KORT EN KRACHTIG - 27.09.2012

Uiterst interessant om te weten...

Die oude pc is naar de kringloopwinkel

Waar is die pc naartoe? Uw controleur wil weten wat er gebeurd is met bv. de computer die in uw boekhouding afgeschreven is en afgeboekt werd. U antwoordt dat die pc te oud en niets meer waard was en dat u die naar het containerpark of naar de kringloopwinkel gebracht heeft.

Hij gelooft u niet. Die pc zal wel bij u thuis staan en uw kinderen zullen er wel op ‘tokkelen’. Hij wil u dan ook belasten op een privé belastbaar voordeel én dreigt ermee om de aanslag van 309% toe te passen bij uw vennootschap!

Wat doen? Vraag een document in de kringloopwinkel als bewijs dat u die pc daar binnen­gebracht heeft of maak een foto van de spullen die u in de container gegooid heeft. Zo kunt u bewijzen dat ze niet bij u thuis beland zijn...

Gaf u een afgeschreven investering weg, dan zorgt u het best voor een bewijs daarvan. Zo kan uw controleur niet stellen dat u die nog privé gebruikt.

Is er iets veranderd voor uw VAPZ?

Aanvullend pensioen. U kunt als zelfstandige met een vennootschap op twee manieren een aanvullend pensioen opbouwen. Enerzijds kan dat via uw vennootschap, lees: via een groepsverzekering en anderzijds kan dat privé via een zgn. VAPZ.

Wijzigingen groepsverzekering.Met dank aan Di Rupo uiteraard... Ten eerste wordt u in principe zwaarder belast op uitkeringen op 60 of 61 jaar (voor uitkeringen vanaf 1 juli 2013). Ten tweede moet op de groepsverzekeringspremies van meer dan € 30.000 per jaar voortaan de zgn. Wyninckxbijdrage van 1,5% betaald worden.

VAPZ ook gewijzigd? Neen, voor uw VAPZ blijft alles bij het oude. De bijdragen zijn in uw privéaangifte nog altijd aftrekbaar onder dezelfde voorwaarden als voorheen en bij de uitkering wordt u nog altijd belast op een fictieve rente.

Voor uw groepsverzekering is er fiscaal gezien het een en ander gewijzigd, maar gelukkig is dat niet zo voor uw VAPZ. Daarvoor blijft alles bij het oude.

Een belastingvrije iPod voor u?

iPod voor alle werknemers. Een vennootschap sloot een zeer belangrijke overeenkomst die de toekomst van de vennootschap veilig stelde. Om dit succes te delen met de werknemers, wilde ze hen een iPod ter waarde van € 299 cadeau geven. De Rulingcommissie aanvaardde onlangs dat dit als een sociaal voordeel beschouwd kon worden en dus niet belastbaar was voor de werknemers die de iPod kregen.

Ook voor u? Neen, die ruling heeft betrekking op een zeer specifiek geval. U mag daaruit dus niet de conclusie trekken dat u zichzelf als zaakvoerder ook een iPod als belastingvrij cadeau kunt geven.

Uzelf op kosten van uw vennootschap een iPod belastingvrij cadeau doen, zal niet lukken. Het geval waarin dit aanvaard werd, is immers zeer specifiek.

Notionele interestaftrek

Boekjaar korter of langer dan 12 maanden. Een boekjaar is doorgaans 12 maanden. Soms is het echter aangewezen om het lopende boekjaar te laten afsluiten op een andere datum, waardoor het langer of korter wordt dan die 12 maanden.

Wat dan met de notionele interestaftrek? De notionele interestaftrek (NI) wordt berekend op het zgn. risicokapitaal van uw vennootschap op de laatste dag van het vorige boekjaar. Wanneer een boekjaar echter langer of korter is dan 12 maanden, moet het risicokapitaal pro rata berekend worden op dagbasis.

Concreet. U vertrekt van het tarief aan NI, te weten 3,5% voor een kmo. Daarop past u een breuk T/N toe waarbij T het aantal dagen van het boekjaar is en N gelijk is aan 365. Stel bv. dat uw boekjaar liep van 01.10.2010 t.e.m. 31.12.2011. Op dagbasis berekend, liep uw boekjaar dan 457 dagen. Uw notionele interestaftrek voor inkomstenjaar 2012 bedraagt dan ook 4,39% (3,5% x 457 / 365).

De notionele interestaftrek voor een boekjaar van meer of minder dan 12 maanden wordt pro rata berekend op dagbasis.


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878