Alle domeinen

2012 - Maart

KOSTENVERGOEDINGEN - 29.03.2012

Nieuwe dagforfaits binnenland sinds 1 maart


KLEIN VERLET - PLECHTIGE COMMUNIE - 29.03.2012

Het feest is pas de week erop, dus het klein verlet ook?

Stel, het kind van een werknemer doet zijn plechtige communie op 5 mei. Deze laatste wil het klein verlet dat daaraan verbonden is, echter pas opnemen op 11 mei. Moet u dat toestaan, mag u dat toestaan: wat zegt de reglementering?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 29.03.2012

Hoe worden de stembureaus samengesteld?

De voorbije weken werd reeds het aantal kiescolleges voor de sociale verkiezingen bepaald. Nu moet u de stembureaus nog (verder) samengestellen. Volgens welke regels moet dat gebeuren?

ONTSLAG - ANCIËNNITEIT - 29.03.2012

Spijt hebben van zijn opzeg en in dienst willen blijven...

Stel, een werknemer geeft zijn opzeg, heeft daar eens de opzegtermijn aan het lopen is spijt van en... trekt de gegeven opzeg weer in. Moet u die werknemer dan in dienst houden? Wat zijn de gevolgen als u het zou doen?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 29.03.2012

Is niks meer doen tijdens de opzeg dringend genoeg?

Stel, nadat een werknemer zijn opzeg gekregen heeft, is er niets meer mee aan te vangen. Hij doet zo goed als niets meer en werkt de anderen op de zenuwen. Is dat voldoende om te ontslaan om dringende reden? Een arrest licht toe...

KLEDIJVOORSCHRIFTEN - 29.03.2012

Hoofddoekenverbod ter discussie?

Onlangs was het hoofddoekenverbod weer volop in het nieuws. Men wil duidelijkheid of zo’n verbod nu geldig is of niet. Wat als u al zo’n verbod hanteert?

BELASTBAAR VOORDEEL - 29.03.2012

Lening aan werknemers en fiscale fiche 2011


TIJDSKREDIET - RVA-UITKERINGEN - 29.03.2012

Wat is het belang van de nieuwe (maximum)kredieten?

In de nieuwe regeling tijdskrediet wordt er gewerkt met beperkte maximum­kredieten gedurende dewelke een werknemer uitkeringen kan krijgen van de RVA. Om welke kredieten gaat het en wat als iemand ze al uitgeput heeft?

PERSONEELSBELEID - ALTERNATIEF BELONEN - 29.03.2012

De loonbonus en 30 april: nu te laat of toch niet?

Van een loonbonusplan wordt gezegd dat u het moet invoeren vóór 30 april. Betekent dit dan dat het nu te laat geworden is om dat allemaal nog op poten te zetten voor 2012 of heeft die datum van 30 april een andere betekenis?

PERSONEEL - VARIA - 29.03.2012

Voortaan extra betalen voor stempeldagen?


FISCAAL - KINDEREN TEN LASTE - 29.03.2012

Zou ons Kelly nog ten laste zijn… ?

Uw dochter heeft een paar leuke studentenjobs gedaan in 2011. Nu hoort u dat het weleens zou kunnen dat ze dan fiscaal niet meer ten laste is. Kan dat als ze alleen als student gewerkt heeft en hoeveel mag ze dan nu in 2012 verdienen?

BTW - AFTREK - 29.03.2012

Geen datum van levering vermeld, geen aftrek van btw?

De btw die u betaalt aan uw leveranciers is, zoals bekend, slechts aftrekbaar indien u een factuur heeft die alle verplichte vermeldingen bevat. Onlangs be­sliste de rechter dat ook de datum van levering daarvoor cruciaal is...

RECHT - PROTESTEREN - 29.03.2012

Niet gereageerd, dus akkoord?!

Krijgt u een factuur die niet correct is, dan moet u die meteen protesteren. Geldt dat ook voor brieven, faxen of e-mails waarin iets staat dat niet klopt? De rechter gaf onlangs tekst en uitleg en had zelfs een goede suggestie in petto…

OFFERTES & CONTRACTEN - MIN- & MEERWERKEN - 29.03.2012

De gevraagde meerwerken staan in het werfverslag...

De architect vroeg uw collega extra werken uit te voeren. Nadien weigerde zijn klant ze te betalen. De rechter verduidelijkte waar het in zo’n geval op aankomt. Volstaat het dat de opdracht voor die werken in het werfverslag staat?

VENNOOTSCHAP - AUTO - 29.03.2012

Cataloguswaarde: wie zoekt die vindt zijn voordeel auto?

De cataloguswaarde die van belang is voor de berekening van het privé belastbaar voordeel auto, werd in de nieuwe zgn. Programmawet anders gedefinieerd dan eerst aangekondigd. Wordt het nu opnieuw erger of net niet?

FISCAAL - ENERGIEAFTREK - 29.03.2012

Moeten energiebesparende werken dit voorjaar af zijn?

Nu in de pers berichten verschenen over de nieuwe belastingformulieren, stijgt de aangiftekoorts. Kreeg u ook al de vraag om bepaalde energiebesparende werken zeker dit voorjaar nog uit te voeren? Moet u zich laten opjagen?

FACTUUR - BETALING - 29.03.2012

Niet te soepel met cash…

De anti-witwaswet wordt aangepast. U riskeert boetes als uw klant (een deel van) uw factuur cash betaalt. Hoe zit dat precies en hoe vermijdt u problemen?

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 28.03.2012

Nu méér voorafbetalen met al die wijzigingen?


PERSONEEL - INSPECTIE - 28.03.2012

Kan de inspectie even streng blijven voor deeltijdsen?

Krijgt u een controle van de sociale inspectie, dan riskeert u sneller problemen als u een deeltijdse in dienst heeft. Onlangs floten onze hoogste rechtbanken de inspectie terug. Wat is voor u van belang?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 28.03.2012

Voilà, een ambachtelijk, huisgemaakt streekproduct...

Producten met een link naar de eigen regio of naar aloude tradities zijn ‘in’. U wilt daar in uw zaak graag op inspelen en lokale producten aan de man brengen. Hoe prijst u uw producten aan zonder daarbij in de fout te gaan?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 28.03.2012

Toch niet altijd twee jaar wettelijke garantie?

Onlangs kwam een fabrikant in opspraak omdat hij bij de lancering van een product geen twee jaar garantie voorzag. Hoe zit dat als uw leverancier in de kleine lettertjes de garantietermijn beperkt? De rechter gaf onlangs antwoord…

HANDELSPRAKTIJKEN - OPENINGSUREN - 28.03.2012

Openingsuren voortaan anders geregeld…

Begin maart 2012 werd de wetgeving rond de openingsuren aangepast. Voor tankstations geeft de hoofdactiviteit de doorslag. Wijzigt er ook iets voor andere zaken, bv. als u in uw horecazaak niet alleen wijn serveert, maar ook verkoopt?

RECHT - VARIA - 28.03.2012

Meteen protesteren…

Krijgt u een factuur die niet correct is, dan moet u die meteen protesteren. Geldt dat ook voor brieven, faxen of e-mails waarin iets staat dat niet klopt?

ACTUALITEIT - FISCALE OPTIMALISATIE - 28.03.2012

Beter geen fiscale optimalisatie meer zonder ruling?

De herschreven zgn. antimisbruikbepaling geeft de fiscus meer slagkracht om belastingbesparende constructies fiscaal af te schieten. Kunt u dan maar beter voor alles en nog wat een ruling vragen of is dat geen goed idee?

FISCALE PROCEDURE - 28.03.2012

Uitspraak bezwaar na 20 jaar is toch wat lang...

Hoeveel tijd heeft de fiscus eigenlijk om een beslissing te nemen over een bezwaarschrift en hoe vult u dan het best uw volgende belastingaangifte in?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 28.03.2012

Is een dividend nu nog goedkoper dan een tantième?

Binnenkort is het weer tijd voor de jaarvergadering over boekjaar 2011. U vraagt zich nu af of u dit jaar nog wel een dividend zou opnemen. Is dat na alle ­wijzigingen van Di Rupo I fiscaal nog wel voordeliger dan een tantième?

ALGEMENE VERGADERING - NAAMSWIJZIGING - 28.03.2012

Nieuwe naam voor uw vennootschap, even checken…

Onlangs besliste een Belgische bank om van naam te veranderen. Nu blijkt dat de nieuwe naam al in gebruik is. Is dat een probleem en waarop moet u letten als u uw vennootschap een andere naam wilt geven?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 28.03.2012

Door zonnepanelen belast op een kleiner voordeel?

U verhuurt uw woning deels aan uw vennootschap, die de kosten van verwarming en elektriciteit betaalt. Nu u privé zonnepanelen geplaatst heeft, is dat ­verbruik echter gedaald. Daalt dan ook uw privévoordeel of hoe lost u dat op?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - ONKOSTENVERGOEDING - 28.03.2012

Is een dagvergoeding nu 50%, 69% of 100% aftrekbaar?

Voor elke dag dat u meer dan vijf uur op de baan bent, kunt u in principe een zgn. forfaitaire dagvergoeding opnemen. Steeds meer echter wordt de mate van aftrekbaarheid daarvan bij uw vennootschap in vraag gesteld. Even kijken...

KORT & KRACHTIG - 28.03.2012

Uiterst interessant om te weten...


AANDELEN - OVERDRACHT - 28.03.2012

Elke aandelenverkoop melden?

Een collega verkocht een deel van zijn aandelen en werd beboet omdat hij dat niet gemeld had. Waarover gaat het en is dat ook voor u van belang?

VERZEKERINGEN - AUTO - 28.03.2012

Een verzekering voor glasbraak alleen a.u.b.


RECHT - VARIA - 28.03.2012

Uw poetsfirma laat een zwartwerker bij u poetsen

Onlangs kwam in het nieuws dat een restaurantketen vervolgd wordt omdat ze een beroep deden op een buitenlandse poetsfirma die blijkbaar werkte met illegaal personeel. Moet u dat dan ook al verifiëren?

FACTUUR - 28.03.2012

Alleen u beslist of u crediteert!

Slechte betalers zijn opnieuw een ware plaag ge­­worden. Kunt u zij die toch niet zullen betalen, dan niet gewoon afboeken en zo uw btw alvast recupereren?

RECHT - SAMENWERKINGSVORMEN - 28.03.2012

De concessiegever pikt uw klanten in…

Uw leverancier laat u weten dat hij omwille van de crisis de verkoop – die tot nog toe via u verliep – nu zelf in handen neemt. Kan hij dat zomaar? Een rechter had daar onlangs alvast een frisse kijk op…

MILIEU - VLAAMS GEWEST - 28.03.2012

Nieuwe Vlaamse milieuwetgeving…

Eind december 2011 keurde de Vlaamse regering de nieuwe Vlarem-trein goed. Vanaf april 2012 wordt het een en ander van kracht. Worden de normen weer aangescherpt of vallen er ook een aantal versoepelingen te noteren?

PERSONEEL AANWERVEN - 28.03.2012

Iemand aanwerven tijdens de vrijstelling van prestaties?

U wilt iemand aanwerven die ontslagen is, maar in feite nog bij zijn vroegere werkgever in dienst is in een systeem van ‘vrijstelling van prestaties’. Hij rijdt ook nog met zijn ‘vorige’ bedrijfswagen. Kan dat wel? Wat zei de rechter onlangs?

BELEGGEN - VREEMDE MUNTEN - 28.03.2012

Dollars als diversificatie?

Een stukje in dollars beleggen, is gezien de eurocrisis geen slecht idee. U heeft gehoord dat u het best dollar­biljetten koopt. Klopt dat en hoe pakt u dat aan?

SUCCESSIEPLANNING - 28.03.2012

Kan uw partner in uw woning blijven wonen?

U woont samen (niet-gehuwd) met uw partner, maar het huis staat volledig op uw naam. U wilt dat als u (plots) zou overlijden, uw partner levenslang of minstens gedurende een bepaalde periode in deze gezinswoning kan blijven wonen. Uw grootste schrik is immers dat uw kinderen hem/haar er zouden willen uitzetten omdat zij het huis willen verkopen. Hoe kunt u daaraan een mouw passen?

BELASTINGEN - VRUCHTGEBRUIK - 28.03.2012

De fiscus ‘jaagt’ op vruchtgebruiken...

Vruchtgebruikconstructies samen met een vennootschap liggen al langer dan ­vandaag onder vuur van de fiscus. Nu heeft de regering ook nog eens aange­kondigd dat ze de strijd tegen zgn. turbovruchtgebruikconstructies wil opvoeren. Moet u nu vrezen voor problemen met uw controleur wanneer uw vennootschap het vruchtgebruik heeft van een pand of dat binnenkort zal verwerven?

SUCCESSIEPLANNING - 28.03.2012

Genoeg controle om te beslissen over verkoop?

Bij heel wat familiebedrijven worden eerst de statuten van de vennootschap aangepast en wordt vervolgens de naakte eigendom van de aandelen geschonken aan de kinderen. Volstaat dat om écht de controle te behouden? Want wie beslist bv. over het al dan niet verkopen van het familiebedrijf en wie krijgt welk deel van de verkoopprijs? Hoe vangt u dat het best op?

BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 28.03.2012

Hoe reageren op de verhoging van uw VAA?

Maakt u privé gebruik van een auto en/of woning in uw vennootschap en/of betaalt uw vennootschap uw verwarming en elektriciteit, dan wordt u sinds het begin van dit jaar belast op fors hogere voordelen van alle aard (VAA). De vraag rijst of het nu nog wel interessant is om de kosten van een auto of woning door uw vennootschap te laten betalen, dan wel of u die kosten voortaan beter privé betaalt.

BELEGGEN - OBLIGATIES - 28.03.2012

Bestaan er nog interessante staatsobligaties?

Staatsobligaties waren lange tijd ‘het bevoorrechte speeltje’ van de veilige be­­leggers. Nu lijkt het echter of u moet kiezen voor veilige obligaties die zo goed als niets opbrengen, ofwel voor obligaties die wel goed opbrengen, maar wel erg risicovol zijn. Bestaat de gulden middenweg dan niet meer?

PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 28.03.2012

Patrimoniumvennootschap beter opdoeken?

Patrimoniumvennootschappen worden door de fiscus vaak met een argwanend oog bekeken en met de nieuwe regering-Di Rupo zal het er niet op verbeteren (hoger voordeel gratis woning, meer gerichte controles, gewijzigde zgn. antimisbruik­bepaling). U bent er dan ook niet gerust meer in en u vraagt zich af of u niet beter uw patrimoniumvennootschap zou liquideren. Wat gaat u dat echter kosten?

VASTGOED - MEDE-EIGENDOM - 28.03.2012

Wie kan commissaris van de rekeningen zijn?

Indien u een appartement bezit, weet u dat er elk jaar – meestal in het voorjaar – een algemene vergadering samenkomt van de vereniging van mede-eigenaars. Een van de nieuwe punten die hier sinds 2010 op de agenda komt, is de aan­stelling van de zgn. commissaris van de rekeningen. Waarover gaat dat precies? Is een dergelijke functie verplicht en wie komt daarvoor in aanmerking?

WONINGHUUR - LASTIGE HUURDER - 27.03.2012

Een huurder die ervanonder wil muizen...


MEDE-EIGENDOM - VARIA - 27.03.2012

Modernisering liften: toch pas tegen 2018?!

In principe loopt eind dit jaar de termijn af om de nodige aanpassingswerken uit te voeren aan liften. Nu komt er toch uitstel van executie. Wat is er voor u van belang en kunt u nu alles op de lange baan schuiven?

WONINGHUUR - PLAATSBESCHRIJVING - 27.03.2012

Achtergelaten meubels op de container?


WONINGHUUR - LASTIGE HUURDER - 27.03.2012

Help, de huurder heeft de muren zwart geverfd!

De huurder moet uw appartement op het einde van de huur teruggeven in dezelfde staat als het voordien was. Wat betekent dat precies? Wat als hij nagels in de muur klopte of als hij de muren zwart heeft geverfd?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 27.03.2012

Moet u wachten op de informatie vóór u reclame maakt?

In steeds meer Vlaamse gemeenten is er een goedgekeurd plannen- en vergunningenregister. In dat geval moet u extra informatie geven aan kandidaat-kopers. Mag u dan nog geen reclame maken vóór u die informatie heeft?

FISCAAL - ENERGIEBESPARENDE WERKEN - 27.03.2012

Heeft u ook te weinig energieaftrek gekregen... ?

Het Grondwettelijk Hof heeft recentelijk uitspraak gedaan over een discriminerende toepassing in de energieaftrek. Waarover gaat die discriminatie? Kunt ook u misschien nog geld recupereren van de fiscus? Hoe dan en voor welke jaren?

VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 27.03.2012

Welke gegevens mag u opvragen bij uw klanten?

De privacycommissie verduidelijkte recentelijk welke gegevens u als vastgoedmakelaar kunt opvragen bij uw klanten en bij uw potentiële huurders. Hoe zit dat precies? Geldt dat ook voor een syndicus?

FISCAAL - VOORDEEL GRATIS WOONST - 27.03.2012

Huren in privénaam als oplossing voor duur voordeel?

Door de recente stijging van uw voordeel ‘gratis woonst’ is het niet ondenkbaar dat u belast wordt op een bedrag dat eigenlijk groter is dan de huurwaarde van die woning. Valt daar bij de huur van een woning geen mouw aan te passen?

VASTGOEDMAKELAAR - 27.03.2012

Appartement in aanbouw verkopen

Een eigenaar wil van zijn pand af nog vóór het af is. Moet u ergens speciaal op letten als u dat te koop stelt? Absoluut, waarschuwde de rechter onlangs…

VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 27.03.2012

Niet elk ‘soort’ vruchtgebruik in het vizier van de fiscus...

De strijd tegen vruchtgebruik zorgt voor commotie, zoveel is zeker! Onlangs werd dan ook aan staatssecretaris Crombez gevraagd in welke mate hij met de zgn. antimisbruikbepaling ook vruchtgebruikconstructies viseert. Wat antwoordde hij?

BIJKOMENDE HEFFING - 27.03.2012

4% bijkomende heffing in de praktijk...


PENSIOEN & VERZEKERINGEN - INDIVIDUELE LEVENSVERZEKERING - 27.03.2012

Uw Tak 21 herschikken zonder fiscale gevolgen?

Onlangs bleek dat een Tak 21-verzekering dan toch niet zo veilig zou zijn. Waarmee moet u rekening houden als u dergelijke beleggingsverzekeringen wilt ‘herschikken’? De minister en de fiscus gaven recentelijk tekst en uitleg daarrond...

WONING IN VENNOOTSCHAP - 27.03.2012

Mag uw vennootschap uw woning nu nog verfraaien?

Een arts heeft zijn woning in zijn vennootschap en deze legt een zwembad aan en bouwt een tuinkamer met pergola. De rechter oordeelt dat deze kosten niet aftrekbaar zijn. Kan uw vennootschap nu geen verfraaiingswerken meer doen?

BTW - BTW OP AUTO’S - 27.03.2012

Btw-aftrek niet altijd beperken?

Rijden u of uw werknemers met een auto van uw vennootschap, dan moet u voortaan de btw-aftrek beperken in functie van het beroepsmatige gebruik, waardoor de btw soms voor minder dan 50% aftrekbaar is. Is dat altijd zo?

VOORDEEL WONING - 27.03.2012

Meer bureau, minder voordeel gratis woning?

Sinds 1 januari 2012 is het ‘voordeel gratis woning’ in de meeste gevallen zowat verdubbeld. U kunt uw VAA echter milderen of zelfs gevoelig doen dalen door het stuk van het pand dat uw vennootschap gebruikt, uit te breiden...

FISCALE REGULARISATIE - 27.03.2012

Grijs geld ‘gewoon’ of ‘spontaan’ regulariseren?

Wie ‘grijs geld’ in Luxemburg of in Zwitserland heeft staan, betaalt sinds deze zomer 35% ‘woonstaatheffing’. Men overweegt daarom om dit geld te ‘regulariseren’. Hoe gebeurt dat concreet en betaalt men dan 15% of 21%?

GROEPSVERZEKERING - 27.03.2012

Di Rupo & co, uw pensioenvrienden?

Na de verhoging van uw ‘voordeel auto’ werd nu ook de verhoging van uw voordeel woning, verwarming en elektriciteit gepubliceerd. Is er ook iets positief aan?

TELEFONIE - GSM - 21.03.2012

Android Market is nu Google Play


ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 21.03.2012

Gemakkelijker foto’s zoeken in Google


EIGEN WEBSITE - WEBWINKEL - 21.03.2012

Online verkopen zonder échte webshop, kan dat?

Denkt u eraan om online te gaan verkopen, maar ziet u er tegenop om een echte webwinkel te gaan bouwen? Gelukkig zijn er goedkopere alternatieven, zoals Xopie. Maar is die wel professioneel genoeg? Wij deden de test.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 21.03.2012

Hoe maakt u een presentatie die ‘leeft’?

Een presentatie van uw bedrijf, uw producten of uw diensten moet ­professioneel, maar daarom niet saai zijn. Hoe zorgt u voor de nodige dynamiek zonder te overdrijven? Wij testten enkele tools.

EIGEN WEBSITE - BLOG - 21.03.2012

Welke blogsite kunt u het best kiezen?

Als u meer kwijt wilt dan enkele vluchtige gedachten, heeft u niet genoeg aan een Twitter-tweet of een Facebook-update. U kunt dan nog altijd het best een blog opzetten. Maar welke blogsite gebruikt u?

BEVEILIGING - PRIVACY - 21.03.2012

Hoe omgaan met het nieuwe Google privacybeleid?

Sinds 1 maart is Google’s nieuwe privacybeleid van kracht. Wat houdt dit precies voor u in? Als u niet akkoord gaat met de nieuwe bepalingen, kunt u er dan aan ontsnappen?

SOFTWARE - WINDOWS - 21.03.2012

Efficiënter werken met de Windows 7 Verkenner

De in Windows 7 ingebouwde Verkenner (Explorer) is snel en handig. Met de juiste instellingen en aanpassingen maakt u de Verkenner nog beter, zodat een alternatieve bestandsbeheerder overbodig is.

SOFTWARE - OFFICE - 21.03.2012

Een nieuw alternatief voor Office?

Sinds kort bestaat er een nieuw gratis alternatief voor Microsoft Office: Kingsoft Office Suite Free 2012. Is dit een volwaardige office-suite die standhoudt bij professionele toepassingen?

SOFTWARE - VIDEO EN AUDIO - 21.03.2012

VLC 2.0: de ultieme mediaplayer?

De mediaplayer VLC is na lang testen eindelijk in een definitieve 2.0-versie ­verschenen. Wat heeft de nieuwe versie van dit veelgeprezen programma ­precies te bieden? En zijn er nog alternatieven?

E-MAIL - WEBMAIL - 21.03.2012

iCloud Mail: iets voor u?

iCloud Mail is een gratis webmaildienst van Apple. Biedt die het gebruiksgemak waarom Apple zo bekend is? Hoe verhoudt deze dienst zich ten opzichte van vaste waarden zoals Microsoft Live Hotmail of Google Gmail?

WEBDIENSTEN - ONLINE AGENDA - 21.03.2012

Een virtuele uitnodiging

Wilt u – buiten uw bedrijfsnetwerk – collega’s, klanten, vrienden of familie ­uitnodigen voor een evenement, een vergadering of een etentje? Wij gingen op zoek naar twee eenvoudige tools die u hiermee kunnen helpen.

COMPUTER - TABLET - 21.03.2012

De nieuwe iPad: een upgrade waard?

Onlangs verscheen de nieuwe iPad, de derde generatie van de Apple-tablet­computer. Wat heeft deze versie precies te bieden? Is het de moeite waard om te upgraden als u al een iPad heeft?

CONSUMENT - FINANCIEEL - 21.03.2012

Hulp bij uw hypotheek

Batibouw is achter de rug, maar de markt van ­hypothecaire kredieten is in volle beweging. Waar vindt u hulp bij de keuze van uw lening?

GOED OM TE WETEN - SUCCESSIE - 19.03.2012

Kwijtschelden van een schuld belastbaar?


FISCAAL - ROERENDE INKOMSTEN - 19.03.2012

Hoe zit dat precies met die bijkomende heffing van 4%?

Vanaf dit jaar ‘mag’ u een bijkomende heffing van 4% betalen als bepaalde ­roerende inkomsten een grensbedrag overschrijden. Hoe wordt die heffing ­precies berekend en moet u nu steeds uw roerende inkomsten aangeven?

PRIVÉ - VERHUREN - 19.03.2012

Verhuren voor negen jaar of eerst een proefperiode?

U heeft een aantal slechte ervaringen achter de rug met huurders van uw appartement. Om dit te vermijden, zou u liever een ‘proefperiode’ inlassen vóór u met een nieuwe huurder in zee gaat voor negen jaar. Kan dat?

BELASTINGAFTREK - FIETS - 19.03.2012

Is een doktersfiets fiscaal aftrekbaar?

Nu de lente (én de grote wielerkoersen) voor de deur staan, bekruipt u weer de goesting om geregeld met uw (koers)fiets naar het ziekenhuis te rijden. Wist u al dat dit ook fiscaal gezien erg interessant is?

PATIËNTENWENKEN - PENSIOEN - 19.03.2012

Hoe vermijdt men dat de ziektejaren niet meetellen?

Voor de berekening van een ‘zelfstandigenpensioen’ kunnen ook ziekte­periodes, waarin men geen sociale bijdragen betaalde, meetellen. De voorwaarde is wel dat elke beroepsactiviteit toen beëindigd werd. Wat houdt dit in?

BEROEPSGEHEIM - 19.03.2012

Seksueel misbruik: ruimer spreekrecht voortaan

Inzake seksueel geweld bij minderjarigen beschikte u al langer over een spreekrecht, waardoor u zonder schending van het beroepsgeheim aangifte kon doen bij het parket. Onlangs werd dit spreekrecht nog uitgebreid. In welke zin?

GRONDIG ONDERZOCHT - INFORMED CONSENT - 19.03.2012

Informeren moet, een offerte maken niet...

Uw wettelijke informatieverplichting slaat niet alleen op het medische aspect van de behandeling, maar ook op het financiële aspect ervan. Wat wordt daaronder verstaan en hoe moet u te werk gaan? Een recent cassatiearrest licht toe...

VENNOOTSCHAPSCONTROLE - 19.03.2012

Nu geheim commissieloon vermijden!

Voor bvba’s is de aanslag geheime commissielonen een gevreesde sanctie. Tot 30 juni a.s. geldt er echter een overgangsperiode. Wat betekent dit?

ERVEN EN SCHENKEN - HAND- EN BANKGIFT - 19.03.2012

Een termijnrekening schenken?


ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 19.03.2012

Uw eigenhandig testament laten ‘inschrijven’?


ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 19.03.2012

Kies de juiste begunstigde voor uw levensverzekering

Het is zeer belangrijk hoe de begunstigde in uw levensverzekeringscontract precies omschreven wordt en het is ook van belang om deze regelmatig opnieuw te ‘evalueren’. Nu werd de wetgeving daaromtrent gewijzigd. Wat moet u weten?

ONROEREND GOED - GESPLITSTE AANKOOP - 19.03.2012

Een ‘gesplitste aankoop’ voor een nieuwbouw?

Een klassieke methode om successierechten te besparen is de ‘gesplitste aankoop’ waarbij de ouders het vruchtgebruik kopen en de kinderen de naakte eigendom. Kan dat ook voor een ‘nieuwbouw’? Hoe pakt u dat concreet aan?

BELASTINGAANGIFTE - CONTROLE - 19.03.2012

Moet u bewust een ‘foutje’ laten zitten in uw aangifte?

Uw collega kreeg een belastingcontroleur over de vloer en die moest kost wat kost met ‘iets’ kunnen terugkeren. Kan dat echter wel als de aangifte juist is en is het dan een goede strategie om een foutje in uw aangifte te steken?

KORT & BONDIG - 19.03.2012

Kent u deze al... ?


FISCALE CONTROLE - 19.03.2012

Wat mag er fiscaal nog en wat niet?

De bevoegde staatssecretaris heeft aangekondigd dat hij de fiscale fraude nu grondig wil aanpakken. Is ­fiscaal optimaliseren nu verboden?

BUROTICA - PC - 19.03.2012

Efficiënter werken met uw muis


BELEGGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 19.03.2012

Ontsnappen aan de rv met een vastgoedbevak?

Volgens uw bankier zijn vastgoedbevaks ideaal voor wie geen risico wil nemen en bovendien betaalt u in bepaalde gevallen geen roerende voorheffing (rv). Wat is juist een vastgoedbevak en wanneer ontsnapt u volledig aan de rv?

FINANCIEEL - SOCIALE BIJDRAGEN - 19.03.2012

Oei, vanwaar ineens zoveel sociale bijdragen?

Tegen eind maart moet u alweer uw sociale bijdragen voor het eerste kwartaal betaald hebben. In veel gevallen zal u meer moeten betalen dan vorig jaar, ook al is uw inkomen door de crisis niet echt gestegen. Hoe kan dat allemaal?

RECHT - VARIA - 19.03.2012

Een halt aan de software-politie…

Valt de software-politie binnen, dan riskeert u dat ze uw praktijk platleggen, zo wordt weleens verteld. Kunnen ze dat echt, zonder dat u daartegen iets kunt inbrengen? Een recent cassatiearrest werpt alvast een nieuw licht op de zaak.

ADVIESHOEK - 19.03.2012

Kan uw ex in uw huis gaan wonen als u plots overlijdt?

U bent gescheiden en u heeft nog minderjarige kinderen. Klopt het dat als u plots zou overlijden, uw ex-echtgeno(o)t(e) (of ex-partner) in uw huis kan gaan wonen? Hoe kunt u dat voorkomen?

CONTROLE - 19.03.2012

U zal niet meer ontwijken...

U heeft wellicht ook vernomen in de media dat de regering-Di Rupo het ontwijken van belastingen wil bestrijden. Wat houdt dit eigenlijk in?

FACTUUR - INHOUDINGSPLICHT - 15.03.2012

Onverwachts op de lijst, maar hoe geraakt u er af?

Steeds meer aannemers staan op de lijst van sociale en/of fiscale schulden, zo berichtten de media. Uw klant verwittigt u dat hij blijkbaar moet inhouden op uw factuur. Hoe reageert u en hoe geraakt u het snelst van die lijst af?

PERSONEEL - ZIEKTE - 15.03.2012

‘Gewoon’ ziek of is er meer aan de hand?

Een van uw mannen raakt geblesseerd of wordt ziek, kan niet verder werken en zal zelfs een tijdje thuis blijven. Maakt het uit of dat omwille van een ‘gewone’ ziekte, een arbeidsongeval of een beroepsziekte is? Wat is verder van belang?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 15.03.2012

Wat is voor uw rekening, wat voor uw opvolger?

Een klant wil een andere aannemer laten verder werken. Nadien doet hij moeilijk, onder meer over uw afrekening. Enkele rechters maakten onlangs duidelijk waar het in zo’n geval op aankomt. Maakt u zich niet te snel zorgen…

FISCAAL - AUTOKOSTEN - 15.03.2012

Neemt u de werkelijke of de gemiddelde brandstofkosten?

In uw eenmanszaak mag u uw aftrekbare brandstofkosten eventueel ook be­rekenen op basis van de gemiddelde prijs per liter. Eens kijken of dit ­inter­es­sant is, nu de gemiddelde prijzen voor 2011 bekendgemaakt zijn...

RECHT - 15.03.2012

Kleine lettertjes, zie ommezijde…

Een rechter vond onlangs dat een klant zich niets moest aantrekken van de kleine lettertjes op de achter­kant van een contract. Hoe vermijdt u problemen?

RECHT - VARIA - 15.03.2012

Uw aangetekende brief geweigerd, wat nu?

Een klant van een collega had enkele maanden geleden een offerte getekend, maar liet nu weten van de werken af te zien. De aangetekende brief van uw ­collega met de vraag om toch aan de slag te gaan, werd geweigerd. Wat nu?

LOON - KOSTENVERGOEDINGEN - 15.03.2012

De RSZ verhoogt een aantal kostenforfaits


LOON - BEDRIJFSVOORHEFFING - 15.03.2012

Aanpassing belastbaar voordeel energie


TIJDSKREDIET - 15.03.2012

Andere overgangsregel om onder oud stelsel te vallen

Onlangs werd een andere overgangsregeling in het leven geroepen voor werknemers die nog in 2011 tijdskrediet aangevraagd hebben, dat pas aangevangen is in 2012. Wanneer vallen zij toch nog onder het oude (soepelere) stelsel?

OPZEGGING DOOR DE WERKNEMER - 15.03.2012

Moet u de opzeg uitzweten of kunt u reageren?

Stel, een werknemer geeft zijn opzeg... en dan begint het. Hij zorgt ervoor dat hem geen manifeste verwijten gemaakt kunnen worden, maar loopt er wel ­duidelijk de kantjes van af. Staat u dan machteloos of kunt u nog iets doen?

RSZ- VAKANTIEGELD ARBEIDERS - 15.03.2012

Goede betalers: hoeveel uitstel voor het debetbericht?

Tegen 30 april a.s. moet u het debetbericht (lees: de factuur voor de jaarlijkse vakantiegeldbijdrage van de arbeiders) betalen aan de RSZ. Als u een zgn. goede betaler bent, kunt u echter uitstel van betaling krijgen. Hoeveel uitstel?

SOCIALE VERKIEZINGEN - ONTSLAGBESCHERMING - 15.03.2012

Kandidaten bekendgemaakt, dus beschermden ook?

Tussen 13 en 26 maart leggen de vakbonden hun kandidatenlijsten neer. ­Wanneer dat effectief gebeurd is, weet u meteen dat er een aantal werknemers ‘serieus’ beschermd zijn tegen ontslag. Wat betekent dit concreet?

DEELTIJDSE ARBEID - VARIABELE UURROOSTERS - 15.03.2012

Dek u in als er wordt afgeweken van geafficheerde uren!

Stel, u heeft deeltijdse werknemers in dienst waarvoor u de (variabele) uurroosters afficheert. Soms wijzigen die uren echter nog, nadat ze al geafficheerd ­werden. Kan dat ‘eenzijdig’ gebeuren of alleen mits akkoord van de werknemer?

AANWERVEN - ARBEIDSOVEREENKOMST - 15.03.2012

Mag u ook onderhandelen via e-mail?

Stel, een sollicitant komt goed uit de testen, maar het is praktisch gezien moeilijk om de verdere onderhandelingen (over het loon e.d.) ‘ter plaatse’ te voeren. Mag u dat dan via e-mail doen of is dat gevaarlijk? Een recent arrest licht toe...

BEDRIJFSWAGEN - 15.03.2012

Opties zelf betalen doet VAA dalen?

Stel, iemand is bereid om zelf bepaalde opties voor de firmawagen, bv. lederen interieur, te betalen. Welke invloed heeft dit op het belastbaar voordeel (VAA)?

BESCHERMING PARTNER - 15.03.2012

Kan uw partner wel levenslang in uw woning blijven wonen?

U woont samen (niet-gehuwd) met uw partner, maar het huis staat volledig op uw naam, het is m.a.w. volledig uw privé-eigendom.

Een belangrijke bekommernis van u is, dat als u (plots) zou overlijden, uw partner eventueel levenslang of toch minstens gedurende een bepaalde periode zonder problemen in deze gezinswoning kan blijven wonen. Uw grootste schrik is immers dat uw kinderen hem/haar er zouden willen uitzetten omdat zij het huis willen verkopen.

Hoe kunt u daaraan een mouw passen? We geven u een aantal mogelijke oplossingen, waaruit u degene kunt kiezen die het best aansluit bij uw persoonlijke situatie en wensen...


ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 15.03.2012

Kunt u uw werknemers in 2012 nog tijdelijk laten stempelen, wat wijzigt er?

Heeft u te weinig werk, dan kunt u uw arbeiders tijdelijk laten stempelen. Hiervoor bestaat er immers een systeem van zgn. tijdelijke economische werkloosheid.

Voor bedienden kwam er sinds het begin van de crisis een gelijkaardig systeem. De spelregels die er voor bedienden gelden, zijn sinds 1 januari 2012 gewijzigd.

Het systeem zou nu nog soepeler zijn. Is dat inderdaad het geval? Wanneer kunt u precies bepaalde bedienden tijdelijk laten stempelen? Welke mogelijkheden biedt dit systeem u als werkgever? Zijn er ook addertjes onder het gras?


MEDE-EIGENDOM - 15.03.2012

Wie kan er commissaris van de rekeningen zijn in het appartementsgebouw?

Indien u een appartement bezit, weet u dat er elk jaar – meestal in het voorjaar – een algemene vergadering samenkomt van de vereniging van mede-eigenaars. Een van de nieuwe punten die hier sinds 2010 op de agenda komt, is de aanstelling van de zgn. commissaris van de rekeningen.

Waarover gaat dat precies? Is een dergelijke functie verplicht en wie komt daarvoor in aanmerking? Kan zomaar iedereen die functie uitoefenen of moet het om een boekhouder, accountant of dergelijke gaan?

Wat houdt u het best voor ogen als u zichzelf kandidaat stelt of wanneer er discussie komt over de opdrachten van deze commissaris?


OVERDRACHT - 15.03.2012

Uw aandelen blijkbaar verkocht aan een slechte betaler…

U staat op het punt om een deel van uw aandelen te verkopen aan een nieuwe vennoot. Wellicht neemt die op termijn uw vennootschap volledig over. Wat de betaling van de aandelenprijs betreft, vraagt hij u echter om even geduld te willen hebben. Zo’n betalingsuitstel is niet zonder risico, zo waarschuwde het Hof van Cassatie onlangs. Wat kan er fout gaan?

U kunt vrij gemakkelijk problemen vermijden. Hoe zorgt u ervoor dat u sowieso zeker bent dat u de prijs van uw aandelen in handen krijgt? In welke situaties is dat misschien niet uw grootste zorg en hoe dekt u zich dan in?


BOEKHOUDING - 15.03.2012

Een andere kijk op uw cijfers over 2011, waarmee u in de praktijk meer kunt doen…

Uw boekhouder heeft wellicht al de cijfers over 2011 met u besproken en aangeduid waar de voornaamste wijzigingen zaten ten opzichte van het boekjaar daarvoor. Zo weet u min of meer welke cijfers binnenkort neergelegd en publiek gemaakt zullen worden. Om zelf iets aan die cijfers te hebben, bekijkt u die echter het best anders. Hoe dan wel?

De CEO die (in Vlaanderen) uitgeroepen werd tot Manager van het Jaar liet onlangs op een meer commerciële manier in de financiële kaarten van zijn beursgenoteerde bedrijf kijken. Wat kunt u daaruit leren om ook úw cijfers anders en beter te presenteren?


LOON - 15.03.2012

Hoe reageert u het best op de verhoging van uw privé belastbare voordelen?

Maakt u privé gebruik van een auto en/of woning in uw vennootschap en/of betaalt uw vennootschap uw verwarming en elektriciteit, dan wordt u sinds het begin van dit jaar belast op fors hogere voordelen van alle aard (VAA).

De vraag rijst of het nu nog wel interessant is om de kosten van een auto of woning door uw vennootschap te laten betalen, dan wel of u die kosten voortaan beter privé betaalt. We zetten het een en ander op een rijtje voor u.


VRUCHTGEBRUIK - 15.03.2012

De fiscus ‘jaagt’ op vruchtgebruiken, moet u zich nu zorgen maken?

Vruchtgebruikconstructies samen met een vennootschap liggen al langer dan vandaag onder vuur van de fiscus. Nu heeft de regering ook nog eens aangekondigd dat ze de strijd tegen zgn. turbovruchtgebruikconstructies wil opvoeren.

Moet u nu vrezen voor problemen met uw controleur wanneer uw vennootschap het vruchtgebruik heeft van een pand of dat binnenkort zal verwerven? Wat wordt er precies geviseerd en wat is er zoal van belang daarbij? Speelt de ‘soort’ vruchtgebruik een rol? We bekijken even de verschillende mogelijkheden...


SUCCESSIEPLANNING - 15.03.2012

Is de controle over het bedrijf voldoende om ook over een verkoop te beslissen?

Bij heel wat familiebedrijven worden eerst de statuten van de vennootschap aangepast en wordt vervolgens de naakte eigendom van de aandelen geschonken aan de kinderen, terwijl de schenker zich het vruchtgebruik op de aandelen voorbehoudt.

Is dat echter voldoende om écht de controle te behouden? Want wie beslist bv. over het al dan niet verkopen van het familiebedrijf in zijn geheel en wie krijgt welk deel van de verkoopprijs?

Als een dergelijke beslissingsmogelijkheid echt belangrijk is voor u, hoe vangt u dat dan het best op? M.a.w., hoe behoudt u zowel de controle over uw bedrijf als de mogelijkheid om uw aandelen te verkopen?


PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 15.03.2012

Kunt u nu maar beter uw patrimonium­vennootschap liquideren?

Patrimoniumvennootschappen worden door de fiscus vaak met een argwanend oog bekeken en met de nieuwe regering-Di Rupo zal het er niet op verbeteren.

Het voordeel van alle aard wanneer u ‘gratis’ woont in een pand van uw vennootschap, is sinds dit jaar in veel gevallen bijna verdubbeld, de fiscus heeft aangekondigd dat ze dit jaar de gerichte controles van bedrijfsleiders met een management- of patrimoniumvennootschap zal opdrijven en dan is er ook nog de gewijzigde zgn. antimisbruikbepaling.

U bent er dan ook niet erg gerust meer in en u vraagt zich af of u niet beter uw patrimoniumvennootschap zou liquideren. Wat gaat u dat echter kosten?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - KILOMETERVERGOEDING - 14.03.2012

Is een kilometervergoeding voortaan zinvoller?

Door de soms forse verhoging van het privé belastbaar voordeel auto, lijkt het in bepaalde gevallen interessanter om de auto privé te kopen en een kilometervergoeding door te rekenen. Is dat effectief zo?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 14.03.2012

Inkomsten van innovatie slechts aan 6,8% belast

Iedereen heeft het tegenwoordig over innovatie en het fiscale voordeel daarvan, maar dat is toch enkel aan de grote jongens besteed of toch niet... ?

BEDRIJFSLEIDER - ONTSLAG - 14.03.2012

Per 1 juli 2011 geen bestuurder meer…

Onlangs kwam een bestuurder onder vuur voor zaken die in zijn nv ‘fout’ gelopen waren. Volgens hem viel hem niets te verwijten omdat hij per 1 juli 2011 ontslag genomen had. Kan dat dan, een ontslag met terugwerkende kracht?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VOORDEEL WONING - 14.03.2012

Dat moeten wel echte designmeubels zijn...

Woont u gratis in een woning van uw vennootschap, dan wordt u sinds dit jaar veel zwaarder belast. Zitten echter ook de meubels in uw vennootschap, dan kunt u ze er maar beter zo snel mogelijk uithalen! Hoezo en hoe dan?

ONROEREND GOED - HUUR - 14.03.2012

Komt uw bvba in het pand of mag het ook uw nv zijn?

Uw vennootschap verhuurt een handelspand, maar wil dat op termijn zelf in gebruik nemen. Klopt het dat dit alleen kan als u in een bvba zit en niet als u in een nv zit? Een rechter verduidelijkte onlangs het een en ander…

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 14.03.2012

De stroman-oplossing: is het zo simpel?

Door de sterke verhoging van uw diverse privé belastbare voordelen, denkt u eraan zich te laten vervangen als zaakvoerder en nog louter als vennoot de touwtjes in handen te houden. Probleem opgelost of toch niet?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 14.03.2012

Pensioenbelofte mag intern blijven?

Recentelijk raakte bekend dat er nog gesleuteld zou zijn aan de initiële begrotingsmaatregelen rond uw extralegaal pensioen. Wat moet u hiervan weten?

HORECA - OPLICHTING - 13.03.2012

Opgelicht voor kosten droogkuis…


VENNOOTSCHAP - AUTO - 13.03.2012

Belastbaar voordeel auto, versie 3.1.


BANK - BELEGGEN - 13.03.2012

Wij willen u een andere belegging aanraden...

Mogelijk heeft ook u onlangs een brief of telefoon gekregen van Ethias met de melding dat uw ‘Tak 21-First-rekening’ geen interest meer zal opbrengen en dat u beter overstapt naar een andere belegging. Ja, hallo, wat is dit?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 13.03.2012

Niets gehoord, dus huurhernieuwing in orde?

Stel, u heeft de hernieuwing van uw handelshuur aangevraagd en u hoort niets van de verhuurder. Eigenlijk kunt u dan niet echt gerust zijn dat de hernieuwing in orde is, zo waarschuwde de rechter onlangs. Hoe vermijdt u problemen?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 13.03.2012

No-show fee of voorschot bij bestelling of reservatie?

Onlangs haalde een restaurant de pers omdat er € 70 aangerekend werd bij een ‘no-show’. Daar zou niets op aan te merken zijn, zo was te lezen. Klopt dat wel? Liggen de kaarten anders als een klant een bestelling niet komt afhalen?

RECHT - VARIA - 13.03.2012

Maximale compensatie bij hinder wegenwerken…

Zelfstandigen krijgen een kwart meer compensatie voor hinder bij openbare werken, zo was onlangs in de pers te lezen. Men had het daarbij over één soort compensatie. Wat mag u verwachten aan tegemoetkomingen?

PERSONEEL - STUDENTEN - 13.03.2012

Zit uw paasstudent al aan 50 dagen?

Studenten mogen voortaan maximaal 50 dagen per jaar als jobstudent werken. Zit uw paasstudent daar mogelijk nu al aan? Hoe vermijdt u problemen?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 13.03.2012

Is elke fiscale aftrek nu een doodzonde?


RECHT - SAMENWERKINGSVORMEN - 13.03.2012

Laat u als handelsagent niet te goedkoop afschepen…

Als handelsagent en concessiehouder geniet u wettelijke regels die u in ­bescherming nemen. Opdrachtgevers proberen die al eens met aangepaste contracten te omzeilen. Het Hof van Cassatie zette onlangs orde op zaken…

AUTO - BELASTBAAR VOORDEEL - 13.03.2012

Cataloguswaarde: wie zoekt die vindt?

De cataloguswaarde die van belang is voor de berekening van het privé belastbaar voordeel auto, wordt in de op stapel staande Programmawet opnieuw anders gedefinieerd. Wordt het nu opnieuw erger of net niet?

FISCAAL - ONROEREND GOED - 13.03.2012

Te veel huur vragen aan uw bvba niet altijd zo erg?

Verhuurt u een deel van uw woning aan uw bvba, dan worden die huur­inkomsten vanaf een bepaalde grens bij u privé fiscaal beschouwd als een loon en dat is veel minder interessant. Toch kan dat ook zijn voordelen hebben...

FISCAAL - VARIA - 12.03.2012

Zijn uw netwerkingskosten dan aftrekbaar?


WONINGHUUR - WERKEN & VERBOUWINGEN - 12.03.2012

Meerdere verhuurde appartementen tegelijk renoveren...

U bezit meerdere appartementen in hetzelfde gebouw die u liefst samen ­grondig wilt renoveren. Die verschillende huurders telkens op het gepaste moment opzeggen, kan echter lang duren. Is daarvoor een oplossing?

VOORDEEL GRATIS WOONST - 12.03.2012

Verdeel uw belastbare voordelen en heers!


FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 12.03.2012

“Als we het verlies nu eens op nul zetten?”

Uw patrimoniumvennootschap werd recentelijk fiscaal gecontroleerd en uw controleur doet nogal moeilijk over de fiscale verliezen die erin zitten. Als ‘oplossing’ stelt hij voor om die verliezen op nul te zetten. Moet u dat zomaar slikken?

VLAAMS GEWEST - STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING - 12.03.2012

Wijzigingen in de zgn. watertoets vanaf 1 maart 2012...

Om een bouw- of verkavelingsvergunning toe te kennen in het Vlaams gewest, houdt de overheid rekening met de zgn. watertoets. Wat houdt dat precies in en wat wijzigt er hier op 1 maart 2012?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 12.03.2012

Regels Vlaamse leegstandsheffing gewijzigd…

Sinds 6 februari 2012 zijn er een aantal regels gewijzigd rond de Vlaamse leegstandsheffing. Riskeert u voortaan sneller zo’n heffing te moeten betalen? Wat is daarbij van belang?

VERKOOP - VARIA - 12.03.2012

Kan de nieuwe eigenaar geen achterstallige huur innen?

U koopt een pand waar nog een huurder inzit. Kunt u als nieuwe eigenaar dan ook huurachterstallen opeisen die dateren van vóór de verkoop? Wat zei de rechter hier onlangs over?

FISCAAL - LENING - 12.03.2012

Na Batibouw fiscaal optimaal verbouwen

U bent net terug van Batibouw en nu ‘kriebelt’ het om een aantal verbouwingen aan uw woning te doen. Als u daarvoor een nieuwe lening moet aangaan, wat is dan het fiscaal optimale leningsbedrag?

ADVERTENTIE - 12.03.2012

Instapklaar pand in de aanbieding…

Stelt u een handelspand te huur, dan kijkt u beter uit hoe u dat doet, zo waarschuwde de rechter onlangs. Wat is er voor u van belang?

INVESTERINGEN - 08.03.2012

Nieuwe percentages investeringsaftrek


VOORDEEL AUTO - 08.03.2012

Voordeel auto nóg eens aangepast!


PENSIOEN & VERZEKERINGEN - INDIVIDUELE LEVENSVERZEKERING - 08.03.2012

Loopt uw Tak 21 wel ‘meer’ dan acht jaar?

Wilt u bij uitkering van uw individuele levensverzekering geen roerende voorheffing betalen, dan moet het verzekeringscontract over meer dan acht jaar lopen. Hoe moet die termijn geïnterpreteerd worden? Cassatie gaf onlangs haar mening...

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 08.03.2012

Sterfhuisclausule - fiscus: 2 - 0

U wilt er via een zgn. sterfhuisclausule voor zorgen dat uw echtgeno(o)t(e) bij uw overlijden zoveel mogelijk (gemeenschaps)goederen krijgt, maar geen successierechten betaalt. Recentelijk zag een rechter daar alweer geen graten in...

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 08.03.2012

Zijn sommige interesten weldra niet meer aftrekbaar?

Het ontwerp van programmawet voorziet in een verstrenging van de zgn. thin-cap-regeling. Wat houdt die regeling precies in en waarin bestaat de verstrenging dan? Kunt u daaraan desgevallend iets doen?

VASTGOED - REGISTRATIERECHTEN - 08.03.2012

Pand uit uw vennootschap zonder registratierechten?

U bent er niet meer gerust in en u zou uw pand liever uit uw vennootschap halen. Doet u dat via een dividenduitkering, dan moet u geen registratierechten betalen, zo wordt soms beweerd. Klopt dat? Waarmee moet u rekening houden?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 08.03.2012

Geen belastbaar voordeel meer voor uw dure auto...

U rijdt privé met een leuke auto van uw vennootschap, maar voortaan wordt u daarvoor op een groot voordeel auto belast. Heeft die auto echter al een zekere leeftijd, dan kunt u daaraan misschien wel ontsnappen. Lees vooral verder...

INVESTERINGEN - GESPREIDE TAXATIE - 08.03.2012

Wat brengt de gespreide taxatie u in feite écht op?

Wanneer uw vennootschap een meerwaarde realiseert, kan die onder bepaalde voorwaarden gespreid belast worden. Hoe interessant is dit eigenlijk? Wat wint u ermee in vergelijking met een taxatie in één keer?

CONTROLE - 08.03.2012

De fiscus bij iederéén op bezoek?

De fiscus heeft recentelijk een aantal controleacties ‘proactief’ aangekondigd en hij wil ook méér controleren. Staat hij morgen ook bij u aan de deur?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 07.03.2012

Voor een presentatie met pit


WEBDIENSTEN - VARIA - 07.03.2012

Makkelijk info bewaren met Hopper


WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 07.03.2012

Grote bestanden delen… zonder MegaUpload

Gebruikte u MegaUpload om (heel) grote bestanden te delen, dan moet u op zoek naar een andere dienst. Welke diensten zijn nog actief en wat hebben ze precies te bieden?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 07.03.2012

Tips voor uw ‘mobiele’ website

Websites worden steeds vaker bekeken op smartphones. Toch zijn heel wat sites niet aangepast aan smartphones. Hoe zorgt u ervoor dat de site van uw bedrijf goed leesbaar is op zo’n klein schermpje?

ONTSPANNING - MUZIEK - 07.03.2012

iTunes Match, iets voor u?

Eind vorig jaar werd iTunes Match gelanceerd en nu is deze dienst ook beschikbaar in ons land. Wat houdt dit precies in? En is deze nieuwigheid de moeite waard?

COMPUTER - PRINTER - 07.03.2012

Op afstand printen via internet?

Het nieuwe Google Cloud Print belooft dat u uw printopdrachten op afstand en vanaf eender welk apparaat kunt doorsturen naar uw printer. Klinkt handig, maar werkt zoiets ook in de praktijk? Wij deden de test.

SOFTWARE - BEVEILIGING - 07.03.2012

Enkele tools om veiliger te computeren

‘Computerveiligheid’ is een vlag die vele ladingen dekt. In dit artikel vindt u alvast enkele gratis tools die elk op hun manier bijdragen tot een veiliger computer­gebruik.

BEVEILIGING - PRIVACY - 07.03.2012

Dicht de privacygaten in uw favoriete browser

In een eerder artikel hebben we besproken hoe u de privacygaten dicht in Google Chrome. We bekijken nu hoe u dit ook kunt doen in Internet Explorer, Firefox en Opera.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 07.03.2012

Maak uw diagrammen… online

Wilt u snel een schema, diagram of grafiek maken zonder dat u software wilt kopen? Dan kunt u dit online doen, bijvoorbeeld bij Google Documenten, maar ook op andere gespecialiseerde sites. Wat hebben ze te bieden?

E-MAIL - WEBMAIL - 07.03.2012

Uw Gmail-account in topvorm

Het populaire Gmail is weer op enkele punten bijgeschaafd. Door optimaal gebruik te maken van nieuwe features en labs brengt u uw Gmail-account in topvorm.

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 07.03.2012

Handige uitbreidingen voor Dropbox

U kent Dropbox nu wel als een handige tool waarmee u bestanden online kunt bewaren en synchroniseren tussen verschillende toestellen. Met welke diensten kunt u de mogelijkheden nog verder uitbreiden?

INTERNETCONNECTIE - MOBIEL INTERNET - 07.03.2012

Vermijd onverwachte mobiele datakosten

Een smartphone is bedoeld om altijd en overal online te (kunnen) zijn. Maar als u onver­wachte extra kosten wilt vermijden, is het belangrijk om uw data­verbruik in de gaten te houden.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 07.03.2012

Ontslag door Facebook, kan dat?

Vijf miljoen Belgen zitten op Facebook, waaronder ook uw werknemers. Wat als een van hen negatieve commentaren verspreidt over u of over uw zaak?

GOED OM TE WETEN - BEROEPSKOSTEN - 06.03.2012

Lening niet nodig, interest niet aftrekbaar?


GOED OM TE WETEN - AFSCHRIJVEN - 06.03.2012

Nog snel investeren vóór u stopt?


BELEGGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 06.03.2012

Zijn er nog fondsen zonder rv?

Fondsen zonder Europees paspoort ontspringen de fiscale dans, alhoewel ­bankiers er nauwelijks reclame durven voor maken. Betaalt u niet graag roerende voorheffing, dan heeft u dus nog altijd een alternatief... Hoe zit dat precies?

FISCAAL - AANGIFTE - 06.03.2012

Beste controleur, ik woon in mijn appartement in Knokke

Wie in Knokke of Koksijde woont, betaalt geen gemeentebelastingen. De verleidin­g is dan ook groot om u daar te domiciliëren. Onlangs had een rechte­r daar echter een strenge kijk op. Wat moet u daarvan onthouden?

PRIVÉ - SCHENKEN - 06.03.2012

Minder successierechten, toch alles te zeggen hebben!

Via een zgn. gesplitste aankoop van bv. een appartement samen met uw ­kinderen, kunt u behoorlijk wat successierechten besparen. Deze techniek heeft echter ook nadelen. Bestaat er een alternatief dat daaraan tegemoetkomt?

ASSOCIATIE - TANDARTSEN - 06.03.2012

Mag een tandarts een stoel verhuren?

Steeds vaker werken (jonge) tandartsen in een grotere praktijk, waarin gedurende bv. twee dagen per week een ‘stoel’ ter beschikking gesteld wordt in ruil voor een percentage van de geïnde erelonen. Is dat echter wel toegelaten?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 06.03.2012

Dokter en schepen: fiscaal regime van de kosten

Stel, uw praktijk zit niet in vennootschap én u oefent een functie uit in de gemeentepolitiek (bv. als raadslid of schepen). Hoe kunt u de kosten die u in dat verband maakt, fiscaal ‘in rekening brengen’? Een recent arrest licht toe.

AFWEZIGHEIDSATTESTEN - ORDE - 06.03.2012

‘Valse attesten’-mania in de media...

Uiteraard schrijft u geen ziekteattesten aan de lopende band tegen € 5 per stuk, maar misschien wordt u weleens ‘onder druk gezet’ door een patiënt om een attest te krijgen. Welke sancties riskeert u? Hoe kunt u problemen vermijden?

AUTO - VENNOOTSCHAP - 06.03.2012

Alleen voordelen en geen voordeel?

Door de harde fiscale aanpak van vennootschaps­wagens is de lichte vracht weer op de voorgrond ge­­komen. Klopt het dat die niets dan voordelen heeft?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - PRIVÉ- EN BEROEPSREKENINGEN - 05.03.2012

Houd uw spaarrekening privé!

Om te vermijden dat men inzage vraagt in een privérekening, doet u er beter geen beroepsmatige verrichtingen mee. Betekent dit dan dat u helemaal geen geld van of naar uw spaarrekening mag overschrijven? Een arrest licht toe...

AUTO - LEASING - 05.03.2012

Biedt een leasing voor u ook voordelen?

Veel bedrijven kopen hun auto’s niet, maar gaan daarvoor een leasing aan. Is dat ook voor uw eenmanszaak een interessante piste en met welke voor- en nadelen en/of verschillen moet u dan vooral rekening houden?

BTW - VERPLICHTINGEN - 05.03.2012

Voortaan vaker ‘intracommunautaire opgave’ indienen?

Sinds 1 januari 2012 is het ‘drempelbedrag’ gewijzigd i.v.m. de periodieke in­­diening van de zgn. intracommunautaire listing, waardoor sommigen nu vaker zo’n listing moeten indienen. Geldt dat ook voor u? Wat moet u hierover weten?

ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 05.03.2012

Schenken aan uw schoonzoon was niet de bedoeling…

Wie iets schenkt aan zijn zoon of zijn dochter, staat er dikwijls niet bij stil dat hij op een onrechtstreekse manier ook een stukje schenkt aan zijn schoondochter of zijn schoonzoon. Kunt u dat vermijden?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 05.03.2012

Welkom bij de club...

Onlangs was er beroering over de fiscale aftrek van het lidgeld van een golfclub. Is er dan iets gewijzigd of was het eerder een ongelukkig voorbeeld?

BUROTICA - PC - 05.03.2012

Haal alles uit uw pdf’s!


BELEGGEN - FONDSEN - 05.03.2012

Kiest u beter voor kapitalisatie of voor distributie?

Tot voor kort werd bijna automatisch aangeraden om voor een kapitaliserend fonds te kiezen. Kiest u voortaan, omwille van de (nieuwe) fiscaliteit bij obligatiefondsen en gemengde fondsen, echter niet beter voor een distributiefonds?

BELASTINGEN - BUITENLAND - 05.03.2012

Uw cliënt wil ‘grijs’ geld regulariseren...

Uw cliënt heeft nog geld in het buitenland staan waarvan hij de roerende in­komsten ‘vergeten’ aan te geven is. Gezien het huidig fiscaal klimaat wil hij dit regulariseren. Wat gaat hem dat kosten en wat kan hij het best vooraf al doen?

RECHT - (VER)BOUWEN - 05.03.2012

Laat uw schilder niet tegelen…

Voert een aannemer werken uit die hij eigenlijk niet mag aanpakken, dan heeft u het voor een deel zelf gezocht als daar iets mis mee is, zo zei Cassatie onlangs. Hoe kunt u echter weten welke werken uw aannemer allemaal mag uitvoeren?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 05.03.2012

Ook iets veranderd als u geen bvba heeft?

U hoort momenteel vanalles vertellen over het minder interessante fiscale ­regime van beroepsmatig gebruikte wagens. Geldt dat ook als u geen vennootschap heeft? Hoe ziet uw fiscale aftrek er dan uit en hoe kunt u hem optimaliseren?

BELASTINGEN - CONTROLE - 05.03.2012

Dubbel aantal controles dit jaar?

Onlangs lanceerde de fiscus een persbericht waarin hij aankondigde het aantal belastingcontroles te ­zullen verdubbelen. Waarover gaat het hier?

AANDELEN - AANDELEN OP NAAM - 01.03.2012

Uw toonderaandelen eerst nog drukken voor omzetting?

U wilt binnenkort de aandelen aan toonder van uw nv laten omzetten in aandelen op naam of in gedematerialiseerde effecten. Hoe zit dat dan als die toonderaandelen nooit gedrukt zijn? Moet dat dan nog eerst gebeuren of niet?

AUTO - BELASTBAAR VOORDEEL - 01.03.2012

Cataloguswaarde, aflevering 17...

De berekening van het privé belastbaar voordeel auto werd recentelijk voor de tweede keer gewijzigd. Even kijken of het nu nog erger wordt of net niet...

EXTRALEGAAL PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 01.03.2012

Nadeel van duur privévoordeel ombuigen tot voordeel...

De stijging van de privé belastbare voordelen ‘gratis auto, woonst, verwarming en elektriciteit’ gaat u dit jaar behoorlijk wat extra kosten. Bekijkt u het echter positief, dan kunt u dit nadeel ombuigen tot een voordeel! Waarover gaat dat?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - BVBA - 01.03.2012

Heeft u een gewone of ‘burgerlijke’ bvba?

Mogelijk zit u niet in een gewone bvba maar in een burgerlijke vennootschap die de vorm van een bvba aangenomen heeft. Wat is het verschil tussen die twee bvba’s en gelden er dan mogelijk niet dezelfde regels?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 01.03.2012

Niet op één lijn over de uit te keren dividenden

Binnenkort beslist u op de jaarvergadering wat er met de winst moet gebeuren en of er al dan niet een dividend uitgekeerd wordt. Wat als u en uw mede­­vennoot op dat punt niet op één lijn zitten? Is daaraan een mouw te passen?

BEDRIJFSLEIDER - 01.03.2012

4% extra heffing, neen dank u...

Ook roerende inkomsten uit uw vennootschap ontsnappen niet aan de 4% extra heffing. Bent u echter ‘goed’ getrouwd, dan is ontsnappen iets makkelijker!