Alle domeinen

2023 - December

VZW - AANSPRAKELIJKHEID - 21.12.2023

Hoe een belangenconflict tussen uw VZW en een bestuurder correct aanpakken?

Uw VZW is van plan om een loods te huren van een van uw bestuurders. Is er dan sprake van een belangenconflict? En wat moet uw VZW dan doen?

VZW - BESTUUR - 21.12.2023

Bestuurder voor aparte opdracht vergoeden

Uw VZW zou een van de bestuurders willen vragen om een bijzondere opdracht uit te voeren die buiten het bestuursmandaat valt, zoals een website bouwen voor de VZW. Hoe kan uw VZW die bestuurder daar dan voor vergoeden?

VZW - BELASTINGEN - 21.12.2023

Gewijzigde patrimoniumtaks: geen verhoging voor kleine VZW’s

De patrimoniumtaks die VZW’s jaarlijks moeten betalen, zal grondig hervormd worden met een nieuwe wet die op 1 januari 2024 ingaat. Welke wijzigingen werden er precies doorgevoerd en zal uw VZW nu meer taks moeten betalen?

VZW - ACTIVITEITEN EN EVENTS - 21.12.2023

Moet e-mail over spaghettiavond van uw VZW aan Privacywet voldoen?

Uw VZW organiseert een spaghettiavond waarop niet alleen leden, maar alle geïnteresseerden uitgenodigd zijn. Mag ze dan zomaar naar eender wie een e-mail uitsturen om het evenement te promoten?

VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 20.12.2023

Historische verschillen in de groepsverzekering toegelaten?

In veel bedrijven is de toekenning van de groepsverzekering niet echt een logisch systeem, waardoor soms werknemers in dezelfde functie een andere regeling hebben. Wanneer is dat een probleem en wanneer niet?

ONTSLAG - ONTSLAGBESCHERMING - 20.12.2023

Rechtsmisbruik en het ontslag van een werknemersvertegenwoordiger?

Stel, u gaat over tot ontslag van een werknemer die zich tot vakbondsafgevaardigde heeft laten aanduiden of zich kandidaat stelde bij de sociale verkiezingen, maar u vermoedt dat hij zich enkel wegens de ontslagbescherming opgaf. In sommige gevallen kan het dan gaan om ‘rechtsmisbruik’. Hoe zit dat precies?

LOON - WOON-WERKVERGOEDING - 20.12.2023

Fiscale compensatie voor fietsvergoeding

Er liggen twee wetsontwerpen voor, waardoor u in sommige gevallen minder belasting zou betalen indien u een fietsvergoeding toekent. Hoe zit dat?

ONTSLAG - LOONGRENZEN - 20.12.2023

Loongrenzen arbeidsrecht voor 2024


OPLEIDING - VARIA - 20.12.2023

Opleiding aanbieden verplicht, maar werknemer wil echt niet?

De arbeidsdeal voorziet in een individueel opleidingsrecht. Wat indien u echter vaststelt dat sommige werknemers liever geen opleidingen volgen? Betekent dat dan dat u hen moet verplichten en riskeert u anders een sanctie?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - AANGEPAST WERK - 20.12.2023

Hogere werkhervattingspremie vanaf 2024


VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP HET WERK - 20.12.2023

Een vertrouwenspersoon is verplicht vanaf 50 werknemers

Sinds 1 december 2023 moeten werkgevers die meer dan 50 werknemers tewerkstellen verplicht een vertrouwenspersoon aanstellen. De vertrouwenspersoon speelt een belangrijke rol in de preventie van psychosociale risico’s op het werk. Hieronder lichten we de nieuwe verplichting verder toe.

ARBEIDSOVEREENKOMST - ONBEPAALDE DUUR - 20.12.2023

Hoezo een contract van onbepaalde duur mét einddatum?

Dikwijls gaat men ervan uit dat een contract van onbepaalde duur geen einddatum mag bevatten. Het lijkt strijdig met het principe van ‘onbepaalde duur’. Vreemd genoeg bepaalt de rechtspraak het tegendeel...

ONTSLAG - ONTSLAGBESCHERMING - 20.12.2023

Wachten tot beschermingsperiode voorbij is om te ontslaan?

Een werkgever had een zwangere werkneemster over wie hij niet tevreden was. Omdat ze tijdens haar zwangerschap beschermd was tegen ontslag, wachtte hij voor alle veiligheid tot de beschermingsperiode voorbij was om haar te ontslaan. In afwachting ging hij al wel op zoek naar een opvolger. Wat ging er mis?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 20.12.2023

Auteursrechten: de relatieve grens blijkt inderdaad relatief

Met de hervorming van het regime van de auteursrechten (AR) beoogde de wetgever een nauwere afbakening en duidelijkere regelgeving. Het gebruik zou weer naar de kern herleid worden en discussie in de kiem gesmoord. Bijna een jaar na de inwerkingtreding moet worden vastgesteld dat de gemoederen nog niet zijn bedaard en dat de onzekerheid nog floreert.

KAPITAALVERMINDERING - 20.12.2023

Pro-rata-aanrekening kapitaalvermindering: beslissing en niet-betaling is bepalend

Wanneer een Belgische vennootschap haar kapitaal vermindert, kan dit bij toepassing van een fiscale fictie aanleiding geven tot een dividenduitkering voor Belgische fiscale doeleinden. Wat is dan het ijkpunt: de beslissing tot kapitaalvermindering of de betaling?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 20.12.2023

Kapitaalvermindering op rekening-courant (rc): interest niet aftrekbaar?

Een NV vermindert haar kapitaal en boekt de vermindering op de rc van de aandeelhouder. De interest die de vennootschap op die rc betaalt, wordt door de fiscus verworpen. Wat vond de rechter daarvan?

INTERNATIONAAL - 20.12.2023

Dubbelbelastingverdrag België-Nederland: exemption (ne) vaut (pas) impôt?

Buitenlandse inkomsten worden in België in principe vrijgesteld wanneer ze in het buitenland belast zijn. Onder het vorige dubbelbelastingverdrag met Nederland leidde die taxatievoorwaarde vaak tot discussie met de fiscus. Op 21 juni 2023 hebben België en Nederland nu een nieuw dubbelbelastingverdrag, inclusief twee protocols, getekend. Het is de verwachting dat dit nieuwe dubbelbelastingverdrag in werking zal treden vanaf 1 januari 2025. Brengt het nieuwe verdrag meer duidelijkheid?

PRIVÉ - ONROERENDE INKOMSTEN - 20.12.2023

Onroerend of beroepsinkomen: het Grondwettelijk Hof brengt (geen) duidelijkheid

Zoals eerder toegelicht in onze bijdrage van juni, vormt art. 7 WIB 92 het basisartikel voor de belastbaarheid van onroerende inkomsten in de personenbelasting (pb). Uit dit artikel volgt o.a. dat voor de zgn. verhuurde ‘bebouwde onroerende goederen’ het gebruik van het pand door de huurder bepalend is. Ook het handelen van de verhuurder kan evenwel een fiscale impact hebben.

BTW - INTERNATIONALE VERRICHTINGEN - 20.12.2023

Wordt de ‘kleineondernemersregeling’ inzake btw uitgebreid vanaf 01.01.2025?

De ‘kleineondernemersregeling’ inzake btw voorziet erin dat belastingplichtigen met een beperkte omzet ervoor kunnen kiezen om vrijgesteld te worden van hun btw-verplichtingen. Zij hoeven dan geen periodieke btw-aangiften in te dienen, noch btw aan te rekenen op hun handelingen, maar hebben ook geen recht op aftrek van de hun aangerekende btw. Deze regeling is voorzien in de EU-richtlijn (art. 281 e.v. EU-richtlijn) en werd omgezet in Belgische wetgeving (art. 56 bis W.Btw) . In België bedraagt het drempelbedrag momenteel € 25.000. Vanaf 2025 zal deze regeling worden uitgebreid.

PERSONEEL - ONKOSTENVERGOEDING - 20.12.2023

Meer dagvergoeding sinds 01.12.2023!

Het maximale bedrag dat u als zgn. binnenlandse dagvergoeding kunt uitkeren, werd op 1 december 2023 geïndexeerd. We zetten even alles op een rij, dan bent u weer helemaal mee.

BOEKHOUDING - 19.12.2023

Boekhouding is niet bewijskrachtig, dus verlies kan op nul gezet worden?

Na een controle wordt het fiscaal verlies van een zelfstandige op nul gezet, omdat zijn boekhouding niet bewijskrachtig zou zijn. De zelfstandige vindt die aanslag willekeurig, maar het Hof van Cassatie geeft op 26 oktober 2023 de fiscus gelijk. Hoe zit dat?

AANDELEN - OVERDRACHT - 19.12.2023

Is aandelen verkopen aan een holding fiscaal misbruik?

De fiscus herkwalificeert op basis van de antimisbruikbepaling de gedeeltelijke terugbetaling van de verkoopprijs van aandelen aan een holding in een dividend. De rechter was het daar op 17.10.2023 mee eens. Wat kunt u daarvan onthouden?

CONTROLE EN GESCHILLEN - 19.12.2023

Geen belastingverhoging, geen rangorde?


GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - CLIËNTEEL - 19.12.2023

Kunt u cliënteel verhuren aan uw vennootschap?

Wanneer een zelfstandige van een eenmanszaak overstapt naar een vennootschap, gaat dat meestal gepaard met een verkoop van de activa van de zaak. Soms wordt er echter voor gekozen om het cliënteel te verhuren in plaats van te verkopen. Waarom en kan dat eigenlijk wel volgens het Hof van Cassatie?

VENNOOTSCHAPSRECHT - 19.12.2023

Uw vennootschap is eenhoofdig of wordt dat, wat dan?

Sinds het hervormde vennootschapsrecht kan zowel een BV als een NV opgericht worden door één persoon. Voor een VOF of CommV moet u echter ten minste met twee zijn, niet enkel bij de oprichting, maar ook tijdens het bestaan van de vennootschap. Even kijken wat dat betekent in de praktijk…

ONKOSTENVERGOEDING - 19.12.2023

Uw dagvergoeding en de 40 dagenregel

Voor uw professionele verplaatsingen kunt u een zgn. dagvergoeding opnemen, maar u moet wel rekening houden met de zgn. 40 dagenregel. Hoe zit dat?

FACTUUR - 18.12.2023

Spelregels bij het einde van het jaar voor te ontvangen en op te maken facturen

In december 2023 heeft uw vennootschap nog kosten gemaakt waarvoor ze de factuur pas in 2024 verwacht. Mag ze die kosten dan al in 2023 aftrekken? Hoe zit dat omgekeerd als u eind 2023 nog prestaties doet die u pas in 2024 factureert?

FACTUUR - 18.12.2023

Vanaf 2026 verplichte e-facturatie tussen ondernemingen

Op 8 december 2023 werd een voorontwerp van wet, al aangepast na het advies van de Raad van State, goedgekeurd. Daarin staat te lezen dat de facturatie tussen ondernemingen vanaf 1 januari 2026 volledig elektronisch moet verlopen. Wat wil dat precies zeggen en hoe moet die e-invoicing dan gebeuren?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 18.12.2023

Verlies op nul als uw boekhouding niet bewijskrachtig is?

Als een controleur vindt dat uw boekhouding niet bewijskrachtig is, kan dat ertoe leiden dat hij uw verliezen verwerpt en die ‘op nul zet’. De rechtspraak oordeelde in het verleden vaak dat dat niet kan, maar wat heeft het Hof van Cassatie daarover gezegd op 26 oktober 2023 en wat moet u daarvan onthouden?

LOON - BEDRIJFSVOORHEFFING - 18.12.2023

Geen bedrijfsvoorheffing voor december meer nodig?

Uit uw privéaanslag van de laatste jaren blijkt telkens dat u geld terugtrekt. Zou u dan nu niet aan uw boekhouder kunnen vragen om geen of minder bedrijfsvoorheffing in te houden op uw loon van december?

RECHT - SAMENWERKINGSVORMEN - 18.12.2023

Hoe een freelancer verbieden om uw klanten na afloop van de overeenkomst te benaderen?

U doet een beroep op een zelfstandige dienstverlener of onderaannemer. Kunt u die dan verbieden om na het einde van jullie samenwerking zaken te blijven doen met uw klanten of leveranciers? Hoe gaat u daarbij correct te werk?

WONINGHUUR - VERKOOP - 18.12.2023

Na aankoop van gehuurde woning de huurder eruit zetten?

Stel, u koopt een woning of een appartement dat op het moment van de verkoop verhuurd wordt. Kunt u dan als nieuwe eigenaar de huurovereenkomst opzeggen voor eigen gebruik en zo ja, wanneer? Verschilt dat van gewest tot gewest?

FISCAAL - AANGIFTE - 18.12.2023

Verkoper blijft nog even in woning, hoe fiscaal regelen?

Stel, u heeft als koper van een woning met de verkoper afgesproken dat hij na de verkoop nog een tijdje in de woning mag blijven wonen. Kan dan het best een vergoeding afgesproken worden? En hoe zit dat fiscaal gezien?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 18.12.2023

Hoe precies een digitale algemene vergadering organiseren?

Sinds enkele jaren (wet 20.12.2020) kan de algemene vergadering van mede-eigenaars niet enkel fysiek, maar ook ‘vanop afstand’ samenkomen. Is ook een zgn. hybridevergadering een optie?

RUIMTELIJKE ORDENING - VARIA - 18.12.2023

Boom op openbaar domein staat te dicht bij u?


VASTGOEDMAKELAAR - 18.12.2023

Wat wijzigt er aan Vastgoedmakelaarswet?

Op 23 november 2023 keurde het parlement de nieuwe Vastgoedmakelaarswet goed. Welke wijzigingen zijn er voor u van belang?

FISCAAL - HUURINKOMSTEN - 18.12.2023

U leent voor een pand dat u verhuurt, dan vormt de huur een beroepsinkomen?

In de media kwam dat als een verhuurder leningen aangaat om panden te kopen die hij nadien verhuurt, de fiscus de huurinkomsten kan belasten als beroepsinkomen. Hoe zit dat precies en wat zei het Grondwettelijk Hof daar precies over?

ONROEREND GOED - ENERGIEVEREISTEN - 18.12.2023

Energieprestatie voor bestaande gebouwen in gewesten?

Er bestaan in de drie gewesten al langer energienormen voor nieuwbouw of voor grondige renovaties. Ook als eigenaar van een bestaand gebouw dat u bv. verhuurt of verkoopt, beweegt er veel in de verschillende gewesten. Hoe zit dat?

ENERGIE - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 18.12.2023

EPC-certificaat nodig bij verkoop of verhuur?

Wanneer er precies een EPC nodig is bij verkoop en verhuur verschilt per gewest. Hoe zit dat en wat wijzigt er vanaf 2024 in Vlaanderen? Wat voorziet het recente Brusselse Plan Air Climat in verband met het EPB-certificaat?

VERHUUR - STUDENTENKOT - 18.12.2023

Vlaams label voor verhuur van studentenkot


RECHT - 15.12.2023

Voortaan ook met aankoopvoorwaarden werken?

Heeft het nut dat het bedrijf naast zijn verkoopvoorwaarden ook eigen aankoopvoorwaarden hanteert? Wat zet u daar dan het best allemaal in? Zijn er wettelijke grenzen aan de clausules die u in dergelijke voorwaarden kunt opnemen? Hoe zorgt u ervoor dat u uw aankoopvoorwaarden bij een discussie met uw leverancier ook kunt laten gelden? Welke voorwaarden gelden als die van uw leverancier en die van u tegenstrijdig zijn?

BELASTINGEN - 15.12.2023

Gespreide taxatie van meerwaarden: aandachtspunten inzake de herbelegging

Meerwaarden op materiële en immateriële vaste activa kunnen gespreid belast worden als de verkoopwaarde of schadevergoeding herbelegd wordt. Welke activa komen in aanmerking als herbelegging en hoe moeten ze aangeschaft worden? Kunt u nog terugkomen op de keuze voor een bepaalde investering als herbelegging en wat gebeurt er met de herbeleggingsactiva van een vennootschap die gesplitst wordt?

PERSONEEL - 15.12.2023

Hoe een werknemer correct ontslaan om dringende reden?

Binnen welke termijn moet het bedrijf een werknemer ontslaan als de bedrijfsleider meent dat er sprake is van een dringende reden tot ontslag? Moeten dan meteen de redenen voor het ontslag meegedeeld worden of heeft u daar een extra termijn voor? Hoe uitvoerig moet het ontslag gemotiveerd worden? Moet u de werknemer ook horen voordat u tot het ontslag overgaat? En wat riskeert het bedrijf precies als het zich niet houdt aan deze voorschriften?

ACTUALITEIT - BOEKHOUDING - 15.12.2023

Digitale b2b-facturatie verplicht vanaf 1 januari 2026

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem bereikte in de ministerraad een akkoord over de verplichte invoering van digitale en gestructureerde facturatie tussen ondernemingen vanaf 1 januari 2026. Wat betekent dat voor u?

BTW - 15.12.2023

Welk btw-regime is van toepassing over verhuur?

Een bedrijfsleider heeft geïnvesteerd in vastgoed om te verhuren. Het gaat om diverse types van vastgoed, met name woningen en appartementen bestemd voor langdurige verhuur, vakantiewoningen voor kort verblijf, garages en parkeerplaatsen en tot slot opslagplaatsen en magazijnen. Welk btw-regime is over die verhuringen van toepassing? Wat is er voor de verhuurder van belang en waarop moet hij letten?

PERSONEEL - BEDRIJFSWAGEN - 15.12.2023

Hoeveel CO2 -taks op bedrijfswagens in 2024?

Wanneer uw collega een bedrijfswagen ter beschikking krijgt en hij die auto ook voor privédoeleinden mag gebruiken, moet de vennootschap daarop een solidariteitsbijdrage (CO2 -taks) aan de RSZ betalen. Hoeveel bedraagt die CO2 -taks vanaf 2024? En wanneer is de CO2 -taks eigenlijk van toepassing?

VERGOEDING - BINNENLANDSE VERPLAATSINGEN - 14.12.2023

Hogere dag- en nachtvergoeding sinds 01.12.2023!

Sinds 1 december kan u als bedrijfsleiders opnieuw een iets hogere vergoeding uit uw vennootschap opnemen voor binnenlandse verplaatsingen (circ. 2023/C/98, 07.12.2023) . Om hoeveel gaat het en wat zijn de spelregels?

PERSONENBELASTING - FORFAITAIRE BELASTINGPLICHTIGEN - 14.12.2023

Reminder: forfaitaire belastingaangifte 2022 indienen tegen 15.01.2024!

Naar jaarlijkse gewoonte krijgen forfaitaire belastingplichtigen meer tijd voor het indienen van hun aangifte in de personenbelasting. Wat moet u hierover weten?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 13.12.2023

Aandelen verkopen aan holding van u of uw kinderen?

U heeft een of meerdere werkvennootschappen en overweegt om die te verkopen aan een eigen holding of aan een holding van uw kinderen. Hoe zit het anno 2023 eigenlijk fiscaal met de meerwaarde op die verkoop, is die belastbaar?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 13.12.2023

Borgstelling voor verbonden vennootschap aftrekbaar?

Een bestuurder van een managementvennootschap stelt zich borg voor twee verbonden vennootschappen waaruit hij geen loon ontvangt. Wanneer die failliet gaan, betaalt hij als borg hun kredieten terug. Zijn die betalingen aftrekbaar als beroepskosten van zijn loon uit de managementvennootschap?

BTW - 6% - 13.12.2023

Ook in 2024 slechts 6% btw voor plaatsing van warmtepompen!

Het verlaagde btw-tarief van 6% voor groene investeringen loopt af op 31.12.2023. Toch komt u soms nog in aanmerking voor het 6%-tarief. Wanneer is dat?

BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 13.12.2023

Cliënteel verhuren aan uw vennootschap: hoe belast?

Twee architecten verhuren hun cliënteel aan een door hen opgerichte vennootschap. De fiscus vindt de huurovereenkomst gesimuleerd en belast de huur als bedrijfsleidersbezoldiging. De zaak komt voor cassatie. Gaf dat de fiscus gelijk?

BEDRIJFSLEIDER - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 13.12.2023

Hoe het VAA woonst of een huurherkwalificatie berekenen?

U gaat binnenkort wonen in het huis van uw vennootschap of u gaat een stuk van uw eigen woning aan haar verhuren. Hoe zit dat dan met de berekening van respectievelijk uw voordeel gratis woonst of eventuele huurherkwalificatie? Kunt u dan een pro-rataberekening toepassen?

ACTUALITEIT - BOEKHOUDING - 13.12.2023

Welke papieren mag u begin 2024 verticaal klasseren?

U wilt begin 2024 ‘grote kuis’ houden in uw archief. Welke papieren van welke jaren mag u dan ‘verticaal klasseren’? Wat moet u nog bijhouden voor het geval dat u in 2024 een belasting- of btw-controleur op bezoek zou krijgen?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN EN AFSCHRIJVINGEN - 12.12.2023

Welke eindejaarsgeschenken kan uw vennootschap geven?

U wilt uw goede klanten en andere zakelijke relaties een eindejaarsgeschenk geven. Kunt u daarbij eender wat fiscaal gunstig schenken of gelden er beperkingen?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - ONKOSTENVERGOEDINGEN/DIENSTREIZEN - 12.12.2023

Privé voorgeschoten kosten laten terugbetalen door uw vennootschap

Uw vennootschap is nog maar net van start gegaan en heeft nog niet veel terugkerende inkomsten. Om die reden schiet u af en toe eens een kost voor die eigenlijk voor uw vennootschap is. Hoe laat u dergelijke kosten terugbetalen? En met welke aandachtspunten moet u rekening houden?

ZIEKENHUIS - ERELOONSUPPLEMENTEN - 12.12.2023

Verbod op administratiekosten klinische biologie


RIZIV - CONVENTIE - 12.12.2023

Vanaf wanneer vrij tarief bij overstap van conventie naar deconventie in 2024?

De huidige artsenconventie eindigt op 31 december 2023 en nogal wat artsen blijken door de eigengereidheid van de minister geneigd om te deconventioneren van een eventuele nieuwe in 2024. Hoe werkt dat?

RIZIV-INSPECTIE - HUISARTSEN - 12.12.2023

Drie indicatoren voor het voorschrijven van antibiotica

Op 20 november 2023 zijn drie indicatoren inzake het voorschrijven van antibiotica door huisartsen in voege getreden. Wanneer u het niet zo nauw zou nemen met die indicatoren (‘voor het voeren van een goede praktijk’), riskeert u dan sancties?

ZIEKENHUISARTS - AFHOUDINGEN - 12.12.2023

Nieuw recht op toelichting over inhoudingen door ziekenhuis

Op 1 januari 2024 treedt een KB in voege over de inhouding van kosten veroorzaakt door de medische prestaties die niet door het BFM vergoed worden. De bedoeling van het KB is om meer inzicht te geven in wat het ziekenhuis nu eigenlijk wel of niet kan inhouden. Welke rechten kunt u als individuele arts uit dat KB putten?

ZIEKENHUIS - ERELOONSUPPLEMENTEN - 12.12.2023

Supplementenverbod medische beeldvorming


GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 12.12.2023

Zwijgen na uw antwoord = fiscaal akkoord voor toekomst?

Stel, u heeft op een vraag om inlichtingen van de fiscus geantwoord en daarna hoort u daar niets meer van. Niets ongewoon is dat, maar wat als uw controleur jaren later weer over hetzelfde punt valt: kunt u dan zeggen dat u een akkoord heeft door het stilzwijgen van toen? Een arrest van september 2023 licht toe...

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 12.12.2023

Alles over uw pensioen vindt u online

De mogelijkheden van Mypension.be werden opnieuw uitgebreid. Wat mag u daarvan verwachten?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 12.12.2023

Opletten voor nieuwe scams

Scammers komen alweer met nieuwe creatieve trucjes om u te bedriegen. Waarvoor moet u extra voorzichtig zijn?

WEBDIENSTEN - VARIA - 12.12.2023

Feedback verzamelen via video

Hoe ervaren uw klanten uw producten of uw dienstverlening? Deze informatie is goud waard voor uw bedrijf. Via het gebruik van video kunt u nog makkelijker relevante klantenfeedback verzamelen.

VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 12.12.2023

Nieuwigheden in Google Maps

Google heeft de functies in zijn Maps-applicatie nog verder uitgebreid. U vindt hier een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden die stap voor stap worden uitgerold.

WEBDIENSTEN - AI - 12.12.2023

Hoe schrijft u een effectieve prompt?

Om een bruikbaar antwoord te krijgen uit ChatGPT, moet u wel de juiste vraag stellen. Uit welke onderdelen dient zo’n effectieve prompt minstens te bestaan?

SOFTWARE - WINDOWS - 12.12.2023

Windows 11-widgets productief inzetten

Windows 11 biedt handige widgets: ze zien eruit als kleine kaartjes of blokjes die dynamische inhoud van uw favoriete apps en services op uw Windows-bureaublad weergeven. Wat zijn interessante widgets om te gebruiken?

HANDELSPRAKTIJKEN - PRIJS - 12.12.2023

Een foutje in de geafficheerde prijs, en dan?

Door een vergissing prijst u een product verkeerd aan in uw winkel of in een reclamefolder die u van huis tot huis laat bedelen. Kunnen klanten dan eisen dat ze het product tegen deze te lage prijs mogen aankopen? Hoe kunt u daarop dan het best reageren?

HANDELSPRAKTIJKEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 12.12.2023

Kunnen klanten de wisselbaarheid van een eindejaarscadeau eisen?

Klanten gaan er weleens van uit dat zaken die ze bij u kochten als kerst- of nieuwjaarsgeschenk nadien sowieso gewisseld mogen worden. Is dat wel zo? Waarop let u maar beter als u toestaat dat geschenken worden ‘geruild’?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 12.12.2023

Zelf opdraaien voor de huur als de vennootschap niet kan betalen?

Uw vennootschap huurt het pand waarin u uw winkel heeft. Kan de verhuurder u dan persoonlijk aanspreken als uw vennootschap de huur niet kan betalen? Waarop let u maar beter bij het ondertekenen van het huurcontract?

RECHT - AUTEURSRECHTEN - 12.12.2023

Steak tartaar met naam van bekende chef-kok op uw kaart?

U wilt een recept uit een kookboek van een bekende kok op uw menu zetten of de recepten van uw vroegere kok blijven gebruiken: mag dat wel of riskeert u een inbreuk te maken op hun auteursrechten?

HANDELSPRAKTIJKEN - SOLDEN - 12.12.2023

Uw assortiment uitbreiden tijdens de solden?

Binnenkort komen de halfjaarlijkse solden er weer aan. Welke producten mag u in de solden precies verkopen? Mag u uw assortiment ook ‘uitbreiden’? Mag u zich tijdens de soldenperiode herbevoorraden?

HANDELSPRAKTIJKEN - WEKELIJKSE RUSTDAG - 12.12.2023

Binnenkort eenvoudiger uw sluitingsdag wijzigen?

Als kleinhandelaar moet u in principe een wekelijkse rustdag in acht nemen. Een nieuwe wet maakt het binnenkort eenvoudiger om uw wekelijkse sluitingsdag te wijzigen. Ah ja, hoe zit dat dan?

BELASTINGEN - REKENING-COURANT - 08.12.2023

(Tijdelijk) geld lenen aan uw vennootschap

Omdat uw vennootschap krap bij kas zit, wilt u haar (tijdelijk) wat geld lenen. Als u hiervoor interest vraagt, moet u wel rekening houden met twee fiscale spelregels. Hoe zit dat juist?

SCHENKING - SCHENKINGSRECHTEN - 08.12.2023

Een nieuwjaarscadeau van € 5.000 toch belastbaar?

Als u iets schenkt, is het zowel juridisch als fiscaal belangrijk om te weten of dit een ‘schenking’ of een ‘geschenk’ (cadeau) is. Wat is het verschil en wat zegt recente rechtspraak daarover?

BELEGGEN - TERMIJNREKENING - 08.12.2023

Termijnrekeningen in uw vennootschap


PENSIOEN - VAPZ - 08.12.2023

Is uw (sociaal) VAPZ wel aftrekbaar?


VERZEKERINGEN - SOCIALE BIJDRAGEN - 08.12.2023

Uw sociale bijdragen zeker vóór 31.12.2023 betalen!

Uw sociale bijdragen moeten vóór het einde van elk kwartaal betaald zijn. In dit laatste kwartaal is dat nog belangrijker dan anders. Bij een laattijdige betaling krijgt u nl. een verhoging en zijn de bijdragen niet aftrekbaar. Hoe zit dat precies?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 08.12.2023

De huur door uw BV laten vooruitbetalen: hoe zit dat fiscaal voor u en uw vennootschap?

U verhuurt een bureau in uw woning aan uw BV. Omdat u privé cash nodig heeft, denkt u eraan om eind 2023 al de huur voor een paar jaar vooruit te betalen. Kan dat? En wat zijn de fiscale gevolgen voor u en uw vennootschap?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 08.12.2023

Moet u beleggingsinkomsten aangeven in uw personenbelasting?

Niet op alle beleggingsinkomsten wordt er roerende voorheffing (rv) afgehouden. Moet u die dan zelf aangeven? En kan het opportuun zijn om vrijgestelde inkomsten toch aan te geven?

AFSCHRIJVINGEN - 07.12.2023

Afschrijvingen: hoeveel speelruimte heeft u?

Wanneer uw vennootschap materiële of immateriële vaste activa met een beperkte levensduur aanschaft, kan ze die niet in één keer in de kosten nemen, maar moet ze die afschrijven. Welke fiscale regels gelden er voor afschrijvingen? Hoe snel kunt u afschrijven? Wanneer kan de fiscus of kunt u zelf een afschrijvingstermijn wijzigen? Hoe zit het met aanvullende en uitzonderlijke afschrijvingen? Kunt u afschrijvingen overslaan, inhalen of terugnemen?

DIVIDENDEN - 07.12.2023

Vastgeklikte reserves én kapitaalvermindering: wanneer opletten?

Het regime van de vastgeklikte reserves werd in de praktijk vaak gecombineerd met een kapitaalvermindering. In de rechtspraak werd meermaals geoordeeld dat een dergelijke feitenconstellatie geen fiscaal misbruik uitmaakt. Het Hof van Cassatie gooit de beoordeling nu echter over een andere boeg en komt tot de vaststelling dat een combinatie van verrichtingen ertoe kan leiden dat er de facto geen sprake is van een toepassing van de overgangsregeling.

GROEPSVERZEKERING - 07.12.2023

Heeft de stijging van de rente gevolgen voor de groepsverzekering van uw werknemers?

De rente op de geld- en kapitaalmarkt is sinds midden 2021 aan het stijgen. Goed nieuws voor de spaarder, want geld brengt weer wat meer op. Er zit echter een onverwachte schaduwzijde aan die hogere rente. Wat is de impact op het minimumrendement dat u als werkgever moet garanderen op de bijdragen die gestort worden in de groepsverzekering van uw werknemers?

SLECHTE BETALERS - 07.12.2023

Gerechtelijke reorganisatie sinds 1 september 2023 in een nieuw kleedje

Elke ondernemer wordt vroeg of laat geconfronteerd met een gerechtelijke reorganisatie van een klant. Sinds 1 september 2023 is Boek XX van het Wetboek Economisch Recht en de gerechtelijke reorganisatie in het bijzonder grondig gewijzigd. Wat zijn de belangrijkste nieuwigheden? En hoe kunt u als schuldeiser nog steeds iets betekenen binnen de procedure van gerechtelijke reorganisatie?

KLEIN VERLET - 07.12.2023

Uw werknemer moet zetelen in een assisenjury: wie betaalt het loon?

Elk van uw werknemers kan als jurylid in een assisenproces opgeroepen worden. Kunt u dit als werkgever weigeren? Bent u verplicht om het loon van uw werknemer te betalen als hij effectief tijdens het volledige proces moet zetelen? Behoort deze situatie tot het zogenaamde klein verlet? Wat is het verschil tussen klein verlet en verlof om dwingende redenen?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 07.12.2023

Sociale verkiezingen: opletten bij ontslag tijdens occulte beschermingsperiode

Tussen 13 en 26 mei 2024 zullen weer heel wat ondernemingen in België sociale verkiezingen moeten organiseren voor de oprichting van een comité voor de preventie en bescherming op het werk en eventueel ook voor een ondernemingsraad. Vóór de effectieve dag van de verkiezingen moeten de ondernemingen een strikte preprocedure volgen, die 150 dagen beslaat. Tijdens die voorprocedure loopt er ook een occulte beschermingsperiode.

BUITENLAND - 07.12.2023

Uitkering uit buitenlandse stichting als derdenbeding onderworpen aan erfbelasting?

Kunnen uitkeringen uit een buitenlandse stichting (en bij uitbreiding uit een trust) kwalificeren als een derdenbeding? Het antwoord op die vraag is relevant om te bepalen of een uitkering uit een buitenlandse stichting of trust onderworpen kan zijn aan erfbelasting op grond van artikel 2.7.1.0.6. VCF. In een recent vonnis oordeelt de rechtbank van eerste aanleg na een feitenanalyse van niet (rb. Gent, 21.06.2023) .

SUCCESSIEPLANNING - 07.12.2023

Wanneer moet u bij uw verhuis opletten voor uw successieplanning?

De regels inzake schenk- en erfbelasting verschillen in de drie gewesten. Wie een goede successieplanning heeft, moet daarom opletten als hij of zij in een ander gewest gaat wonen. Wat zijn de belangrijkste valstrikken en vanaf wanneer wordt u een inwoner van een bepaald gewest?

SCHENKING - 07.12.2023

Aandelen op naam schenken via een overschrijving in het aandeelhoudersregister?

In de praktijk gebeurt de overdracht van aandelen op naam al te vaak via een eenvoudige inschrijving in het aandeelhoudersregister, zonder dat er enig bijkomend document wordt opgemaakt. Kan dat wel? Kunnen aandelen op naam het voorwerp uitmaken van een onrechtstreekse schenking, via of bevestigd door een inschrijving in het aandelenregister?

LOON - ONKOSTENVERGOEDING - 06.12.2023

Fiscaal dagforfait binnenland weer aangepast


WERKLOOSHEID - ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 06.12.2023

Tijdelijke werkloosheid duurder vanaf 2024


OPLEIDING - EDUCATIEF VERLOF - 06.12.2023

Vlaams opleidingsverlof voor meerdere cursussen?

Uw collega had een werknemer die zich voor een hele reeks korte cursussen had ingeschreven en de attesten aan hem had bezorgd. Deze collega had het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) dus maar toegestaan. Nadien bleek echter dat die werknemer er toch geen recht op had. Wat ging er mis?

VAKBOND - SOCIALE VERKIEZINGEN - 06.12.2023

De procedure voor de sociale verkiezingen 2024 start nu...

De sociale verkiezingen van 2024 starten nu al met de zgn. voorprocedure op dag X-60. U moet dan zowel de werknemers en bestaande overlegorganen als de zgn. representatieve vakbonden informeren over uw bedrijf. Wat houdt dit in?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 06.12.2023

Loon omgezet in auteursrecht: regularisatie voor 31.12.2023?

De toekenning van de auteursrechten werd, zoals u wellicht weet, sinds begin 2023 grondig hervormd. Het is daarbij niet mogelijk om het loon van een werknemer om te zetten in auteursrecht met vrijstelling van RSZ-bijdragen. Deed u dat in het verleden wel, dan kunt u nog tot uiterlijk 31 december 2023 een regularisatie vragen...

ONTSLAG - DRINGENDE REDEN - 06.12.2023

Na het ontslag komt alles boven water...

Pas wanneer u een werknemer ontslagen heeft, komen klanten en collega’s af met allerlei bezwarende verhalen over die werknemer. Kunt u die nog gebruiken om het ontslag om dringende reden te staven?