Alle domeinen

2005 - Juni

VLAAMS GEWEST - 22.06.2005

Wordt bodemsanering goedkoper ?

Eind mei werden twee akkoorden getekend betreffende de subsidiëring van bodemsanering. Er gaat bv. heel wat veranderen inzake de tussenkomst in de bodemsanering bij tankstations. Wat is voor de praktijk van belang ?


PIPELINE - 20.06.2005

Bezwaarschrift niet per fax


UITSMIJTER - 20.06.2005

Dat moet vrij pijnlijk zijn


ACTUALITEIT - 20.06.2005

Aftrek risicokapitaal goedgekeurd

De zgn. notionele interestaftrek is goedgekeurd. Het is een fiscale gunstmaatregel waarvan de regering veel ver­wacht. Wat moet u onthouden ?


FISCOTIP - 20.06.2005

Wees een FSP !

Heeft uw vennootschap een grote schuld via uw zgn. rekening-courant, dan kunt u als “fiscaal slimme papa” (FSP) hier een goede zet doen. Hoe ?


CONTROLE - 20.06.2005

Hoe zit het nu ?

U krijgt controle van de belastingen en de controleur wil bepaalde kosten verwerpen. Een tijdje later krijgt u echter toch een aanslag op basis van uw aangegeven inkomsten. Wat betekent dit nu ? Heeft de controleur zich bedacht ?


AANGIFTE - 20.06.2005

Vul uw “lottoformulier” correct in

Nog even en de aangifte in de personenbelasting moet weer ingediend worden. Het moment dus om enkele zaken toe te lichten. Waarop moet u dit jaar letten ?


PROCEDURE - 20.06.2005

Maak een goede indruk

Als u het met de fiscus echt niet eens bent, dient u een bezwaarschrift in. De er­varing leert dat een bezwaarschrift veelal te vlug en dus wat slordig wordt opgesteld. Enkele tips om een “deftig” bezwaarschrift in te dienen...


STANDPUNT RECHTER - 20.06.2005

Een groep van Ă©Ă©n persoon ?


PIPELINE - 06.06.2005

VoilĂ , u kunt weer op reis


ACTUALITEIT - 06.06.2005

Redelijkheid is het sleutelwoord

Is een (stilzwijgend) akkoord geldig als er manifest on­re­delijke beroepskosten werden aanvaard ? Onlangs moest de rechter zich hierover uitspreken.


BEROEPSKOSTEN - 06.06.2005

Heeft u “uw verhaal” klaar ?

Er is de laatste tijd veel discussie rond bestuurdersbezoldigingen. Kan de fiscus de betaling van een bestuurdersbezoldiging weigeren ? Wat als de bestuurder een andere vennootschap is ?


BTW - 06.06.2005

Toch een lichtpuntje…

Gaat een klant failliet, dan moest u tot voor kort soms erg lang wachten vooraleer u de BTW op een onbetaalde factuur terugkreeg. Sinds kort is die regeling echter versoepeld. Hoe zit het voortaan ? Geldt dit ook voor de belastingen ?


PARLEMENTAIRE VRAAG - 06.06.2005

Een maand van 90 dagen ?


CONTROLE - 06.06.2005

Ik vind dat dat niet kan…

Als u een belastingcontrole krijgt, is het toch handig om te weten met wie u te maken heeft. Wie is de overste van de controleur ? Is het bv. zinvol met deze hiërarchische overste een gesprek aan te vragen als de controle slecht verliep ?


FISCOTIP - 06.06.2005

U weet maar nooit…

Sinds 1 januari 2005 gelden er nieuwe regels i.v.m. de fiscale voordelen die u kunt genieten als u een woning koopt of (ver)bouwt. Dit kan gevolgen hebben voor de optimalisatie van uw fiscale aftrek. Hoe zit het precies ?


OBLIGATIES - 01.06.2005

Als “kwaliteit” plots “rommel” wordt

De laatste jaren kochten heel wat beleggers zgn. bedrijfsobligaties omdat dat toch nog altijd een hogere coupon geeft dan een degelijke staatsobligatie (bv. België, Nederland, VS). Zo kochten heel wat beleggers bv. obligaties van Ford of General Motors die nu plots “rommelobligaties” blijken te zijn waarbij het niet echt zeker is of u uw geld wel zal terugkrijgen. Wat moet u concreet doen als u zo’n obligatie heeft en hoe vermijdt u dit in de toekomst ?


PERSONAL FINANCE - 01.06.2005

Tijd voor een check-up

De meeste banken stellen voor hun cliënten een zgn. be­leggersprofiel op en zullen op basis van dit profiel uw porte­feuille samenstellen. Maar alles evolueert…


ACTUALITEIT - 01.06.2005

De klok tikt…

Nog tot 31 december 2005 kunt u in het Vlaams gewest voordelig(er) bouwgronden schenken. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat die maatregel verlengd zal worden. Dus het is hoog tijd als u nog een stuk bouwgrond wilt schenken hetzij aan uw (klein)kinderen, hetzij aan andere personen. Wat houdt deze maatregel nu ook alweer in en wat is eigenlijk het voordeel ?


PENSIOENOPBOUW - 01.06.2005

Het “bijkomende” appeltje voor de dorst ?

Wie een extralegaal pensioen wil opbouwen kan dit uiteraard doen via de zgn. tweede pijler (VAPZ, groepsverzekering, IPT of pensioentoezegging), die rechtstreeks gefinancierd wordt uit het belastbaar beroepsinkomen. Daarnaast is er ook nog een derde pijler (pensioensparen en levensverzekering) die zich situeert in de privésfeer. Wat kiest u het best en in welke volgorde ?


FISCAAL - 01.06.2005

De offshoretrust als alternatief…

Nu de Europese spaarrichtlijn onafwendbaar wordt en dus vanaf 1 juli e.k. bijna alle EU-lidstaten informatie zullen uitwisselen over elkaars spaarders, zijn er hoe lan­ger hoe meer vermogende spaarders en beleggers die hun toevlucht zoeken tot “trusts”. Is dit een veilige, haalbare en betaalbare oplossing of zijn er eenvoudigere alternatieven ?


ONROEREND GOED - 01.06.2005

Er is een voorkooprecht, wat nu ?

Op een dag vindt u de woning waar u al maanden naar zocht en de vraagprijs valt goed mee. De verkoper deelt u evenwel mee dat er een zgn. voorkooprecht rust op het huis. Als u het huis echt wilt kopen, is het volgens hem misschien niet onverstandig om nog iets meer te bieden dan de vraagprijs zodat u meer zekerheid heeft dat het voorkooprecht niet wordt uitgeoefend. Hoe handelt u het best in zo’n geval ? En wat als de verkoper gewoon zwijgt over het voorkooprecht ?


BANK - 01.06.2005

La carte s.v.p. !

Met de vakantiemaanden voor de deur staan we even stil bij het aanbod van betaalkaarten en kredietkaarten. Welke kaart gebruikt u het best in welke situatie en hoeveel kosten deze kaarten ? En wat mag u verwachten van de zogenaamde bijbe­horende diensten die aan deze kaarten zijn verbonden ?


ITALIĂ‹ - 01.06.2005

Fiscale aspecten van uw Toscaanse optrekje

Toscane, maar ook streken als Ligurië, de Marche, Umbrië… en recentelijk ook het diepe zuiden, bv. Puglia en Calabrië betoveren menige toerist. Velen dromen dan ook van een tweede verblijf op het Italiaanse schiereiland. Maar wat is het fiscale plaatje hiervan… ?