ACTUALITEIT - 28.01.2004

Grondverzetregeling gedeeltelijk “verzet”…

De zgn. grondverzetregeling die in principe op 1 januari 2004 in werking is getreden in het Vlaams gewest, is in bepaalde gevallen dan toch nog niet van toepassing. Even kijken hoe die overgangsregeling precies in elkaar zit…

Grondverzetregeling

Basisidee. Om bepaalde grondwerken te mogen uit­voeren, heeft u voortaan twee “attesten” nodig, met name het zgn. technisch verslag enerzijds en het zgn. bodembeheerrapport anderzijds.

Het eerste (technisch verslag) moet u krijgen van uw klant-opdrachtgever en het vermeldt of de grond in kwestie vervuild is en gesaneerd moet wor­den of niet. Het bodembeheerrapport heeft u dan nodig om te weten waar u met de al dan niet vervuilde grond moet blijven of m.a.w. om te weten waarheen u die grond mag afvoeren.

Let op ! Dat bodembeheerrapport zal u doorgaans zélf moeten aanvragen bij de VZW Grondbank. U moet zich dan wel eerst aansluiten bij deze VZW, zij het dat u kunt kiezen of u dit ineens voor een heel jaar doet, dan wel per werf die aan de grondverzetregeling onderworpen is.

Uitzondering. Niet voor álle grondwerken zijn die twee “attesten” vereist. De grondverzetregeling geldt met name alleen als het gaat om een partij “niet-verdachte” grond van 250m³ of méér.

Let op ! Voor “verdachte” grond geldt de regeling altijd, ongeacht de hoeveelheid. De vraag is echter wat er precies verstaan moet worden onder “verdachte” grond, dat is nl. niet 100 % duidelijk.

Hét probleem in de praktijk. Het tijdig vastkrijgen van dat technisch verslag. In principe gold deze regeling immers nú reeds, máár… heel veel klanten-opdrachtgevers waren ér niet van op de hoogte én hadden dat technisch verslag dus nog niet aangevraagd of gekregen…

Probleem natuurlijk, want zonder dat verslag kunt ú dan weer geen bodembeheerrapport aanvragen en dus raakt u die afgegraven grond niet meer kwijt… Vandaar dat er dan op de valreep toch nog een overgangsregeling is gekomen.

Overgangsregeling tot 1 april 2004

Niet voor alles ! Meteen maar het slechte nieuws dus… De grondverzetregeling blijft dus in principe vol­l­edig van kracht. Ze wordt m.a.w. niet uitgesteld, maar er werd voorzien in een overgangsrege­ling voor werven die reeds vóór 1 januari 2004 “be­zig” waren.

Concreet. Alle grondwerken waarvoor er reeds vóór 1 januari 2004 een stedenbouwkundige vergunning was én die reeds waren aanbesteed (lees : waarvoor u reeds in het bezit was van een getekende offerte) mogen verder worden uitgevoerd zonder dat er een technisch verslag of een bodembeheerrapport vereist is. Vereist is dan wel dat die grondwerken gedaan zijn vóór 1 april.

Dus 1. Voor grondwerken die reeds gestart waren vóór 1 januari 2004 en die beëindigd zullen zijn vóór 1 april heeft u geen “attesten” nodig.

Dus 2. Voor grondwerken die pas beginnen ná 1 januari 2004, máár die reeds waren vergund en aanbesteed vóór 1 januari heeft u die attesten evenmin nodig, ook weer op voorwaarde dat die werken dan gedaan zijn vóór 1 april.

Let op 1 ! Voor grondwerken ná 1 april zijn die twee attesten dus altijd vereist, behalve dus voor “niet-verdachte” grond van minder dan 250m³.

Let op 2 ! Waren de vergunning en de aanbesteding in orde vóór 1 januari, maar begint u pas met de werken ná 1 april, dan is er wél steeds een technisch verslag en een bodembeheerrapport nodig.

Grondwerken die reeds vóór 1 januari stedenbouwkundig vergund waren én aanbesteed, mogen alsnog uitgevoerd worden zonder technisch verslag. Vereist is dan wel dat de werken gedaan zijn vóór 1 april, want van dan af geldt de grondverzetregeling in principe onverbiddelijk.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878