VENNOOTSCHAP - 28.02.2023

UBO-register enkel nog toegankelijk bij een ‘legitiem belang’!

Eind 2022 oordeelde het Hof van Justitie dat het niet kon dat ‘Jan en alleman’ zomaar inzage heeft in het UBO-register. Een nieuwe wet van 8 februari 2023 zet dus nu de puntjes op de i. Hoe zit dat precies?

Het UBO-register. Dat is een door de EU-antiwitwaswetgeving opgelegde onlinedatabank waarin alle vennootschappen de identiteitsgegevens van hun ‘uiteindelijke begunstigden’ (‘Ultimate Beneficial Owners’) moeten aangeven. Die uiteindelijke begunstigden zijn in de eerste plaats aandeelhouders die meer dan 25% van de aandelen bezitten.

Was voor iedereen toegankelijk. Bepaalde gegevens konden tot voor kort inderdaad door iedereen, dus ook uw buurman of concurrent, geraadpleegd worden. Concreet ging het dan om de identiteitsgegevens en de omvang van het belang van de uiteindelijke begunstigden. Evenwel heeft het Hof van Justitie eind 2022 geoordeeld dat die publieke toegang een schending van uw recht op privacy is (HvJ, 22.11.2022, C-37/20 en C-601/20) .

Nu enkel voor wie een legitiem antiwitwasbelang aantoont. Ook België moest dus in actie schieten en de gepaste maatregelen nemen, die onlangs in een wet gegoten zijn (wet en KB 08.02.2023, BS 17.02.2023) . Enkel en alleen wie in zijn aanvraag om inzage te krijgen een zgn. legitiem belang aantoont, krijgt nog toegang. Belangrijk daarbij is dat dat legitiem belang moet kaderen in de strijd tegen het witwassen van geld, de financiering van terrorisme en verbonden onderliggende criminele activiteiten.

Wat betekent dat concreet voor u als aandeelhouder? Dat u niet meer moet wakker liggen van het feit dat uw nieuwsgierige buur of concurrent in het UBO-register gaat snuisteren. Hij heeft immers geen toegang meer, want hij kan geen legitiem belang aantonen. De toegang tot het UBO-register is dus voorbehouden voor de overheden, alsook de natuurlijke personen en rechtspersonen die actief betrokken zijn in de strijd tegen witwaspraktijken (bv. sommige journalisten en ngo’s of uw boekhouder (die daartoe wettelijk verplicht is)).

Naast de overheid hebben alleen nog personen en organisaties die kunnen aantonen dat ze zich (wettelijk verplicht) bezighouden met de bestrijding van witwaspraktijken toegang tot het UBO-register. Uw gegevens zijn dus voortaan veel beter afgeschermd.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878