VLAAMS GEWEST - 02.02.2005

Subsidie : ook voor u ?

In bepaalde gevallen kunt u, als u er snel bij bent, een subsidie ontvangen voor de sanering van bodemverontreiniging bij tankstations. Wanneer kunt u dit genieten ? Wat is de procedure ?

Uit de praktijk

Meneer Peeters had in 1974 een grond gekocht die ideaal was gelegen langs een steenweg. Uiteindelijk besliste hij (of vooral zijn vrouw) dat dit toch niet de ideale plaats was voor hun woning. In 1976 sloten meneer en mevrouw Peeters dan ook een contract met een toenmalige verdeler van brandstoffen. Het tankstation deed uitstekende zaken, maar de exploitant besliste begin 1994 (na 18 jaar huurovereenkomst) dat het station verouderd was en dat de kosten te hoog waren om te voldoen aan de nieuwe milieuwetgeving (Vlarem) die in 1991 van kracht was geworden. Met wat geluk kon de familie Peeters het pand verhuren aan een handelaar-verdeler die een opslagruimte zocht.

Door het overlijden van de ouders in 2003 worden de kinderen Peeters nu geconfronteerd met het bodemsaneringsdecreet. De notaris deelt hun mee dat de verkoop pas kan plaatsvinden na een oriënterend bodemonderzoek. Een voorzichtige raming door de deskundige schat het saneringsbedrag op ruim € 100 000.

Maar er is nu subsidie…

Er is nu het zgn. BOFAS, het fonds voor de sanering van tankstations. Dit fonds zou in het bovenstaande geval de kosten voor de bodemsanering kunnen dragen.

Voorwaarde 1. BOFAS komt tussen voor de ver­on­t­reiniging veroorzaakt door vloeibare brandstoffen van een tankstation. Als bv. een steenkolenhandelaar de verontreiniging veroorzaakte, komt het fonds daar niet in tussen.

Voorwaarde 2. Het tankstation moet minstens tot eind 1992 in uitbating geweest zijn. De start van de activiteiten is niet van belang. Dit betekent dat er ook voor verontreiniging door een tankstation in uit­bating van 1960 tot 1980 geen enkel be­roep kan wor­den gedaan op het fonds.

Voorwaarde 3. Een aanvraag voor tussenkomst moet worden ingediend vóór 26 maart 2005. Steek dus als eigenaar uw kop niet in het (verontreinigde) zand !

Hoe aanmelden ?

Een aanmelding gebeurt bij de vzw BOFAS, J. Bordet­laan 166, bus 1, 1140 Brussel. Verdere info is ver­k­rijgbaar via tel. 02/788 29 00, via fax 02/788 29 99 of via e-mail info@bofas.be Tevens be­schikt het fonds over een uitgebreide website http://www.bofas.be waar alle nuttige info kan worden verkregen. Let op ! U moet de gegevens van een oriënterend bodemonderzoek mee indienen. Tip. Start dit onderzoek nu onmiddellijk op. U moet alles rondkrijgen vóór 26 maart 2005.

Overeenkomst tekenen. Daarnaast zal u ook een overeenkomst met BOFAS moeten tekenen. In deze overeenkomst zitten drie belangrijke voorwaarden :

1. U laat de nodige onderzoeken en saneringen toe op het terrein;

2. U verbindt zich ertoe dat er in de 15 jaar na de sluiting van het vorige tankstation geen nieuw station op de grond komt;

3. U vestigt een hypotheek ten belope van de ge­raamde tussenkomst van het fonds. Het fonds be­loofde al om de kosten van deze hypotheek over te nemen.

Supertip. Zelfs al heeft u twee jaar terug gesaneerd, dan is een tussenkomst nog mogelijk. Voorwaarden zijn dat de sanering plaatsvond na 1 ja­nua­ri 2000 en dit volgens de regels van de kunst.

Zit u met een verontreinigde grond ingevolge de uitbating van een tankstation (uit­ge­baat tot eind 1992), dan zal een speciaal fonds in bepaalde gevallen de saneringskosten op zich nemen. U moet zich wél haasten, want de aanvraag moet ingediend zijn vóór 26 maart van dit jaar !

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878