Alle domeinen

2012 - September

GRATIS AUTO - 27.09.2012

Geen privégebruik auto, dus geen voordeel?

Hoe zit het eigenlijk als u privé nooit gebruik maakt van de auto van uw vennootschap? Kan de fiscus u dan wel een voordeel ‘gratis auto’ aansmeren?

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 27.09.2012

Persoonlijk aansprakelijk voor wat fout loopt in uw bvba

Onlangs werd een Belgisch topbestuurder persoonlijk aansprakelijk gesteld voor wat er in een van zijn vennootschappen fout gelopen was. Moet u zich nu ook zorgen maken? Wat is er voor u van belang?

MEERWAARDEBELASTING - 27.09.2012

Nog snel de meerwaarde op uw aandelen ‘vastklikken’?

Recentelijk is er weer sprake van een meerwaardebelasting op aandelen die u privé aanhoudt. Kunt u daarop anticiperen door de waarde van de aandelen van uw bvba nu vast te klikken? Hoe doet u dat en is dit geen fiscaal misbruik?

OPVOLGING - OVERDRACHT AAN DE KINDEREN - 27.09.2012

Een 0%-schenking voorkomt discussie achteraf

U heeft twee kinderen, van wie er slechts één in de zaak werkt. U overweegt een schenking van uw vennootschap aan dat kind en een schenking van dezelfde waarde in geld aan uw ander kind. Is dit dan definitief geregeld?

AANDELEN - VARIA - 27.09.2012

Dividenden en meerwaarden voor uw vennootschap...

Uw vennootschap koopt aandelen van een andere vennootschap. Hoe zit het dan fiscaal ook alweer als zij uit die aandelen een dividend ontvangt? Wat met de winst die uw vennootschap maakt bij een latere verkoop van de aandelen?

KORT EN KRACHTIG - 27.09.2012

Uiterst interessant om te weten...


FINANCIEEL - VARIA - 27.09.2012

Volgens de fiscus zit er te veel cash in uw bvba…

De fiscus vond onlangs dat er te veel cash stond op de rekening van de bvba van een collega en dat daarmee de schuld aan uw collega afgebouwd moest worden. Hoeveel moet u ‘liquide’ aanhouden en zit daar een maximum op?

ONKOSTENVERGOEDING - 27.09.2012

309% op uw onkostenvergoeding... ?

Uw controleur doet moeilijk omdat het bedrag van uw onkostenvergoeding niet op uw loonfiche staat. Hij wil daar zelfs de 309% op toepassen! Kan dat wel?

RECHT - LEVERANCIER - 27.09.2012

Kosteloos overstappen…

Zowel de Telecom- als de Energiewet werden onlangs aangepast. U kunt nu gemakkelijker naar een andere leverancier overstappen. Wat is er voor u van belang?

RECHT - IKEA-WET - 27.09.2012

In stilte socio-economisch vergund…


FISCAAL - BTW - 27.09.2012

Btw-boetes zijn verhoogd!


HANDELSPRAKTIJKEN - PRIJS - 27.09.2012

Monsterboetes voor foute kastickets…

Na de fiscus kondigde nu ook de economische inspectie verscherpte controles aan, met name op de correctheid van de prijsaanduiding op kastickets. In welke mate riskeert ook u de monsterboetes?

HANDELSPRAKTIJKEN - E-COMMERCE - 27.09.2012

Online bestelling ‘verzekerd’ verzonden…

Steeds meer collega’s hebben een website waar de klanten het aanbod in de winkel alvast ‘online’ kunnen bekijken. Wat als zo’n klant online bestelt? Kunt u hem meer laten betalen als hij kiest voor een verzekerde verzending?

FISCAAL - CONTROLE - 27.09.2012

Single, inkomen van € 50.000… en date met de fiscus!

De fiscus besliste een collega zwaarder te belasten omdat hij op een datingsite een hoger inkomen opgaf dan wat uit zijn belastingaangifte bleek. Kan dat wel? De rechter vond onlangs alvast dat de controleur zijn boekje te buiten ging…

FACTUUR - PROTESTEREN - 27.09.2012

Wat met een overdreven dure én nutteloze herstelling?

Een collega kreeg een gepeperde factuur voor een herstelling die achteraf ook nog eens nutteloos bleek. Hij volgde de aanpak die wij al meermaals geadviseerd hebben en trok zo finaal aan het langste eind. Wat is er voor u van belang?

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 26.09.2012

Nieuwe btw-spelregels vanaf 1 januari 2013!


FISCAAL - SCHENKING - 26.09.2012

Uw pand goedkoop schenken na een gesplitste aankoop

U heeft uw gezinswoning destijds gesplitst aangekocht samen met uw vennootschap. Het is de bedoeling dat deze woning op termijn naar uw zoon of dochter gaat. Hoe kunt u dit op een fiscaalvriendelijke manier organiseren?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 26.09.2012

Wat wijzigt in de tijdelijke werkloosheid vanaf 1 oktober?

Heeft u tijdelijk te weinig werk, dan kunt u besparen op de loonkosten door uw arbeiders en bedienden tijdelijk te laten stempelen. De procedure die u hiervoor moet volgen, wijzigt vanaf 1 oktober 2012. Wat is er ter zake van belang?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 26.09.2012

Slechts één bureaustoel aftrekbaar als u alleen bent?

De fiscus verwierp bij een collega de aftrek van meer dan één bureaustoel, pc en nog een aantal zaken omdat hij maar alleen was. Is dat tegenwoordig dan ook al van belang? De rechter had daar gelukkig een klaardere kijk op...

AUTO - KILOMETERVERGOEDING - 26.09.2012

Mag ik maar 24.000 km beroepsmatig rijden?

Door de sinds dit jaar ingevoerde jaloezietaks op auto’s, heeft u beslist uw auto uit uw vennootschap te halen en vervolgens uw beroepskilometers door te ­rekenen. Blijkbaar zit er echter een grens op die doorrekening, klopt dat?

BRUSSELS GEWEST - PREMIES - 25.09.2012

Energiepremies Brussel fors verhoogd!


FISCAAL - PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 25.09.2012

De tijd tikt voor aandelen van patrimoniumvennootschap

Zijn de toonderaandelen van uw patrimoniumvennootschap nog niet omgezet, wacht daar dan het best niet te lang meer mee. Wat echter als u die aandelen niet omzet en ze dus ook na 2013 nog aan toonder zijn? Wie heeft daar last van?

WONINGHUUR - HERZIENING HUURPRIJS - 25.09.2012

Een hogere huurprijs vragen na een renovatie?

U zal in het huis dat u verhuurt nieuwe ramen laten steken en het dak laten isoleren. Mag u na die werken dan de huurprijs zomaar verhogen of hangt dat af van de timing en waarom precies?

WONINGHUUR - HUURDER - 25.09.2012

Anderstalige huurder, Nederlands contract?


MEDE-EIGENDOM - STEMRECHT - 25.09.2012

Hoe omgaan met onthoudingen op de vergadering?

Binnenkort moet er een belangrijke beslissing genomen worden waarvoor een 4/5-meerderheid nodig is. U verneemt dat heel wat mede-eigenaars zich van zullen onthouden. Kan die beslissing dan nog wel genomen worden?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 25.09.2012

Stevige ballustrades vereist in uw huurappartement?

De laatste tijd berichtten de media regelmatig over mensen die van een balkon of uit een raam vallen. Komt u als verhuurder binnenkort sneller in de problemen als dat in uw huurwoning of -appartement gebeurt?

FISCAAL - ENERGIEBESPARENDE WERKEN - 25.09.2012

Heeft een lage- of nulenergiewoning bouwen nog zin?

De fiscale voordelen voor een lage-, nulenergie- of passiefwoning zijn sinds dit jaar afgeschaft. Bent u dan sowieso de pineut als u zo’n woning heeft? Loont het dan nog wel om er zo nog een te bouwen of te kopen?

WONINGHUUR - VARIA - 25.09.2012

Een akkoord over het stopzetten van de huur...

U en uw huurder zijn het erover eens om het huurcontract stop te zetten. Is de kous dan af als uw huurder de sleutels teruggeeft of zet u dan het best toch het een en ander ‘officieel’ op papier en wat neemt u daar dan in op?

HANDELSHUUR - 25.09.2012

Correct afgehandelde hernieuwing

Kunt u er zich als verhuurder met een e-mail van af­­maken als de handelshuurder de hernieuwing van de huur aanvraagt? De rechter sprak zich onlangs uit.

CAMERABEWAKING - 24.09.2012

Camerabewaking in en rond uw bedrijf: welke spelregels gelden er?

Onlangs kwam in het nieuws dat het aantal camera’s in bedrijven op vijf jaar tijd maar liefst vertienvoudigd is. Het feit dat het installeren van dergelijke beveiligingsapparatuur fiscaal gezien voordelig is, is daar waarschijnlijk niet vreemd aan.

De meeste bedrijven gebruiken deze bewakingscamera’s meestal niet enkel om eventuele inbrekers af te schrikken, maar ook om hun werknemers te controleren.

Wilt u uw werknemers controleren via een camera, dan moet u wel bepaalde spelregels volgen. Waarmee houdt u het best rekening als u dergelijke camera’s wilt plaatsen? Kunt u de beelden ook gebruiken als bewijs, bv. om een werknemer te ontslaan om een dringende reden?


HUWELIJKSCONTRACT - 24.09.2012

Uw successie nog ‘in extremis’ regelen met een ‘sterfhuisclausule’ niet meer mogelijk?

Door tijdig een goed uitgewerkte successieplanning te (laten) maken, kunt u uw nalatenschap regelen, zowel op het vlak van de zeggenschap over uw vermogen als op het vlak van de successierechten.

Stel nu dat u of uw echtgeno(o)t(e) onverwachts slecht nieuws krijgt van de dokter vóór u een successieplanning heeft kunnen uitwerken. Tot voor kort kon u in dat geval in principe nog ‘fiscaalvriendelijk’ plannen ‘in extremis’ ten voordele van de langstlevende echtgenoot door een zgn. sterfhuisclausule op te nemen in uw huwelijkscontract.

De fiscus aanvaardt deze techniek echter niet meer sinds de invoering van de antimisbruikbepaling. Bestaan er nog alternatieven voor een successieplanning ‘in extremis’?


TIJDELIJKE WERKLOOSHEID - 24.09.2012

Een extra melding nodig als uw werknemers tijdelijk stempelen vanaf 1 oktober 2012

Wanneer u tijdelijk te weinig werk heeft voor uw arbeiders, dan kunt u deze periode overbruggen via het systeem van tijdelijke werkloosheid om economische redenen. Dit systeem bestaat al zeer lang en is u wellicht wel bekend. Ook een machinepanne of het slechte weer kunnen een reden zijn om uw werknemers in een systeem van tijdelijke werkloosheid te laten gaan. Ook uw bedienden kunt u sinds kort laten stempelen onder bepaalde voorwaarden.

In geval van tijdelijke werkloosheid hoeft u uw werknemers geen loon te betalen. Voorwaarde is wel dat u de voorziene procedure correct toepast, zo niet zal de RVA de uitbetaling van een uitkering weigeren en moet u het loon toch zelf betalen. Vanaf 1 oktober 2012 wordt de procedure die u moet toepassen iets gewijzigd. Waar houdt u het best rekening mee?


BEHOUD CONTROLE - 24.09.2012

Kunt u achteraf alsnog de ‘ultieme’ controle inbouwen?

Heel wat ondernemers met een familiebedrijf schenken in het kader van een successieplanning de naakte eigendom van de aandelen van hun vennootschap aan hun kinderen.

Achteraf merken ze echter vaak dat de ‘controle’ die ze ingebouwd hebben via het vruchtgebruik toch net niet ver genoeg gaat omdat ze niet alleen kunnen beslissen over de verkoop van hun bedrijf.

Kan dit opgelost worden door de aandelen (waarvan zij zelf het vruchtgebruik hebben en hun kinderen de blote eigendom) in een zgn. maatschap onder te brengen? Hoe moet u dat concreet aanpakken en waarop moet u letten?


DOMICILIËRING - 24.09.2012

De Europese domiciliëring doet stilaan haar intrede, met eigen specifieke spelregels…

Onlangs was er in de pers heel wat te doen rond het nieuwe Europese domiciliëringssysteem. Wat betekent de invoering van dat nieuwe syteem voor de domiciliëringsopdrachten die u als klant lopen heeft bij uw leveranciers? Wat als een leverancier u straks vraagt om een zgn. mandaat te tekenen en dat ook aan uw bank te willen bevestigen? Is het daarmee oppassen geblazen?

Kunt u dankzij dat nieuwe Europese domiciliëringssysteem eventueel zelf gemakkelijker uw facturen innen bij uw eigen klanten in binnen- en buitenland? Wat wint u erbij en wat zijn de aandachtspunten?


ANTIMISBRUIKBEPALING - 24.09.2012

Uw successieplanning zal voortaan soms iets meer overleg of tijd vragen…

Sinds 1 juni 2012 vallen ook de successierechten onder de nieuwe antimisbruikbepaling. Er heerste enige tijd onduidelijkheid over wat nog wel en niet meer kon inzake de successieplanning.

Recentelijk heeft de fiscus echter een circulaire gepubliceerd met daarin 15 concrete voorbeelden van wat op zich geen misbruik uitmaakt (de zgn. witte lijst) en 6 voorbeelden van wat in principe voortaan wel als misbruik beschouwd zal worden (de zwarte lijst).

Welke constructies vermijdt u vanaf nu beter in het kader van uw successieplanning en wat kan wel nog zonder veel fiscale risico’s?


OVERNAME - 24.09.2012

Garandeer de overnemer niet te veel als u uw vennootschap overlaat…

Als u uw vennootschap op termijn zou overlaten, dan wordt die deal meestal in een overnamecontract gegoten. Het is gebruikelijk dat u daarin als overlater bevestigt dat de boekhouding in orde is. In een garantieclausule engageert u zich dan om een financiële tegemoetkoming te doen als er toch lijken uit de kast zouden vallen. Waarom zijn dergelijke garantieclausules tegenwoordig extra ‘gevaarlijk’?

Als u zo’n overnamecontract tekent mét een garantieclausule erin, dan kunt u daar achteraf in principe niet meer onderuit, zo waarschuwde de rechter onlangs nog. Wat kunt u in zo’n garantieclausule precies afspreken en wat zijn voor u als overlater de aandachtspunten?


GROEPSVERZEKERING - 24.09.2012

De nieuwe wet is er, wat verandert er nu precies voor uw extralegaal pensioen?

Di Rupo & co sparen zoals u weet in hun ‘belastingdrift’ ook uw extralegaal pensioen (o.a. uw groepsverzekering) niet.

In de Programmawet van 22 juni 2012 werden er een aantal aangekondigde maatregelen geconcretiseerd. Wordt u nu voortaan zwaarder belast op uw extralegaal pensioen?

Wat verandert er concreet voor uw groepsverzekering, uw VAPZ en uw interne pensioenvoorziening? Blijven deze fiscaal gezien nog altijd interessant? Waarop moet u voortaan zoal letten en hoe kunt u eventueel anticiperen op bepaalde wijzigingen?


PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 20.09.2012

Voortaan zwaarder belast op uw extralegaal pensioen?

Met de Programmawet van 22 juni werd ook uw groepsverzekering niet ontzien. Wat verandert er concreet? Wat kunt u doen tegen die wijzigingen of hoeft u zelfs niet eens actie te ondernemen dankzij de minister... ?

PRIVÉ - WOONFISCALITEIT - 20.09.2012

Vervroegd uw lening aflossen, hoe zit dat fiscaal?

Het geld op uw spaarboekje brengt haast niets meer op. Uw hypothecaire lening (deels) terugbetalen is dus de beste belegging, zo kopten de media onlangs. Met welke fiscale aspecten moet u echter rekening houden?

ONKOSTENVERGOEDING - 20.09.2012

Laat uw onkostenvergoeding inspireren door de fiscus...

Een belastingvrije onkostenvergoeding is uiteraard interessant, maar vaak doen controleurs moeilijk over het bedrag. Welke bedragen vindt de fiscus zelf acceptabel en hoe zijn deze samengesteld? Enkele recente rulings lichten toe...

KASGELDVENNOOTSCHAP - 20.09.2012

Is de verkoop van uw vennootschap nu ook al fraude?

Onlangs kon u in de pers lezen dat een ondernemer vrijgesproken werd van zgn. kasgeldfraude bij de verkoop van zijn (bijna) lege vennootschap. Is dit dan fiscaal risicovol? Hoe zit dit nu precies?

HERKWALIFICATIE INTEREST - 20.09.2012

Ook herkwalificatie van interest voor een vennootschap?

Een abonnee vroeg of de herkwalificatie van interest in dividend ook geldt voor zijn managementvennootschap, die zaakvoerder is van zijn werkvennootschap en aan deze een lening toegestaan heeft. Wat als ze geen interest aanrekent?

VRUCHTGEBRUIK - 20.09.2012

Vruchtgebruik is geen verhuur!

De fiscus vond een vruchtgebruik een ‘gesimuleerde verhuur’ en belastte dat ook als dusdanig. De rechter fluit hem nu terug! Wat moet u hiervan onthouden?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 20.09.2012

Lijfrente interessanter dan rekening-courant?

U heeft in de loop der jaren een groot rc-tegoed opgebouwd ten aanzien van uw vennootschap. Zoals bekend kan dit in sommige gevallen fiscaal nadelig zijn. Zijn er voordelen aan gekoppeld wanneer u uw rc omzet naar een lijfrente?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 19.09.2012

Laat uw presentatie spreken


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 19.09.2012

Bericht uitstellen op Facebook


ONTSPANNING - MUZIEK - 19.09.2012

Luister naar online radio met TuneIn

Met het gratis TuneIn beluistert u ‘streaming’ radiostations: niet alleen op uw computer, maar ook op uw smartphone of tablet. Wat biedt TuneIn dat die ­andere honderden radiodiensten niet hebben?

INTERNETCONNECTIE - BEVEILIGING - 19.09.2012

Veilig op verplaatsing internetten met een VPN

Zowat overal kunt u nu via wifi-hotspots het internet op, vaak tegen betaling, soms gratis. Dat is handig, maar niet altijd veilig. Een VPN (virtual private network) kan soelaas bieden, maar hoe werkt dit precies?

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 19.09.2012

Een betere wifi-ontvangst bij u thuis

Verdorie, uw tablet heeft ineens (bijna) geen ontvangst meer. Niets zo frusterend als een draadloos netwerk dat niet goed werkt. Wat kunt u zelf doen om het bereik en de kwaliteit van uw wifi-netwerk te verbeteren?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 19.09.2012

Shiftboard: uurroosters plannen

Werkt u in uw zaak met tijdelijke krachten, shifts of mensen die vaak op de weg zijn? Dit vergt heel wat organisatie. Shiftboard belooft te helpen bij het inplannen van de werkroosters. Interessant?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 19.09.2012

Slim stroom besparen in Windows

De energiefactuur wordt steeds hoger. Daarom is het een goed idee om ook uw computer zo in te stellen dat deze zo min mogelijk stroom verbruikt. Dat kan in Windows zelf, maar ook met aparte software.

WEBDIENSTEN - BACK-UP - 19.09.2012

Slim omspringen met uw iCloud-opslagruimte

Met de iCloud-dienst hebben de iOS-toestellen van Apple een handig verlengstuk om apps en data online te bewaren. Uw gratis ruimte is echter beperkt. Enkele tips dus om de ruimte optimaal te gebruiken.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 19.09.2012

Samenwerken met RealtimeBoard: iets voor u?

Online samenwerken met collega’s of andere mensen kan met behulp van verschillende tools. Een nieuwkomer is RealtimeBoard, die u een virtuele werkruimte aanbiedt. De moeite waard?

E-MAIL - MAILING LISTS - 19.09.2012

Uw nieuwsbrief rondsturen

U wilt naar een groep mensen (uw klanten, leden van een vereniging, ...) een maande­lijkse nieuwsbrief via e-mail sturen. Hoe pakt u dit het beste aan?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 19.09.2012

Bestanden delen: originele alternatieven voor Dropbox

Dropbox is een flexibele dienst waarmee u eenvoudig bestanden uitwisselt met ­anderen. Dropbox hoeven we u niet meer voor te stellen, maar kent u deze alter­natieve diensten al om bestanden te delen?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 19.09.2012

Hulp bij een nieuw idee

Zit u met een interessant bedrijfsidee in uw hoofd? Of denkt u eraan om een nieuw project te lanceren? Dan is het belangrijk om te weten hoe anderen hierover denken. Welke online diensten helpen u om dit te achterhalen?

ZAKELIJK - BEDRIJFSINFO - 19.09.2012

Een bedrijf overnemen of overlaten?

Denkt u eraan om een bedrijf over te nemen of over te laten? Welke websites helpen u hierbij?

GOED OM TE WETEN - ERVEN - 18.09.2012

Attesten erfopvolging sinds 1 juli


GOED OM TE WETEN - ERVEN - 18.09.2012

Erven als zelfstandige en de fiscus...


VERZEKERINGEN - PRAKTIJKGEBOUW - 18.09.2012

Besparen op uw brandverzekering…

De premies voor een brandverzekering van een praktijkgebouw kunnen snel oplopen. Hoe kunt u daarop besparen? Kan dat ook op een ‘veilige’ manier, dus zonder meer risico te lopen?

PRIVÉ - SCHENKING - 18.09.2012

Een pand in verschillende stukjes schenken?

Uw panden schenken aan uw kinderen is vaak te duur door de hoge schenkings­rechten. Door de schenking te spreiden in de tijd schenkt u goedkoper. Hoe zit dit nu precies en mag dit nog wel?

RESTAURANTKOSTEN - GEEN VENNOOTSCHAP - 18.09.2012

Een boete van 309% voor een privé-etentje?

In de media kon u onlangs lezen dat de fiscus voortaan boetes van 309% oplegt voor privé-etentjes die ingebracht worden als beroepskosten in een vennootschap. Geldt een dergelijke zware sanctie ook als u geen vennootschap heeft?

GRONDIG ONDERZOCHT - BOEKHOUDER - 18.09.2012

Gebonden door een akkoord waarvan u niets weet?

Het is gebruikelijk dat uw boekhouder een volmacht heeft om uw fiscale verplichtingen te vervullen. Stel, na een controle sluit hij een akkoord waarmee u het niet eens bent. Kunt u dan nog iets doen? Een recent vonnis licht toe...

MEDISCH RECHT - ZIEKENHUISARTS - 18.09.2012

Kunt u een lid van de medische raad ‘wraken’?

Stel, de medische raad (MR) van het ziekenhuis moet een beslissing nemen over u en een van de raadsleden ligt al jaren in conflict met u. Bestaat er dan een mogelijkheid om dat bepaalde lid te wraken en te laten vervangen?

VENNOOTSCHAP - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 18.09.2012

Wat moet u doen met uw interne pensioenvoorziening?

Stel, uw vennootschap bevat een zgn. interne pensioenvoorziening om een aanvullend pensioen op te bouwen. Ingevolge een recente wet mag die niet meer verder aangroeien. Wat betekent dit precies en welke gevolgen heeft dit?

AANSPRAKELIJKHEID - 18.09.2012

No fault-wet in werking getreden

Op 1 september jl. is het Fonds voor vergoeding van medische ongevallen van start gegaan. In welke gevallen kan dit fonds aangesproken worden?

GROEPSVERZEKERING - 17.09.2012

Hoeveel voorschot op uw groepsverzekering opnemen?

U kunt een voorschot opnemen op het kapitaal van uw groepsverzekering voor de aankoop van een onroerend goed. Hoeveel kunt u zo opnemen en hoe zwaar wordt u daarop tegenwoordig belast? Waarop moet u letten?

SCHENKING - MODALITEITEN - 17.09.2012

Graag mijn bouwgrond terug bij echtscheiding…

Het gebeurt wel vaker dat een van de echtgenoten een bouwgrond krijgt van zijn ouders of al had voor het huwelijk, waar ze dan samen op gaan bouwen. Wat is dan een goede vermogensrechtelijke oplossing voor beide partijen?

BELEGGEN - FONDSEN - 17.09.2012

Rust uw pensioen al op een ‘vierde pijler’?

Omdat het fiscaal pensioensparen minder interessant wordt en deze trend zich wellicht zal voortzetten, overwegen veel mensen om zelf een spaarplan bij de bank op te bouwen, de zgn. vierde pijler. Hoe werkt dat en wat kost het?

ROERENDE VOORHEFFING - 17.09.2012

Wat kost anoniem willen blijven?

Sinds dit jaar bent u in principe verplicht om uw ‘roerende inkomsten’ te ver­melden in uw belastingaangifte. Enkel door een bijkomende heffing van 4% te betalen, kunt u dit vermijden. Is dat het overwegen waard en hoeveel kost u dat?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 17.09.2012

Uitkering tijdelijke arbeidsongeschiktheid belastbaar?

Krijgt u bv. na een ongeval een uitkering wegens tijdelijke arbeidsongeschiktheid, dan is deze volgens de fiscus belastbaar zodra er een band is met de beroepswerkzaamheid. Een rechter was het daar onlangs niet mee eens...

GROEPSVERZEKERING - 17.09.2012

Neemt u uw aanvullend pensioen het best later op?

Onlangs sleutelde de regering-Di Rupo aan de belastingtarieven voor de uit­betaling van het aanvullend bedrijfspensioen. U betaalt binnenkort meer indien u de uitbetaling vóór uw 62ste opvraagt. Doet u dat dan beter niet meer?

BELASTINGCONTROLE - 17.09.2012

Geen restaurantkosten in bvba meer?

Te hoge restaurantkosten omdat er privédiners (­kunnen) tussen zitten, zullen voortaan steeds tegen 309% belast worden, zo doet de ronde. Is dat zo?

ERVEN EN SCHENKEN - 17.09.2012

Geen 3 jaar voor buitenlands onroerend goed?


SOCIAAL STATUUT - UITKERINGEN - 17.09.2012

Uit wegens ziekte, mag u dan echt niets meer doen?

U bent een periode ‘uit’ door ziekte. Het enige werk dat u nog verzet, is wat adminis­tratieve opvolging. Brengt u daarmee uw uitkeringen in het gedrang? Volgens het RIZIV wel, maar de rechter had daar onlangs een andere kijk op...

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 17.09.2012

Sociale bijdragen iets later betalen, nu iets minder erg?

Tegen het einde van de maand moeten uw sociale bijdragen van het derde kwartaal betaald zijn. Zit u even wat krap bij kas, dan kunt u sinds kort gemakke­lijker een vrijstelling krijgen van de verhogingen. Hoe zit dat precies?

FISCALE VERMINDERINGEN - VARIA - 17.09.2012

Nu dienstencheques bijbestellen, maar wel opletten!

Het fiscaal voordeel van dienstencheques wordt uiteindelijk niet gewijzigd, maar daar staat wel tegenover dat ze binnenkort weer € 1 duurder worden. Bovendien moet u er nu reeds dubbel voor opletten dat u er niet te veel bestelt...

AUTO - FISCALE AFTREK - 17.09.2012

Nieuwe auto om afschrijvingstermijn kort te houden?

Uw auto is dit jaar volledig afgeschreven. Velen raden u aan om een nieuwe te kopen, zodat u aftrekbare kosten heeft. Bovendien zou u zo ook vermijden dat u op termijn uw auto over een langere termijn moet afschrijven. Correct?

KORT & BONDIG - 17.09.2012

Kent u deze al... ?


FISCALE CONTROLE - 17.09.2012

Fiscaal ‘geflitst’, maar zonder foto?

Een recente wet geeft de fiscus het recht om u geen inzage te geven in uw dossier zolang er een onderzoek of controle bezig is. Oei, wat is dat allemaal?

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 14.09.2012

Zorg dat een ‘uitstel van betaling’ geen ‘geldlening’ wordt

Recentelijk oordeelde een rechter nog eens dat de interest op een betalings­uitstel dan toch geherkwalificeerd kan worden in een dividend. Waarop moet u letten opdat uw betalingsuitstel geen geldlening wordt?

WETGEVING - 14.09.2012

Di Rupo’s fiscale todolijstje weldra afgewerkt?

De regering-Di Rupo heeft intussen bijna het volledige fiscale luik van het regeerakkoord afgehandeld. Wat zit er nog in de pijplijn voor uw vennootschap?

AANDEELHOUDERS - CONFLICTEN - 14.09.2012

Een slechte betaler aan boord gehaald…

Iemand wil mee actief worden in uw vennootschap. Hij wil zich meteen inkopen, maar vraagt wel uitstel van betaling. Daarmee instemmen is niet zonder risico, zo waarschuwde de rechter onlangs. Wat zijn uw opties in zo’n situatie?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - INTERNE PENSIOENVOORZIENING - 14.09.2012

Gedaan met uw pensioenbelofte: wat nu gedaan?

Voor boekjaar 2012 mag uw vennootschap geen bedrag meer toevoegen aan uw reeds bestaande interne pensioenbelofte. Wat zijn dan de gevolgen voor u en uw vennootschap en hoe kunt u het wegvallen van die ‘kosten’ opvangen?

FINANCIEEL - VARIA - 14.09.2012

Net nu een tweede verblijf kopen…

Vandaag is het ideale moment om een woning te kopen, zo was onlangs in de pers te lezen. Kunt u echter bv. wel een tweede verblijf privé kopen als uw centen voornamelijk in uw vennootschap zitten? Hoe pakt u dat aan?

OPVOLGING - SUCCESSIERECHTEN - 14.09.2012

Vlaamse regels voor familiale opvolging in omzendbrief

De opvolgingsregels voor Vlaamse ondernemingen zijn sinds begin dit jaar grondig gewijzigd. Eind augustus verscheen er ook een omzendbrief die meer duidelijkheid moet scheppen. Wat moet u onthouden van die nieuwe regeling?

ONKOSTENVERGOEDING - 14.09.2012

Andermans ruling gebruiken?

Onlangs verschenen weer enkele leuke rulings in­zake onkostenvergoedingen. Mag u die ook g­ebruiken om uw forfaitaire onkostenvergoeding te staven?

ALTERNATIEF BELONEN - 14.09.2012

Gratis fruit op het werk? Fiscaal interessant!


GROEPSVERZEKERING - RSZ-BIJDRAGEN - 14.09.2012

Wordt een groepsverzekeringspremie duurder?

Bovenop de reeds bestaande sociale bijdrage van 8,86% op groepsverzekerings­premies werd er onlangs nog een bijkomende bijdrage van 1,5% ingevoerd. Voor wie geldt die? Kunt u daar eventueel aan ontsnappen?

VAKANTIEDAGEN - 14.09.2012

Wat is het beste: jeugdvakantie of Europese vakantie?

Stel, een jongere is afgestudeerd in juni 2011 en even later in dienst gekomen bij u. Hij voldoet in 2012 zowel aan de voorwaarden voor de jeugdvakantie als aan die voor de Europese vakantie. Wat kiest hij het best?

GEWAARBORGD DAGLOON - FAMILIAAL VERLOF - 14.09.2012

Ziekte van een kind: altijd familiaal verlof?

Stel, een werkneemster krijgt telefoon van de crèche of de school om haar kind(je) te gaan afhalen omdat het ziek geworden is. Moet u dan loon betalen voor de uren waarop ze afwezig zal zijn of gaat het om zgn. familiaal verlof?

AANWERVEN - PROEFTIJD - 14.09.2012

Proefbeding vergeten, kunt u dat nog vlug mailen?

Stel, in het contract van een nieuwe bediende die binnenkort moet beginnen, blijkt per vergissing geen proefbeding te staan. U stuurt hem dus een e-mail waarin u schrijft dat er een proeftijd van zes maanden geldt. Volstaat dit?

ONDERNEMINGSRAAD - VAKBOND - 14.09.2012

Mogen de afgevaardigden alles doorvertellen?

Op de eerste ondernemingsraad in de nieuwe samenstelling heeft u onlangs gevoelige (financiële) informatie meegedeeld. Mogen de werknemersvertegenwoordigers daar zomaar mee te koop lopen? Hoe leidt u dit in goede banen?

BRUGPENSIOEN - TIJDSKREDIET - 14.09.2012

Aanvullende vergoeding op basis van voltijds loon!

Stel, een werknemer gaat met brugpensioen. Hij werkt niet meer voltijds, maar deeltijds (in het kader van tijdskrediet). Moet u de brugpensioenvergoeding nog berekenen op het voltijdse loon? Het Hof van Cassatie hakt de knoop door...

STUDENTENARBEID - 14.09.2012

Schoolverlaters en studentenwerk

Mag een schoolverlater in zijn laatste zomervakantie nog studentenarbeid doen? Vroeger wel, nu niet meer, zo meent de RSZ. Oei, wat als dat toch gebeurd is?

FISCAAL - CONTROLE - 13.09.2012

Meeromzet voor de Btw, ook voor de fiscus?