Alle domeinen

2023 - November

CONTROLE EN GESCHILLEN - BETWISTINGEN - 29.11.2023

Uw vennootschap belast bij vergelijking?

De fiscus belast een vennootschap niet volgens de aangifte, maar op de gemiddelde winst van drie vergelijkbare ondernemingen. Volgens de vennootschap was die zgn. taxatie bij vergelijking niet mogelijk en was die bovendien verkeerd toegepast. Was de rechter het daarmee eens?

BTW - BTW-AANGIFTE - 29.11.2023

Uiterlijk 14 december overstappen naar btw-vrijstellingsregeling kleine ondernemingen!

Is uw omzet exclusief btw op jaarbasis niet hoger dan € 25.000, dan kunt u inzake btw gebruikmaken van de vrijstellingsregeling kleine ondernemingen. Is dat voor uw vennootschap voordelig om dat te doen?

PERSONEEL - SOCIAAL VOORDEEL - 29.11.2023

Is uw personeelsetentje fiscaal aftrekbaar?

U wilt graag uw personeel uitnodigen om eens samen te gaan eten. Zijn die kosten van dat etentje dan fiscaal aftrekbaar? En hoe zit dat met de btw-aftrek?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL ALLE AARD - 29.11.2023

Nutsvoorzieningen op de BV, maar betaald door u privé?

U woont gratis in een pand van uw vennootschap en laat u daarvoor belasten op een VAA. De facturen voor de nutsvoorzieningen staan ook op haar naam, maar u betaalt die privé. Hoe zit het dan met de belastingen en de btw?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 29.11.2023

Kapitaalvermindering op rc, interest niet aftrekbaar?

Een NV vermindert haar kapitaal en boekt de vermindering op de rekening-courant (rc) van de aandeelhouder. De interest die de vennootschap op die rc betaalt, wordt door de fiscus verworpen. Wat vond de rechter daarvan?

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - PENSIOENSPAREN - 29.11.2023

Optimaliseer nu uw fiscale aftrek pensioenopbouw voor 2023

Wie op een fiscaal vriendelijke manier via de personenbelasting een pensioen wil opbouwen, kan dat via pensioensparen, langetermijnsparen en een (S)VAPZ. Wat kiest u eerst en hoeveel bedraagt uw maximale aftrek voor 2023?

RELATIEBREUK - 29.11.2023

Echtscheiding: wie betaalt de woonlening verder af?

Wie betaalt de gezamenlijke hypothecaire lening (voorlopig) verder af, als echtgenoten beslissen om uit de echt te scheiden? Kunnen deze afbetalingen later (deels) worden verhaald bij de andere echtgenoot? Wat gebeurt er met de lening als een van de echtgenoten beslist om het onroerend goed over te nemen? En wat als de woning uiteindelijk wordt verkocht? Waarom is het belangrijk dat de ex die de woning niet overneemt met betrekking tot het krediet een desolidarisatie verkrijgt?

SUCCESSIEPLANNING - 29.11.2023

Energetische renovatieplicht: gevolgen voor uw successieplanning?

Het Vlaams gewest voerde in 2023 een energetische renovatieplicht in voor woningen. Geldt die renovatieplicht ook na een onroerende schenking of na een inbreng van een woning in de huwelijksgemeenschap? Valt elke eigendomsoverdracht onder het toepassingsgebied van de renovatieplicht of zijn er ook uitzonderingen? Zijn er verschillen tussen residentieel en niet-residentieel vastgoed?

MEDE-EIGENDOM - 29.11.2023

Het appartementsgebouw afbreken en weer opbouwen: wie beslist?

Wie heeft de bevoegdheid om te beslissen over de afbraak en heropbouw van een (ouder) appartementsgebouw? Welke meerderheid van stemmen is daarvoor vereist? Moet elke mede-eigenaar bij de heropbouw een even groot appartement krijgen als voor de afbraak? Welke procedure moet er worden nageleefd als niet elke mede-eigenaar het eens is met de afbraak en heropbouw? Kunnen eigenaars die het niet eens zijn met de heropbouw ook vragen dat ze worden uitgekocht?

SCHENKING - 29.11.2023

Schenking: hoe naaktheids-, baron- en dynastiesyndroom opvangen?

De beslissing om te schenken gaat vaak gepaard met allerlei bedenkingen en ongerustheden. De vrees voor het verlies van de huidige levensstandaard, van de controle over het geschonken vermogen en, nog verregaander, van inspraak over de generaties heen komt frequent voor. Hoe kunt u die bekommernissen opvangen bij het opstellen van een schenkingsakte?

BELEGGEN - 29.11.2023

Beleggen in grondstoffen?

Grondstoffen worden door veel beleggers wat stiefmoederlijk behandeld. Terecht of onterecht?

BELEGGEN - 29.11.2023

BRICS breiden uit met nieuwe leden: interessant voor de belegger?

Vanaf 1 januari 2024 wordt de BRICS-club (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) uitgebreid met zes nieuwe leden. Kunt u en moet u hier als belegger nu al op inspelen? En wat met de huidige leden van de BRICS-club?

VERHUUR - 29.11.2023

Welke afspraken kunt u maken over de betaling van de woninghuur?

Wanneer moet uw huurder de huur betalen? Kunt u daarover afspraken maken in de huurovereenkomst? Kunt u ook afspreken dat de huurder bij aanvang van de huur al dadelijk een aantal maanden huur vooraf moet betalen? Kunt u ook overeenkomen dat deze maanden pas verrekend worden bij het einde van de huur? Is de huurder een extra vergoeding en interesten verschuldigd als hij de huur niet tijdig betaalt? Welke afspraken kunt u op dat vlak met uw huurder maken?

NALATENSCHAP - 29.11.2023

Het huis van uw ouders overnemen uit de nalatenschap?

Kunt u als erfgenaam een onroerend goed uit de nalatenschap inkopen? Welke afspraken kunt u daaromtrent maken met de andere erfgenamen? Kunt u eisen dat het goed u wordt toebedeeld tegen een schattingsprijs, wanneer afspraken maken niet lukt? Wat gebeurt er wanneer de erfgenamen het niet eens raken? Heeft u ook het recht om mee te bieden, als het uiteindelijk tot een openbare verkoop komt?

ONDERAANNEMING - INHOUDINGSPLICHT - 29.11.2023

Onderaannemer met sociale of fiscale schulden?

Als u als aannemer een beroep doet op een onderaannemer voor uw bouwprojecten, heeft u soms een ‘inhoudingsplicht’. Welke controles moet u doen en wat riskeert u als u dat niet doet?

LASTIGE KLANTEN - VERZOENING - 29.11.2023

Via Verzoeningscommissie Bouw een bouwgeschil oplossen

Als u een discussie heeft met een particuliere klant, kunt u dit geschil soms voorleggen aan de Verzoeningscommissie Bouw. Waarvoor is deze commissie bevoegd en hoe start u een procedure?

OFFERTES EN CONTRACTEN - GELDIGHEIDSDUUR - 29.11.2023

Zonder geldigheidsduur op uw offerte voor altijd gebonden?

Als u een offerte naar een klant stuurt, geeft u daarin veelal aan hoelang die geldig is. Maar hoelang bent u erdoor gebonden als u dat niet doet? Kunt u dan alsnog onder de offerte uit, als de klant die na lange tijd aanvaardt?

LASTIGE KLANTEN - VARIA - 29.11.2023

Bij wie aankloppen als uw klant uit de echt scheidt?

Wie van beide echtgenoten moet uw factuur betalen, als ze na uw werken uit elkaar gaan? Kunnen ze vragen dat u bij elk de helft invordert? En wat als een van hen is overleden?

6%-BTW-TARIEF - AFBRAAKWERKEN - 29.11.2023

6% btw op sloop en wederopbouw in 2024?

Vanaf 01.01.2024 zullen de regels met betrekking tot het verlaagde btw-tarief voor sloop en wederopbouw worden gewijzigd. Wat zal er precies veranderen? Wanneer kunt u het btw-tarief van 6% nog toepassen? Zijn er overgangsmaatregelen voorzien?

ZAKELIJK - JURIDISCH - 28.11.2023

Wat met e-mails van ex-werknemers?

Een werknemer verlaat uw zaak. Mag u zijn professionele mailbox dan zomaar blijven gebruiken?

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 28.11.2023

Heeft uw smartphone een antivirus nodig?

Voor uw computer wordt het sterk aangeraden om er een antivirusprogramma op te installeren. Heeft u een dergelijk programma ook nodig voor uw smartphone?

ONTSPANNING - MUZIEK - 28.11.2023

Spotify-tips voor een geslaagd bedrijfsfeestje

Op een privéfeestje met collega’s of klanten mag Spotify niet ontbreken. Met deze tips maakt u het evenement compleet.

WEBDIENSTEN - VARIA - 28.11.2023

Tekstfragmenten markeren en bewaren

Tijdens het surfen ontdekt u geregeld interessante online artikelen die u graag wilt bewaren voor eigen gebruik of die u wilt doorsturen naar bijv. collega’s, klanten, relaties, etc. Hoe doet u dat op een slimme manier?

E-MAIL - BEVEILIGING - 28.11.2023

Strengere beveiliging bij Gmail

De e-maildienst Gmail heeft enkele aanpassingen doorgevoerd om uw account beter te beveiligen. Hoe zit dat?

BEVEILIGING - PRIVACY - 28.11.2023

Beveilig vooral uw Google-account goed

Als u een Android-smartphone heeft, maar ook als u op uw iPhone vaak Google-diensten gebruikt, is het cruciaal dat uw Google-account goed beveiligd is. Hoe zorgt u daarvoor?

AFTREKBAARHEID - WAGENS - 28.11.2023

U koopt nog dit jaar of pas in 2024 een nieuwe auto via uw eenmanszaak of vennootschap?

Hoe ziet de fiscale aftrek eruit de volgende vijf jaar naargelang u een personenwagen koopt op diesel/benzine, hybride of elektrisch?

PATIËNTENWENKEN - INZAGE IN DOSSIER - 28.11.2023

Kan men ook ú aanduiden voor inzage dossier na overlijden?

Stel, de vader van een van uw patiënten is overleden en ze acht het nodig dat het patiëntendossier van haar vader ingekeken wordt. Ze wil u aanstellen als beroepsbeoefenaar om diens dossier(s) in te kijken. Bent u verplicht om in te gaan op dat verzoek en zo niet, mag het wel als u het zou willen? Hoe werkt dat allemaal?

GOED OM TE WETEN - HUISARTSEN - 28.11.2023

Te laag bedrag voor praktijkpremie betwisten?


MEDISCH RECHT - 28.11.2023

Sancties inzake het ‘Ozempic-verbod’?

Op 14.11.2023 is het KB verschenen dat het voorschrijven van Ozempic tijdelijk beperkt tot (bepaalde) diabetes- en obese patiënten. Waarop stoelt dat ‘onderhuids’ voorschrijfverbod en wat als u het zou negeren?

MEDISCH RECHT - ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 28.11.2023

Buitengerechtelijke ontbinding van ziekenhuisartscontract?

In het nieuw Burgerlijk Wetboek is sinds 1 januari 2023 de figuur van de buitengerechtelijke ontbinding opgenomen, waardoor men zonder naar de rechter te stappen een contract kan ontbinden wegens een (ernstige) wanprestatie van de tegenpartij. Kan het ziekenhuis dat ook tegen u inroepen en/of omgekeerd?

GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 28.11.2023

Soms is de draagwijdte van een akkoord maar beperkt...

Stel, u heeft een belastingcontrole gekregen (van o.a. de autokosten) over twee aanslag- of boekjaren en u heeft een akkoord ondertekend. Later krijgt u opnieuw controle over twee andere jaren en plots betwist de controleur de aftrekpercentages uit het vroegere akkoord. Kan dat? Een arrest van juni 2020 licht toe…

GOED OM TE WETEN - HUISARTSEN - 28.11.2023

Gmd’s herverdelen gebeurt het best vóór eind 2023


GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - INVESTERINGEN - 27.11.2023

Onroerend goed overdragen van eenmanszaak naar uw vennootschap

Stel dat u uw eenmanszaak voortzet in een vennootschap. Kunt u dan ook het onroerend goed dat u professioneel gebruikte zomaar inbrengen in die vennootschap zonder nadelige fiscale gevolgen?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - AFTREKBARE KOSTEN EN AFSCHRIJVINGEN - 27.11.2023

Kwijtgescholden schuld fiscaal aftrekbaar

Iedere vennootschap heeft vroeg of laat een klant die niet kan betalen. Er kan dan gekozen worden om de schuld kwijt te schelden. Maar wat zijn de fiscale gevolgen daarvan op het vlak van de vennootschapsbelasting en de btw?

BELEGGEN - ONROEREND GOED - 24.11.2023

Beleggen in de zorgsector: hoe doet u dat?

De vergrijzing van de bevolking in Europa maakt beleggen in zorgvastgoed interessant, maar hoe doet u dat? En wanneer bedraagt de roerende voorheffing (rv) op dividenden slechts 15% in plaats van 30%?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 24.11.2023

Nog een fiscaal optimale huur voor 2023 uit uw vennootschap halen?

Wanneer u als bestuurder een kantoor in uw privéwoning beroepsmatig gebruikt, dan kunt u die bureauruimte verhuren aan uw vennootschap. Hoeveel bedraagt de fiscaal optimale huur en kunt u dat nog retro-actief aanrekenen voor 2023?

BELASTINGEN - BOEKHOUDING - 24.11.2023

Check of uw vennootschap voor boekjaar 2023 in aanmerking komt voor het verlaagde tarief vennootschapsbelasting!

Boekjaar 2023 loopt weer op zijn eind. Om het kmo-tarief vennootschapsbelasting van 20% te genieten (i.p.v. het standaardtarief van 25%), moet uw vennootschap aan vier voorwaarden voldoen. Welke zijn dat? Kunt u eventueel nog bijsturen?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 24.11.2023

Hoe verworpen uitgaven autokosten beperken om minder vennootschapsbelasting te betalen?

Omdat de laatste voorafbetaling op 20.12.2023 valt, heeft uw accountant onlangs een prognose gemaakt van uw belastbare winst. Daaruit blijkt dat een groot deel van die belastbare winst te wijten is aan verworpen autokosten. Hij stelt voor om voortaan (een deel van die) beperkt aftrekbare uitgaven door te rekenen aan uw klant. U zou daardoor (veel) minder belastingen betalen. Hoe zit dat juist?

SUCCESSIERECHTEN - TESTAMENT - 24.11.2023

Schulden die blijken uit een testament?


BELASTINGEN - BOEKHOUDING - 24.11.2023

Welke onbetaalde facturen mag u afboeken op jaareinde?

Het boekjaar loopt bijna ten einde en sommige klanten hebben uw factuur nog steeds niet betaald. Is die onbetaalde factuur dan fiscaal aftrekbaar en wat met de btw erop? Waarom is het van belang om nu in actie te schieten?

ONTSLAG - OPZEGGINGSTERMIJN - 22.11.2023

Een arbeidscontract opzeggen voordat het ingegaan is?

Stel, u sluit een arbeidsovereenkomst met een nieuwe werknemer, maar nog voordat de werknemer effectief start, heeft u redenen om de overeenkomst op te zeggen. Kunt u dan een opzeg geven voordat de overeenkomst ingegaan is en moet u dan de opzeg uitbetalen? Wat zei de rechter daar onlangs over?

BEDRIJFSWAGEN - FISCALE AFTREK - 22.11.2023

Plug-inhybridebedrijfswagen: lagere fiscale aftrek bij bestelling sinds 1 juli 2023?

Bestelt u sinds 1 juli 2023 een nieuwe bedrijfswagen, dan gelden de nieuwe ‘groene regels’. Net als voor elektrische wagens zal de CO2 -bijdrage die u betaalt voor een plug-inhybridebedrijfswagen voor uw werknemer ook nog niet veel wijzigen. Hoe zit dat echter voor de fiscale aftrek?

LOON - VARIA - 22.11.2023

Moet uw werknemer zijn vakantiegeld delen met zijn ex?

Uw werknemer is in een echtscheiding verwikkeld waarbij zijn ex zoveel mogelijk probeert uit de brand te slepen en ook een deel van zijn loon en vakantiegeld opvraagt. Waar kan hij/zij eventueel recht op hebben en wat zei de rechtbank daar onlangs nog over?

WERKLOOSHEID - RVA - 22.11.2023

Provisies voor vakantiegeld in 2024


LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 22.11.2023

De ene cheque is de andere niet...

Stel, u wilt uw werknemers een geschenkcheque, een sport- en cultuurcheque of een consumptiecheque cadeau doen voor eindejaar. Zijn die combineerbaar en welke cheque is voor u het voordeligste?

OPLEIDING - EDUCATIEF VERLOF - 22.11.2023

Betaald educatief verlof weigeren aan leidinggevende?

Een werkgever kreeg de vraag van een leidinggevende of hij in zijn vrije tijd een beroepsopleiding mocht volgen om nadien professioneel een andere richting uit te slaan. Hij vroeg daarvoor Vlaams opleidingsverlof (vroeger betaald educatief verlof). De werkgever zag dat niet goed zitten en wilde graag weigeren. Kan dat?

BEDRIJFSWAGEN - CO-TAKS - 22.11.2023

Plug-inhybridebedrijfswagen: toch geen hogere CO2 -bijdrage sinds 1 juli 2023?

Bij een werkgever kunnen werknemers sinds 1 juli 2023 nog enkel voor 100% elektrische wagens kiezen. Logisch – dacht hij – aangezien andere type wagens (waaronder de plug-inhybride) fiscaal afgestraft worden en de CO2 -bijdrage enorm zou toenemen. Het fiscaal nadelige plaatje klopt, maar wat met de CO2 -bijdrage?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 22.11.2023

Eindelijk duidelijk hoe u mobiliteitsbudget berekent!

Het mobiliteitsbudget bestaat al sinds 2019, maar pas zeer recent werd eindelijk een formule uitgewerkt die vanaf 1 januari 2024 verduidelijkt hoe dat mobiliteitsbudget berekend moet worden. Lost die formule de bestaande onduidelijkheden op? Moet u alle mobiliteitsbudgetten dan opnieuw gaan herberekenen?

LOON - WOON-WERKVERGOEDING - 22.11.2023

Hoger loonplafond privévervoer in PC 200


VZW - BESTUUR - 22.11.2023

Extra agendapunt op de algemene vergadering van uw VZW?

Tijdens de algemene vergadering zou u als lid nog een extra agendapunt willen toevoegen. Kan dat? Zo niet, kunt u daar nog een mouw aan passen?

VZW - WERKING - 22.11.2023

Uw VZW wordt vereffend, voor wie zijn de goederen?

Uw VZW zal weldra worden ontbonden en vereffend. Wat gebeurt er dan met de goederen waar uw VZW eigenaar van is, zoals haar bankrekening, onroerende goederen, enz.? Worden deze verdeeld tussen de bestuurders en/of leden? Wie beslist daarover?

VZW - BESTUUR - 22.11.2023

Notulen bestuursvergadering VZW geldig tekenen

Wanneer het bestuur van uw VZW samenkomt, worden daar notulen van gemaakt. Moeten die notulen ook ondertekend worden om rechtsgeldig te zijn? Door wie? En kan dat elektronisch?

VZW - WERKING - 22.11.2023

Lidgelden bij particulieren invorderen, nieuwe spelregels voor uw VZW

Sinds 1 september 2023 zijn er nieuwe regels voor de invordering van schulden bij consumenten van toepassing, die ook voor uw VZW relevant zijn. Stel dat uw VZW de lidgelden van haar particuliere leden wil innen, wat moet zij dan zeker over deze wetgeving weten?

REKENING-COURANT - 21.11.2023

Uw rc op 31.12 op nul, dus geen VAA?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 21.11.2023

Vermogensuitkering op rc, interesten niet aftrekbaar?

Een vennootschap vermindert haar kapitaal en boekt deze vermogensuitkering op de rekening-courant (rc) van haar enige aandeelhouder. Op die rc betaalt ze interesten, maar volgens de fiscus zijn die niet aftrekbaar. Waarom niet en wat zei de rechter daarover op 26 september 2023?

AANDEELHOUDERS - AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST - 21.11.2023

Een aandeelhoudersovereenkomst naast de statuten?

De statuten van een vennootschap bevatten regels over haar werking en de verhouding tussen aandeelhouders, maar daarnaast kunnen er ook nog zaken geregeld worden in een aparte aandeelhoudersovereenkomst. Waarin verschilt zo’n overeenkomst van de statuten, en wat staat daar doorgaans in?

ONROEREND GOED - HUUR - 21.11.2023

Nieuwe verplichting als uw vennootschap een pand huurt!

Uit een wetsontwerp blijft dat er een nieuwe fiscale verplichting komt voor ondernemingen die huren. Welke verplichting is dat en wat als u die niet nakomt?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 21.11.2023

Groepsverzekering of IPT: wat is een normaal loon voor de 80%-grens?

Zo er in uw vennootschap een groepsverzekering of IPT voor u loopt, zijn de premies daarvan aftrekbaar binnen de zgn. 80%-grens. Die grens wordt berekend op uw brutojaarloon van het jaar waarin de premies in aftrek gebracht worden, maar dat loon moet wel ‘normaal’ zijn. Wat wordt daarmee bedoeld?

CONTROLE EN GESCHILLEN - 21.11.2023

Waarvoor heeft de fiscus bij een controle ter plaatse uw toestemming nodig?

Volgens sommige rechtspraak heeft de fiscus uw toestemming niet nodig om uw beroepslokalen binnen te gaan. Het Hof van Cassatie is het daar in een recent arrest (16 juni 2023) evenwel niet mee eens.

AFTREKBARE BEROEPSKOSTEN - 21.11.2023

Hoeveel aftrekbare teambuildings per jaar?


BANK - LENING - 20.11.2023

De eerste jaren een laag inkomen: toch een lening?

Stel, voor een kandidaat-koper liggen de maandlasten van een gewone hypothecaire lening de eerste jaren te hoog. Het kan bv. gaan om een arts die stage loopt, een beginnende ondernemer of een koper die simpelweg nog middelen wil investeren in de inrichting. Kan hij dan toch een lening verkrijgen?

ACTUALITEIT - VASTGOED - 20.11.2023

Nu ook arbitrage voor betwist ki buitenlands vastgoed

Indien u eigenaar bent van een onroerend goed in het buitenland, wordt daar na aangifte, net als voor onroerend goed in België, een kadastraal inkomen aan toegekend. Wat als u het niet eens bent met dat kadastraal inkomen? Wat werd daarover onlangs beslist?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 20.11.2023

Wanneer checken of aannemer sociale schulden heeft?

Stel, u doet als ondernemer een beroep op een aannemer in de bouw- of bewakingssector. In dat geval moet u voordat u de factuur betaalt nagaan of die aannemer schulden heeft bij de RSZ of de fiscus. Wat zei het Hof van Cassatie daar onlangs over?

RUIMTELIJKE ORDENING - AFPALING - 20.11.2023

Het kadastraal plan klopt niet, wat kan er aan de hand zijn?

Sinds verschillende jaren kunt u als eigenaar zelf het kadastraal plan raadplegen via de toepassing CadGIS. In Vlaanderen en Brussel gaat het sinds enkele jaren om het zgn. uniek percelenplan. De laatste jaren duiken er daardoor soms fouten op in deze plannen. Wat kan er aan de hand zijn?

MEDE-EIGENDOM - REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM - 20.11.2023

Hoever mag VME gaan in bestraffen van slechte betalers?

Indien er wanbetalers zijn in het appartementsgebouw, dreigen de andere mede-eigenaars daar de dupe van te worden. Kan de VME dat voorkomen met schadebedingen en andere sanctiemechanismen? Wat is er van belang?

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 20.11.2023

Welke informatie vragen aan kandidaat-huurder?


BRUSSELS GEWEST - HUUR - 20.11.2023

Brusselse paritaire huurcommissie op komst?


HANDELSHUUR - INDEXERING - 20.11.2023

Huur kantoor of handelspand indexeren?

Stel, u verhuurt een kantoor, garage of handelspand. Mag u de huurprijs die in het huurcontract afgesproken was dan indexeren en hoe moet dat gebeuren? Wat wijzigt er hier in Brussel?

FISCAAL - BEROEPSGEBRUIK - 20.11.2023

Dichter bij uw werk wonen op kosten van de fiscus?

Omdat u als werknemer of zelfstandige elke dag één of twee uur moet pendelen voor het werk, overweegt u om een appartement te huren in de buurt van uw werk. Kunt u de kosten van dat extra huurappartement aftrekken als beroepskost? Kunt u ook kosten aftrekken die u maakt bij de aankoop van het appartement?

FISCAAL - SOCIALE VOORDELEN - 20.11.2023

Meer dan één personeelsuitstap per jaar is fiscaal gezien geen probleem!

Met het eindejaar in het vooruitzicht wilt u met uw personeel een teambuildingactiviteit doen. U heeft dit jaar echter al eens een personeelsuitstap georganiseerd. Zijn de kosten van die tweede uitstap dan nog wel fiscaal aftrekbaar? Wat zei de minister daarover op 27 september 2023?

SLECHTE BETALERS - 20.11.2023

Uw werkzaamheden stopzetten totdat uw klant betaalt?

Een van uw klanten, waarvoor u regelmatig werkt, betaalt uw facturen niet op tijd. Mag u de werkzaamheden voor die klant dan zomaar stopzetten in afwachting van de betaling? Welke regels gelden er ter zake en wat moet u dan concreet doen?

PERSONEEL - AANWERVEN - 20.11.2023

Minder RSZ-korting eerste werknemers is wet!


FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 20.11.2023

U hoort niets meer van de fiscus = een akkoord?


FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 20.11.2023

Uw belastingaanslag ontvangen? Aan de slag dan!

De eerst aanslagbiljetten van inkomstenjaar 2022 (aanslagjaar 2023) werden al op 11 augustus 2023 verstuurd. Die van u laat dus mogelijkerwijze ook niet meer lang op zich wachten. Tegen wanneer moet u die aanslag ook weer betalen, uw geld gekregen hebben of gereclameerd hebben als er een fout gebeurd is?

VENNOOTSCHAP - STATUTEN - 20.11.2023

Wat als de statuten van uw vennootschap niet meer op tijd aangepast raken aan het hervormde vennootschapsrecht?

Uw vennootschap moet voor 1 januari 2024 haar statuten aanpassen aan het hervormde vennootschapsrecht. Wat zijn eigenlijk de gevolgen als u of uw notaris dat niet meer rond krijgt voor het jaareinde?

RECHT - GARANTIE - 20.11.2023

Aan uw particuliere klanten vragen om hun aankoop te registreren wegens de garantie...?

Steeds vaker vragen leveranciers dat klanten hun aankoop registreren om garantie te kunnen krijgen. Kunt u de wettelijke garantie inderdaad laten afhangen van de registratie van de aankoop op uw website of niet? Waarom zou u dat dan vragen?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 17.11.2023

Eerste verhoogde aanbetaling leasing: meteen fiscaal aftrekbaar?

Bij renting wordt vaak contractueel overeengekomen om een eerste verhoogde aanbetaling ( down payment ) te doen naast de periodieke leasevergoedingen. Moet die verhoogde aanbetaling boekhoudkundig gespreid in resultaat worden genomen over de overeengekomen duur van de overeenkomst of is het mogelijk om de volledige eerste betaling boekhoudkundig meteen geheel in resultaat te nemen in het eerste jaar? En hoe zit dat dan fiscaal? De Rulingcommissie werd hierover onlangs bevraagd.

ACTUALITEIT - VASTGOED - 17.11.2023

Hogere boete bij laattijdige of niet-aangifte van onroerende goederen

Als eigenaar, bezitter, erfpachter, opstalhouder of vruchtgebruiker van een Belgisch of buitenlands onroerend goed moet u bij het kadaster aangifte doen van een aantal gebeurtenissen. Wanneer is dat zo? Hoeveel tijd heeft u hiervoor? En wat zijn de sancties wanneer u dat niet of laattijdig doet?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 17.11.2023

Wat doen met een bericht van wijziging op het einde van het jaar?

U ontvangt eind november of begin december 2023 een bericht van wijziging inzake aanslagjaar 2021. Wanneer moet u daar uiterlijk op antwoorden en wat als u eerder reageert?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 17.11.2023

FAQ DAC 7: ruime interpretatie door fiscale Administratie

Richtlijn (EU) 2021/514 van de Raad van 22.03.2021 betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van de belastingen (DAC 7) heeft o.m. een rapportageverplichting ingevoerd voor exploitanten van platformen alsook een verplichte uitwisseling van de verzamelde informatie tussen belastingautoriteiten. DAC 7 omgezet door de Wet van 21.12.2022 (art. 321quater e.v. WIB 92) is sinds begin 2023 van toepassing. Om meer duiding te geven over de nieuwe rapportage- en informatieverplichtingen voor ‘platformexploitanten’, heeft de Administratie in oktober een FAQ gepubliceerd, waarvan we in deze bijdrage de meest noemenswaardige punten bespreken.

INTERNATIONAAL - 17.11.2023

Nieuw dubbelbelastingverdrag België-Nederland

Welke bepalingen bevat het nieuwe verdrag, dat in principe op 01.01.2025 in werking treedt, over bronheffing op dividenden, interesten en royalty’s, bestuurdersbezoldigingen en pensioenen?

BEROEPSKOSTEN - 17.11.2023

Projectontwikkeling vastgoed: wanneer zijn publiciteits- en makelaarskosten aftrekbaar?

In een arrest van 2 mei 2023 gaat het hof van beroep van Gent dieper in op de fiscale aftrekbaarheid van publiciteits- en makelaarskosten die werden betaald in het kader van de verkoop van een vastgoedproject en ten laste werden genomen door de constructievennootschap. Kan een projectontwikkelaar dergelijke kosten volledig in aftrek nemen?

ACTUALITEIT - BTW - 17.11.2023

Afbraak en heropbouw: toch btw-tarief van 6% voor 2024!

De wettelijke regeling aangaande de toepassing van het verlaagde tarief van 6% btw op de afbraak en heropbouw van woningen wordt verlengd, zodat ook in de komende jaren dit verlaagde tarief zal gelden. De twee huidige regelingen, die afhankelijk zijn van de ligging van het project, in de 32 steden of niet, worden één permanente regeling vanaf 2024. Bovendien zullen een aantal bijkomende voorwaarden gelden. Het een en ander wordt hieronder verduidelijkt.

ACTUALITEIT - VENNOOTSCHAP - 15.11.2023

Statuten niet tijdig aangepast aan het WVV, wat nu?

In 2019 werd het vennootschapsrecht hervormd. Het Wetboek van Vennootschappen (W.Venn.) werd vervangen door het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV), en vennootschappen kregen tijd tot 31 december 2023 om hun statuten aan te passen. Welke gevolgen zijn er als dat tegen dan niet gebeurd is?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 15.11.2023

Wanneer is een uitzonderlijke afschrijving aftrekbaar?

Een vennootschap boekt een uitzonderlijke afschrijving op een gebouw, en wordt het boekjaar nadien ontbonden en vereffend. Volgens de fiscus kon de uitzonderlijke afschrijving pas in het laatste boekjaar in kosten genomen worden, niet in het boekjaar (bj.) daarvoor. Wat vond de rechter daarvan?

CONTROLE EN GESCHILLEN - BTW-CONTROLE - 15.11.2023

Mag de fiscus bij een controle zelf kasten openen?

Een vennootschap krijgt een btw-controle. Tijdens dat bezoek openen de controleurs zelf kasten en doorzoeken ze vuilnisbakken. Volgens de vennootschap zijn ze daarmee hun boekje te buiten gegaan. Wat vond het Hof van Cassatie daarvan?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 15.11.2023

Meer dagvergoeding vanaf 01.12.2023!

Het maximale bedrag dat u als zgn. binnenlandse dagvergoeding kunt uitkeren, wordt op 1 december 2023 geïndexeerd. We zetten even alles op een rij, dan bent u weer helemaal mee.

ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 15.11.2023

Onroerend goed schenken via een ‘dubbele akte’?

De klassieke schenkingstechniek van de ‘dubbele akte’ is door het vernieuwde erfrecht minder relevant geworden. Toch komt ze ook nu nog regelmatig van pas. Wat houdt die techniek in, en wanneer kunt u er gebruik van maken?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 15.11.2023

Betaal uw sociale bijdragen voor 31.12.2023!

Uw sociale bijdragen moeten vóór het einde van elk kwartaal betaald zijn. Bij een laattijdige betaling krijgt u nl. een verhoging en zijn de bijdragen niet aftrekbaar. Hoe zit dat precies?

BEDRIJFSLEIDER - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 15.11.2023

Is het sinds 01.07.2023 fiscaal voordeliger om een auto met verbrandingsmotor te renten in plaats van aan te kopen?

De auto die uw vennootschap u ter beschikking stelt, is aan vervanging toe. Uw accountant zegt dat indien u nog een auto met verbrandingsmotor wilt aanschaffen, u dat het best zo snel mogelijk via een renting doet. Is dat effectief zo?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 14.11.2023

In DBI-bevek beleggen in afwachting van dividend?

Als u met uw net opgerichte vennootschap een dividend wilt uitkeren, moet u drie of vijf jaar wachten voordat u dat tegen een lage roerende voorheffing kunt doen. Uw beleggingsadviseur raadt u aan om dat geld gedeeltelijk in een DBI-bevek te stoppen. Wat is dat precies en is dat fiscaal interessant?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VOORAFBETALEN - 14.11.2023

Met laatste voorafbetaling belastingvermeerdering in vennootschapsbelasting vermijden

Als uw vennootschap een eenmanszaak voortzet die al drie boekjaren bestond, moet ze nu verplicht voorafbetalingen doen. Stel dat uw vennootschap nog geen voorafbetalingen deed dit jaar, kan ze dan nog een belastingvermeerdering vermijden met een enige voorafbetaling in het vierde kwartaal?

ZAKELIJK - VARIA - 14.11.2023

De juiste naam voor uw business

U heeft een concept voor een nieuw bedrijf of een nieuw product, maar u weet nog niet welke naam u moet geven aan uw geesteskind. De hiernavolgende websites helpen u een handje.

BEVEILIGING - VARIA - 14.11.2023

Is tweestapsverificatie echt een must?

De overheid maakt Belgische bedrijven attent op het belang van tweestapsverificatie. Wat houdt dit in?

WEBDIENSTEN - AI - 14.11.2023

Een overvloed aan informatie? AI helpt u!

Door artificiële intelligentie slim in te zetten in uw bedrijf, kunt u heel wat tijd besparen. Wij selecteerden enkele handige AI-tools voor u.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 14.11.2023

Gemakkelijker schrijven met Google Docs

Google Docs is een krachtige, gratis online tekstverwerker en een bruikbaar alternatief voor Microsoft Word. Met deze tips kunt u er nog beter en sneller mee werken.

SOFTWARE - GRAFISCH - 14.11.2023

Paint in een nieuw jasje

De eerste Windows-computers hadden het grafische programma Paintbrush aan boord. Dat werd later vervangen door Paint. Deze tool krijgt nu enkele belangrijke uitbreidingen, ook al bestaat er al langer een andere variant: Paint 3D.