BEVEILIGING - PRIVACY - 28.11.2023

Beveilig vooral uw Google-account goed

Als u een Android-smartphone heeft, maar ook als u op uw iPhone vaak Google-diensten gebruikt, is het cruciaal dat uw Google-account goed beveiligd is. Hoe zorgt u daarvoor?

Op een Android-smartphone is uw Google-account de sleutel tot alles. Maar ook als u Gmail gebruikt voor e-mail of Chrome voor surfen op het web, houdt Google een heleboel gegevens over u bij. Zorg dus dat dit account goed beveiligd is.

Voer een Beveiligingscheck uit

Als u bij Google ingelogd bent, gaat u naar de beveiligingssectie van uw accountpagina ( https://myaccount.google.com/security ). Klik op Je account beveiligen en kijk welke stappen Google aanbeveelt. Een aanbeveling met een uitroepteken geeft aan dat Google u aanraadt om actief actie te ondernemen. De kleur geeft aan hoe ernstig het is: blauw voor beveiligingstips, geel voor belangrijke stappen en rood voor heel dringende aanbevelingen. Een groen schild met een vinkje betekent dat u niet meteen actie hoeft te ondernemen.

Overloop de aanbevelingen

Er kan u gevraagd worden om uw aanmeldings- en herstelopties in te stellen: geef het telefoonnummer en e-mailadres in waarop u gecontacteerd wilt worden als u geen toegang meer heeft tot uw Google-account. Op dit back-up e-mailadres wordt u ook gewaarschuwd als er iets verdachts gebeurt met uw account.

U kunt hier ook de wachtwoorden die u eventueel opslaat in uw Google-account, checken om te zien of deze te zwak zijn of werden gevonden bij een gegevenslek. Als dat het geval is, moet u deze dringend wijzigen op de website in kwestie.

U kunt ook de uitgebreide versie van Safe Browsing aanzetten: dan wordt u beter beschermd tegen gevaarlijke websites of downloads, maar ziet Google ook beter wat u allemaal bezoekt.

De optie Recente beveiligingsactiviteit biedt een overzicht van alle wijzigingen in uw account die te maken hebben met veiligheid. Als er bijv. op Google werd ingelogd vanaf een vreemde locatie of met een nieuw apparaat, dan ziet u dit hier. Onder Je apparaten ziet u op welke toestellen u allemaal ingelogd bent (pc, smartphone, smart-tv, Google Chromecast, etc.). Als er een apparaat bij is dat u niet meer heeft of gebruikt, verwijder dan deze toegang. Doe dat zeker als een apparaat verloren of gestolen is.

De optie Toegang van derden geeft aan welke apps en websites mogelijk toegang hebben tot gevoelige informatie (omdat u er ooit inlogde met uw Google-account). Als u de betreffende app of website niet langer gebruikt, klikt u op de knop Toegang intrekken .

Gebruik een sterke login

De belangrijkste beveiliging van uw Google-account blijft natuurlijk uw inlogmethode. Kies zeker een sterk wachtwoord en activeer authenticatie in twee stappen in (tweestapsverificatie).

In de beveiligingssectie van uw accountpagina gaat u naar het gedeelte Inloggen bij Google . Daar kunt u zien wanneer u voor het laatst uw Google-wachtwoord gewijzigd heeft. Is dat al een hele tijd geleden, of is het wachtwoord niet zo sterk, verander het dan. Activeer bij Verificatie in twee stappen de tweestapsauthenticatie en kies hoe u de bevestiging wilt ingeven: via een bevestigingsvraag op uw smartphone, een sms-code die naar uw smartphone gestuurd wordt of via een authenticator-app. U kunt ook gebruikmaken van de nieuwste beveiligingsmethode met zogenaamde ‘toegangssleutels’.

Doe op uw Google accountpagina af en toe de beveiligingscheck - dat vraagt niet veel tijd en moeite - en onderneem actie voor de dringende aanbevelingen. Een sterk wachtwoord en tweestapsverificatie zijn een must.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878