STUDENTENARBEID - 14.09.2012

Schoolverlaters en studentenwerk

Mag een schoolverlater in zijn laatste zomervakantie nog studentenarbeid doen? Vroeger wel, nu niet meer, zo meent de RSZ. Oei, wat als dat toch gebeurd is?

Vroeger mocht het van de RSZ, ... Stel, iemand heeft zijn laatste jaar beëindigd en wil in de vakantie die volgt op het einde van zijn studie nog studentenwerk doen. Kan dat nog met vrijstelling van de normale bijdragen? De RSZ heeft altijd het standpunt aangenomen van wel: tot 30 september kan zo’n schoolverlater ‘vrijgestelde’ studentenarbeid doen, zelfs al zou hij zich reeds ingeschreven hebben als werkzoekende.

... maar nu niet meer. Sinds kort blijkt de RSZ dit standpunt aangepast te hebben. Dit komt omdat een persoon die afgestudeerd is geen arbeidsovereenkomst voor studenten meer kan aangaan. “Wij volgen daarmee het standpunt van de FOD WASO (Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)”, zo zegt men. Allemaal goed en wel, maar als dat nieuws pas in september ‘uitlekt’ – nog niet eens officieel via de RSZ zelf, maar via een paar websites – is het kwaad natuurlijk al geschied...

Geen paniek nodig, ... Als u toch een schoolverlater als student tewerkgesteld heeft in juli en/of augustus, zal u dan automatisch de vrijstelling van normale bijdragen verliezen (en veel moeten bijbetalen)? Zo’n vaart zal het wel niet lopen omdat er geen systematische controle op gebeurt. Wordt u er uitgepikt voor een inspectie, dan zou men dit echter wel kunnen bekijken, zeker als de jongere zich (‘in afwachting van’) ook al ingeschreven had als werkzoekende. Dat kan nl. beschouwd worden als een indicatie van het feit dat hij niet van plan was om verder te studeren.

... maar wel alert zijn. Afgestudeerde jongeren weten in juli en augustus vaak nog niet wat ze willen doen. Maak gebruik van dat gegeven en laat de schoolverlater (in een bijlage bij het contract) verklaren dat “hij op datum van ... (begin van het studentencontract) nog steeds met het idee speelt om verder te studeren (bv. een specialisatiejaar, een postgraduaat, enz.)”. Zo beschikt u tenminste over een argument om zich te verdedigen als de RSZ-vrijstelling ter discussie gesteld zou worden.

Download een model van een verklaring op eer vanwege de ­student over zijn toekomstplannen van http://personeel.indicator.be – code PS 19.03.01.

U zal de RSZ-vrijstelling niet automatisch verliezen voor studentenwerk door een schoolverlater in de voorbije weken. Laat de student eventueel wel op papier zetten dat hij zinnens was en/of is om verder te studeren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878