Alle domeinen

2012 - Januari

AUTO - BELASTBAAR VOORDEEL - 31.01.2012

Dan toch een afschrijving per jaar?


FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 31.01.2012

Wordt belasting besparen een doodzonde?


SLECHTE BETALERS - NALATIGHEIDSINTERESTEN - 31.01.2012

Een klant vraagt inlichtingen bij een factuur...

Uw klant vraagt inlichtingen over een bepaalde factuur. Omdat het niet echt ging om een protest van de factuur, vond uw collega dat hij niet verplicht was om te reageren. Klopt dat? Recentelijk sprak een rechter zich hierover uit...

AUTO - FISCALE AFTREK - 31.01.2012

Neemt u de werkelijke of de gemiddelde brandstofkosten?

Heeft u een eenmanszaak, dan mag u uw aftrekbare brandstofkosten even­tueel ook be­rekenen op basis van de gemiddelde prijs per liter. Eens kijken of dit ­interessant is, nu de gemiddelde prijzen voor 2011 bekendgemaakt zijn...

RECHT - LEVERANCIER - 31.01.2012

Even checken hoe betrouwbaar uw ICT-leverancier is…

Het succes van uw zaak hangt meer en meer af van hoe goed uw informatica werkt en uw communicatie intern en extern op punt staat. Hoe vindt u echter een betrouwbare ICT-partner? Helpt het nieuwe eTIC-Handvest u op weg?

BTW - AFTREKBAARHEID - 31.01.2012

Kosten van eten en drinken: de Btw is hardleers!

Al meermaals heeft het Hof van Cassatie beslist dat de btw op de kosten van eten en drinken gemaakt in het kader van bv. een opendeurdag, aftrekbaar is. Recentelijk heeft de Btw zijn visie op deze rechtspraak kenbaar gemaakt...

SLECHTE BETALERS - 31.01.2012

Meteen een deurwaarder langs sturen

De NMBS stuurt meteen een deurwaarder langs bij zwartrijders. Kunt u uw slechte betalers zo ook ­dwingen om met geld over de brug te komen?

SUCCESSIERECHTEN -TESTAMENT - 30.01.2012

Uw eigenhandig testament laten ‘inschrijven’?


MEDE-EIGENDOM - HUURDER - 30.01.2012

Een lastige huurder uit het appartement zetten?

De huurder in een appartementsgebouw maakt het echt te bont. Kan de ­vereniging van mede-eigenaars hem daarvoor uit zijn appartement laten ­zetten? Recentelijk sprak een rechter zich hierover uit...

WONINGHUUR - HERSTELLINGEN - 30.01.2012

Wie draait op voor die graffiti op de muur?


VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 30.01.2012

Uw tweede verblijf verzekeren kost u een pak meer…

Als u uw tweede verblijf goed wilt verzekeren, dan riskeert u dat de premie fors hoger zal uitvallen dan die voor uw privéwoning. Toch moet u zich niet zonder meer te veel geld uit uw zakken laten kloppen. Wat is daarbij van belang?

FISCAAL - PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 30.01.2012

Taks op omzetting van toonderaandelen zelf milderen?

Sinds dit jaar betaalt u een taks op de omzetting van uw aandelen aan toonder. Hoe zit dat precies in elkaar en wat bepaalt of de omzetting in 2011 nog op tijd was en dus gratis? Kunt u in het andere geval zelf die taks niet verminderen?

FISCAAL - WOONBONUS - 30.01.2012

Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan uw huisje?

Wat is Di Rupo eigenlijk van plan met de aftrek van uw hypothecaire lening? Maakt het daarbij verschil of uw lening vóór of na 2005 aangegaan is? Hoe zit het trouwens met al die geruchten dat de woonbonus in 2014 zou vervallen?

VASTGOEDMAKELAAR - 30.01.2012

De puntjes op de i over uw ereloon...

Steeds vaker is er discussie over hoe u uw ereloon ­vermeldt in de bemiddelingsovereenkomst. Recente­lijk zette een rechter nogmaals de puntjes op de i...

WONINGHUUR - HUURDER - 30.01.2012

Appartement te koop inclusief huurder...

Uw klant koopt een appartement als investering terwijl er nog een huurder in zit. Waarmee houdt hij in een dergelijk geval het best rekening? Moet hij rekening houden met bepaalde termijnen? Wat gebeurt er met de huurwaarborg?

WEBDIENSTEN - VARIA - 25.01.2012

Webinfo bewaren en delen


TELEFONIE - GSM - 25.01.2012

Beheer uw smartphone via uw pc


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 25.01.2012

Vraag het aan uw klanten!

Onlangs hebben we Zoomerang besproken als handige webtool voor het ­opstellen van online enquêtes. De voorwaarden voor gratis gebruik zijn echter ietwat veranderd. Daarom gingen we op zoek naar alternatieven.

BEVEILIGING - VARIA - 25.01.2012

Uw webcam herkent mensen!

Een goed beveiligingssysteem voor uw zaak of woning kost heel wat geld. We bekijken of een webcam in combinatie met ‘human detection’-software ook niet in staat is om een oogje in het zeil te houden.

ONTSPANNING - FILM - 25.01.2012

Breng uw filmcollectie in kaart

Voor filminfo en -besprekingen is het uitstekende IMDb een gevestigde waarde. Maar als u zelf een mooie verzameling aan films op dvd, op video of op uw pc heeft, dan kunnen specifieke tools u helpen bij het beheer ervan.

BEVEILIGING - PRIVACY - 25.01.2012

Wilt u meer privacy in uw Chrome-browser?

Chrome probeert zo goed mogelijk te raden wat u wilt (be)zoeken. Daarvoor zendt het wel een hoop informatie over uw surfgedrag naar Google – misschien meer dan u lief is. Kunt u dat desgewenst vermijden?

SOFTWARE - MUZIEK - 25.01.2012

Hoe kunt u Windows Media Player finetunen?

Met Windows Media Player 12, dat standaard meegeleverd is met Windows 7, kunt u muziek beluisteren en filmpjes bekijken. Met enkele kleine trucjes zet u uw WMP nog beter naar uw hand op het vlak van geluid en van afspeellijsten.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 25.01.2012

Tips voor professioneel Twitter-gebruik

Voor sommigen (zoals marke­teers) is het bijna een beroepsnoodzaak om ook op Twitter actief te zijn. Maar ook bv. als expert binnen een bepaald vakgebied is het een goede manier om bekender te worden. Enkele nuttige tips.

E-MAIL - WEBMAIL - 25.01.2012

Hotmail in een nieuw jasje

Windows Live Hotmail pakt uit met nieuwe features die vooral de ­zogenaamde grijze mail moeten aanpakken. Wat betekent dit en wat is er allemaal ­veranderd?

TELEFONIE - GSM - 25.01.2012

Taken beheren via uw smartphone

Er bestaan heel wat webtools die u uw projecten laten opvolgen vanuit uw i­nternetbrowser. Maar wellicht bent u vaak onderweg: zijn er dan geen tools waarmee u uw taken kunt opvolgen via uw smartphone?

TELEFONIE - GSM - 25.01.2012

Goede apps voor uw Windows Phone 7

Het is niet al iPhones en Android-smartphones wat de klok slaat. Er zijn ook al meer dan een jaar Windows Phone 7-smartphones. De ‘Marketplace’ hiervoor bevat zo’n 50.000 apps. Welke apps zijn de moeite waard?

CONSUMENT - CONSUMENTENINFO - 25.01.2012

Steek energie in uw energiefactuur

Onze gas- en elektriciteitsfactuur steeg in 2011 met 17,50%. Internet kan u alvast helpen om op zoek te gaan naar een goedkopere energieleverancier.

ONTSPANNING - MUZIEK - 25.01.2012

Muziek streamen met de Squeezebox

Wilt u de muziekcollectie op uw computer ‘streamen’ in uw woonkamer of ­doorheen uw huis, dan kan dat met een Squeezebox. Wat is dit, wat heeft u nodig en wat kunt u ermee doen?

GOED OM TE WETEN - PENSIOENSPAREN - 24.01.2012

Fiscaal verlies pensioensparen compenseren?


BELEGGEN - FONDSEN - 24.01.2012

Gemengd fonds, gemengd belast?

Bijna iedere belegger heeft wel een zgn. ‘gemengd fonds’. Hoe wordt dat ­eigenlijk belast? En wat heeft Di Rupo in petto voor deze fondsen? Kunt u aan de nieuwe maatregelen ontsnappen?

GOED OM TE WETEN - SPAARREKENINGEN - 24.01.2012

Roerende voorheffing (rv) op spaarboekjes?


PRIVÉ - SCHENKEN - 24.01.2012

‘Doorschenken’ om de zaken te herschikken?

In de praktijk gebeurt het vaak dat ouders schenkingen gedaan hebben aan hun kinderen, maar na verloop van tijd de zaken toch wat willen ‘herschikken’. Hoe vermijdt u dat dit een dure zaak wordt, vooral bij onroerende goederen?

VENNOOTSCHAP - ENERGIEFACTUREN - 24.01.2012

Blijft het interessant dat de bvba de energie betaalt?

Betaalt uw bvba uw privéverbruik aan verwarming en elektriciteit, dan is dat sinds kort wat minder interessant geworden, omdat de regering Di Rupo het zgn. belastbaar voordeel verhoogd heeft. Kunt u dat nu beter privé betalen?

FISCAAL - ENERGIEAFTREK - 24.01.2012

Moet u uw aannemer achter de veren zitten?

Was u er in 2011 nog tijdig bij, dan geniet u, ondanks de afschaffing ervan door Di Rupo, dit jaar toch nog de energieaftrek van 40%. Nu wordt er her en der gezegd dat de aannemer dan wel tijdig klaar moet zijn met de werken. Klopt dat?

GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 24.01.2012

Houd uw spaarrekening privé!

Om te vermijden dat men inzage vraagt in een privérekening, doet u er beter geen beroepsmatige verrichtingen mee. Betekent dit dan dat u helemaal geen geld van of naar uw spaarrekening mag overschrijven? Een arrest licht toe...

ARTSENCONVENTIE - 24.01.2012

De gevolgen van deconventie voor uw RIZIV-contract

U denkt eraan om te deconventioneren voor 2012, ook al omdat het maar voor één jaar is. Kunt u dan een jaar niets storten in het contract dat gespijsd wordt met de RIZIV-bijdrage? We bekijken dit voor de verschillende contracten.

ARTSENCONVENTIE - 24.01.2012

Deconventietermijn loopt voor artsen

De nieuwe conventie voor de artsen werd gepubliceerd op 23 januari. Welke houding kunt u aannemen en wanneer moet u daarvoor ook ‘actief’ iets doen?

AUTO - FISCALE AFTREK - 23.01.2012

Bij u ook 17% extra autokosten niet aftrekbaar?


ROERENDE VOORHEFFING - 23.01.2012

Knabbelt Di Rupo ook aan uw veilige belegging?


LENING - BELASTINGVERMINDERING - 23.01.2012

U leent bij uw familie, de fiscus sponsort nog steeds…

In Vlaanderen kunt u als zelfstandige geld lenen bij familie of vrienden via de zgn. win-winlening. Blijft zo’n lening nog altijd interessant of gooien de besparings­maatregelen van Di Rupo & co roet in het eten?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 23.01.2012

Is uw polis gewaarborgd inkomen goed geformuleerd?

Door een circulaire van de fiscus kwam de fiscale aftrekbaarheid van de premie van heel wat polissen gewaarborgd inkomen op de helling te staan. Een recente aanvulling hierop zorgt nu voor opheldering. Wat moet u hierover weten?

ONROEREND GOED - HYPOTHECAIRE LENING - 23.01.2012

Uw kinderen maken uw woonbonus groter!

Heeft u kinderen zowel uit uw huidige als uit uw vorige relatie en sluit u een lening waarvoor u de woonbonus geniet, dan kunt u soms uw fiscaal voordeel groter maken door wat te ‘schuiven’ met de kinderen. Hoe pakt u dat aan?

KORT & BONDIG - 23.01.2012

Kent u deze al... ?


ROERENDE VOORHEFFING - 23.01.2012

Is het 21% plus 4% of 25% min 4%?

Interesten en dividenden worden vanaf dit jaar in principe belast tegen 21% of 25%. In dat laatste geval heeft u echter wel een belangrijke keuze te maken... !

BUROTICA - PC - 23.01.2012

Uw printer is vastgelopen, wat nu?


SCHENKING MET LAST - 23.01.2012

Uw partner er ook bij betrekken?


BELASTINGEN - ROERENDE VOORHEFFING - 23.01.2012

Hoeveel rv betaalt u dankzij Di Rupo op uw spaargeld?

Di Rupo & co hebben de roerende voorheffing op spaarproducten verhoogd. Valt ook uw spaarboekje onder die verhoging? Wanneer is het nu 15%, 21% of 25%? Wanneer betaalt u 4% extra? Hoe zit het bij een Tak 21 en een Tak 23?

PENSIOEN - PENSIOENOPBOUW - 23.01.2012

Pensioensparen of VAPZ: wat wordt het na Di Rupo?

Een van de begrotingsmaatregelen voorziet in de verlaging van het fiscale voor­deel van pensioensparen. Stopt u uw jaarlijkse premie dan beter in een VAPZ (vrij aanvullend pensioen zelfstandigen) of deelt ook dat in de klappen?

ADVIESHOEK - 23.01.2012

Moet de schenker vanaf nu 7 jaar blijven leven?

Door een nieuw Vlaams decreet zal de schenker in bepaalde gevallen nog 7 jaar in plaats van 3 jaar moeten blijven leven. Wanneer is dat precies het geval? Hoe zit het nu precies in Wallonië en Brussel? Is er een verschil met Vlaanderen?

PERSONEEL - ONTSLAG - 23.01.2012

Nieuwe opzegtermijn voor uw bediende, of toch niet?

Sinds 1 januari jl. bestaan er nieuwe opzegtermijnen voor het ontslag van een bediende. Betekent dit nu dat u bij een ontslag van bv. uw secretaresse geen rekening meer moet houden met de fameuze formule Claeys?

BELASTINGEN - CONTROLE - 23.01.2012

Geheim commissieloon: fiscus teruggefloten!

Onlangs kondigde de fiscus aan om steeds de aanslag geheime commissie­lonen te zullen toepassen als u ‘privévoordelen’ niet correct zou aangeven. Gelukkig blijkt de soep nu echter iets minder heet gegeten te zullen worden...

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 23.01.2012

Auto uit uw vennootschap halen of toch maar niet?

Een van de begrotingsmaatregelen voorziet in een drastische verhoging van het privé belastbaar voordeel auto. Is het dan niet beter om die auto uit uw bvba te halen en om eventueel te werken met een kilometervergoeding?

PENSIOEN - VAPZ - 23.01.2012

Uw VAPZ-premie nu volledig storten?

Wie het geld heeft liggen, betaalt volgens zijn ver­zekeraar of sociale kas het best de volledige VAPZ-­premie voor 2012 nu al. Is dat altijd de beste optie?

AANWERVEN - ADMINISTRATIE - 20.01.2012

Arbeidsvergunning voor Bulgarije en Roemenië


LOON - INDEXATIES - 20.01.2012

Indexatie én loonsverhoging in PC 218


STUDENTENARBEID - RSZ - 20.01.2012

Dimona bepaalt wie eerst is voor de 50 dagen!

Sinds 1 januari kan een student, zoals u weet, 50 dagen per jaar aan een laag RSZ-tarief werken. Welke sancties zijn er van toepassing als dat 50 dagen­krediet overschreden zou worden? Hoe vermijdt u dat ú de sigaar zal zijn?

BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 20.01.2012

Kan de werknemer zelf extra belastingen compenseren?

Nu het nieuwe belastbaar voordeel voor de firmawagen niet meer afhangt van het privégebruik, kan de werknemer zelf zijn meerkosten proberen te compen­seren door zijn woon-werkverkeer af te trekken. Wanneer kan dat interessant zijn?

TIJDSKREDIET - 20.01.2012

Elio en het tijdskrediet einde loopbaan

Ook de voorwaarden voor het ‘speciale’ tijdskrediet einde loopbaan werden sinds 1 januari 2012 verstrengd ingevolge de begrotingsmaatregelen. Zo werd de leeftijd opgetrokken tot 55 jaar. Hoe zit dit stelsel nu in elkaar?

TIJDSKREDIET - 20.01.2012

Het tijdskrediet volgens Elio: motivé ou pas motivé?

De bedoeling van de regering-Di Rupo was om de voorwaarden voor uit­keringen vanwege de RVA inzake tijdskrediet te verstrengen, zeker wanneer het een zgn. niet-gemotiveerd tijdskrediet betreft. Wat is er daarvan in huis gekomen?

ARBEIDSOVEREENKOMST - PROEFCLAUSULE - 20.01.2012

Nieuw contract tijdig ondertekenen, of...

Stel, een arbeidsovereenkomst vermeldt de 1ste van de maand als datum van indiensttreding, maar dat was een weekend- of feestdag. Dit heeft ertoe geleid dat dit contract pas de dag erna ondertekend werd. Is dat een probleem?

ONTSLAG - TIJDSKREDIET - 20.01.2012

De opzegvergoeding bij deeltijds tijdskrediet: uitsluitsel!

Stel, iemand wordt tijdens zijn deeltijds tijdskrediet ontslagen mits betaling van een opzeg­vergoeding. Moet die op het ‘huidige’, deeltijdse loon of op het ‘normale’, ­voltijdse loon berekend worden? Het Grondwettelijk Hof hakt de knoop door...

BEDRIJFSWAGEN - 20.01.2012

Hoe vermijden dat nettolonen dalen?

Door de nieuwe berekening van het fiscaal voordeel van de firmawagen daalt het nettoloon al snel met € 50 per maand. Kunt u dat goedkoop compenseren?

SLECHTE BETALERS - CREDITNOTA - 19.01.2012

Crediteren om btw te recupereren?


PERSONEEL - ONTSLAG - 19.01.2012

Uw werknemers continu ‘tracken’ en ‘tracen’?

Met een ‘track and trace’-systeem in uw camionette(s) kunt u tijd en geld be­­sparen. Kan het kwaad dat u ook volgt of uw mannen er na hun uren ook mee rijden? Onlangs verduidelijkte een rechter het een en ander...

RECHT - VARIA - 19.01.2012

Draait u op voor de herstelling van een geraakte kabel?

Bij graafwerken raakte een collega een elektriciteitskabel. Hij kreeg de rekening voor de herstelling gepresenteerd, maar moest die niet betalen van de rechter. Het was daarentegen het nutsbedrijf dat een serieuze veeg uit de pan kreeg…

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 19.01.2012

Uw klant heeft schrik dat zijn buren moeilijk gaan doen

De werken die u moet uitvoeren bij een klant zullen zonder twijfel te horen en/ of te voelen zijn bij de buren. Toch even opletten als uw klant u in zo’n geval een contractje wil laten tekenen, zo waarschuwde de rechter onlangs…

LASTIGE KLANTEN - VARIA - 19.01.2012

Een ‘commerciële geste’ die zuur opbreekt…

Niet alle ‘klachten’ van klanten zijn terecht. Soms is het niet meer dan een poging om een korting uit de brand te slepen. Toch maakt u zich er het best niet te vlug van af met een commerciële geste, zo liet een rechter onlangs verstaan.

OFFERTES & CONTRACTEN - MIN- & MEERWERKEN - 19.01.2012

Uitbreiding opdracht (niet) in uw prijs inbegrepen…

De klant van uw collega was zo tevreden over zijn werk dat hij nog wat extra liet uitvoeren. Achteraf weigerde hij echter om daarvoor extra te betalen en kreeg op de koop toe gelijk van de rechter. Wat liep er fout en hoe vermijdt u problemen?

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 19.01.2012

De jaloezietaks in de praktijk...

Rijdt u met een auto van de vennootschap, dan wordt uw privé belastbaar ­voordeel voortaan bepaald door de CO2-uitstoot en de zgn. cataloguswaarde. Hoe gaat dat precies in zijn werk en wat met een occasie- of directiewagen?

FISCAAL - ENERGIEAFTREK - 19.01.2012

Werken die de fiscus wél nog steunt

Di Rupo snoeide grondig in de fiscale stimuli voor de bouw. Er zijn echter nog heel wat werken waarvoor de fiscale kraan niet dichtgedraaid werd voor uw klant…

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 19.01.2012

Parkeren met uw gsm = telefoonkosten?


FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 19.01.2012

Aftrek sociale bijdragen ook verlaagd?


PERSONEEL - ONTSLAG - 19.01.2012

Specifieke spelregels voor ontslag van deeltijdsen?

Sinds 1 januari 2012 moet u rekening houden met nieuwe ontslagtermijnen. Past u deze termijnen op dezelfde manier toe op al uw deeltijdsen of zijn er dan specifieke regels? Het Grondwettelijk Hof sprak zich hierover onlangs uit...

HANDELSHUUR - VARIA - 19.01.2012

Uw concessieovereenkomst toch een handelshuur?

Baat u uw zaak uit in een overheidsgebouw, dan is dat vaak met een zgn. concessieovereenkomst en niet met een handelshuurcontract. Gelden de regels van handelshuur dan niet? De rechter had hier onlangs een frisse kijk op...

PERSONEEL - ARBEIDSDUUR - 19.01.2012

Kunnen uw werknemers in 2012 nog wel in tijdskrediet?

Een van de besparingsmaatregelen van de nieuwe regering is een inperking van het systeem van tijdskrediet. Wat is er precies gewijzigd sinds 2012 en wordt het voortaan dan gemakkelijker om tijdskrediet te weigeren?

FISCAAL - CONTROLE - 19.01.2012

Is een computer hetzelfde als een kast?

Komt de fiscus op bezoek, dan mag hij in principe alle ‘stukken’ inkijken die van belang zijn voor de controle. Hij mag daarvoor nu zelfs eigenhandig uw kasten en schuiven opentrekken. Geldt hetzelfde voor uw pc?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 19.01.2012

Toch nog zonnepanelen plaatsen?

Di Rupo schafte de energieaftrek af. Toch kunt u in heel wat gevallen nog werken laten uitvoeren mét fiscale steun. Een update…

HANDELSPRAKTIJKEN - RECLAME - 19.01.2012

Uw volgende promo-actie verpakt in een QR-code…

Heel wat mensen kregen de afgelopen feestdagen een ‘smartphone’ cadeau. Daarmee kan uw klant een QR-code kraken. Wat is dat precies en hoe kunt u daar bv. in uw volgende reclameacties handig op inspelen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - ONKOSTENVERGOEDING - 19.01.2012

Neem langs rechts terug wat u langs links afgepakt is!

Nu u langs alle kanten fiscaal gepluimd wordt, heeft u er meer dan ooit belang bij om zoveel mogelijk geld belastingvrij uit uw vennootschap te halen. Wat te denken van een hogere kostenvergoeding, met dank aan de fiscus! Hoezo?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 19.01.2012

U wilt van uw woning in uw vennootschap af…

Uw privéwoning zit in uw vennootschap. Dankzij Di Rupo wilt u daar nu ­echter van af. Kunt u dan eventueel risicoloos de aandelen van uw vennootschap ­verkopen, ook al is dat pand zowat het enige actief dat erin zit?

SOCIAAL STATUUT - INSPECTIE - 19.01.2012

Jacht op schijnwerknemers in uw bvba…

Di Rupo viseert in zijn begrotingsmaatregelen de zgn. sociale fraude. Naast de schijnzelfstandigen gaat men ook jacht maken op schijnwerknemers. Waarover gaat dat en waarop moet u letten om miserie te vermijden?

AANDELEN - AANDELEN OP NAAM - 19.01.2012

Uw aandelen aan toonder nu in de open haard gooien?

Eind vorig jaar heeft u nog net op tijd uw aandelen aan toonder omgezet in ­aandelen op naam en zo de taks van 1% vermeden. Wat moet u dan nu doen met die aandelen aan toonder? Vernietigen ja, maar hoe gebeurt dat juist?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 19.01.2012

‘Vergissen is menselijk’ nu ook het motto van de fiscus?

Nog niet zo lang geleden vroeg de minister aan de fiscus om zijn overdreven strenge standpunt over niet of foutief aangegeven voordelen te herschrijven. Dat is recentelijk ook gebeurd. Kunt u voortaan terug op beide oren slapen of niet?

KORT & KRACHTIG - 19.01.2012

Uiterst interessant om te weten...


MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 19.01.2012

Moet u nu schrik krijgen... ?

De aanpak van de ‘fraude’ met en door management­vennootschappen is een prioriteit van de nieuwe regering. Waarop moet u dan concreet letten?

PRIVÉ BELASTBAAR VOORDEEL - 19.01.2012

Wat is de cataloguswaarde?

Het privé belastbaar voordeel auto wordt voortaan berekend op basis van o.m. de cataloguswaarde. Wat is dat precies en hoe doet u daarmee uw voordeel?

REKENING-COURANT - 18.01.2012

Wat doen met een te hoog tegoed op uw rekening-courant?

U heeft in de loop der jaren een groot tegoed op uw rekening-courant (rc) opgebouwd, bv. omdat u privé bepaalde uitgaven van uw vennootschap voorgeschoten heeft of omdat u bepaalde inkomsten niet opgenomen heeft uit uw vennootschap.

Aan zo’n hoog tegoed op uw rc heeft u vaak fiscaal gezien niet veel, wegens de zgn. herkwalificatie van interesten in fiscaal gezien veel duurdere dividenden.

Bovendien behoort na uw overlijden deze vordering in rc tot het actief van uw nalatenschap en zullen uw erfgenamen er dus ook nog eens een pak successierechten op betalen. Hoe gaat u daarmee om, teneinde de fiscale schade zoveel mogelijk te beperken?


OVERNAME - 18.01.2012

Geen vaste prijs bij de overname van uw zaak, maar toch boter bij de vis...

In moeilijke economische tijden is het niet altijd eenvoudig om overnemers ervan te overtuigen om te investeren in de overname van uw bedrijf. Steeds meer overnemers vragen immers garanties over het feit dat uw zaak ook in de komende jaren rendabel zal blijven. Mogelijk blijft u nog een periode actief in uw bedrijf en dan kunt u daaraan zelf ook nog een steentje bijdragen.

Een overnemer stelt mogelijk voor om de prijs van uw bedrijf te koppelen aan het rendement in te toekomst. Dit kan door te werken met een zgn. earn-out of via closing accounts. Wat houdt dat juist in? Waarop let u als overlater van een zaak als een koper met zulke ideeën afkomt? Is zo’n clausule ook voor u voordelig?


JOBSTUDENTEN - 18.01.2012

De nieuwe regeling voor jobstudenten sinds 1 januari 2012...

Er was reeds lang sprake van een versoepeling van de regeling voor jobstudenten. Sinds1 januari 2012 zijn die soepele spelregels eindelijk effectief van toepassing indien u een jobstudent bij u wilt laten werken.

U moet hierdoor geen rekening meer houden met de ingewikkelde regeling van de ‘twee blokken van 23 dagen’. Voortaan kunnen jobstudenten 50 dagen per jaar voor u werken aan het voordelige RSZ-tarief. Hoe zit dat juist en hoe zorgt u ervoor dat ze niet te lang werken?

Is werken met jobstudenten voor u nog altijd even goedkoop? Met welke praktische zaken moet u rekening houden als u jobstudenten voor u wilt laten werken in het komende jaar?


BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID - 18.01.2012

Wanneer is zo’n polis bestuurders-aansprakelijkheid (niet meer) zinvol?

Eind vorig jaar kwamen een aantal bestuurders van financiële instellingen in opspraak. Naar aanleiding van de vereffening van de Gemeentelijke Holding werd daarbij expliciet de link gelegd naar de mogelijkheid om u daartegen in te dekken, nl. via een polis bestuurdersaansprakelijkheid of een zgn. D&O-polis. Wat houdt zo’n polis precies in en welke ‘kleine lettertjes’ zijn daarbij vooral van belang?

In het geval van de Gemeentelijke Holding werd de polis bestuurdersaansprakelijkheid opgezegd kort voordat de holding in vereffening ging. Die timing opende de discussie over de draagwijdte van de dekking. Kunt u ook met een gerust hart uw polis opzeggen op het moment dat u uit uw vennootschap stapt, bv. naar aanleiding van uw pensioen of een overdracht?


EXTRALEGAAL PENSIOEN - 18.01.2012

Interne pensioenvoorzieningen omvormen tot een echte groepsverzekering: een opportuniteit of een must?

U kunt een extralegaal pensioen opbouwen via een klassieke groepsverzekering, maar het kan ook anders. Zo kunt u bv. ook zonder tussenkomst van een verzekeraar binnen uw eigen vennootschap een zgn. interne pensioenvoorziening aanleggen. Uw vennootschap zorgt dan zelf voor een pensioenkapitaal dat ze u uitkeert wanneer u met pensioen gaat.

Heeft het zin om zo’n interne pensioenvoorziening om te zetten naar een echte groepsverzekering (zgn. externaliseren)? Hebben de fiscale begrotingsmaatregelen van Di Rupo & co. hier een invloed op? Wat doet u nu het best en waarmee moet u zoal rekening houden?


LOON - 18.01.2012

Fiscaalvriendelijke alternatieven voor een ‘afscheidspremie’?

Enkele maanden geleden was er heisa rond de riante uittredingsvergoeding die parlementsleden kunnen krijgen wanneer ze zelf besluiten om op te stappen.

Hoe zit dat eigenlijk in de privésector? Stel dat u over bv. vijf jaar stopt als bedrijfsleider, maar de vennootschap niet wilt ontbinden omdat u bv. met meerdere vennoten samen in de vennootschap zit of omdat u uw bedrijf aan uw kinderen wilt overlaten. Kunt u dan ‘op kosten van uw vennootschap’ nog een afscheidspremie krijgen en hoe wordt deze dan fiscaal behandeld?


AANDELEN - 18.01.2012

Nieuwe Wet aandeelhoudersrechten: meer rechten voor (minderheids)aandeelhouder?

Sinds 1 januari 2012 geldt de nieuwe zgn. Wet aandeelhoudersrechten. Over welke bijkomende rechten gaat het eigenlijk en is die wet dan niet alleen bedoeld voor de grote, beursgenoteerde bedrijven?

Die gewijzigde wetgeving heeft mogelijk tot gevolg dat uw algemene vergaderingen voortaan anders verlopen. Wil dat dan zeggen dat u aan bv. een minderheidsaandeelhouder meer ruimte moet geven om zijn zeg te doen? In welke gevallen is het interessant om op die regels in te spelen?


RECHTZETTING ACHTERAF - 18.01.2012

Kunt u een nietige of onjuiste schenking nog ‘rechttrekken’ of ‘repareren’?

De meeste schenkingen gebeuren nog steeds via de zgn. hand- of bankgift.

In de praktijk merken we echter dat dergelijke schenkingen niet altijd verlopen volgens de regels van de kunst en dat er nogal eens fouten opduiken. Denken we bv. maar aan een schenking via een bankgift waarbij men ‘schenking’ in de mededeling gezet heeft, een hand- of bankgift waarvan men geen of een onjuist bewijs opgemaakt heeft, enz.

Wat zijn de mogelijkheden om deze fouten of onnauwkeurigheden nog ‘recht te zetten’? Moet u er echt altijd van wakker liggen?


AANSLAG GEHEIME COMMISSIELONEN - 18.01.2012

Riskeert uw vennootschap ook een aanslag geheime commissielonen?

Recentelijk was er heel wat te doen rond een strengere houding van de fiscus inzake de zgn. aanslag geheime commissielonen. Deze aanslag kan opgelegd worden wanneer u loon of bepaalde voordelen die u van uw vennootschap verkregen heeft, om een of andere reden niet in uw belastingaangifte opgenomen heeft en/of niet op uw loonfiche vermeld heeft.

Wat houdt die aanslag nu weer precies in en hoe kunt u hem vermijden? Hoe streng is de fiscus nu? Wordt er werkelijk niets meer getolereerd of zijn er nog altijd situaties waarin de aanslag geheime commissielonen niet onverbiddelijk opgelegd wordt? Wat is de laatste stand van zaken en moet u daarvan verder wakker liggen?


RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 17.01.2012

Mag u nu wél of niet kiezen welke rechter bevoegd is?

In principe kunt u met uw klanten afspreken dat, in geval van discussie, de rechtbanken bij u in de buurt bevoegd zijn. De geldigheid van zo’n ‘forumkeuze’ stond onlangs ter discussie. Het Grondwettelijk Hof sprak zich uit…

WONINGHUUR - REGISTRATIE - 17.01.2012

Nieuw adres in Brussels gewest