ONKOSTENVERGOEDING - 27.09.2012

309% op uw onkostenvergoeding... ?

Uw controleur doet moeilijk omdat het bedrag van uw onkostenvergoeding niet op uw loonfiche staat. Hij wil daar zelfs de 309% op toepassen! Kan dat wel?

Onkosten zijn geen loon, maar moeten wel op de fiche. Dat is het uitgangspunt. Betaalt uw vennootschap bepaalde kosten terug die u voor haar gemaakt heeft, dan is die terugbetaling voor u in principe geen loon. Dat neemt niet weg dat iedere onkostenvergoeding wel vermeld moet worden op uw loonfiche, ongeacht of het gaat om een terugbetaling op basis van bewijsstukken, dan wel om een forfaitaire vergoeding. Hoe die onkostenvergoeding precies opgenomen moet worden op uw fiche hangt af van de ‘soort’ vergoeding. Onderstaande tabel geeft u een overzicht:

Soort vergoeding Vermelding op de fiche
Terugbetaling met bewijsstukken Ja – bewijsstukken (geen bedrag)
Forfaitair volgens ernstige normen Ja – ernstige normen (geen bedrag)
Forfaitair zonder ernstige normen Terugbetaald bedrag

U hanteert zgn. ernstige normen. Gebruikt u voor uw forfaitaire vergoeding bv. dezelfde bedragen als deze die toegekend worden aan ambtenaren (kilometervergoeding, binnen- en buitenlandse dag­vergoeding), dan voldoen die bedragen zonder discussie aan ‘ernstige normen’. Ook voor een forfaitaire onkostenvergoeding die u zelf bepaald heeft (bv. voor een bureau thuis) is dat het geval als het bedrag g­ebaseerd is op herhaalde waarnemingen en steekproeven (Comm. IB 31/38). Het blijft dus aangewezen om een aantal maanden uw effectieve bewijs­stukken bij te houden om dat forfait nadien te s­taven.

Het bedrag staat niet op de fiche, dus 309%? Dat is doorgaans iets te kort door de bocht... Enkel en alleen wanneer er u een forfaitaire onkostenvergoeding toegekend zou zijn die niet gebaseerd is op zgn. ernstige normen, moet het bedrag verplicht op uw fiche staan. Is dat niet het geval, dan kan uw controleur wel degelijk de 309%-regel toepassen! Dit is enige tijd geleden ook zo gesteld door het Grondwettelijk Hof (arrest 132/2010 van 25.11.2010). Staat uw onkostenvergoeding echter op de juiste manier op uw fiche vermeld, dan kan de controleur er geen 309% op loslaten.

De aanslag van 309% kan niet toegepast worden voor zover uw onkostenvergoeding op de correcte manier vermeld is op uw loonfiche. De vermelding van het bedrag is daarbij zelden verplicht.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878