BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 20.01.2012

Kan de werknemer zelf extra belastingen compenseren?

Nu het nieuwe belastbaar voordeel voor de firmawagen niet meer afhangt van het privégebruik, kan de werknemer zelf zijn meerkosten proberen te compen­seren door zijn woon-werkverkeer af te trekken. Wanneer kan dat interessant zijn?

Werkelijke beroepskosten aftrekken

Woon-werkverkeer. Zoals u weet, kunnen werknemers hun woon-werkkilometers aftrekken als beroepskosten tegen € 0,15/km. Hoewel dit ook geldt voor wie een firmawagen heeft, was dit tot vorig jaar te mijden. In dat geval berekende de fiscus het voordeel van alle aard voor het privé­gebruik van de auto immers niet op 5.000 km of 7.500 km, maar op die ‘werkelijke’ woon-werk­kilometers, die gewoonlijk heel wat hoger lagen…

Nieuwe regels. Vermits het voordeel sinds dit jaar niet meer afhangt van de privékilometers, kan het voortaan ook voor een werknemer met een firma­wagen interessant zijn om zijn woon-werkverkeer fiscaal in te brengen. Op die manier zou hij de meerkosten van het voordeel van alle aard, dat in heel wat gevallen (fors) gestegen is, toch op zijn minst voor een stuk kunnen ‘milderen’.

Een beperking. Om te vermijden dat er op die manier te veel ‘gemilderd’ zou worden, is er in de nieuwe regeling ook voorzien dat het aftrekbare woon-werkverkeer nooit groter kan zijn dan het voordeel van alle aard voor de betreffende auto.

Wanneer kan het interessant zijn?

Vuistregel. De aftrek van het woon-werkverkeer zal alleen interessant zijn als hij hoger is dan de forfaitaire kostenaftrek waarop iedere loontrekkende automatisch recht heeft (bij de berekening van de personenbelasting). Bovendien verliest men de vrijstelling voor de werkgeverstussenkomst in het woon-werkverkeer (€ 370 vanaf 2012), vermits die vrijstelling alleen geldt als men kiest voor de forfaitaire kostenaftrek. Het woon-werkverkeer moet dus hoger zijn dan het kostenforfait + € 370.

Voorbeeld. Zo bedraagt voor een werknemer met een belastbaar loon van € 35.000 het kostenforfait € 2.985 (in 2012). Voor hem is het dus interessant om zijn woon-werkverkeer af te trekken als de aftrek aan € 0,15 per km hoger is dan € 3.355 (incl. € 370). Dat zal pas het geval zijn als hij op méér dan 50 km (afstand enkele reis) van het werk woont (gerekend aan 220 werkdagen).

Let op! Door de nieuwe beperking zal die aftrek echter alleen mogelijk zijn als hij ook belast wordt op een voordeel van méér dan € 3.355, wat toch al aanzienlijk is…

Concreet 1. In de praktijk zal de aftrek van het woon-werkverkeer alleen soelaas brengen voor werknemers die door de nieuwe regeling op een hoog voordeel belast worden én die op ruime afstand van het werk wonen.

Concreet 2. Bovendien is het financiële voordeel dat men doet met deze ‘operatie’ ook beperkt tot de mate waarin de werkelijke kosten het forfait overtreffen. Als de werknemer uit het voorbeeld van daarnet bv. op 52 km van het werk woont, dan kan hij € 3.432 woon-werkverkeer aftrekken, wat hem een besparing van nog geen € 40 per jaar zou op­leveren (gerekend tegen een tarief van 50%)…

Om uit te rekenen of de aftrek aan € 0,15 per km zin heeft in een concrete situatie, kunt u een tool downloaden van http://personeel.indicator.be – code PS 18.11.06.

Tip. Als men de aftrek van zijn woon-werkverkeer kan combineren met andere beroepskosten zoals bureelkosten, elektriciteit en verwarming van een bureel thuis, computer, internetabonnement enz., wordt het uiteraard veel sneller interessant om het woon-werkverkeer af te trekken.

De aftrek van de woon-werkkilometers aan € 0,15 is interessant als die hoger is dan het zgn. automatische kostenforfait (in de personenbelasting) verhoogd met de vrijstelling van € 370. Houd er rekening mee dat de aftrek sinds dit jaar niet groter kan zijn dan het bedrag van het belastbaar voordeel van de firmawagen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878