STUDENTENARBEID - 24.06.1998

Wat met overuren ?

Studenten zijn soepele arbeidskrachten die overal ingeschakeld kunnen worden. Maar mogen zij ook overuren doen ? En wat kost dat dan ?

Echt systematisch controleren op overuren door stu­denten doet de inspectie nog altijd niet. Maar toch neemt de druk vanuit b.v. vakbonden, juri­di­sche diensten van uni­ver­si­tei­ten, VZW’s voor stu­den­ten, enz. toe om meer te con­tro­le­r­en op “mis­brui­ken” zoals “het te veel uren klop­pen”…

Mogen overuren ?

Jonger dan 18 jaar. Gaat het om zgn. “jeugdige stu­­den­ten” (= studenten van 15, 16 of 17 jaar), dan mo­­gen zij in principe geen overuren doen. Dat mo­gen zij enkel in uitzonderlijke omstandigheden en dan nog alleen maar met voorafgaande instemming van de inspectie.

Ouder dan 18 jaar. Gaat het om studenten die 18 jaar zijn of ouder, dan mo­­gen zij overuren doen zoals uw “gewone” werk­ne­mers dat mogen, b.v. in ge­val van onvoorziene nood­za­kelijkheid of buiten­ge­wo­ne vermeerdering van werk.

Wat kosten overuren ?

Welk loon ? Overuren kosten in principe 150 % van het loon; voor 1 overuur moet u immers 1 uur be­taalde recup geven en 50 % overloon be­ta­len. Over­uren op een feestdag of een zondag kosten u zelfs 200 % van het loon.

Wanneer overuren ? Er is sprake van overuren zodra ofwel de daggrens (9 uur), ofwel de week­grens (b.v. 38, 39, of 40 uur) is overschreden. Hoe moet u nagaan of één van die grenzen is overschre­den ? Voor de recup tellen alle uren, zowel effectief ge­­pres­teerde als gelijkgestelde. Voor het overloon tel­­len alleen de effectief gepresteerde uren. Een voor­­beeld. Student A werkt normaal 40 uur per week (5 x 8 uur). Hij doet in realiteit echter 8, 8, 8 en 9 uur, en is de vrijdag ziek. Dan telt hij 41 uur voor de re­cup maar slechts 33 uur voor het overloon. Hij heeft dus recht op 1 uur recup maar niet op over­loon.

Hoe kunt u erop besparen ?

Tip 1. Door de student zijn recup te geven in de­zelf­de week als die waarin hij de overuren presteert kunt u besparen op overloon. Stel dat hij normaal 5 keer 8 uur moet werken maar dat hij op donderdag 9 uur heeft gedaan. Geef hem dan op vrijdag 1 uur recup. Zo komt u toch maar aan 40 uur/week, want die recup van 1 uur telt niet mee om na te gaan of er over­loon verschuldigd is.Let op ! U mag de dag­grens van 9 uur niet overschrijden door hem b.v. 10 uur op donderdag en 6 uur op vrijdag te laten doen, want dan zal u toch nog 1 uur overloon moe­ten betalen. Laat de student ook voor akkoord te­ke­nen voor zo’n wijze van recuperatie. Anders zou u pro­blemen kunnen krijgen met de inspectie.

Tip 2. Als u ook geen recup wilt geven, dan moet u zgn. glijdende arbeidstijden voorzien. Dan kan de st­udent de ene dag b.v. 9 uur doen en de andere maar 7 uur i.p.v. 2 keer 8 uur. U moet dan noch recup noch overloon toekennen. Tenminste op voor­waar­de dat u de weekgrens van 40 uur respecteert. Wilt u ook daarvan afwijken, dan kan dat alleen via zgn. variabele uurroosters, waarbij de student de ene week b.v. 45 uur en de andere 35 uur per week doet. Let op ! Zowel glijdende arbeidstijden als va­ri­a­bele uurroosters zijn slechts mogelijk als ze ex­pli­ciet voorzien zijn in uw arbeidsreglement.

Tip 3. Een andere mogelijkheid is dat u i.p.v. 1 vol­tijd­­se student 2 deeltijdse studenten in dienst neemt. Dan kunt u hen ieder 12 bijkomende uren per maand laten doen zonder dat er recup of over­loon is ver­schuldigd. Aan een deeltijdse werknemer moet u nl. pas recup en overloon betalen vanaf het 13de bijkomende uur per maand.

Om geen overloon te moeten betalen mag u uw studenten niet meer dan 9 uur per dag laten werken en moet u hun recup plannen in de week waar­in ze de overuren doen. Wilt u ook geen recup toekennen, dan neemt u be­ter 2 deeltijdse studenten i.p.v. 1 voltijdse aan.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878