Alle domeinen

2023 - Februari

SUCCESSIEPLANNING - 28.02.2023

Uw partner beschermen via een toekenningsbeding voor eigen goederen

Hoe kunt u uw partner optimaal beschermen voor het geval u onverwacht overlijdt? Welke rol kunnen een keuzebeding en een verblijvingsbeding voor onroerende goederen daarbij spelen? Wanneer kan het nieuwe toekenningsbeding nuttig zijn? Kan zo’n beding als fiscaal misbruik aanzien worden? Wat zei Vlabel hierover?

BELEGGEN - 28.02.2023

Beleggen in de defensiesector: te laat of toch niet?

De meningen over investeren in aandelen uit de defensie sector zijn op dit moment verdeeld. Niet alleen omdat de koersen van sommige beursgenoteerde bedrijven uit die sector momenteel al een hoge vlucht hebben genomen, maar ook omdat dit type aandelen niet altijd stroken met een duurzaam beleggingsmandaat...

ONROEREND GOED - 28.02.2023

Kandidaat-kopers onder gesloten omslag laten bieden op uw pand?

Bij de verkoop van een onroerend goed wordt steeds vaker gewerkt met een systeem van bieden onder gesloten omslag. Wat houdt dat precies in? Is een dergelijk verkoopsysteem wettelijk gezien ook toegelaten? Welke voorwaarden moet u respecteren als u op die manier een pand wilt (ver)kopen? Zit u als koper vast aan een bod dat u dan uitbrengt? Is de verkoper steeds verplicht om het hoogste bod te aanvaarden? Wat riskeert u als u zich niet aan de spelregels houdt?

VENNOOTSCHAP - 28.02.2023

‘Titre-finance’-regeling: wat zijn de gevolgen van een statutenwijziging?

Aandelen, verkregen door gehuwden onder een gemeenschapsstelsel, kunnen eigen of gemeenschappelijk zijn, of onder de ‘titre-finance’-regeling vallen, waarbij de lidmaatschapsrechten en de vermogenswaarde van aandelen gesplitst worden. Wat als er dan later wettelijke of statutaire wijzigingen plaatsvinden, waardoor wel of niet (meer) aan de voorwaarden van de ‘titre-finance’-regeling is voldaan?

BELEGGEN - 28.02.2023

Obligatie of termijnrekening?

Op een termijnrekening op een jaar krijgt u nu een rente tot 2,7%. Bent u soms toch nog beter af met obligaties?

RECHT - 28.02.2023

Een (telefoon)gesprek opnemen als bewijs?

Mag u een gesprek met een aannemer, een leverancier of een andere gesprekspartner opnemen? Moet u uw gesprekspartner daar dan van verwittigen? Kunt u met zo’n opname het bestaan van een overeenkomst aantonen? Gelden dezelfde regels voor telefoongesprekken? Hoe legt u dat gesprek dan het best voor aan de rechtbank?

VERZEKERINGEN - 28.02.2023

Wanneer kan de verzekeraar de vergoeding van de schade weigeren?

Wanneer een verzekeraar de vergoeding van de schade weigert, is dat altijd slecht nieuws. Kan een verzekeraar zomaar zijn tussenkomst weigeren? Wanneer kan een verzekeraar effectief weigeren om schade te vergoeden? Wat is het verschil tussen uitsluiting en verval van dekking? Wat kunt u dan ondernemen?

PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 28.02.2023

VAA gsm ook geïndexeerd?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 28.02.2023

Twee auto’s in uw BV, wat met het privégebruik?

U heeft twee auto’s in uw vennootschap. Wordt u dan sowieso belast op twee voordelen alle aard (VAA)? Hoe zit het dan met de aftrek van de kosten voor uw vennootschap en met de recuperatie van de btw?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 28.02.2023

Wat doen met de stijging van uw voorlopige sociale bijdragen?

De afrekening voor uw sociale bijdragen van het eerste kwartaal van 2023 als zelfstandig bedrijfsleider is fors hoger dan in 2022. Hoe komt dat, kunt u een vermindering vragen en is dat dan aangeraden?

BTW - 28.02.2023

Btw-tegoed en toch nalatigheidsinteresten?

U vraagt een btw-tegoed van uw vennootschap terug en naar aanleiding daarvan krijgt u een btw-controle. Als daaruit dan blijkt dat uw vennootschap nog btw moet bijbetalen, is ze daarop dan nalatigheidsinteresten verschuldigd, ongeacht het tegoed? Wat heeft het Hof van Cassatie hierover op 22 december 2022 beslist?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 28.02.2023

Wat gebeurt er met uw rekening-courant na uw overlijden?

U heeft via uw rekening-courant (rc) een schuld aan uw vennootschap waarop u geen interesten betaalt, of een tegoed waarop u zich wel interesten laat toekennen. Wat gebeurt daar fiscaal gezien eigenlijk mee na uw overlijden?

VENNOOTSCHAP - UBO-REGISTER - 28.02.2023

Wijziging van de toegang tot het UBO-register

Op 22.11.2022 oordeelde het Hof van Justitie dat het inzagerecht voor iedereen in het UBO-register strijdig was met het recht op privacy. De Belgische wet is nu op 08.02.2023 aangepast aan deze rechtspraak. Wat betekent dat concreet?

VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSRECHT - 28.02.2023

Het belang van het doel of voorwerp van uw vennootschap

In de statuten van uw vennootschap moet het doel, tegenwoordig het zgn. voorwerp, vermeld zijn. Wat is het belang ervan en moet u dat doel ook aanpassen als u eerstdaags de statuten aanpast aan het gewijzigde vennootschapsrecht?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 28.02.2023

Overdreven beroepskosten, wie moet wat bewijzen?

Heel wat discussies bij een belastingcontrole gaan om de aftrekbaarheid van kosten. Wie moet eigenlijk wat bewijzen en hoe zit het met zgn. overdreven kosten? We zetten de regels op een rij, zodat u gewapend bent bij een controle...

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 28.02.2023

Minder onkostenvergoeding door de griep?


VENNOOTSCHAP - 28.02.2023

UBO-register enkel nog toegankelijk bij een ‘legitiem belang’!

Eind 2022 oordeelde het Hof van Justitie dat het niet kon dat ‘Jan en alleman’ zomaar inzage heeft in het UBO-register. Een nieuwe wet van 8 februari 2023 zet dus nu de puntjes op de i. Hoe zit dat precies?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - PENSIOEN - 28.02.2023

Uw gepensioneerde vader aan de slag in uw zaak of vennootschap: hoe zit dat in 2023?

Uw vader of moeder is gepensioneerd, maar blijft in 2023 nog werken in uw zaak of vennootschap. Hoeveel mag hij of zij dan bijverdienen zonder gevolgen voor het pensioen? Moet hij/zij dan ook nog sociale bijdragen betalen?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 28.02.2023

Waar is uw afgeschreven investering naartoe?


RECHT - FACTUUR - 28.02.2023

Uw verkoopfactuur is gehackt, wat nu?

Een verkoopfactuur die u naar een klant mailde, wordt door hackers onderschept en aangepast, waardoor uw klant niet op uw rekeningnummer betaalt, maar op dat van de hackers. Kunt u uw klant dan nog eens laten betalen of niet? Welke voorzorgen kunt u zelf nemen opdat u een factuur niet aan de verkeerde betaalt?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 28.02.2023

Aannemingsovereenkomst met vaste prijs: kan dat nog wel?

Stel: u sloot een aannemingsovereenkomst vanaf 1 januari 2023 met een aannemer tegen een forfaitaire (vaste) prijs. Kan hij dan nadien toch een hogere prijs vragen omwille van ‘veranderde omstandigheden’? Of kan hij op basis daarvan een langere uitvoeringstermijn bekomen? Welke vernieuwingen brengt het nieuwe verbintenissenrecht op dit vlak?

MEDE-EIGENDOM - RAAD VAN MEDE-EIGENDOM - 28.02.2023

Hoeveel leden in raad van mede-eigendom?


BTW - 6%-TARIEF - 28.02.2023

6%-btw-tarief voor collectieve verwarming in appartement?

Er was al heel wat te doen over het verlaagde btw-tarief voor aardgas en elektriciteit. Voor welke contracten geldt dat en voor welke niet? Geldt het verlaagde tarief voor gas ook in appartementsgebouwen voor een gasgestookte collectieve verwarmingsinstallatie en wat wijzigt er hier?

BTW - NIEUWBOUW - 28.02.2023

Aankopen voor sociale verhuur tegen 12% btw-tarief

Een particuliere koper van een nieuwbouwwoning zegt u dat hij van plan is om de woning te verhuren in het kader van het sociale huisvestingsbeleid. Hij meent dat hij om die reden kan aankopen tegen het verlaagde tarief van 12%. Wat moet u daarover weten en aan welke voorwaarden moet worden voldaan?

VERKOOP - COMPROMIS - 28.02.2023

Zit er nog een eigendomsvoorbehoud op de zonnepanelen?

Bij de verkoop van een pand zal de notaris standaard het pandregister checken. Waarom is dat precies nodig en wat is er daarbij van belang als (ver)koper of vastgoedmakelaar?

WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 28.02.2023

Vertrek van één medehuurder in Brussel en Wallonië

Heeft u meerdere huurders in uw huurwoning, dan kunt u er als verhuurder in Brussel en Wallonië mee instemmen dat er een ‘medehuurpact’ gesloten wordt. Wat gebeurt er dan als er een van de medehuurders vroegtijdig weg wil?

HANDELSHUUR - HUURCONTRACT - 28.02.2023

Handelshuur: afspraken over ‘lockdown’

Nog steeds lopen er rechtszaken en discussies over de betaling van de handelshuur in de coronaperiode. Onlangs sprak het Hof van Cassatie zich daarover uit. Hoe voorkomt u dergelijke discussies in de toekomst?

WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 28.02.2023

Wat op het einde van een ‘cohuur’ in het Vlaams gewest?

Stel: twee of meer huurders wonen als ‘medehuurders’ in uw huurwoning. Als zo’n situatie eindigt, ontstaan er dikwijls heel wat discussies zowel tussen de (ex-)huurders onderling als met de verhuurder. Wat zijn precies de spelregels? Onlangs was er hierover een interessante uitspraak van de vrederechter.

PERSONEEL - VAKANTIEGELD - 24.02.2023

Fiscale provisie vakantiegeld 2023: circulaire gepubliceerd!

Bij het afsluiten van het boekjaar moeten werkgevers een provisie voor vakantiegeld aanleggen. Voor boekjaren die afsluiten vanaf 31.12.2022 heeft de fiscus in een circulaire van 21.02.2023 nu ook officieel bevestigd welke percentages van toepassing zijn voor het vakantiegeld dat u in 2023 moet uitbetalen. Wat moet u hierover precies weten?

SOCIALE ZEKERHEID - VENNOOTSCHAPSBIJDRAGE - 23.02.2023

Vennootschapsbijdrage 2023 is officieus gekend!

De vennootschapsbijdrage voor 2023 werd gepubliceerd op de website van de RSVZ (Rijksdienst Sociale Zekerheid Zelfstandigen). Hoeveel bedraagt deze en wat moet u hierover weten?

BEROEPSKOSTEN - FICHES - 22.02.2023

Enkele aandachtspunten voor uw fiche 281.20

Uw vennootschap moet de fiche 281.20 indienen voor uw bedrijfsleidersloon van 2022. We bekijken enkele aandachtspunten over de indiening van de fiche en wat erop vermeld moet worden.

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 22.02.2023

In welk jaar is een aankoopfactuur die u pas ontvangt in 2023 i.v.m. een levering van 2022 aftrekbaar?

Uw leverancier heeft in januari 2023 pas zijn factuur gestuurd voor een levering die u reeds gekregen heeft eind 2022. Is die uitgave dan nog aftrekbaar in 2022 of pas in 2023 of mag u dat eigenlijk gewoon kiezen?

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - PENSIOENSPAREN - 22.02.2023

Pensioensparen: opletten in het jaar dat u 60 of 65 wordt!

U doet al geruime tijd aan pensioensparen. Volgens uw collega moet u fiscaal gezien in het jaar dat u 60 of 65 wordt, wel met een aantal zaken rekening houden. Over wat heeft hij het dan precies?

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 22.02.2023

Wanneer de fiscus vindt dat u te snel afschrijft…

Een transportonderneming koopt nieuwe trekkers en leggers en schrijft die af op vier en vijf jaar. De fiscus wil die afschrijvingstermijnen verdubbelen. Wie kreeg gelijk van de rechter en waarom?

CONTROLE EN GESCHILLEN - SANCTIES - 22.02.2023

Nalatigheidsinterest als u nog een btw-tegoed heeft?

Wanneer u een schuld heeft aan de Btw en die niet op tijd betaalt, kan de Btw u in principe nalatigheidsinteresten aanrekenen. Hoe zit het echter als u nog een tegoed heeft op uw rekening-courant (rc) bij de Btw? Wat heeft Cassatie daarover op 22 december 2022 beslist?

BTW - BTW-VERPLICHTINGEN - 22.02.2023

Waar kunt u btw-nummers checken?

Op uitgaande facturen moet u het btw-nummer van uw btw-plichtige klanten vermelden. Doet u dat niet, dan riskeert u een boete of zelfs een navordering. Bovendien heeft u die btw-nummers nodig om uw intracommunautaire opgave en jaarlijkse btw-listing correct in te vullen. Waar kunt u de btw-nummers checken?

KOSTEN EIGEN AAN DE WERKGEVER - BUITENLANDSE DAGVERGOEDING - 22.02.2023

Nieuwe reisvergoedingen voor het buitenland gepubliceerd in het BS!

Er werd een nieuwe landenlijst gepubliceerd in het BS op 15.02.2023 met de dagvergoedingen voor buitenlandse zakenreizen. Deze vervangt de lijst die van toepassing was sinds 6 juli 2018! Wat moet u hierover weten?

SOFTWARE & webdiensten - FOTO’s - 21.02.2023

Uw foto’s proberen te verscherpen met AI

U denkt de perfecte foto genomen te hebben, maar deze blijkt achteraf toch te onscherp om te kunnen gebruiken. Kunt u de foto toch nog redden met behulp van AI?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 21.02.2023

Minder bekende Outlook-handigheden

In een professionele context is Outlook de meestgebruikte e-mailapplicatie. Dit zijn enkele minder bekende mogelijkheden van dit krachtige programma.

SOFTWARE - OFFICE - 21.02.2023

Meer leven in uw PowerPoint-presentaties

U kunt een PowerPoint-presentatie boeiender maken door er wat beweging in te brengen, maar te veel beweging is dan weer geen goed idee. Hoe voegt u het beste de juiste dynamiek toe?

BEVEILIGING - PRIVACY - 21.02.2023

Zo voorkomt u GDPR-boetes

U houdt wellicht gegevens van uw klanten bij. Doe dat dan zoals het hoort, anders riskeert u hoge boetes.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 21.02.2023

Valt u niet te vaak in herhaling?

Wanneer u lange teksten schrijft, verliest u mogelijk weleens het overzicht. Gelukkig bestaan er webtools die u helpen om herhalingen op te sporen.

SOFTWARE - CHAT - 21.02.2023

Al uw chats gebundeld: hoe doet u dat?

Gebruikt u verschillende kanalen waarmee u communiceert met klanten, collega’s en andere zakenrelaties? Met Rambox verzamelt u deze allemaal in één overzichtelijke module. Interessant voor u?

PERSONEEL - 21.02.2023

Fietsvergoeding voor dokterspersoneel al lang in voege?

In de Nationale Arbeidsraad werd overeengekomen dat alle werkgevers vanaf 1 mei 2023 een fietsvergoeding van € 0,27 per km moeten betalen. Voor een werkgever uit PC 330.04, waartoe ook privépraktijken van (huis)artsen behoren, bestaat die verplichting echter al langer. Verandert er dan wel iets voor u?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 21.02.2023

Expertiseverslag pleit u vrij... en de patiënt vraagt een ander

Stel, in een zaak waarin u een medische fout verweten wordt, stelt de rechter een deskundige aan. In diens verslag wordt u vrijgepleit, maar dan komt de tegenpartij af met zogezegde nieuwe feiten en onjuistheden volgens een eigen deskundige. Kan dat nog tot een aanvullende of nieuwe expertise leiden? Een arrest licht toe...

GMD - ERELOON - 21.02.2023

Telt een teleconsult mee als patiëntencontact voor het gmd?

Patiënten waarvan u op 31 december 2022 als gmd-houder geregisteerd stond en met wie er de voorbije twee jaar minstens één contact geweest is (of in 2021 of in 2022), geven deze maand (februari 2023) recht op een automatische storting. Hoe zit dat echter als er enkel een teleconsult (telefonisch of video) geweest is?

VENNOOTSCHAP - FISCAAL - 21.02.2023

De ‘beleggingstheorie’ is niet meer...

Een tweede verblijf kan aftrekbaar zijn voor uw BV(BA), als het gaat om een ‘duurzame belegging’. Het Hof van Cassatie fluit deze theorie echter terug. En nu?

PATIENTENWENK - ZELFSTANDIGEN - 21.02.2023

Zelfstandige moet niet meer wachten op ziekenfondsadviseur voor progressieve werkhervatting

Een patiënt-zelfstandige die na een periode van volledige arbeidsongeschiktheid het werk progressief wil hervatten, moet dat vooraf aanvragen aan de adviserend arts van het ziekenfonds. Sinds 1 januari 2023 is het echter niet meer nodig om op diens antwoord te wachten. Wat houdt dat concreet in?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - AUTO KOPEN VIA DE VENNOOTSCHAP - 20.02.2023

Uw privéauto verkopen of verhuren aan uw opgerichte vennootschap

U heeft onlangs een BV opgericht. Privé heeft u een eigen tweedehandsauto die u in de praktijk ook voor professionele verplaatsingen gebruikt en u vraagt zich af of u die niet kunt verkopen of verhuren aan uw BV. Welke van de twee opties is de beste?

GESTART MET EEN VENNOOTSCHAP - VOORDELEN VAN ALLE AARD - 20.02.2023

Een elektrische fiets kopen met uw vennootschap, is dat fiscaal voordelig?

In uw fietsenwinkel werd promotie gemaakt voor de fiscale voordelen die verbonden zijn aan de aankoop van een bedrijfsfiets. Is het inderdaad een goed idee voor u als bedrijfsleider om een elektrische fiets via uw vennootschap aan te kopen?

ICT - VAA - 20.02.2023

Een hoger VAA voor gratis ICT in 2023 door de hoge inflatie?

Als een werkgever of vennootschap gratis een pc, een laptop, een internetverbinding en/of telefoonabonnement ter beschikking stelt, genieten werknemers/bedrijfsleiders een voordeel in natura voor het privégebruik van dit materiaal. Verandert er iets aan het VAA voor 2023?

SCHENKING - SCHENKINGSRECHTEN - 17.02.2023

Schenk- én erfbelasting op uw Tak 21 en 23?


BELEGGEN - GOUD - 17.02.2023

Hoge inflatie, dus meer in goud beleggen?

Vaak wordt goud beschouwd als een bescherming tegen inflatie. Maar is dat wel zo en hoe doet u dat het best? En hoe wordt een goudbelegging fiscaal behandeld?

SCHENKING - SCHENKINGSRECHTEN - 17.02.2023

Nog vlug wegschenken bij zware ziekte?

Als een ouder zwaar ziek wordt, kan er dan nog snel geschonken worden? Hoe doet u dat dan concreet? En is dat enkel mogelijk als er een uitgebreide zorgvolmacht is?

ACTUALITEIT - EENMANSZAKEN - 17.02.2023

Investeren met eigen middelen fiscaal voordeliger dan lenen?

Het belastingkrediet (BK) voor eenmanszaken is van toepassing als u met eigen middelen investeert. Toch wordt het in de praktijk weinig toegepast omdat de berekening ervan niet eenvoudig is en het voordeel beperkt zou zijn. Terecht?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 17.02.2023

Hoeveel interesten toekennen op uw rekening-courant (rc)-tegoed in 2023?

Interesten die u uit uw vennootschap haalt, zijn voor haar niet aftrekbaar in de mate dat de interestvoet of het tegoed overdreven zijn. Wanneer is dat in 2023 het geval?

ANTIMISBRUIKBEPALING - 17.02.2023

Verkoop aandelen gevolgd door debt push-down: fiscaal misbruik?

Het hof van beroep oordeelde recent dat de fiscus terecht toepassing maakte van de antimisbruikbepaling (art. 344, §1 WIB 92) om een natuurlijke persoon te belasten op een ‘uitgekeerd dividend’ ten belope van als overtollig gekwalificeerde liquiditeiten van de overgedragen vennootschappen (Antwerpen, 06.09.2022) .

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - VAPZ - 17.02.2023

Hoeveel VAPZ-premie voor 2023?

Premies die u betaalt in het kader van uw VAPZ zijn fiscaal aftrekbaar, maar daar staat een limiet op. Hoeveel bedraagt de maximale aftrek voor 2023?

BTW - BTW AANREKENEN - 17.02.2023

Administratieve verduidelijkingen aangaande de nieuwe btw-regeling ‘gemeubileerd logies’

Via haar administratieve circulaire van 21 december 2022 (nr. 2022/C/119) heeft de Administratie nog een aantal bijkomende verduidelijkingen gepubliceerd aangaande de nieuwe regeling inzake het verschaffen van gemeubileerd logies. Deze regeling is in werking getreden sinds 1 juli 2022 (art. 44, §3, 2°, a, derde streepje W.Btw) . Deze circulaire bevat ook een aantal praktische FAQ’s.

BEROEPSKOSTEN - FICHES - 17.02.2023

Fiches 281.10/20: vergeet de onkostenvergoedingen niet te melden!

De wetgever wil dat de fiscus een beter zicht krijgt op alle terugbetalingen van zgn. kosten eigen aan de werkgever. Daarom is de ficheverplichting i.v.m. de terugbetaling van kosten aan werknemers en bedrijfsleiders uitgebreid. Waar moet u dan op letten?

CONTROLE EN GESCHILLEN - BEZWAAR - 17.02.2023

Niet akkoord met de aanslag? Zelfs na de bezwaartermijn nog mogelijkheid tot aanpassingen

Nu de laatste aanslagbiljetten voor zowel de vennootschaps- als personenbelasting uitgestuurd worden, is het nuttig om de grote lijnen van de belangrijkste administratieve bezwaarprocedures op te frissen. Het is namelijk niet ondenkbaar dat bij het ontvangen van het aanslagbiljet vastgesteld wordt dat er bij de indiening van de aangifte iets fout liep, dan wel dat de fiscus zo vrij was om enkele aspecten van de aangifte te wijzigen. Wat kunt u dan nog ondernemen?

SUCCESSIEPLANNING - 17.02.2023

Toekenningsbeding: een nieuwe techniek voor successieplanning tussen echtgenoten

Bij het uitwerken van een successieplanning is het voor de echtgenoten of partners meestal belangrijk om elkaar te beschermen bij een vroegtijdig overlijden, de zogenaamde horizontale planning. Hoe kunnen partners elkaar optimaal beschermen? Welke rol kunnen een keuzebeding, een verblijvingsbeding voor onverdeelde goederen en het nieuwe toekenningsbeding daarbij spelen?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 17.02.2023

Arrest Grondwettelijk Hof inzake jaarlijkse taks op effectenrekeningen: gevolgen voor de belastingplichtigen

Door de wet van 17 februari 2021 werd een (nieuwe) jaarlijkse taks op effectenrekeningen (JTER) in het Wetboek Diverse Rechten en Taksen ingevoerd. Sinds 26 februari 2021 wordt een tarief van 0,15% toegepast op de waarde van de effectenrekening zodra de gemiddelde waarde van de financiële instrumenten, aangehouden op die rekening, hoger is dan € 1 miljoen. Het Grondwettelijk Hof heeft op 27 oktober 2022 tot een gedeeltelijke vernietiging besloten. Wat zijn nu de concrete gevolgen?

VRIJWILLIGERSWERK - ONKOSTENVERGOEDING - 17.02.2023

Hogere onkostenvergoeding in 2023 voor vrijwilligerswerk

Betaalt uw VZW de onkosten van haar vrijwilligers terug, dan kan ze dat doen op basis van de werkelijk gemaakte kosten of op basis van een forfaitair bedrag. De fiscus heeft op 31.01.2023 een circulaire gepubliceerd op zijn website met de nieuwe forfaitaire bedragen voor 2023. Wat moet u hierover weten?

FISCAAL - DAGFORFAIT - 16.02.2023

Fiscaal dagforfait binnenland weer aangepast


VEILIGHEID EN GEZONDHEID OP HET WERK - 16.02.2023

Wie moet iets doen voor de ‘klokkenluiders’?


ONTSLAG - OUTPLACEMENT - 16.02.2023

Outplacement in mindering bij ontslag: hoe berekenen?

Stel, de opzeggingstermijn voor een werknemer bedraagt 30 weken of meer. Als u hem ontslaat met een opzegvergoeding en een outplacementaanbod doet, mag u vier weken aftrekken van de opzegvergoeding. Hoe moet u dat precies berekenen? De rechter sprak zich uit...

ONTSLAG - DADING - 16.02.2023

In één keer alles ‘sluitend geregeld’ na het ontslag?

Stel, u moet als werkgever een van uw werknemers ‘direct’ ontslaan (dus met een opzeggingsvergoeding en geen opzeggingstermijn). Kunt u tijdens het ontslaggesprek met die werknemer dan ook direct een zgn. dading afspreken om alles in één keer sluitend te regelen. Wat kan er mis gaan?

DOCUMENTEN I.V.M. PERSONEEL - ARBEIDSREGLEMENT - 16.02.2023

Tijd voor een check-up van uw arbeidsreglement?

De laatste maanden is er bv. in de zgn. arbeidsdeal (wet 03.10.2022, BS 11.10.2022) , maar ook daarbuiten veel sociale wetgeving waardoor mogelijk uw arbeidsreglement moet wijzigen. Welke updates zijn er mogelijk nodig?

DOCUMENTEN I.V.M. PERSONEEL - ARBEIDSREGLEMENT - 16.02.2023

Arbeidsreglement wijzigen: model en procedure

Stel, u wilt het arbeidsreglement aanpassen, gezien de vele recente sociale wetgeving die dat nodig maakt. Hoe gaat u daarbij dan het best te werk?

FISCAAL - VOORDELIGE OVERUREN - 16.02.2023

Zijn er nog voordelige overuren mogelijk na de relance-uren?

Heel wat bedrijven hebben vorig jaar gebruikgemaakt van de relance-overuren. Die maatregel is sinds eind vorig jaar afgelopen en er is geen witte rook voor een verlenging in 2023. Kunnen uw werknemers nu nog op een voordelige manier overuren presteren?

BEDRIJFSWAGEN - FISCALE AFTREK - 16.02.2023

Wat met hybridewagens in ‘groen plan’?

Voor diesel- en benzinewagens is het, zoals u wellicht weet, van belang dat u die bestelt voor 1 juli 2023. Geldt dat al dan niet ook voor hybridewagens?

ONDERBREKING LOOPBAAN - TIJDSKREDIET - 16.02.2023

Kunnen uw deeltijdsen nog tijdskrediet met motief nemen?

De nieuwe regeling rond tijdskrediet werd intussen goedgekeurd en geldt sinds 1 februari 2023. Waar er eerst sprake van was dat deeltijdsen geen tijdskrediet met motief én een uitkering van de RVA zouden kunnen krijgen, werd de definitieve regeling iets minder streng. Hoe zit dat precies?

OPRICHTINGSAKTEN - TARIEVEN BEKENDMAKING - 16.02.2023

Bekendmaking akten van rechtspersonen: nieuwe tarieven vanaf 01.03.2023 zijn gekend!

Op 14.02.2023 zijn de kosten, die aangerekend worden om akten van onderneming-rechtspersonen en VZW’s bekend te maken, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd op 1 maart. Wat moet u hierover weten?

HANDELSPRAKTIJKEN - WAARDEBON - 14.02.2023

Welke vermeldingen zetten op uw cadeaubonnen?

U wilt in uw winkel of restaurant gaan werken met cadeaubonnen die u verkoopt. Moet u daar dan bepaalde wettelijk verplichte vermeldingen op zetten? Waaraan kunt u maar beter allemaal denken?

RECHT - ECHTSCHEIDING - 14.02.2023

Een vergoeding voor uw winkel betalen aan uw ex?

U raakt verwikkeld in een echtscheiding of gaat uiteen met uw samenwonende partner. Uw ex werkte gedurende een aantal jaren gratis mee in uw eenmanszaak. Riskeert u hem of haar dan daarvoor een vergoeding te moeten betalen?

RECHT - BETALING - 14.02.2023

Naar een incassobureau voor uw openstaande facturen?

Een paar klanten hebben nog een rekening bij u openstaan. Kunt u de invordering daarvan uitbesteden aan een incassobureau? Wat kost dat precies en waarop moet u zoal letten als u met zo’n bureau in zee wilt gaan?

RECHT - AANSPRAKELIJKHEID - 14.02.2023

Uw concurrent speelt het spel niet eerlijk, wat nu?

Een nabijgelegen concurrent neemt een loopje met de wettelijke regels rond bijvoorbeeld solden, prijsverminderingen of verkopen met verlies. Welke stappen kunt u daartegen ondernemen? Kunt u dit ook melden aan een overheidsdienst?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 14.02.2023

Aan wie en hoe een herstelling meegeven van een klant?

Goederen die u herstelde, worden weleens afgehaald door iemand anders dan de klant zelf (bv. diens partner, een kind, ...). Waarom bent u maar beter voorzichtig aan wie u de goederen meegeeft? Hoe kunt u zich beveiligen?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 14.02.2023

Uw leverancier werkt met ‘aanbevolen’ prijzen

Uw leverancier geeft aan tegen welke prijs het aanbevolen is dat u zijn producten verkoopt in uw winkel. Bent u dan verplicht om die prijs ook effectief toe te passen? Kunt u bij het geven van een prijsvermindering daarnaar verwijzen?

AANDELEN - OVERDRACHT - 14.02.2023

Wanneer zijn meerwaarden op privéaandelen belastbaar?

Het succes van uw vennootschap valt op en u krijgt een bod om de aandelen ervan, die u privé bezit, te verkopen. U heeft ergens gehoord dat in België de meerwaarde op de verkoop van aandelen niet belast wordt. Is dat altijd zo? En in welke gevallen niet?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 14.02.2023

Wat met uw voordeel alle aard voor uw woning en nutsvoorzieningen in 2023?

De VAA voor de gratis terbeschikkingstelling door uw vennootschap van een woning en van elektriciteit en verwarming stijgen ook in 2023, zeker als u die niet forfaitair mag ramen en de werkelijke waarde moet aangeven. Hoe zit dat precies?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 14.02.2023

Netto meer over, ook als u VAA geniet?

Wegens de indexering van de schalen van de bedrijfsvoorheffing zal u in 2023 netto meer van uw loon overhouden dan in 2022. Is dat ook zo als u voordelen alle aard (VAA) geniet van uw vennootschap?

REKENING-COURANT - 14.02.2023

5,7% of 4,07% interesten op rc-tegoed?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LIQUIDATIERESERVES - 14.02.2023

Liquidatiereserves en belastingvrije reserves

Als u een bestemming geeft aan het resultaat van het voorbije boekjaar 2022, kunt u (een deel van) de winst overboeken naar een liquidatiereserve. Kunt u dit ook combineren met de aanleg van of de onttrekking aan belastingvrije reserves?

ONROEREND GOED - AANKOOP - 14.02.2023

Uw BV koopt een gebouw: met registratierechten of btw?

U bent van plan om via uw vennootschap een gebouw te kopen. Normaal gezien moet ze dan registratierechten betalen, maar nieuwe gebouwen worden meestal verkocht met btw. Wat is het goedkoopst?

VZW - BESTUUR - 14.02.2023

Wanneer bent u als mandataris in een VZW onderworpen aan het statuut van de zelfstandige?

U bent actief binnen een VZW en bent ook lid van de raad van bestuur van diezelfde vereniging. Dat betekent dat u zich in bepaalde gevallen moet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds om zo in orde te zijn met het sociaal statuut als zelfstandige. Hoe zit dat precies?

VZW - BELASTINGEN - 14.02.2023

Als VZW een zaal verhuren: hoe wordt dat in de RPB belast?

Stel dat uw VZW een ruimte over heeft die ze tijdens de kalme zomermaanden wil verhuren aan een organisatie die er conferenties komt organiseren. Zijn die inkomsten dan belastbaar? En wat met de verhuur van de meubels?

VZW - VRIJWILLIGERS - 14.02.2023

Fiscus staat forfaitaire onkostenvergoeding vrijwilligers ook toe als uw VZW vennootschapsbelasting betaalt!

VZW’s die onder het stelsel van de vennootschapsbelasting vallen, mogen voortaan ook van de forfaitaire onkostenvergoeding gebruikmaken die ze betalen aan hun vrijwilligers. De fiscus stuurt zijn standpunt daarover bij in een nieuwe circulaire van 3 januari 2023.

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 14.02.2023

Wordt niet of te weinig voorafbetalen duurder in 2023?

Wie niet of te weinig voorafbetaalt, wordt daarvoor beboet, tenzij u of uw vennootschap nog als starter kwalificeert. Is die boete of zgn. belastingvermeerdering voor 2023 gestegen? Hoe zit dat voor uw eenmanszaak of uw vennootschap?

AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 14.02.2023

Hoeveel kan uw eenmanszaak in 2023 fiscaal recupereren van een investering?

U bent van plan om in 2023 een aanzienlijke investering te doen voor uw eenmanszaak. Welke fiscale ‘voordelen’ kunt u dan genieten voor zo’n investering of anders gesteld: hoeveel kunt u er fiscaal gezien van recupereren?

SLECHTE BETALERS - DEURWAARDER - 14.02.2023

Een deurwaarder aan de deur voor schulden die een van uw leveranciers heeft?

Een van uw leveranciers of een aannemer die bij u werken uitvoert, heeft kennelijk openstaande schulden, want de deurwaarder legt een zgn. beslag onder derden bij u. Wat moet u dan precies doen? Wat riskeert u als u zich daar niet aan houdt?

VENNOOTSCHAP - DIVIDEND - 14.02.2023

Welke liquidatiereserves zijn in 2023 uitkeerbaar tegen 5%?

Indien uw vennootschap in het verleden liquidatiereserves aangelegd heeft, dan kan ze die mogelijkerwijze in 2023 uitkeren tegen maar 5% roerende voorheffing. Welke liquidatiereserves komen nu in aanmerking voor die fiscaal gunstige uitkering en waarmee moet u rekening houden?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 14.02.2023

Hoelang uw elektronische facturen bewaren?


BTW - AANGIFTE - 14.02.2023

Tijdige btw-aangifte is sinds 2023 nog belangrijker!

Uw boekhouder heeft u onlangs gevraagd om vanaf dit jaar uw facturen zeer zeker goed op tijd aan hem te bezorgen, zodat hij de btw-aangifte tijdig kan indienen. Waarom is dat?

BTW - AFTREKBAARHEID - 14.02.2023

Er werd u onterechte btw aangerekend, wat nu?


BTW - 6%-TARIEF - 13.02.2023

Bezit van woning en btw-tarief voor sloop en wederopbouw

Om in aanmerking te komen voor het tijdelijk verlaagde btw-tarief van 6% inzake afbraak en wederopbouw is (anders dan bij de definitieve regeling in 32 steden) onder meer vereist dat de heropgerichte woning die u aankoopt uw enige en eigen woning is. Wat indien u nog een woning bezit, bv. uw oude woning?