FISCAAL - 17.01.2012

Uw auto naar uw patrimoniumvennootschap?

Omwille van de jaloezietaks? Absoluut! Rijdt u ook privé met de auto van uw vennootschap, dan wordt u privé nl. belast op een zgn. voordeel auto. De basis voor de berekening van dit privé belastbaar voordeel is naast de CO2-uitstoot, sinds 1 januari 2012 echter niet langer de woon-werkafstand maar wel de cataloguswaarde van de auto in kwestie. Hoe duurder uw auto, hoe meer belasting dus, in veel gevallen...

Wat is de cataloguswaarde? Dat is kortweg de gefactureerde waarde inclusief opties en btw én zonder rekening te houden met de verkregen kortingen. De basis voor de berekening is dan deze waarde x 6/7 en ­vervolgens moet er afhankelijk van de CO2-uitstoot een percentage weerhouden worden dat tussen de 4% en de 18% ligt.

Alleen voor nieuwe auto’s? Neen ! Voor alle auto’s, dus ook deze die u op 01.01.2012 reeds in gebruik had en ongeacht of deze nu geleased wordt of niet en/of deze fiscaal gezien reeds afgeschreven is of niet. Ook voor een Mercedes van zes jaar oud wordt u dus nog afgerekend op de prijs die u er destijds voor betaalde. In veel gevallen zal dit nieuwe belastbaar voordeel auto dus een serieuze streep door de rekening zijn...

Verkopen aan uw patrimoniumvennootschap? Dat kan inderdaad een oplossing zijn. Heeft u een auto van € 50.000 op uw werkvennootschap die u door zijn CO2-uitstoot een belastbaar voordeel oplevert van 15% of €  7.500, dan kan het doorverkopen van die auto aan uw patrimonium­vennootschap voor bv. € 30.000 een te overwegen piste zijn. Uw belastbaar voordeel daalt dan immers direct tot € 4.500.

Let op! Er moet uiteraard wel gefactureerd worden tegen een normale waarde én uw patrimoniumvennootschap heeft in principe ook geen recht op aftrek van de btw, al is dat laatste voor een auto sowieso beperkt. Hou er ook rekening mee dat de auto dan opnieuw ingeschreven moet worden, met inschrijvingstaks (zgn. BIV) tot gevolg.

Kan dat wel? Ja, op zich is er geen probleem. Ook een patrimonium­vennootschap kan m.a.w. over een auto beschikken.

De auto uit uw werkvennootschap verkopen aan uw patrimonium­vennootschap kan een valabele piste zijn om de stijging van uw privé belastbaar voordeel auto enigszins te beperken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878