Alle domeinen

2012 - December

VOORDEEL AUTO - 21.12.2012

Wat te onthouden van de nieuwe FAQ over het voordeel auto?

Het voordeel auto is sinds dit jaar gelijk aan 6/7 van de cataloguswaarde van de auto x een CO2-percentage. De cataloguswaarde is volgens de wet de catalogusprijs in nieuwe staat bij verkoop aan een particulier, inclusief opties en werkelijk betaalde btw, maar zonder aftrek van kortingen. Deze waarde wordt dan nog voor maximaal vijf jaar verminderd met 6% per jaar sinds de eerste inschrijving.

Onlangs heeft de fiscus zijn lijst met veelgestelde vragen (zgn. FAQ’s) over deze nieuwe berekening van het voordeel auto aangepast. We bekijken de punten die voor u het meest van belang zijn en besteden ook nog aandacht aan een recente positieve ruling over het voordeel auto...


MEERWAARDEN OP AANDELEN - 21.12.2012

Aandelen verkopen? Vermijd dat u gepakt wordt op ‘kasgeldfraude’!

Recentelijk meldden de media dat een bekende Vlaamse ondernemer die aandelen van een vennootschap verkocht had, vrijgesproken werd van zgn. fraude met kasgeldvennootschappen.

Waarover ging dat precies? Wat is het probleem? Loopt ook u het risico om beticht te worden van ‘kasgeldfraude’ wanneer u over enkele jaren uw vennootschap verkoopt?

Waarop moet u letten om problemen met de fiscus te vermijden wanneer u de aandelen van uw vennootschap verkoopt?


OBLIGATIES - 21.12.2012

U kunt tegenwoordig intekenen op obligaties met een aantrekkelijke coupon…

Voor heel wat beleggers waren staatsobligaties jaar en dag een vaste waarde in hun portefeuille. Voor zover die belegging ook nu nog ‘gegarandeerd veilig’ is, blijft hun coupon echter beperkt. In 2012 waren er in België opvallend veel bedrijven die obligaties uitgaven, waaronder een aantal gekende namen.

In welke mate zijn die twee soorten obligaties te vergelijken? Wat zijn de specifieke aandachtspunten als u op een uitgifte van een bedrijf wilt intekenen? In hoeverre speelt de verhoging van het tarief roerende voorheffing een rol in het rendement dat men u voorspiegelt?


WETTELIJK PENSIOEN - 21.12.2012

Vanaf 1 januari 2013 verhoogt het minimumpensioen, is dat voor u van belang?

Vanaf 1 januari 2013 verhoogt het minimumpensioen voor zelfstandigen tot het niveau van dat voor werknemers. Hierdoor wordt het minimumpensioen ± € 1.360 per maand.

Mag u zich voor uw wettelijke pensioen dan inderdaad aan zo’n bedrag verwachten? Wanneer heeft u daar dan precies recht op en hoeveel jaar moet u daarvoor gewerkt hebben? Kunt u een kortere loopbaan eventueel compenseren doordat u een hoog inkomen heeft?

Hoe zit het als u in uw loopbaan eerst als werknemer gewerkt heeft. Tellen die jaren ook mee om uw loopbaan te bepalen? Welk effect heeft dit op uw pensioen?


GESPLITSTE AANKOOP - 21.12.2012

Bestaan er goede alternatieven voor de ‘gesplitste aankoop’?

Een heel populaire vorm van successieplanning voor bv. de aankoop van een buitenverblijf is (was) de zgn. gesplitste aankoop. Sinds de circulaire van 19 juli 2012 staat deze gesplitste aankoop, vooraf­gegaan door een schenking van (een deel van) de aankoopprijs voor de blote eigendom aan bv. de kinderen, echter op de zgn. zwarte lijst van de fiscus en wordt hij dus als ‘fiscaal misbruik’ aanzien.

In de praktijk is de techniek van de gesplitste aankoop dan ook in veel gevallen onmogelijk geworden (doorgaans beschikken de kinderen immers niet over de nodige middelen om de prijs van de blote eigendom zelf te betalen) en daarom wordt er gezocht naar mogelijke alternatieven. We bekijken er enkele...


OVERDRACHT - 21.12.2012

Hoe kapitaalkrachtig moet een kandidaat-overnemer tegenwoordig zijn?

De voorwaarden die banken stellen om een overname van een bedrijf mee te financieren, zijn de laatste jaren stelselmatig verstrengd. Hoeveel geld moet een overnemer zelf achter de hand hebben vooraleer hij voor u een valabele kandidaat is? Wanneer is het niet de moeite om onderhandelingen aan te vatten en daarbij in uw kaarten te laten kijken?

Waarmee moet u rekening houden als u uw vennootschap op termijn wilt overdragen? Hoe kunt u een kandidaat-overnemer zo veel mogelijk tegemoetkomen en toch de prijs krijgen die uw zaak effectief waard is?


VERZEKERING - 21.12.2012

Al dan niet een successieverzekering afsluiten voor uw erfgenamen?

Mogelijk heeft u nog geen echte successieplanning opgesteld omdat u daarvoor nog te jong bent en stelt u dat liever nog een aantal jaren uit. U heeft bv. nu nog geen zin om uw vermogen al te schenken aan uw erfgenamen. Toch wilt u liever niet het risico lopen dat uw erfgenamen zich blauw betalen aan successierechten mocht er u onverwachts iets overkomen.

Doet u bovendien wel al een schenking aan uw erfgenamen, dan weet u dat u eerst nog drie jaar in leven moet blijven zodat ze er geen successierechten op moeten betalen. Dit is met name zo nadat u de schenking gedaan heeft via een hand- of bankgift of via een Nederlandse notaris. Dit risico kunt u eventueel dekken via een tijdelijke successieverzekering.

Heeft zo’n tijdelijke verzekering voor de betaling van successierechten veel zin? Is dat dan geen dure aangelegenheid? Wat wijzigde er precies in de tarieven op 21 december 2012? Waarop moet u dan letten om geen onnodige fiscale problemen te creëren?


REKENING-COURANT - 21.12.2012

Herkwalificatie van interesten op uw rekening-courant, een stand van zaken...

De fiscus kan zgn. overdreven (fiscaalvriendelijke) interesten op een tegoed op uw rekening-courant (rc) slechts herkwalificeren in (fiscaal minder interessante) dividenden wanneer dat rc-tegoed een ‘geldlening’ is.

De vraag wanneer er sprake is van een geldlening is een feitenkwestie die in geval van discussie beoordeeld moet worden door de rechter. Welke criteria hanteert de meest recente rechtspraak daarbij?

Wat indien uw vennootschap de interesten niet betaalt aan u, maar aan een andere vennootschap? Kunnen die dan ook geherkwalificeerd worden?


BANK - VARIA - 20.12.2012

Even uw rating controleren voor u naar de bank stapt…

Als u een krediet aanvraagt of lopen heeft bij de bank, dan krijgt u van uw bank een rating. Hoe goed die is, kunt u tegenwoordig zelf berekenen. Wat is er ­daarbij van belang?

BTW - MEDECONTRACTANT - 20.12.2012

Mag of moet ‘btw verlegd’ nu?


PERSONEEL - AANWERVEN & ONTSLAAN - 20.12.2012

Nu beter een contract voor drie maanden sluiten?

Neemt u een nieuwe arbeider in dienst, dan kunt u hem in plaats van een ‘gewoon’ contract ook met een contract voor bepaalde duur in dienst nemen. Is dat in deze onzekere tijden voordelig? Wat zei het Grondwettelijk Hof hierover?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 20.12.2012

De vrederechter uw rappels laten sturen?

Het is niet eenvoudig om slechte betalers toch zover te krijgen dat ze uw factuur betalen. In hoeverre kunt u als aannemer de griffier(s) van de vrederechter(s) voor uw kar spannen? Het heeft zo zijn voordelen, zo blijkt in de praktijk...

LASTIGE KLANTEN - VARIA - 20.12.2012

Moet ú de factuur van die andere aannemer betalen?

Een klant presenteert u de rekening van een herstelling aan door u uitgevoerde werken. Die herstelling is wel door een andere aannemer of door de leverancier uitgevoerd. Kan hij dat wel? De rechter had daar onlangs een frisse kijk op…

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 20.12.2012

Mijn algemene voorwaarden vindt u op mijn website...

Op de voorkant van uw offertes verwijst u wellicht ook naar de kleine lettertjes op de achterkant. Kunt u ook verwijzen naar uw website? Wat vond de rechter daar onlangs van en wat is voor u als aannemer van belang?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 20.12.2012

Rijkentaks afgeschaft of gewoon veralgemeend?

De belasting op interesten en dividenden is sinds 2013 opnieuw omhoog gegaan en bedraagt nu in principe 25% op alles. Voor 2012 blijft de eerder dat jaar ingevoerde ‘21% + 4%’-regel echter van kracht. Wat is er nu concreet van belang?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 20.12.2012

Onbetaalde facturen afboeken?

Ook facturen die eind 2012 nog niet betaald zijn, z­itten finaal in uw belastbare winst. Klopt het dat u dat kunt vermijden door ze na 30 dagen af te boeken?

PERSONEEL - AFWEZIGHEID - 19.12.2012

Uw werknemer wil thuisblijven voor een ziek kind...

Een werknemer beweert dat hij omdat zijn kind ziek is, recht heeft op een week zgn. verlof voor medische bijstand. Is dat weer iets nieuws? Wie heeft daar dan precies recht op?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 19.12.2012

Postvolmacht: sinds 1 november in het nieuw


FISCAAL - BTW - 19.12.2012

Facturen conform btw-regels 2013

De invoering van de nieuwe btw-regels per 1 januari 2013 is uitgesteld. Wat is ervan aan? Wat moet er op facturen staan die u als middenstander ontvangt?

PERSONEEL - AANWERVEN - 19.12.2012

Een jongere aanwerven: goedkoper vanaf 1 januari?

Vanaf 1 januari 2013 wijzigt het een en ander als u een jongere in dienst neemt. Als die jongere ook nog eens uw eerste, tweede of derde aanwerving is, dan kunt u dubbel uw voordeel doen. Hoe zit dat precies in elkaar?

HANDELSPRAKTIJKEN - SOLDEN - 19.12.2012

Prijzen tijdens de solden: waarop letten?

De economische inspectie zal tijdens de komende solden extra controleren of de spelregels gevolgd worden. Moet u die regels ook respecteren als u in uw winkel geen kleding, schoenen of lederwaren verkoopt?

RECHT - FACTUUR - 19.12.2012

Klanten vragen factuur voor hun bril, hoorapparaat, ...

Een bril, lenzen, een hoorapparaat kunnen aftrekbare beroepskosten zijn, zo bevestigde de rechter onlangs nog. In welke mate geldt dat ook voor schoenen, een kostuum, e.d. en wat is daarbij voor u van belang?

GOED OM TE WETEN - RECLAME - 19.12.2012

Dag van de ambachten: zondag 24 maart 2013


BANK - VARIA - 19.12.2012

Even uw rating controleren vóór u naar de bank stapt…

Als u een krediet aanvraagt of heeft lopen bij de bank, krijgt u van haar een rating. Hoe goed die is, kunt u tegenwoordig zelf berekenen. Wat is ­daarbij van belang?

ONROEREND GOED - AANKOOP - 19.12.2012

Van achter uw pc vastgoed kopen…

Met het spreekwoordelijke gemak van een muisklik kunt u tegenwoordig van achter uw pc bieden op vastgoed. Wat is er op dat vlak onlangs gewijzigd en wat is daarbij voor u als kandidaat-koper van belang?

OPZEGGINGSTERMIJN - 19.12.2012

Contract van vóór of na 01.01.2012?

Nu de zgn. IPA-wet al een jaar oud is, houdt u er best uw aandacht bij wanneer u de toepasselijke opzeg­termijn gaat bepalen. Waarop moet u dan letten?

ARBEIDSVEILIGHEID - GEZONDHEID - 19.12.2012

‘Nieuwe’ regels inzake de inrichting van de werkplaats

Onlangs werd de wetgeving op de inrichting van de werkplaatsen en de sociale voorzieningen gemoderniseerd. Het komt erop neer dat er nu concrete(re) richtlijnen of normen bestaan. Hoe gaat u daar ‘naar goed vermogen’ mee om?

PENSIOEN - PERSONEELSBELEID - 19.12.2012

Wie kan er voortaan nog met vervroegd pensioen?

Sinds 01.01.2013 werden de voorwaarden voor vervroegd pensioen verstrengd. Er zijn echter heel wat overgangsmaatregelen, o.a. voor werknemers die nog aan de oude voorwaarden voldoen. Wat moet u, als werkgever, hiervan weten?

AANSPRAKELIJKHEID - PERSONEELSRECEPTIE - 19.12.2012

Uw werknemer moest blazen, moet u dan betalen?

Stel, een werknemer rijdt na afloop van de nieuwjaarsreceptie van het bedrijf naar huis en wordt positief bevonden bij een alcoholcontrole. Riskeert u als werkgever dan eventueel (mee) te moeten opdraaien voor de boete?

VAKANTIE - BEREKENING AANTAL DAGEN - 19.12.2012

Wie heeft dit jaar recht op welke vakantie?

Bij het begin van een jaar is het nuttig om na te gaan op hoeveel vakantiedagen uw personeel recht zal hebben. Nu er in 2012 met de Europese vakantie weer een nieuw stelsel bijgekomen is, is dat zeker het geval. Waarop moet u letten?

ONTSLAG - OPZEGGINGSTERMIJN - 19.12.2012

Oei, de verkeerde opzegtermijn gebruikt...

Stel, u gebruikt de ‘verkeerde opzegtermijn’ in een opzegbrief. U past bv. de oude regeling toe, terwijl de werknemer na 1 januari 2012 in dienst gekomen is en u dus de IPA-regeling had moeten toepassen. Wat zijn dan de gevolgen?

AANVULLENDE OPZEGGINGSVERGOEDING - 19.12.2012

Tegenopzeg na te korte opzeg: nog betalen?

Stel, u zegt een bediende op met toepassing van het wettelijk minimum. Na een paar maanden geeft hij zijn tegenopzeg. Na afloop daarvan vordert hij een aanvullende opzegvergoeding. Moet u die betalen? Een recent arrest licht toe...

BEDRIJFSLEIDER - VARIA - 19.12.2012

Simpelweg een aangetekende brief ontvangen

Als zaakvoerder een aangetekende brief gericht aan uw bvba in handen krijgen, is niet altijd simpel. Wat is er onlangs gewijzigd en wat is voor u het voordeligst?

AANDEELHOUDERS - UITTREDING - 19.12.2012

Uittredende coöperanten de wacht aangezegd…

Voor coöperanten die willen uitstappen gelden duidelijk andere regels dan voor vennoten in een bvba. Welke praktische problemen kunnen er bij een uitstap uit een cvba komen kijken?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 19.12.2012

Heeft uw vennootschap recht op de investeringsaftrek?

Vennootschappen hebben al jaren geen recht meer op de gewone investerings­aftrek. Voor bepaalde investeringen zijn er echter wel nog bijzondere investerings­aftrekken mogelijk. Laat dit eventuele fiscale voordeel vooral niet liggen…

KORT & KRACHTIG - 19.12.2012

Uiterst interessant om te weten...


AANSLAG VAN 309% - 19.12.2012

De goede kant op met de 309%... !

Tijdens de recente begrotingsronde heeft de regering het ook gehad over de aanslag geheime commissielonen en... Er is warempel goed nieuws op komst!

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - KAPITAAL - 19.12.2012

Gebouw ingebracht en geld uithalen, fiscaal misbruik?

U heeft vroeger een bedrijfsgebouw ingebracht als kapitaal in uw vennootschap. Nu wilt u dat kapitaal verminderen ‘in cash geld’. Kan dat nu nog of is dat een probleem met de nieuwe antimisbruikbepaling? Wat kan er wel of niet?

DOORREKENEN VAN KOSTEN - ETEN & DRINKEN - 19.12.2012

Btw op gratis drank niet aftrekbaar?

Sportclubs die hun jeugdspelertjes een bonnetje geven voor een gratis drankje na de match mogen de btw op die drankjes niet aftrekken. Hoe zit dat eigenlijk met de drank die u, uw personeel of uw bezoek drinkt tijdens het werk?

KASGELDVENNOOTSCHAP - 19.12.2012

Laat u niet pakken op ‘kasgeldfraude’!

Onlangs meldden de media dat een bekende Vlaamse ondernemer die aandelen van een vennootschap verkocht had, vrijgesproken werd van ‘fraude met kasgeldvennootschappen’. Waarover ging dat precies? Loopt ook u het gevaar om beticht te worden van ‘kasgeldfraude’ wanneer u uw vennootschap verkoopt? Waarop moet u letten om problemen met de fiscus te vermijden?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 19.12.2012

Voorzichtig met obligaties?

De risicovrije rente staat zeer laag. Zelfs een 30-jarige Duitse staatsobligatie levert minder op dan de inflatie van het voorbije jaar. Uitkijken naar alternatieven dus...

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 19.12.2012

Wanneer is er (geen) herkwalificatie mogelijk?

De fiscus kan ‘overdreven’ (fiscaalvriendelijke) interesten op een tegoed op uw rekening-courant (rc) maar herkwalificeren in (fiscaal minder interessante) dividenden wanneer dat rc-tegoed een ‘geldlening’ is. Wanneer is dat echter het geval? Welke criteria hanteert de meest recente rechtspraak daarbij? Wat als uw vennootschap de interesten niet betaalt aan u, maar aan een andere vennootschap?

SUCCESSIERECHTEN - GESPLITSTE AANKOOP - 19.12.2012

Alternatieven voor de ‘gesplitste aankoop’?

Sinds de circulaire van 19 juli 2012 wordt de gesplitste aankoop van bv. een buiten­verblijf, voorafgegaan door een schenking van (een deel van) de aankoopprijs voor de blote eigendom aan bv. de kinderen, door de fiscus als ‘fiscaal misbruik’ aanzien. In de praktijk wordt er dan ook naarstig gezocht naar alternatieven voor deze interessante successieplanningstechniek. We bekijken er enkele.

OVERNAME - 19.12.2012

Hoe kapitaalkrachtig is de overnemer?

De voorwaarden die banken stellen om een overname van een bedrijf mee te financieren, zijn de laatste jaren stelselmatig verstrengd. Hoeveel geld moet een overnemer zelf achter de hand hebben vooraleer hij voor u een valabele kandidaat is? Waarmee moet u rekening houden als u op termijn uw vennootschap wilt overdragen?

VEILIG BELEGGEN - 19.12.2012

Veilig beleggen in eten en drinken?

De rente zakt steeds verder weg op de financiële markten. Daardoor daalt de opbrengst van uw (weliswaar veilige) obligaties steeds verder. U moet dan ook op een andere manier het rendement van uw beleggingen zien op te krikken. Is het dan een goed idee om (opnieuw) voor een stukje in (min of meer ‘veilige’) aan­delen te beleggen. Komt de voedingsindustrie daarvoor in aanmerking?

SUCCESSIERECHTENVERZEKERING - 19.12.2012

Successieverzekering voor uw erfgenamen?

U heeft nog geen successieplanning uitgewerkt. Toch wilt u het risico niet nemen dat uw erfgenamen zich blauw betalen aan successierechten mocht er u onverwachts iets overkomen. Hetzelfde geldt overigens wanneer u bv. een bankgift doet aan uw erfgenamen (fameuze driejarige termijn). Kunt u dat risico indekken via een tijdelijke successieverzekering? Hoeveel kost u dat en waarop moet u letten?

TAXPLANNING - 19.12.2012

Waarop letten bij uw fiscale planning 2013?

In 2012 werden er, zoals u weet, een aantal fiscale regels voor zowel uw vennootschap als voor u privé gewijzigd, o.a. de berekening van uw voordelen van alle aard, een verhoging van de roerende voorheffing, wijzigingen inzake de notionele interestaftrek, enz. Die wijzigingen hebben gevolgen voor de wijze waarop u geld uit uw vennootschap haalt. Waarop moet u volgend jaar letten om te optimaliseren?

BTW - AFTREKBAARHEID - 18.12.2012

Telefonische bestellingen nu uit den boze?


PERSONEEL AANWERVEN - 18.12.2012

Kan er vanaf 2013 bij u een instapstagiair aan de slag?

Een van de maatregelen van het relanceplan van de regering-Di Rupo is het systeem van de instapstagiairs. Vanaf 1 januari 2013 kunnen dergelijke stagiairs massaal aan de slag. Hoe zit dat precies? Is dat voor u een voordelig systeem?

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 18.12.2012

Onder de € 100 minder factuurvermeldingen?


RECHT - VARIA - 18.12.2012

Wijzigingen erfrecht op komst, moet u iets doen?

Binnenkort worden er twee wetswijzigingen gepubliceerd die erfrechtelijk gezien een aantal veranderingen meebrengen. Even kijken waar het over gaat en of u ter zake nu al iets moet doen...

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 18.12.2012

Nieuwe spelregels voor uw marketingacties in 2013?

Vorig jaar werd een wet gestemd die nieuwe spelregels vastlegt voor bepaalde marketingacties. In hoeverre mag u en/of mogen uw verkopers klanten en ­prospects nog gericht benaderen?

AUTO - BELASTBAAR VOORDEEL - 18.12.2012

De ‘jaloezietaks’ na één jaar, de fiscus helpt u... ?

Het privé belastbaar voordeel auto dat sinds begin dit jaar sterk verhoogd werd, blijft voor beroering zorgen, maar moet binnenkort al wel op de fiscale fiche gezet worden. De fiscus komt u daarin echter voor een stuk tegemoet...

BRUSSELS GEWEST - ABATTEMENT - 18.12.2012

Wijziging Brusselse woonkorting in 2013


VASTGOEDMAKELAAR - VERKOOP - 18.12.2012

Het voorschot van de koper direct doorstorten?

Als vastgoedmakelaar ontvangt u dikwijls van de koper een voorschot. Kunt u dan direct na het sluiten van het compromis uw commissie daarvan inhouden en het saldo doorstorten aan de verkoper?

FISCAAL - VOORDEEL GRATIS WOONST - 18.12.2012

Wonen in pand van vennootschap, een fiscaal gevaar?

Hoe zit het eigenlijk als de fiscus het niet eens is met het door u aangegeven voordeel ‘gratis woonst’. Kan hij op het verschil dan ook de zgn. monsterboete van 309% opleggen? De minister gaf onlangs tekst en uitleg...

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 18.12.2012

Wat betekent de Wet op de schijnzelfstandigheid voor u?

Onlangs werd een nieuwe wet gepubliceerd om sneller op te treden tegen schijnzelfstandigen. Loopt u hierdoor voortaan een groter risico wanneer u als vastgoedmakelaar werkt met zelfstandige medewerkers?

WONINGHUUR - 18.12.2012

Uw huurder en zijn energierekening…

Uw huurder heeft blijkbaar problemen om zijn energie­rekening betaald te krijgen. Is dat ook uw probleem of kan het dat worden?

REGISTRATIERECHTEN - BOETE - 18.12.2012

Notariële akte kan nog niet doorgaan, wat nu?

Steeds vaker vraagt de koper om het verlijden van de akte uit te stellen omdat hij nog niet de nodige centen heeft. Adviseert u uw klant en/of de koper om het getekend compromis te ontbinden en een nieuw te tekenen?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 18.12.2012

Hoeveel rookmelders moeten er in uw huurwoning?

Vanaf 1 januari 2013 bent u in Vlaanderen in sommige gevallen verplicht om een rookmelder in uw huurwoning te plaatsen. Om hoeveel rookmelders gaat het dan precies en waar plaatst u die? Een recent besluit maakt dit duidelijk...

FISCAAL - PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 18.12.2012

Aandelen in plaats van pand verkopen nog te riskeren?

Buiten een pand zit er momenteel niets meer in uw vennootschap en u wilt daarvan af. U heeft een koper gevonden, maar die wil de aandelen kopen en niet het pand op zich. Is dat tegenwoordig fiscaal echter niet te riskant?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 14.12.2012

Een enquête via Facebook?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 14.12.2012

Bedrijfsideeën die écht werken


E-MAIL - MAILING LISTS - 14.12.2012

E-mailabonnementen beter beheren


WONEN - DOMOTICA - 14.12.2012

Eenvoudige domotica voor uw huis

‘Domotica’ of het ‘automatiseren van uw huis’ klinkt aanlokkelijk, maar is niet altijd zo eenvoudig. Enkele oplossingen met bijhorende apps maken het toch mogelijk om snel zelf bepaalde aspecten van uw huis op afstand te beheren.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 14.12.2012

Eens polsen bij uw klanten?

Via een online enquêtetool kunt u gemakkelijk nuttige informatie inwinnen bij uw klanten. Twee grote spelers – Zoomerang en SurveyMonkey – zijn onlangs samengegaan. Is het resultaat de moeite waard?

SOFTWARE - BROWSER - 14.12.2012

De nieuwe Firefox: de moeite waard?

Van de browser Firefox is er sinds kort een nieuwe versie 17 uit. Intussen is er echter ook al een bètaversie 18 in omloop. Zijn die de moeite waard om te installeren? Wij testten beide uit.

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 14.12.2012

Veilig in de zandbak

Of u nu naar onbekende sites surft of een nieuw programma downloadt en installeert: er is altijd wel een risico dat u malware binnenhaalt. Een beproefde techniek om schade te vermijden is ‘sandboxing’. Wat houdt dat concreet in?

SOFTWARE - WINDOWS - 14.12.2012

Waarin verschillen Windows 8-apps?

De nieuwe apps die u ziet op het Windows 8-startscherm verschil­len sterk van klassieke Windows-toepassingen. Wat zijn de verschillen en op welke eigenaardigheden moet u letten?

ONTSPANNING- E-BOOKS - 14.12.2012

Boeken lezen op de Kindle… ook iets voor u?

In Amerika is de Kindle van Amazon erg populair als e-reader. De Kindles zijn echter ook gewoon bij ons verkrijgbaar. Wat hebben ze precies te bieden en is zo’n Kindle ook iets voor u?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 14.12.2012

Factureren op z’n Belgisch

Online facturatietools hebben we al eerder besproken, maar dit zijn enkele webdiensten die specifiek mikken op Belgische ondernemers.

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 14.12.2012

Synchroniseer uw gegevens met familie of vrienden

Soms kan het handig zijn om uw agenda, contactpersonen, todolijstjes of foto’s met uw familie, vrienden, collega’s of kennissen te delen. Maar hoe moet u dat precies doen? Wij laten u enkele mogelijkheden zien.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 14.12.2012

Uw e-mailroutine aanpassen

Wordt u in uw werkroutine om de haverklap gestoord door e-mail, instant berichten of meldingen op uw smartphone? Met een aangepaste routine en eventueel enkele ondersteunende tools kunt u wellicht efficiënter werken.

ZAKELIJK - VARIA - 14.12.2012

Vergadering of training volgen met uw tablet

Tablet-pc’s nemen een steeds grotere rol in het bedrijfsleven in. Wanneer u een vergadering, training of presentatie bijwoont, maakt u misschien notities met uw tablet. We testen twee apps uit die in die situatie van pas kunnen komen.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 14.12.2012

Visueel projecten plannen

Een tijdje geleden hebben we Ganttic besproken: een cloudtool waarmee u uw projecten op een visuele manier kunt voorstellen. Maar er is ook een alternatief: 5pm. Zijn ze aan elkaar gewaagd?

PROCEDURE - 14.12.2012

Foutje bij inputten van facturen


AUTO & TRANSPORT - VOORDEEL - 14.12.2012

Beste fiscus, bereken mijn voordeel auto eens...


BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 14.12.2012

Hoeveel interest kunt u binnenkort vragen?

Binnenkort ‘mag’ u zich weer buigen over de vraag hoeveel interesten u op uw rekening-couranttegoed van 2012 kunt vragen, zonder daar fiscaal miserie mee te krijgen. Onlangs gaf een rechter nog eens zijn visie daarop...

BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 14.12.2012

Te veel huur vooruitbetaald?

U verhuurt een pand aan uw vennootschap en drie jaar geleden heeft ze de huur vooruitbetaald voor negen jaar. Nu verkoopt u echter het pand of het wordt bij uw echtscheiding aan uw ex toegewezen. Welke fiscale gevolgen heeft dat?

GESPREIDE TAXATIE - 14.12.2012

Formulier niet ingevuld, geen gespreide taxatie?

Een vennootschap verkoopt activa met een meerwaarde. Ze wil die meerwaarde gespreid laten belasten, maar de fiscus belast ze in één keer omdat het vereiste formulier 276K niet bij de aangifte gevoegd was. Keurt de rechter dat goed?

BTW - FACTUUR - 14.12.2012

Welke nieuwe btw-regels gelden er inzake facturatie?

Op 1 januari 2013 wijzigen de btw-regels inzake facturatie. Daardoor verandert er voor u het een en ander inzake de uitreikingstermijn van uw facturen en de verplichte factuurvermeldingen. Wat moet u hierover weten?

REGISTRATIERECHTEN - 14.12.2012

Doe uw voordeel met een ‘ruil’ van onroerende goederen

U woont in uw privéwoning, maar u wilt in uw buitenverblijf gaan wonen dat in uw vennootschap zit. Om ‘fiscaal gedoe’ te vermijden, wilt u dat buitenverblijf later liever privé en uw privéwoning in uw vennootschap. Hoe pakt u dat aan?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - INDIVIDUELE LEVENSVERZEKERING - 14.12.2012

Di Rupo vindt sommige verzekeringstaksen te laag...

De recente begrotingsopmaak voor 2013 heeft het ook op uw verzekerings­premies gemunt. De taks daarop zou immers stijgen... Voor welke verzekeringen geldt dit en welke blijven buiten schot?

ROERENDE INKOMSTEN - 14.12.2012

Wat brengt de nieuwe begroting u?

Wanneer Di Rupo & co een begroting maken, worden de ondernemers doorgaans niet gespaard. Welke nieuwe fiscale maatregelen treffen u en hoe zwaar?

GOED OM TE WETEN - BANK - 11.12.2012

Zijn spaarboekjes nu wel of niet aan te geven?


GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISGENEESHEREN - 11.12.2012

Afzetten om dringende reden: zware vormvereisten!

Als het ziekenhuis u wil afzetten om dringende reden, moet het de feiten die aan de basis liggen nauwkeurig omschrijven. Hoe ver gaat dit principe: zo ver dat men later geen andere feiten kan inroepen? Het Hof van Cassatie licht toe...

GOED OM TE WETEN - BANK - 11.12.2012

Uw getrouwheidspremie zakt in elkaar…


LEVENSVERZEKERING - 11.12.2012

Maakt Elio ook uw (huidige) verzekering duurder?

Een van de jongste begrotingsmaatregelen van Di Rupo I is de quasi verdubbeling (lees: verhoging van 1,1% naar 2%) van de taks op levensverzekeringen. Welke conclusies moet u daar nu uit trekken wanneer u al zo’n polis heeft?

ROERENDE INKOMSTEN - 11.12.2012

Kunt u toch ‘gratis’ anoniem blijven?

Tijdens de laatste begrotingsronde heeft de regering beslist om de rijkentaks al opnieuw af te voeren vanaf 2013. Welke gevolgen heeft dat nu voor 2012?

PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 11.12.2012

Successierechten vermijden in een moeilijk parket

Uw vader heeft u zes maanden geleden een grote bankgift gedaan. Nu krijgt hij bv. op zaterdag een ongeval en volgens de dokter overleeft hij het weekend niet. U zal dus onvermijdelijk successierechten betalen op die bankgift. Of niet?

ONROEREND GOED - FISCAAL - 11.12.2012

Ook hoog privégebruik van de woning heeft voordelen

Bevindt uw praktijk zich in uw woning, dan is het fiscaal gezien uiteraard interessanter om het beroepsgebruik zo hoog mogelijk te ramen. Toch is het niet altijd een goed idee om per se te proberen aan 50% te geraken. Waarom is dat zo?

RIZIV-INSPECTIE - VOORSCHRIJFGEDRAG - 11.12.2012

Eerste indicatoren voor doelmatig voorschrijven zijn er...

De wet zegt dat u geneesmiddelen ‘doelmatig’ moet voorschrijven. Voor statines en ppi bestaan er sinds kort indicatoren die aangeven welk aantal voorschriften nog doelmatig is en welk aantal niet meer. Hoe controleert men hierop?

GROEPSVERZEKERING - VENNOOTSCHAP - 11.12.2012

Een voorschot voor onroerend goed: interessant?

U kunt een voorschot opnemen op het kapitaal van uw groepsverzekering voor de aankoop van een onroerend goed. Hoeveel kunt u zo opnemen en hoe zwaar wordt u daarop tegenwoordig belast? Waarop moet u letten?

PERSONEELSBELEID - 45-PLUSSERS - 10.12.2012

Nieuw: werkgelegenheidsplan voor 45-plussers

Ingevolge een nieuwe cao moeten bedrijven met meer dan 20 werknemers een werkgelegenheidsplan voor 45-plussers opstellen. De bedoeling is om dergelijke werknemers in dienst te houden en/of aan te werven. Hoe pakt u dit aan?

STUDENTENARBEID - RSZ-BIJDRAGEN - 10.12.2012

Studenten in de kerstvakantie en de 50 dagenregel

Stel, u wilt een jobstudent tewerkstellen in de kerstvakantie (die loopt van 24 december 2012 tot 6 januari 2013). Uiteraard wilt u daarbij het goedkope RSZ-tarief genieten voor de eerste 50 dagen. Waarop moet u dan letten?

LOON - INDEXATIES - 10.12.2012

Arbeidsrechtelijke loongrenzen voor 2013


ARBEIDSONGESCHIKTHEID - GEWAARBORGD LOON - 10.12.2012

Wordt de controlearts ‘gecounterd’ door de specialist?

Stel, de controlearts verwerpt de arbeidsongeschiktheid van een werknemer ondanks een nog lopend attest van zijn huisarts. Daarna ontvangt u echter een attest van de specialist. Moet u nu toch gewaarborgd loon betalen?