Alle domeinen

2005 - Februari

FISCOTIP - 28.02.2005

Als u zich wilt “zuiveren” van alle schuld…

Het is zo vlug gebeurd… een grote rekening-courantschuld tegenover uw vennootschap. Hoe kunt u deze schuld op een voor u voordelige en elegante manier aan­zuiveren ?Het is zo vlug gebeurd…


ACTUALITEIT - 28.02.2005

Smakelijk !

Onlangs werd er een “ruling” gepubliceerd over het toe­kennen van een zgn. dagvergoeding. Waarover gaat het precies ? Wat is er van belang ?


VLAAMS GEWEST - 28.02.2005

Bepaalde schenkingen onder vuur… ?

De laatste tijd is er in de media heel wat te doen rond “schenkingen onder op­schor­tende voorwaarde”. Zij zouden niet meer kunnen. Waarover gaat het juist ? Waar zit het probleem ?


STANDPUNT RECHTER - 28.02.2005

Voor zij die “bekennen”…


PROCEDURE - 28.02.2005

Kijk uit voor de “boemerangbelastingverhoging” !

Een belastingplichtige kreeg controle en ging akkoord met een kleine verhoging van zijn omzet. De bijbehorende belastingverhoging van 50 % nam hij er met plezier bij. Achteraf kwam hij echter bedrogen uit... Wat was er aan de hand ?


BTW - 28.02.2005

De BTW-Administratie maakt “bokkensprongen”

Naar aanleiding van een recent vonnis heeft de BTW-Administratie haar standpunt rond de verhuur van berg- en opslagruimten terug “scherp” gesteld. Wat moet u hiervan onthouden ?


UITSMIJTER - 28.02.2005

Cross-border lease terug naar af ?


PIPELINE - 14.02.2005

De nieuwe tabel…


ACTUALITEIT - 14.02.2005

Laat de overheid terugbetalen !

Wat is dat verhaal dat u beurs- en leveringstaksen zou kun­nen terugkrijgen ? Is dit iets voor u ? Hoe doet u het ? Wat kan het opbrengen ?


ONROEREND GOED - 14.02.2005

Fiscale guillotine op het einde van de rit ?

U bent blote eigenaar van een pand en uw vennootschap is vruchtgebruiker. Wat als na het einde van het vruchtgebruik u terug volle eigenaar wordt en u het pand ver­koopt ? Wordt u dan belast op de gerealiseerde meerwaarde ?


STANDPUNT RECHTER - 14.02.2005

Wij betalen voor “moeke”


FISCOTIP - 14.02.2005

Huur vragen à volonté ?

De huur die u krijgt voor het verhuren van een pand aan uw vennootschap, is voor u privé een fiscaal interessant inkomen. Hoewel het bedrag dat u zo kunt op­nemen beperkt is, kunt u dat in bepaalde gevallen omzeilen. Hoe zit dat ?


GIFTEN - 14.02.2005

Is ook de fiscus vrijgevig ?

Deed u recentelijk een gift of bent u nog van plan dit te doen, dan kunt u daar mogelijk een fiscale aftrek voor krijgen. Met welke voorwaarden moet u rekening houden ? Hoe zit het als u een vennootschap heeft ?


STANDPUNT RECHTER - 14.02.2005

U heeft toch geen te dure secretaresse ?


VOORZIENING - 14.02.2005

Vergeet de provisie vakantiegeld niet !

Wilt u de winst van uw vennootschap van boekjaar 2004 nog wat “drukken”, dan kan het interessant zijn om een zgn. provisie vakantiegeld aan te leggen. Hoe zit dat precies en in welke gevallen is dat mogelijk ? Waarop moet u letten ?


VLAAMS GEWEST - 02.02.2005

Subsidie : ook voor u ?

In bepaalde gevallen kunt u, als u er snel bij bent, een subsidie ontvangen voor de sanering van bodemverontreiniging bij tankstations. Wanneer kunt u dit genieten ? Wat is de procedure ?


BANK - 01.02.2005

Bewaak uw kredietwaardigheid

Als u bv. met uw patrimoniumvennootschap appartementen of met uw werkvennootschap een villa gaat bouwen waarin u zelf wilt gaan wonen als zaakvoerder, dan moet u daarvoor doorgaans een belangrijk krediet aangaan. De kredietwaardigheid van uw vennootschap speelt dan een grote rol voor het vastleggen van de interestvoet. Hoe wordt de kredietwaardigheid bepaald door de bank en kunt u daar nog iets aan veranderen ?


SUCCESSIEPLANNING - 01.02.2005

Als u 0 % successierechten wilt betalen…

De mogelijkheid om “gratis” te erven, d.w.z. zonder successierechten te moeten betalen, bij de overdracht van een familiale onderneming of een vennootschap begint stilaan bekender te worden. Onlangs heeft de fiscus in een omzendbrief de regeling verder toegelicht. Hoe kunt u zich “kwalificeren” voor deze regeling ?


FISCAAL - 01.02.2005

Een fiscale hefboom voor uw portefeuille ?

U heeft een belangrijk bedrag op uw spaarboekje “geparkeerd” om er in de toekomst een interessante belegging mee te doen. Dan is de kans groot dat de obligatielening of de aandelen van het zgn. ARKimedesfonds - die over een paar maanden uitkomen - iets voor u zijn…


ONROEREND GOED - 01.02.2005

Hoeve kopen tegen 5 %, zonder gevaar ?

In Vlaanderen en Wallonië kunt u nog een onroerend goed kopen tegen het verlaagd registratierecht van respectievelijk 5 % of 6 %. Kunt u dit zonder problemen doen ? Zal men u daarna niet stevig laten bijbetalen ? En wat als u er niet blijft wonen ? Zijn er nog andere mogelijke valkuilen ?


FRANKRIJK - 01.02.2005

De Franse SCI interessanter dan voorheen ?

De Société Civile Immobilière (SCI) is een Franse vennootschapsvorm gericht op het verwerven van onroerend goed. Vroeger werd dikwijls de raad gegeven om een buitenverblijf in Frankrijk via een SCI te kopen i.p.v. op persoonlijke naam omwille van de anonimiteit naar de Belgische fiscus toe. Maar dit is al geruime tijd niet meer het geval, zodat men zich kan afvragen wat het voordeel nog is. We geven een stand van zaken sinds een recent cassatiearrest…


VENNOOTSCHAP - 01.02.2005

Laat uw rekening-courant uitbetalen…

U heeft nog geld te goed van uw vennootschap. U heeft een zogenaamd rekening-courantcredit. Hoe kunt u uw voordeel doen met deze rekening-courant door de bank in te schakelen ? Een creatieve piste kan u misschien een leuk extraatje opleveren. Waarover gaat het precies ?


FINANCIEEL ADVIES - 01.02.2005

Uw portefeuille evalueren : hoe gaat u te werk ?

2004 was een goed jaar voor aandelen en obligaties. Uw portefeuille deed het ook goed en met een opbrengst van 8 % voelde u zich opperbest. Toen u vorige week op een party een vriend tegenkwam, sloeg uw enthousiasme echter om in frustratie. Uw vriend haalde immers maar eventjes 65 %. Heeft uw vermogensbeheerder of bankier het dan toch niet zo goed gedaan ?


SPAARBOEKJES - 01.02.2005

Is 3 % artificieel hoog ?

Volgens uw bankier is het versluizen van uw geld naar een zgn. hoogrentend spaarboekje geen goed idee. Bij de huidige rente is bv. 3 % immers onhoudbaar…