Alle domeinen

2010 - December

KORT & KRACHTIG - 23.12.2010

Uiterst interessant om te weten...


BEDRIJFSLEIDER - 23.12.2010

Niet zomaar ‘spelen’ met uw sociale bijdragen!

Bent u een startend zaakvoerder/bestuurder, dan kunt u uw voordeel doen door te veel sociale bijdragen te betalen. Toch moet u opletten, zo bleek onlangs...

VENNOOTSCHAPSNAAM - 23.12.2010

Een nieuwe naam voor uw vennootschap: simpel kan!

U wilt binnenkort uitpakken met een nieuwe, meer commerciële naam dan de huidige (officiële) naam van uw vennootschap. Mag dat eigenlijk wel? Zo ja, hoe pakt u dat praktisch aan?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 23.12.2010

Is kopen via de BVBA dan niet altijd beter?

Een privé-aankoop doen via uw BVBA en u vervolgens privé laten belasten op een voordeel alle aard voor hetzelfde bedrag, lijkt op het eerste gezicht interessanter dan de aankoop privé te doen. Is dat echter ook altijd zo?

FINANCIEEL - WAARBORG - 23.12.2010

Uw vrouw mee borg? U weet iets beters…

Uw vrouw zit noch als vennoot, noch als bedrijfsleider mee in uw vennootschap. Toch dringt uw bank erop aan dat zij mee tekent ‘als borg’ voor een investerings-krediet. Volgens de rechter is dat echter geen goed idee. Zijn er alternatieven?

AANDEELHOUDERS - AANSPRAKELIJKHEID - 23.12.2010

Loont uw beperkte aansprakelijkheid nog de moeite?

Als u morgen een tweede vennootschap opricht, waarom dan niet kiezen voor een VOF? Van uw beperkte aansprakelijkheid in een BVBA schiet er toch niets over door alle borgstellingen die de banken eisen. Klopt die bedenking wel?

AUTOKOSTEN - 23.12.2010

Een Maserati voor de uitstraling...

De fiscus verwijst steevast naar het tarief van de kilometervergoeding om te zeggen dat u overdrijft met uw autokosten. Dat kan niet, zei de rechter opnieuw...

RECHT - FACTUUR - 23.12.2010

“Ik protesteer, ook tegen uw nieuwe afrekening…”

U protesteert een ‘foute’ factuur van uw leverancier. Hij zet die echter slechts gedeeltelijk recht met een creditnota en/of een nieuwe factuur. Een rechter verduidelijkte onlangs waar het voor u in zo’n geval op aankomt...

RECLAME - VARIA - 23.12.2010

Uw stiel promoten op 6 februari 2011…


HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 23.12.2010

Nog de handen vrij na de aanvraag tot huurhernieuwing?

Het is tijd om de huurhernieuwing aan te vragen. Kunt u dan eventueel nadien nog uw aanvraag intrekken als er in de buurt een ander handelspand vrijkomt, zo vroeg een collega ons. Wat is er voor u van belang? Welke opties heeft u?

PERSONEEL - EINDEJAARSPREMIE - 23.12.2010

In de horeca na Nieuwjaar weer eindejaarspremies…

Het personeel in de horecasector ontvangt pas begin 2011 de eindejaarspremie van het Waarborg- en Sociaal Fonds Horeca. Niet iedereen heeft er echter recht op. Hoe zorgt u ervoor dat u uiteindelijk niet te veel betaalt aan het Fonds?

HET KAN OOK U OVERKOMEN - (VER)BOUWEN - 23.12.2010

Ook RSZ inhouden bij een aannemer zonder personeel?

Uw collega werkte met een aannemer zonder personeel. Hij keek bij de betaling dan ook enkel na of die fiscale schulden had. Iemand zonder personeel kan toch geen sociale schulden hebben, dacht hij. Ten onrechte, zo bleek…

BTW - CONTROLE - 23.12.2010

Te eerlijk zijn tegen uw controleur loont niet…

Kunnen uw klanten bij u ook maaltijden afhalen, dan moet u rekening houden met drie BTW-tarieven. Een BTW-controleur kan in zo’n geval vervelend uit de hoek komen, zo ondervond een collega onlangs. Wat is er voor u van belang?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 23.12.2010

Is een BTW-bonnetje geen bewijs?

Restaurantkosten zijn fiscaal aftrekbaar indien ze beroepsmatig zijn én bewezen kunnen worden. Dat laatste durft echter weleens problemen te geven...

VERZEKERINGEN - GEWAARBORGD INKOMEN - 23.12.2010

Gewaarborgd inkomen in uw groepsverzekering steken?

Een verzekering gewaarborgd inkomen kunt u privé dan wel via uw vennootschap afsluiten. Via uw vennootschap is interessanter, hoewel ook daar wat nadelen aan verbonden zijn. Nochtans kunt u die vrij eenvoudig vermijden...

SLECHTE BETALERS - AANMANING - 22.12.2010

Uw rappel, gekruid met gewone of met chilipeper?

Betaalt uw klant uw factuur niet tijdig, dan kunt u reeds in uw rappel een aantal extra’s aanrekenen. Hoe berekent u alles correct of maakt het niet uit dat u de rekening iets te sterk pepert?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 22.12.2010

Even de financiële situatie checken...


RECHT - VARIA - 22.12.2010

Is schijnzelfstandigheid geen risico meer?

Onlangs kon u in de kranten lezen dat de zgn. schijnzelfstandigheid door de sociale inspectie niet vaak meer gecontroleerd wordt. Moet u daar veel geloof aan hechten? Wat betekent dat nu concreet voor u?

PERSONEEL - ONTSLAG - 22.12.2010

Is pestgedrag dan geen dringende reden?

Het compleet ontoelaatbare pestgedrag in een bedrijf in Bergen werd uiteindelijk door de rechter niet aanvaard als dringende reden voor ontslag. Heeft het dan uiteindelijk nog wel zin om als werkgever een dringende reden in te roepen?

AUTO - BTW - 22.12.2010

Laat geen BTW liggen bij de verkoop van uw auto... !

U verkoopt uw auto die u in uw eenmanszaak voor 40% beroepsmatig gebruikt heeft aan een particulier. Moet u dan BTW aanrekenen op de totale verkoopprijs of slechts op 40% ervan? Welk bedrag aan BTW moet u doorstorten?

RECHT - LEVERANCIER - 22.12.2010

Klantenklachten meteen doorspelen aan uw leverancier?

Als groothandelaar zit u soms tussen hamer en aambeeld. Moet u de klachten van uw klanten meteen doorspelen naar uw leverancier of mag u die eerst zelf proberen op te lossen? Onlangs had een rechter daar een verfrissende kijk op...

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 22.12.2010

Welke afschrijvingstermijn voor tuinaanleg?


VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 22.12.2010

Kosten vruchtgebruik niet aftrekbaar bij privégebruik?

Een vennootschap koopt het vruchtgebruik van een pand dat gedeeltelijk privé gebruikt wordt door haar zaakvoerder. De fiscus verwerpt de kosten die betrekking hebben op het privégebruik. De rechter fluit de fiscus echter terug...

BTW - BTW-AFTREK - 22.12.2010

De BTW op de factuur van uw traiteur recupereren?

Zoals u weet, is de BTW op restaurantkosten niet recupereerbaar. Is dat ook zo als u eten laat leveren door een traiteur? Maakt het iets uit of hij ‘bijkomende diensten’ verstrekt? Recentelijk deed een rechter een positieve uitspraak...

PRIVÉ - PERSONEN TEN LASTE - 22.12.2010

Fiscale optimalisatie via het domicilie van uw kinderen?

Voor nieuw samengestelde gezinnen met kinderen in co-ouderschap zou het niet mogen uitmaken bij wie de kinderen fiscaal gezien ten laste zijn. Nochtans blijkt in de praktijk het fiscale domicilie dan wél relevant te zijn... Hoezo?

ERVEN & SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 22.12.2010

Bedrijfsschenking achteraf registreren tegen 2% of 0%?

Hoewel er een speciaal tarief bestaat voor ‘bedrijfsschenkingen’, gebeuren heel wat van deze schenkingen via een hand- of bankgift en vooral via de Nederlandse notaris. Kunt u die schenkingen achteraf nog registreren tegen 2% of 0%?

VASTGOED - REGISTRATIERECHTEN - 22.12.2010

Koop liever aandelen dan een pand

U wilt een vennootschap overnemen. Het pand waarin de activiteit geëxploiteerd wordt, zit echter in een afzonderlijke patrimoniumvennootschap. Hoe neemt u ook het pand over zonder u blauw te betalen aan registratierechten?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 22.12.2010

Zorg voor een zo groot mogelijk aftrekbare premie!

Om de winst van dit jaar nog wat te drukken, wilt u uw vennootschap een zo groot mogelijke premie groepsverzekering laten betalen. Wat moet u zeker doorgeven aan uw verzekeraar opdat hij een zo groot mogelijke premie kan berekenen?

BEDRIJFSLEIDER - 22.12.2010

Tja, als u het zélf een lening noemt…

Een recent cassatie-arrest stelt dat de interest op een betalingsuitstel soms tóch geherkwalificeerd kan worden in een dividend! Oei, wat is dat allemaal?

FISCAAL - AFSCHRIJVINGSTERMIJN - 20.12.2010

Tuinaanleg, over welke termijn af te schrijven?


BTW - BOUWGROND - 20.12.2010

BTW op grond: de BTW licht het zelf toe!


BTW - HERZIENING - 20.12.2010

Nu altijd een beperkte BTW-aftrek bij gemengd gebruik?

Door de omzetting van een nieuwe Europese richtlijn zal de BTW-aftrek bij de aankoop of de bouw van een nieuw pand vanaf 2011 sowieso beperkt worden tot het beroepsmatig gebruikte gedeelte. Wat betekent dat nu concreet?

FISCAAL - LENING - 20.12.2010

Lenen op 30 jaar: doen of niet?

Voor sommigen is het enkel mogelijk om de aankoop van een woning te financieren als zij daarvoor een lening op 30 jaar aangaan. Wat zijn de financiële gevolgen daarvan en is dat fiscaal gezien niet nadelig?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 20.12.2010

Een surplusbeding mag, alvast van de rechter…

Een collega-vastgoedmakelaar had met een klant een zgn. surplusregeling afgesproken. Perfect geldig, zo bevestigde de rechter, dus kon die klant niet zonder meer onder het contract uit. Wat is er voor ú van belang?

VLAAMS GEWEST - ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT - 20.12.2010

Amper één op de zeven EPC’s is in orde, wat nu?

Amper één op de zeven van de energieprestatiecertificaten (EPC’s) die reeds af­geleverd en in omloop zijn, blijkt in orde. De minister dreigt met boetes. Wat riskeert ú als het EPC van het huis dat u verhuurt of wilt verkopen ‘fout’ scoort?

FISCAAL - WOONBONUS - 20.12.2010

Naakte eigendom als spelbreker voor de woonbonus?

U en uw partner willen samen een gezinswoning kopen. Uw partner heeft echter vroeger al de naakte eigendom van een andere woning gekocht. Hoe zit het dan met de woonbonus? Wie heeft er nog recht op en hoe zit het met uw lening?

WONINGHUUR - HUURDER - 20.12.2010

Wat als uw ex-huurder zijn domicilie bij u behoudt?

Na het einde van de huur wijzigt uw vroegere huurder zijn domicilie niet. Kan de huurder die er nadien komt wonen hierdoor in de problemen komen? Hoe lost u dat dan het best op?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 20.12.2010

Is de website nu toch niet verplicht?

Moet u als syndicus al dan niet een website voorzien voor ieder appartementsgebouw? Recentelijk sprak de minister van Justitie zich hierover uit…

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 15.12.2010

Eenvoudig bestanden delen


ONTSPANNING - REIZEN - 15.12.2010

Toon uw reis op een online tijdlijn


BEVEILIGING - PRIVACY - 15.12.2010

Surfen naar een beveiligde site

U weet wel dat u het best een beveiligde website gebruikt om te thuisbankieren of om online te winkelen. Is er ook een risico voor webmail of sociale netwerken? Kunt u daar dan ook een beveiligd adres voor gebruiken?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 15.12.2010

Laat uw bezoekers niet verdwalen

Uw (potentiële) klanten moeten op uw website snel hun weg vinden. Een goede navigatie en duidelijke menu’s zijn dan ook essentieel. Hoe zorgt u daarvoor en aan welke regels moet u zich houden?

ONTSPANNING - MUZIEK - 15.12.2010

Nu graag alleen rustige muziek

U wilt muziek afspelen in uw wachtruimte, winkelruimte of huiskamer. Uw ­digitale muziekbibliotheek bestaat echter uit allerlei genres. Hoe zorgt u ervoor dat er bv. alleen rustige muziek afgespeeld wordt?

WEBDIENSTEN - ONLINE AGENDA - 15.12.2010

Uw agenda voor het nieuwe jaar

Een nieuw jaar, een nieuwe kalender... Welke tools kunnen u helpen om alles goed te plannen in een agenda? Wij gingen voor u op zoek naar enkele aan­raders...

SOFTWARE - OFFICE - 15.12.2010

Nieuws van het OpenOffice-front

U kent OpenOffice als een gratis alternatief voor Microsoft Office. Sun, de eigenaar van deze kantoorsuite, werd onlangs overgenomen door Oracle. Daardoor is er het één en ander veranderd. Een update!

BEVEILIGING - FIREWALL - 15.12.2010

Beschermt de Windows 7-firewall voldoende?

Al sinds Windows XP heeft Windows een ingebouwde firewall, maar pas in ­Windows 7 biedt die echt een volwaardige bescherming. Hoe gebruikt u die het best en is deze firewall nu voldoende als bescherming?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 15.12.2010

Uw papierwerk digitaliseren

U krijgt veel papieren binnen: facturen, brieven, documenten, ... Houdt u die bij in een map of in een doos, dan is een document terugvinden niet eenvoudig. Hoe scant u alles in en maakt u uw papierwerk doorzoekbaar?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 15.12.2010

Postbox 2: beter dan Thunderbird?

Het e-mailpakket PostBox profileert zich al een tijd als een gestroomlijnde uitgave van Thunderbird. Kan versie 2 van PostBox die claim nog steeds hard maken tegenover Thunderbird 3?

WEBDIENSTEN - VARIA - 15.12.2010

Google Contacts voor al uw contactpersonen

Staan de gegevens van uw contactpersonen verspreid over uw e-mailpakket, een webmaildienst, een sociaal netwerk, enz.? Waarom ze niet online ‘centra­liseren’ bij Google Contacts? Hoe werkt dit precies?

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 15.12.2010

Uw foto’s netjes georganiseerd

Heeft u ook al duizenden of tienduizenden foto’s van jaren terug? Heeft u ze amper bekeken of zelfs niet eens goed gerangschikt? Dan is het tijd om alles netjes te ordenen, zodat u gemakkelijk de juiste foto’s vindt en kunt bekijken!

CONSUMENT - ONLINE WINKELEN - 15.12.2010

Belgische webshops anno 2011

Nog op zoek naar een laat eindejaarscadeau? Weet dan dat er het één en ander veranderd is op het vlak van de Belgische webwinkels...

BUROTICA - E-MAIL - 14.12.2010

Zet gezichten in Outlook


TAK 21 - 14.12.2010

‘Timing’ is money... !


PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 14.12.2010

Wat brengt pensioensparen nog op?

Om een extraatje voor uw pensioen op te bouwen, doet u aan pensioensparen. Welke formules bestaan er zoal? Kunt u nu bv. nog kosteloos overstappen als u niet tevreden bent met uw huidige pensioenspaarfonds?

VERZEKERINGEN - GEWAARBORGD INKOMEN - 14.12.2010

Besparen op verzekering gewaarborgd inkomen?

Wanneer u als zelfstandige ziek wordt of een ongeval krijgt, valt u tijdelijk terug op een uitkering van uw mutualiteit. Kunt u die uitkering uitbreiden door een verzekering gewaarborgd inkomen af te sluiten of is dat niet te betalen?

SCHENKING - MODALITEITEN - 14.12.2010

De juiste beslissing op het juiste moment?

Steeds vaker wordt er zowel in de notariële schenkingsakte als in het bewijs­document van een bankgift een zgn. optioneel beding van terugkeer ingebouwd. Waarom is dat nuttig? Wat als u vergeten bent om die optie erin te vermelden?

PENSIOEN - VAPZ - 14.12.2010

Nú is het moment om aan uw VAPZ te denken!

Heeft u nog geen VAPZ of vrij aanvullend pensioen, dan is het nu tegen het jaareinde hét moment om daarmee te starten. Heeft u wél al een VAPZ, dan heeft ook ú er alle belang bij om daar nu even bij stil te staan...

BELASTINGEN - PROCEDURE - 14.12.2010

Tekent u het best nog voor akkoord of tekent u niets?

Wil de fiscus uw aangifte voor inkomstenjaar 2007 nog wijzigen, dan zal hij snel moeten zijn. De fiscus zal dan ook geneigd zijn om u nog een akkoord te laten tekenen vóór 31 december 2010. Gaat u hierop in of tekent u beter niets?

VASTGOED - HUUR - 14.12.2010

Wanneer kunt u de huur van uw BVBA optimaliseren?

U kunt in principe niet onbeperkt huur vragen aan uw eigen vennootschap. Deze beperking kunt u echter voor een stuk omzeilen als het gebouw dat u verhuurt eigendom is van u en uw echtgeno(o)t(e). Is het interessant om dit te doen?

BEROEPSKOSTEN - 14.12.2010

Moet u alles betalen vóór Nieuwjaar?

Stel, u heeft facturen liggen die in principe pas in ­janua­ri betaald moeten zijn. Kan het om fiscale redenen beter zijn om toch nog vóór Nieuwjaar te betalen?

PRO MEMORIE - 14.12.2010

Van 1 tot 31 december


GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 14.12.2010

‘Buiten erfdeel’ is beter… voor uw notaris


BELEGGEN - FONDSEN - 14.12.2010

Waarop let u het best met een kapitaalgarantiefonds?

U vindt momenteel kapitaalgarantiefondsen in allerlei gedaantes. Waarop let u toch het best als u zo’n fonds koopt? Is zo’n kapitaalgarantiefonds eigenlijk wel interessant? We zetten het voor u op een rijtje...

PRIVÉ - GROEPSVERZEKERING - 14.12.2010

Is uw groepsverzekering wel helemaal van ú?

U heeft ondertussen een aardige groepsverzekering of individuele pensioentoezegging opgebouwd. Nu het iets minder goed botert tussen u en uw partner, vraagt u zich echter af wat er met uw IPT zal gebeuren bij een echtscheiding...Waarover gaat het?

PATIËNTENWENKEN - RUSTHUIS - 14.12.2010

Mag het rusthuis overlijdenskosten aanrekenen?

Stel, er overlijdt een patiënt die in een rusthuis verblijft. Nu hoort u zeggen dat het rusthuis een extra factuur van een paar honderd euro gestuurd heeft voor het ‘terug in orde brengen’ van de kamer. Mag dat eigenlijk wel?

FISCAAL - ONROEREND GOED - 14.12.2010

Vraagt u beter geen energieaftrek en/of subsidies?

Energiebesparende maatregelen zijn ‘in’, want u krijgt er een fiscale aftrek en subsidies voor. Nu wordt er echter verteld dat u dit beter niet vraagt omdat uw kadastraal inkomen (KI) anders stijgt. Klopt dat nu echt?

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 14.12.2010

Toch niet onbeperkt interesten opnemen uit uw BVBA?

Interesten vragen aan uw vennootschap is een interessante fiscale techniek. De wet voorziet echter een beperking qua bedrag. Het is niet altijd even duidelijk wanneer die beperking geldt en wanneer niet. Een cassatie-arrest licht toe...

MEDISCH RECHT - ORDE - 14.12.2010

Diabetici en rijgeschiktheidsattesten

Diabetici hebben een attest nodig om een rijbewijs te verkrijgen of te behouden. Door een wetswijziging zijn huisartsen vaker zelf bevoegd geworden (i.p.v. dat ze moeten verwijzen naar een specialist). Wat doet ú daarmee... ?

AANSPRAKELIJKHEID - 14.12.2010

Een schaar in de buik...

Alle media berichtten onlangs over een zaak waarbij er twee scharen in de buik van een patiënt gevonden werden. Wie betaalt het gelag voor zoiets?

SOCIAAL STATUUT - PENSIOEN - 13.12.2010

Opgelet met een oud, premievrij gemaakt VAPZ


BANK - REKENINGEN - 13.12.2010

Te lang onder nul, dus uw rekening geblokkeerd?

Wellicht kreeg u onlangs ook een bericht van uw bank dat u voortaan minder lang onder nul mag staan of dat uw rekening anders geblokkeerd kan worden. Hoe zit dat precies? Geldt dat ook als u bv. een kaskrediet heeft?

PERSONEEL - ARBEIDSVOORWAARDEN - 13.12.2010

Mag u uw mannen nog wel laten werken als het vriest?

Het wordt wellicht een erg lange en strenge winter, zo wordt er voorspeld. In hoeverre bent u verplicht om uw mannen vanaf een bepaalde temperatuur in weerverlet te laten gaan? Wat als het weer plots omslaat? Hoe zit dat precies?

BANK - LENING - 13.12.2010

Lenen bij vrienden of familie, nu nog en/of na Nieuwjaar?

De Vlaamse regering keurde op 1 december 2010 de nieuwe win-winlening goed. Vanaf 1 januari 2011 kunt u zo ook lenen bij familie of vrienden. Als starter kunt u ook nú al lenen en zo iemand een fiks fiscaal kerstcadeau doen…

VAN HOREN ZEGGEN - OFFERTES & CONTRACTEN - 13.12.2010

Samen ondertekenen of uw klant mag zich bedenken?

Een collega meent dat u moet samen zitten met uw klant of een collega-­aannemer als u een offerte of een contract laat tekenen. Anders zou er een zgn. verzakingsbeding moeten in staan. Waarover gaat het? Klopt dat inderdaad?

HET OVERKWAM UW COLLEGA - AANSPRAKELIJKHEID - 13.12.2010

Pardon, toch meer dan 10 jaar aansprakelijk?

Uw collega draaide meer dan 10 jaar nadat de werken gedaan waren nog op voor herstellingswerken. Pardon, is uw aansprakelijkheid dan niet beperkt tot de eerste 10 jaar? Hoe bent u het snelst gerust?

FACTUUR - 13.12.2010

Factureer uw werk pas op 7 januari…

Moet u uw werk ten laatste op 31 december 2010 factureren om dat bv. nog tegen 6% BTW te kunnen doen? Of factureert u misschien beter begin 2011?

LOONINDEXATIES - 13.12.2010

Nieuwe loongrenzen voor 2011 gekend


MAALTIJDCHEQUES - 13.12.2010

Direct al met elektronische maaltijdcheques werken?

Vanaf 1 januari 2011 beschikt u in principe over de mogelijkheid om elektronische maaltijdcheques aan te bieden aan uw personeel. Wat moet u daarvoor doen? Is het aan te raden om direct over te schakelen op die e-cheques?

PERSONEELSBELEID - PESTEN OP HET WERK - 13.12.2010

Een klacht tegen hem, dus die pester moet buiten?

De kranten lieten de voorbije weken soms uitschijnen dat u altijd verplicht bent om de werknemer te ontslaan tegen wie een klacht voor pesten op het werk ingediend werd. Is dat bv. ook zo als het minder verregaand is als bij MACtac?

STUDENTENARBEID - UITZENDKANTOOR - 13.12.2010

Student via interim: geen last van de 23-dagenregel?

Stel, u wilt in de komende kerstvakantie iemand als student tewerkstellen, maar hij zou het zgn. quotum van 23 dagen kunnen overschrijden. Kunt u dat oplossen door hem als interim (= via een uitzendkantoor) tewerk te stellen?

LOON - SOCIAAL SECRETARIAAT - 13.12.2010

Beëindig de loonadministratie van 2010 in schoonheid...

Het jaar loopt weldra ten einde en u gaat dan ook het best eens na of alle ­vergoedingen voor alle werk­nemers wel betaald zijn en/of aangegeven zijn aan de RSZ en de fiscus. Waarop moet u zoal letten in dat verband?

TAALWETGEVING - ONTSLAG - 13.12.2010

Moet ook een dading in de juiste taal opgesteld zijn?

Stel, uw bedrijf situeert zich in Vlaanderen en u heeft een Franstalige werk­nemer ontslagen. U bent met hem een zgn. dading overeengekomen en u wilt die nu op papier zetten. Welke taal moet u gebruiken: Nederlands of Frans?

SOLLICITATIEVERLOF - 13.12.2010

Kunt u eens even bevestigen waar u gaat werken?

Als iemand zijn opzeg geeft nadat hij elders al een contract getekend heeft, moet u volgens het Hof van cassatie geen sollicitatieverlof meer toestaan. Volstaat het dat de werknemer dit mondeling gezegd heeft? Een arrest licht toe...

WILLEKEURIG ONTSLAG - 13.12.2010

Hoe groot is de kans dat u verliest?

Hoe groot is de kans dat een ontslag van een arbeider bestempeld wordt als willekeurig? Onlangs werd daar een interessant onderzoek naar gedaan…

RECHT - BETALING - 09.12.2010

Waarvoor mag u ecocheques aanvaarden?


RECHT - ROKEN - 09.12.2010

Moet u uw rookmelders laten vervangen?


FISCAAL - AFSCHRIJVINGEN - 09.12.2010

Voor één keer is het kaskrediet uw vriend!

Zit u in een eenmanszaak en plant u vóór het einde van het jaar nog een investering die u gedeeltelijk wilt financieren, dan kan het wellicht voordelig zijn om uw kaskrediet daarvoor aan te spreken. Even kijken waarom...

FISCAAL - CONTROLE - 09.12.2010

U gooit er met de pet naar, meneer de controleur!

De fiscus herberekende de omzet van een collega omdat die volgens hem onjuist was. Hiervoor gebruikte hij twee verschillende ‘methodes’ en nam hij het hoogste bedrag van de twee. Een rechter sprak zich hier onlangs over uit…

VLAAMS GEWEST - ONROEREND GOED - 09.12.2010

Vrijgesteld van bouwvergunning, maar enkel privé?

Sinds 1 december 2010 heeft u in Vlaanderen minder snel een bouwvergunning nodig. Hoe zit dat nu precies? Geldt dat alleen voor werken in en rond uw privéwoning of ook voor uw handelspand?

RECHT - BETALING - 09.12.2010

Betaald met de maaltijdchequekaart…

De ‘maaltijdchequekaart’ kreeg onlangs groen licht. Wanneer kunnen de eerste klanten met zo’n kaart betalen? Wat moet u tegen dan in orde brengen?

BEDRIJFSLEIDER - 08.12.2010

Vooral nú uw sociale bijdragen niet vergeten!

Er zijn drie goede redenen om er vooral nú op het einde van het jaar voor te zorgen dat uw sociale bijdragen betaald zijn. Even van dichtbij bekijken...

BEDRIJFSLEIDER - ONTSLAG - 08.12.2010

Zet uw collega-zaakvoerder niet zomaar aan de deur…

Het botert niet meer met uw collega-zaakvoerder en u wilt hem ontslaan. U heeft de meerderheid van de aandelen in handen. Moet u hem dan eerst uitnodigen voor een gesprek om hem ‘correct’ aan de deur te kunnen zetten?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - BTW - 08.12.2010

Kan uw vennootschap die 6% BTW dan ook genieten?

De 6%-BTW-regel op werken aan woningen tussen 5 en 15 jaar oud is recentelijk verlengd tot 30.06.2011. Bepaalde werken laat u dus het best nog vóór die datum uitvoeren, zeggen sommigen, maar kan dat wel voor uw vennootschap?

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 08.12.2010

Tijd om aan de alarmbel te trekken?

U sluit dit jaar (wellicht) af met verlies. Riskeert u als bedrijfsleider daardoor om persoonlijk voor bepaalde schulden op te draaien? Moet u dan sowieso de fameuze alarmbelprocedure volgen of loopt het allemaal zo’n vaart niet?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - RECHT VAN OPSTAL - 08.12.2010

Mag een opstalhouder de tuin aanleggen?

U verleent uw vennootschap een recht van opstal om een woning te bouwen op uw grond. Klopt het dan dat de kosten van de tuin niet door uw vennootschap betaald mogen worden? Opstal zou immers enkel op gebouwen slaan...

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 08.12.2010

Uw rekening-courant als indiciair knipperlicht...

Nu het einde van het jaar nadert, kunt u het best even checken of u op indiciair vlak wel in orde bent, zelfs al zit u in vennootschap. Hoe komt dat? Waarop moet u desgevallend letten en hoe kunt u alsnog problemen vermijden?

VRUCHTGEBRUIK - PRIVÉWONING - 08.12.2010

Vruchtgebruik opnieuw onder vuur?

Onlangs verwierp de fiscus de kosten van het vruchtgebruik van een pand in de mate waarin het pand privé gebruikt werd. Gelukkig greep de rechter in…