GRATIS AUTO - 27.09.2012

Geen privégebruik auto, dus geen voordeel?

Hoe zit het eigenlijk als u privé nooit gebruik maakt van de auto van uw vennootschap? Kan de fiscus u dan wel een voordeel ‘gratis auto’ aansmeren?

Voordeel ‘gratis auto’ bij privégebruik. Zodra u de auto van uw vennootschap ook privé gebruikt, heeft u het vlaggen... U wordt dan privé belast op een voordeel ‘gratis auto’ en het is daarbij niet van tel of u nu bv. maar 10 km privé gereden heeft dan wel 20.000 km.

U gebruikt die auto niet privé. Is er werkelijk helemaal geen privégebruik, dan is in principe het logische gevolg daarvan dat er ook geen privé belastbaar voordeel weerhouden kan worden door uw controleur... Volgens de wet is het trouwens uw controleur die, eventueel op basis van feitelijke vermoedens, moet bewijzen dat er een belastbaar inkomen is, lees: een voordeel ‘gratis auto’. In de praktijk gaat het er echter anders aan toe. Bij een controle gaat de fiscus er immers sowieso van uit dat er een voordeel is wanneer er een auto in uw vennootschap zit. “Ja, ja, meneer gebruikt die auto niet privé, maak dat een ander wijs...” U zal dan dus zelf gegevens moeten aanbrengen die het vermoeden van privé­gebruik bij uw controleur ontzenuwen.

Ruling om privégebruik te weerleggen. Een vrij verregaande manier om uw controleur te overtuigen, maar het kan. Recentelijk werd immers door de Rulingdienst in een specifiek dossier aanvaard dat er geen voordeel ‘gratis auto’ meer was. De aanvrager had immers beslist om voor zijn privéverplaatsingen niet langer de auto van zijn bvba te gebruiken, maar wel een auto die op naam van zijn vrouw ingeschreven stond. Ook woon-werkverplaatsingen waren er niet, vermits alle activiteiten van de bvba gebeurden vanop het privéadres van de aanvrager.

Wat heeft u eraan? Heeft u zelf of heeft uw partner privé ook nog een of meerdere auto’s, dan is dat een argument tegen de controleur die u wil belasten op een voordeel. Wees wel consequent en doe dan ook werkelijk geen privéverplaatsingen meer met de auto van uw vennootschap, ook geen woon-werkverkeer.

Let op! Blijft het aantal kilometers dat u per jaar met de auto van de vennootschap aflegt ongeveer hetzelfde als toen u wél nog een voordeel aangaf, dan heeft de controleur wel weer een gegeven om te vermoeden dat er nog altijd privégebruik is.

U kunt de ruling nr. 2012.095 van 8 mei 2012 downloaden van http://vennootschap.indicator.be – code VE 04.20.08.

De fiscus moet uw privégebruik bewijzen, maar kan dat met zgn. feitelijke vermoedens. Heeft u privé geen auto, dan is het bijna onmogelijk om die vermoedens te weerleggen. Heeft u privé wel een auto en is er geen woon-werkverkeer, dan staat u sterker, zoals ook uit een ruling blijkt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878