MILIEU - 17.12.2003

Grondverzet, huilen met de pet ?

Vanaf 1 januari 2004 treedt in Vlaanderen de fameuze regeling over het zgn. grondverzet in werking. Wanneer moet u hier nu feitelijk rekening mee houden en hoe dekt u zich als aannemer zoveel mogelijk in ?

Basisprincipes

Grondvervuiling tegengaan.Daar draait het dus allemaal om… Er is te veel vervuilde grond in België. Een bijkomend probleem is dat die “vuile grond” zich nu makkelijk kan verplaatsen en zo zelf ergens anders propere grond kan vervuilen. Het volstaat bv. ergens vervuilde grond uit te graven om een nieuwbouw te zetten en diezelfde grond ergens anders te gebruiken om een terrein op te hogen. Dat gaat zo dan van kwaad tot erger na­tuurlijk…

De Vlaamse “oplossing”.In twee woorden, vanaf 1 januari moet u vooraf weten of de grond die u uitgraaft vervuild is of niet en áls dat inderdaad het geval is, dan… inderdaad, mag u die grond niet meer gebruiken, noch als bodem (bv. ophogen terrein, noch als bouwstof op zich (bv. zand voor de on­der­fundering).

Tip. Werkt u sowieso niet met grond of toch zeker niet met uitgegraven grond (elektriciens, schrijnwerkers, loodgieters, … al wie in de eindfase actief is), dan zal u in principe van heel deze regeling dus niet te veel last hebben.

Wel Ă©Ă©n uitzondering. Gaat het om niet-verdachte grond van minder dan 250mÂł, dan geldt heel deze grondverzetregeling niet. Dat is toch al iets natuurlijk, voor een modale kruipkelder bv. zal het dus mogelijk niet gelden.

Let op ! Is het “verdachte” grond (zgn. risicogronden of gronden waarvoor er aanwijzingen zijn van vervuiling), dan speelt de hoeveelheid grond dus op zich geen enkele rol. De grondverzetregeling geldt dan immers altijd !

Het probleem hier is natuurlijk wie uiteindelijk zal bepalen of de grond sowieso verdacht is of niet…

Wat concreet vanaf 01.01.2004 ?

Twee extra papieren nodig. Valt u voor een bepaald werk onder deze nieuwe regeling, dan zal u voortaan enerzijds een zgn. technisch verslag moeten hebben en anderzijds een zgn. bodembeheerrapport. Het eerste moet u krijgen van uw klant, het tweede moet u zelf aanvragen.

Technisch verslag ? Dat is dus het eerste papier dat u moet hebben, het is kortweg een attest dat uw klant moet aanvragen en waarop wordt vermeld of de af te graven grond vervuild is of niet.

Let op ! Vereist is dat u dat attest heeft alvorens u begint te graven, zo niet riskeert u mee te moeten opdraaien voor de kosten van het saneren van die grond mocht achteraf blijken dat die vervuild is.

Probleem.Veel klanten hebben dit verslag nog altijd niet aangevraagd. U zal het dus niet hebben én… dat betekent dat u de grond die u zal uitgraven ook niet zal kunnen afvoeren. U moet immers eerst weten of de grond vervuild is of niet om te weten waar u ermee naartoe moet !

Dek u in ! Neem het zekere voor het onzekere. Zet duidelijk in uw contract “... dat de grond enkel kan worden afgevoerd mits voorlegging van een technisch verslag. Dit verslag moet voorafgaand en tijdig bezorgd worden zodat de aannemer genoeg tijd heeft om een zgn. bodembeheerrapport aan te vragen. Bij gebrek hieraan is de prijs voor het afvoeren van de grond niet in de prijs inbegrepen.”.

Bodembeheerrapport.Het tweede papier… dit heeft u dan in feite nodig om de afgegraven grond uiteindelijk ook nog ergens kwijt te raken.

Dit rapport zal u in de praktijk zélf moeten aanvragen, nl. bij de vzw Grondbank, de enige instantie die dit voorlopig kan afleveren.

Al wie in Vlaanderen grond uitgraaft en afvoert zal hiervoor vanaf 01.01.2004 twee bijkomende at­tes­ten nodig hebben. Het eerste moet de bouwheer u geven, dek u dus in in uw con­tract voor het geval dat niet (tijdig) gebeurt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878