Alle domeinen

2010 - Maart

RIZIV - SUBSIDIE - 30.03.2010

Aanvraag softwarepremie door huisartsen


RIZIV - SOCIAAL STATUUT - 30.03.2010

U kunt de RIZIV-bijdrage van 2010 aanvragen


BELEGGEN - FONDSEN - 30.03.2010

Kiest u een actief of een passief beleggingsfonds?

Uw bankier heeft het vaak over ‘actief’ en ‘passief’ beheerde fondsen. Wat is ­precies het verschil? Is er ook een verschil in kostprijs? Hoe selecteert u het best een goed actief beheerd fonds?


PRIVÉ - LENING - 30.03.2010

Bouwen met een ‘accordeonlening’ op zak…

U zit privé met (ver)bouwplannen. Uw bank vertelde u dat u via een accordeonlening optimaal profiteert van de lage rentevoet zonder dat u riskeert om meer te moeten betalen na een herziening. Is dat inderdaad mogelijk?


PATIËNTENWENKEN - VERZEKERING GEWAARBORGD INKOMEN - 30.03.2010

De verzekeraar weigert het risico...

Stel, een patiënt met een zelfstandige activiteit wil een polis gewaarborgd in­­ko­men aangaan, maar de verzekeraar weigert de aanvraag om medische redenen of verbindt er voorwaarden aan. Wat kan men doen? Kunt u daarbij ­helpen?


FISCAAL - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 30.03.2010

Wanneer kunt u de huur van uw BVBA optimaliseren?

U kunt in principe niet onbeperkt huur vragen aan uw eigen vennootschap. Deze beperking kunt u echter voor een stuk omzeilen als het gebouw dat u verhuurt eigendom is van u en uw echtgeno(o)t(e). Is het interessant om dit te doen?


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 30.03.2010

Is een sterilisatie een resultaatsverbintenis?

Houdt een ingreep een zgn. resultaatsverbintenis in, dan verzwaart dat uw risico om aansprakelijk gesteld te worden. In een recente zaak werd een sterilisatie door het Hof van cassatie beschouwd als een resultaatsverbintenis...


FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 30.03.2010

Oppassen voor controle na een grote uitgave?

Stel, u doet een grote uitgave, van die omvang zelfs dat die uw inkomsten van dat jaar overtreft. Ingevolge een recent standpunt van de minister van Financiën stijgt de kans dat de fiscus hiernaar zal ‘zoeken’. Hoe kunt u zich verdedigen?


MEDISCH RECHT - ERELOON - 30.03.2010

Godot moet betalen, zegt de rechter!

Een patiënt die niet komen opdagen was, werd veroor­deeld tot het betalen van een schadevergoeding. Een primeur in de rechtspraak. Wat leert dit vonnis u?


SCHENKING - MODALITEITEN - 29.03.2010

Is ‘optioneel’ wel belastingvrij?


REGISTRATIERECHTEN - VARIA - 29.03.2010

‘Meeneembaarheid’ voor uitbreiding tuin?


VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 29.03.2010

Liggen er nog effecten onder uw matras?

Nog ongeveer vier miljoen effecten moeten vóór 1 januari 2014 door de papierversnipperaar gedraaid worden. Wat moet u precies doen? Kunt u na 31 december 2013 nog in Luxemburg terecht met uw effecten aan toonder?


BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 29.03.2010

Geen extra voordelen meer voor helpende partners?

Als u geen vennootschap heeft, kunt u een loon toekennen aan uw partner die u helpt in de praktijk. Sinds kort kunt u hem/haar echter geen ‘sociale voor­delen’ meer toekennen. Zijn er nog andere opties om fiscaal gezien te optimaliseren?


PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 29.03.2010

Eerst het kapitaal, dan eventueel een stukje rente?

Nog geen 5% van wie een groepsverzekering of een IPT heeft, kiest op 60 of 65 jaar voor een lijfrente i.p.v. voor een kapitaal. Nochtans wordt er dan later soms toch voor een stuk in een lijfrente belegd. Hoe pakt u dat het best aan?


BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 29.03.2010

Uw auto ‘fiscaalvriendelijk’ vervangen?

Uw BVBA wenst uw ‘oude’ auto te verkopen en de gerealiseerde meerwaarde hierop gespreid te laten belasten. Hoe berekent u deze meerwaarde? Is de gespreide taxatie nog wel interessant na de recentste wijzigingen?


BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 29.03.2010

Groter voordeel ‘gratis woonst’ na verbouwingen?

Uw woning die u (ook) privé gebruikt, zit in uw vennootschap en hiervoor wordt u belast op een voordeel van alle aard. Uw vennootschap financiert de verbouwings­werken. Betekent dit dan automatisch een verhoging van uw voordeel?


BELEGGEN - RENDEMENT - 29.03.2010

Hoe belegt uw vennootschap haar cash het best?

Vrije beroepers hebben vaak wat cash opgespaard in hun vennootschap. De rente staat echter nog altijd zeer laag. Hoe belegt u die cash nu het best als u op veilig wilt spelen én zonder dat uw vennootschap de NI verliest?


AUTOKOSTEN - 29.03.2010

Meer tanken, evenveel aftrekken?

Sinds dit jaar zijn de brandstofkosten van uw auto nog slechts voor 75% aftrekbaar. Hoe kunt u dat ‘verlies’ beperken en de aftrek zo hoog mogelijk houden?


WOON-WERKVERGOEDING - 29.03.2010

Fietsvergoeding: gelijk voor fiscus en RSZ


STARTBANEN - 29.03.2010

Onbezoldigde stagiairs i.p.v. startbaners?

Het tewerkstellen van (onbezoldigde) stagiairs kan sinds kort extra interessant zijn voor ‘middelgrote’ bedrijven (vanaf 50 werknemers). Het kan namelijk een gedeeltelijke vrijstelling van uw startbaanverplichting opleveren. Hoe werkt dit?


WOON-WERKVERGOEDING - BELASTINGAANGIFTE - 29.03.2010

Welke fiscale gevolgen heeft carpoolen?

Stel dat een werknemer steeds een collega meebrengt naar het werk (in zijn eigen auto). Welke fiscale gevolgen heeft dat voor de chauffeur en de passagier(s)? Hoe kunt u daar een rol in spelen als werkgever?


OPZEG DOOR DE WERKNEMER - 29.03.2010

Welke opzegtermijn geeft een faire, hogere bediende?

Als een hogere bediende ontslag neemt, ligt de duur van de opzegtermijn niet vast, maar moet die overeengekomen worden. Stel, iemand zal zijn opzeg komen geven, hoe weet u dan wat een ‘gepaste’ opzegtermijn voor hem is?


KLEIN VERLET - 29.03.2010

Communie en klein verlet... het bos en de bomen

De aanvragen om klein verlet te krijgen voor de communie van de ‘kleine’ komen stilaan binnen. Voor u is het vooral zaak dat niet iedereen tegelijk afwezig is. We overlopen even wanneer men nu precies recht heeft op klein verlet...


VERVANGINGSOVEREENKOMST - 29.03.2010

Welk contract voor de vervanger van de vervanger?

Stel, een werkneemster met een vervangingscontract moet op haar beurt vervangen worden wegens bv. zwangerschapsrust. Kan dat opnieuw door middel van een vervangingscontract? Zo ja, hoe formuleert u dat dan?


ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 29.03.2010

Brief vergeten te tekenen, altijd prijs?

Stel, een werknemer wordt ontslagen om dringende reden, maar men vergeet de ontslagbrief te dateren en te ondertekenen. Is het ontslag dan per definitie ongeldig of kan dat nog meevallen? Een recent arrest licht toe...


LOON - RSZ-INSPECTIE - 29.03.2010

Toch nog RSZ op een bedrijfsgsm?

Een bedrijfsgsm wordt ook weleens privé gebruikt. Het ontwerp-KB dat € 12,5 per maand wilde onderwerpen aan RSZ, zou echter ingetrokken zijn. En nu... ?


6%-BTW-TARIEF - VARIA - 29.03.2010

Houd 1 april in het oog voor die 6% BTW…


ONDERAANNEMING - RECHTSTREEKSE VORDERING - 29.03.2010

Uw hoofdaannemer is failliet, wat nu?

Gaat de hoofdaannemer failliet, dan is dat uiteraard een streep door uw rekening als u zo onbetaald dreigt te blijven. Kan de eindklant toch nog eisen dat u uw deel verder afwerkt? Geraakt u via die eindklant toch nog aan uw centen?


LASTIGE KLANTEN - VERBREKING - 29.03.2010

Uw klant maakt het u onmogelijk om verder te werken…

De klant van uw collega maakte het hem op allerlei manieren onmogelijk om nog verder te werken en beweerde ten slotte nog dat uw collega in de fout ging door niet verder te willen werken. Cassatie sprak zich recentelijk hierover uit…


FACTUUR - BETAALTERMIJN - 29.03.2010

Sneller uw geld met een getekende wissel…

Wellicht kreeg u onlangs ook de vraag van een leverancier om bij uw bestelling een wissel te tekenen. Welke voor- en nadelen heeft dat? Wanneer accepteert u beter niet? Wanneer is zo’n wissel interessant bij uw eigen klanten?


SLECHTE BETALERS - VARIA - 29.03.2010

Slechte betalers het achteraf betaald zetten…

Volgens een recente enquête heeft 96% van de aannemers last van slechte betalers. Kunt u het slechte betalers achteraf op de één of andere manier betaald zetten of komt het er vooral op aan om betalingsproblemen te vermijden?


BTW - MEDECONTRACTANT - 29.03.2010

Aan welke ‘fiscale constructie’ factureert u?

Uit heel wat vragen van abonnees blijkt dat het vaak toch niet zo eenvoudig is om correct te factureren. Sommige klanten zetten immers ‘fiscale constructies’ op waarvoor de vuistregels niet gelden. Waarop let u in zo’n geval?


GOODWILL - VARIA - 26.03.2010

Uw goodwill is wél afschrijfbaar!

Uw vennootschap schrijft af op het cliënteel dat u destijds overgedragen heeft aan haar. Kan uw controleur dat weigeren? Neen, zo zei een rechter recentelijk...


AANDELEN - OVERDRACHT - 26.03.2010

Een handgift van aandelen die niet aan toonder zijn?

U heeft een NV met aandelen aan toonder. Binnenkort moet u echter de aandelen aan toonder omzetten in aandelen op naam of ze op een rekening zetten (zgn. gedematerialiseerde aandelen). Kunt u ze dan nog goedkoop schenken?


ONROEREND GOED - HUUR - 26.03.2010

Handelshuur voor de kantoren van uw vennootschap?

U wilt met uw vennootschap een kantoorruimte huren. De verhuurder stelt voor om het huurcontract te laten vallen onder de regels van de handelshuur. ­Wanneer is dat interessant voor u? Waarop moet u daarbij letten?


JAARREKENING - GOEDKEURING - 26.03.2010

Uw jaarcijfers: correct, maar niet te doorzichtig…

Binnenkort is het tijd om uw jaarrekening af te sluiten. In welke mate bent u verplicht om de winst te reserveren of kunt u die ook een andere bestemming geven? Welke cijfers moet u trouwens uiteindelijk wel/niet vrijgeven?


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 26.03.2010

Geen belasting betalen op uw buitenverblijf!

U woont in een villa van uw vennootschap en daarnaast heeft u privé een appartement aan zee. In feite is dat uw tweede woonst en dus vermeldt u dat zo in uw aangifte. Pakt u het echter slim aan, dan betaalt u daarop geen belasting...


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 26.03.2010

Uw dividend van vorig jaar nog niet opgenomen...

Door de crisis heeft u uw dividend over boekjaar 2008 nog steeds niet op­genomen. Kunt u dat dan nog terugdraaien? Hoe zit het met de roerende voorheffing en hoe vermijdt u een dergelijk probleem voor de toekomst?


KORT & KRACHTIG - 26.03.2010

Uiterst interessant om te weten...


NOTIONELE INTERESTAFTREK - 26.03.2010

Is de wet toepassen dan ‘misbruik’?

Wie de recente verklaringen hierover gehoord heeft, zou haast schrik krijgen om de zgn. notionele interest­aftrek toe te passen. Niets is echter minder terecht!


PERSONEEL - DIMONA - 24.03.2010

Vanaf 1 april dubbele Dimona-boete…


VENNOOTSCHAP - VARIA - 24.03.2010

Van start met de nieuwe S- of starters-BVBA… ?

Eind januari werd de wet gepubliceerd die de oprichting mogelijk maakt van een zgn. S-BVBA. Wat is dat precies? Kunt u uw eenmanszaak daar bv. gemakkelijk naar omzetten en wat als een S-BVBA iets wil bestellen bij u?


HANDELSHUUR - VERBOUWEN - 24.03.2010

Verbouwen tegen de zin van de verhuurder?

U wilt het handelspand dat u huurt misschien verbouwen zodat uw klanten meer plaats hebben. Wat als de verhuurder daar niet mee akkoord gaat en daarbij verwijst naar een verbod in het huurcontract? Moet u uw plannen dan opbergen?


FISCAAL - BTW - 24.03.2010

Al uw ontvangsten opsplitsen volgens de 65/35-regel?

Sinds kort mag u van de BTW in bepaalde gevallen een verdeelsleutel van 65/35 toepassen. Geldt die verdeling voor al uw ontvangsten of moet u toch zelf bijhouden hoeveel maaltijden en hoeveel dranken u afrekent?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - OFFERTES & CONTRACTEN - 24.03.2010

Geraakt u onder uw reclamecontract uit?

Uw collega liet de uitgever van een lokaal magazine weten dat hij zijn maandelijkse reclame-inlassing stopte. Toch kreeg hij nadien nog een proefdruk én de bijbehorende factuur. “Te betalen”, vond de uitgever. “Niets van”, zei de rechter.


BANK - VARIA - 24.03.2010

Geld van uw rekening verdwenen…

Sinds kort is er een nieuwe wet op zgn. betalings­diensten. Bent u nu beter af als uw bank in de fout gaat en te veel geld van uw rekening haalt?


FISCAAL - SCHENKING - 23.03.2010

De Nederlandse notaris en de Belgische fiscus


FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 23.03.2010

Een ‘controleur’ in uw testament?

De laatste jaren wordt er in een testament wel vaker een ‘vertrouwenspersoon’ als zgn. testamentuitvoerder voorzien. Wat doet een dergelijke testament­uitvoerder precies en wanneer is dat aan te raden?


PERSONEEL - ONTSLAG - 23.03.2010

Een privédetective inschakelen als bewijs?

Steeds vaker schakelen bedrijven een privédetective in om hun werknemers te volgen. Kunt u een rapport van zo’n detective gebruiken als bewijs voor bv. een ontslag om dringende reden? Recentelijk sprak een rechter zich hierover uit…


FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 23.03.2010

Volstaat het geld te hebben of moet u het gebruiken?

Binnenkort is het weer aangiftetijd en zal de fiscus dus kunnen nagaan of u in 2009 wel genoeg verdiend heeft om van te leven. Onlangs werd er daarover nog een misverstand rechtgezet. Welk dan en waarop moet u nu precies letten?


FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 23.03.2010

Hoe uw camion ‘fiscaalvriendelijk’ vervangen… ?

Heeft u in 2009 een ‘bedrijfsvoertuig’ verkocht, dan kunt u de ‘winst’ die u daarop gemaakt heeft in principe vrijstellen van belasting via uw belastingaangifte in juni van dit jaar. Hoe zit dat precies en wat moet u daar dan voor doen?


BTW - VARIA - 22.03.2010

Voortaan huurinkomsten aangeven aan de BTW?

Uw boekhouder meldt u dat hij voor uw BTW-aangifte voortaan ook moet weten hoeveel huur u ontvangen heeft over de voorbije periode. Klopt dat effectief en houdt dat in dat u voortaan ook BTW moet aanrekenen op uw huur?


HANDELSHUUR - HUURCONTRACT - 22.03.2010

Overdracht huur én handelsfonds…

Een huurder van een handelsfonds heeft een overnemer gevonden voor zijn zaak. Hoe moet hij de verhuurder verwittigen dat hij zijn zaak overlaat? Kan de verhuurder weigeren dat de huur overgedragen wordt? Hoe zit dat precies?


RUIMTELIJKE ORDENING - BURENHINDER - 22.03.2010

Een boom van een boom in de weg...

Recentelijk besliste een rechter dat een boom verwijderd moest worden, ook al stond hij ver genoeg van de grens met de buren. Is dat laatste dan niet meer van belang of hoe zit dat precies?


UW RAADSMAN - MEDE-EIGENDOM - 22.03.2010

De verkoper is ook mede-eigenaar…

Een verkoper-bouwheer van appartementen houdt één appartement voor ­zichzelf en voorziet in het reglement van mede-eigendom dat hijzelf niet hoeft bij te dragen in de kosten. Kan dat wel? Een recent vonnis geeft antwoord...


WONINGHUUR - EIGEN GEBRUIK - 22.03.2010

Reden opzeg door verhuurder nu van groter belang…

Door een recent arrest is het voor u als verhuurder voortaan veel meer dan ­vroeger van belang welke reden u opgeeft voor een opzeg van de huur én dat u die reden achteraf ook effectief nakomt. Waar komt het voor u op aan?


VLAAMS GEWEST - SUCCESSIERECHTEN - 22.03.2010

Gratis vererving van uw patrimoniumvennootschap?

Een recente wijziging in de Vlaamse successierechten maakt dat het tijdelijk gemakkelijker wordt om een vennootschap gratis te laten vererven. Waarover gaat het en geldt dat dan ook voor uw patrimoniumvennootschap?


BANK - KREDIET - 22.03.2010

Variabele rentevoet terug interessant?

Volgens de media worden steeds meer hypothecaire kredieten gesloten tegen een variabele rente. Is dat werkelijk zo interessant of zijn er ook nadelen?


SOFTWARE - WINDOWS - 19.03.2010

32 bit… of 64 bit?

Steeds meer computers worden geleverd met een 64 bit-versie van Windows. Wat betekent dat precies en is het ‘beter’ dan 32 bit? Als u al een 32 bit-versie heeft, kunt u dan gemakkelijk upgraden? Hoe zit het met de software zelf?


SOFTWARE - BROWSER - 19.03.2010

De beste nieuwe Firefox add-ons

Firefox blijft het Zwitserse zakmes onder de browsers, onbeperkt uit te breiden dankzij de vele add-ons. Ook de afgelopen 12 maanden zijn er veel interessante add-ons uitgebracht of vernieuwd.


TELEFONIE - GSM - 19.03.2010

Typen en wandelen met uw iPhone


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 19.03.2010

Uw account opzeggen: hoe doet u dat?


SOFTWARE - BROWSER - 19.03.2010

Kies nu makkelijker uw browser


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 19.03.2010

Slimmer en sneller mailen

Het opstellen, verwerken en beantwoorden van uw elektronische post neemt flink wat van uw tijd in beslag. Deze tips helpen u om minder tijd te verliezen...


WEBDIENSTEN - ONLINE FILM - 19.03.2010

Maak een YouTube-kanaal voor uw video’s

Bedrijven gebruiken tegenwoordig YouTube voor de voorstelling van hun ­producten. Waarom zou u zelf geen eigen professioneel ‘kanaal’ maken waarop u uw filmpjes verzamelt?


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 19.03.2010

Checklist voor uw online catalogus

U verkoopt goederen of diensten en op uw site kunt u die in de kijker zetten. Aan welke voorwaarden moet uw online catalogus voldoen? Een checklist...


SOFTWARE - BROWSER - 19.03.2010

Efficiënt uw favorieten synchroniseren

Surft u ook op meerdere computers, dan is het handig dat uw favorieten ­automatisch hetzelfde (synchroon) blijven op alle systemen. Dat kan allang met Xmarks, maar nu zijn er alternatieven voor Firefox en Opera.


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 19.03.2010

Hoe volgt u taken op?

U en uw collega’s hebben ieder hun eigen verantwoordelijkheden. Met welke online tools kunt u die makkelijk toewijzen binnen een bepaald project zodat iedereen zijn taken kent en u zelf het overzicht behoudt?


E-MAIL - WEBMAIL - 19.03.2010

Gmail krijgt voortdurend nieuwe mogelijkheden

Zes nieuwe functies maken de webmaildienst Gmail nog wat handiger in het gebruik. Daarnaast bestaan er ook hulpprogramma’s die het leven van de Gmail-gebruiker gemakkelijker maken.


ZOEKEN - INTERNET - 19.03.2010

Internetten… zonder Google

Google is alomtegenwoordig: niet alleen als zoekmachine, maar ook voor e-mail en agenda, als browser, voor online documenten, enz. Stoort dat overwicht u en wilt u (deels) Google-vrij internetten? Dat kan met deze alternatieven...


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 19.03.2010

Facebook en uw klanten

Hoewel Facebook eigenlijk ‘just for fun’ is, wordt dit sociale netwerk steeds vaker voor professionele doeleinden ingezet. Hoe zorgt u zelf voor een betere klantenbinding via dit kanaal?


CONSUMENT - PRIJSVERGELIJKING - 19.03.2010

Meerdere offertes in één keer

Internet is handig om prijzen te vergelijken. Via specifieke sites kunt u ook meerdere offertes tegelijkertijd aanvragen. De moeite waard?


BEDRIJFSLEIDER - DIVIDEND - 18.03.2010

Niet alle dividenden mogelijk tegen 15%?


VENNOOTSCHAP - VARIA - 18.03.2010

Voorziening vakantiegeld: niet in de bouw?


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 18.03.2010

Op kosten van de fiscus naar de dokter?

Een lerares brengt bepaalde medische kosten in als beroepskosten. Voor de fiscus zijn die niet aftrekbaar omdat het privé-uitgaven zijn. Onlangs had een rechter daar echter een frisse kijk op…


BEROEPSKOSTEN - RESTAURANT- & REPRESENTATIEKOSTEN - 18.03.2010

Een huwelijksfeest op kosten van de fiscus?

Uw zoon of dochter trouwt weldra en u wilt ook enkele zakenrelaties uitnodigen. Kan uw vennootschap een stuk van de kosten fiscaal in aftrek brengen? De ­fiscus vindt van niet, maar als u het goed aanpakt, is het toch niet uitgesloten...


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 18.03.2010

Sportcheque als alternatief voor uw fitnessabonnement?

Recentelijk hebben sportcheques een wettelijk kader gekregen. Is het voortaan dan niet beter om uzelf deze cheques toe te kennen in plaats van uw fitness­abonnement in de kosten te steken? Waarmee moet u rekening houden?


BEDRIJFSLEIDER - INTERESTEN - 18.03.2010

Hoeveel interest kunt u vragen op uw rekening-courant?

Bij de interestberekening op uw rekening-couranttegoed moet u rekening h­ouden met de marktrente en mag u niet zomaar de debetrente van 10,30% vragen. Pakt u het slim aan, dan kan dat nl. zelfs méér zijn… Hoe dan?


VASTGOED - WOONFISCALITEIT - 18.03.2010

Elk apart lenen voor de woonbonus?

Na uw bezoek aan Batibouw beslist u om uw woning te verbouwen. Vermits uw echtgenote echter ook nog een andere woning bezit, heeft u alleen recht op de zgn. woonbonus. Hoe kunt u dan toch nog optimaal lenen?


VENNOOTSCHAP - INVESTERINGSRESERVE - 18.03.2010

Kent ú de investeringsreserve nog?

De laatste tijd berichtten de media dat de BBI de notionele interestaftrek onderzoekt. Tja, die ligt natuurlijk al langer onder vuur... Kan de zgn. in­vesteringsreserve echter geen gelijkaardig voordeel bieden terwijl u minder in de kijker loopt?


AUTO & TRANSPORT - VOORDEEL AUTO - 18.03.2010

Nog privé-auto, dus geen voordeel... ?

Alleen als u ook effectief privé rijdt met ‘uw’ auto, is er een belastbaar voordeel auto. Onlangs gaf een rechter nog eens aan wie dat moet bewijzen en hoe...


PRO MEMORIE - 16.03.2010

Tussen 15 maart en 15 april


GOED OM TE WETEN - PENSIOEN - 16.03.2010

Een ‘troostprijs’ voor een weduw(e)(naar)?


BANK - SPAARREKENING - 16.03.2010

Weet u welk spaarboekje u heeft... ?

Onlangs werd een bank op de vingers getikt omwille van misleidende reclame. Bij de promotie van haar spaarboekje had zij nl. niet gemeld dat het een zgn. niet-gereglementeerd spaarboekje was. Wat is het verschil dan precies?


PRIVÉ - VERHUREN - 16.03.2010

Tegenopzeg huurder doet er niet meer toe…

Verhuurt u een huis of een appartement, dan kunt u als verhuurder de huur op­­zeggen voor eigen gebruik of om te verbouwen. Na een recent arrest riskeert u nu sneller een forse vergoeding te moeten betalen. Wat is er voor u van belang?


MEDISCH RECHT - ZIEKENHUISGENEESHEREN - 16.03.2010

Beslist de medische raad in uw plaats?

Stel, n.a.v. een dure investering besluit het ziekenhuis om het afdrachtpercentage dat geldt voor uw dienst te verhogen. Kan dat zomaar zonder dat de ­medische raad daarover eerst een akkoord bereikt met de artsen van de dienst?


ONROEREND GOED - VERKOOP - 16.03.2010

Interest bij laattijdige terugbetaling registratierechten?

U heeft vorig jaar een pand gekocht voor uw praktijk, maar u wilt het nu al opnieuw verkopen. U kunt de registratierechten die u zelf betaald heeft deels recupereren. Krijgt u ook interesten als de fiscus te laat betaalt?


GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 16.03.2010

Kunt u toch belast worden op basis van werkplannen?

Bij ziekenhuisartsen gebeurt het dat de fiscus gegevens opvraagt bij het ­ziekenhuis om te controleren of de aangegeven inkomsten wel kloppen. Kan dat? Wat kunt u daartegen inroepen? Een recent arrest licht toe...


INFORMED CONSENT - MINDERJARIGEN - 16.03.2010

Moeten beide ouders toestemmen?

Stel, een minderjarige wil een ingreep laten uitvoeren. Volstaat het dat u zijn toestemming heeft of moet u ook die van zijn ouders hebben en zo ja, gaat het dan om de toestemming van beide ouders? De Nationale Raad ‘helpt’ u op weg...


FISCAAL - VOORAFBETALEN - 16.03.2010

Beter niet voorafbetalen dit jaar?

In principe kunt u tegen 12 april weer voor de eerste keer voorafbetalen, maar dit jaar doet u dat beter niet ‘op de automatische piloot’... Wat is er veranderd?


FACTUUR - PROTESTEREN - 16.03.2010

Hoe moet u ‘correct’ protesteren?

Als een leverancier meer factureert dan hij geleverd heeft, volstaat het dan om niet alles te betalen om de factuur geldig te protesteren? Hoe pakt u dit aan?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 16.03.2010

Lager kostenforfait: kosten privé houden dan?


OFFERTES & CONTRACTEN - VERTRAGINGSBEDING - 16.03.2010

Mag u te laat zijn omwille van de strenge winter?

Door de strenge winter lagen sommige werven wekenlang stil. Had u een uitvoeringstermijn afgesproken met uw klant, dan riskeert u mogelijk een ver­tragingsboete. Is de langdurige vrieskou een goede reden om te laat te zijn?


PERSONEEL - ONTSLAG - 16.03.2010

“Ik heb rugklachten en ik zoek dus elders ander werk…”

Één van uw mannen wil een ‘lichtere job’ zoeken omdat hij door rugklachten zijn werk bij u niet meer kan doen. Volgens een recent arrest is het voor hem en voor u interessanter om ‘medische overmacht’ in te roepen. Hoe zit dat precies?


PERSONEEL - ONTSLAG - 16.03.2010

Hoe vraagt u een afwijking van de ontslagboete?

Tot 30 juni 2010 krijgt u een extra ontslagboete van € 555 als u een arbeider ontslaat. Een recent besluit legt vast hoe u hier als werkgever met minder dan tien werknemers onderuit kunt komen…


BANK - VARIA - 16.03.2010

Alle aandeelhouders doorgeven a.u.b.!

Kreeg u een brief van uw bank met de vraag om alle aandeelhouders van uw vennootschap door te geven? Moet u daar effectief op ingaan? Doen alle banke­n dat of kunt u beter verhuizen naar een minder nieuwsgierige bank?