd. Daarnaast kan ie­dereen die er belang bij heeft de nietigheid van de be­stre­den handelingen inroepen.

De kans dat u vervolgd wordt voor misbruik van vennootschapsgoederen is vermoedelijk klein. De toepassingsvoorwaarden zijn immers vrij streng.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878