Alle domeinen

2010 - Juni

BELEGGEN - KOSTEN - 29.06.2010

Maken de taksen het verschil?


BELEGGEN - OBLIGATIES - 29.06.2010

‘Omgekeerd’ converteerbare obligaties?

Uw bankier komt aandraven met fondsen die beleggen in converteerbare obligaties, maar ook met ‘reverse convertibles’. Beide zouden het beste van een obligatie en een aandeel combineren. Wat is dit precies en is het ook interessant?


BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 29.06.2010

Geen belastbare voordelen meer aangeven?

Heeft u een BVBA, dan kunt u ‘ontsnappen’ aan een voordeel van alle aard, bv. voor uw auto, door daar een vergoeding voor te betalen aan uw BVBA. Is dat interessanter dan belast te worden op een voordeel?


SUCCESSIERECHTEN - GESPLITSTE AANKOOP - 29.06.2010

Gesplitste aankoop met beding van aanwas

Bij een zgn. gesplitste aankoop betalen de kinderen de naakte eigendom en de ouders het vruchtgebruik. Hoe wordt die verhouding in feite bepaald? Waarom is een aanwas van vruchtgebruik bij de langstlevende aan te raden?


RECHT - CONTRACT - 29.06.2010

Is een stilzwijgend verlengd contract nu opzegbaar?

Bepaalde contracten (bv. een gsm-abonnement, een onderhoudscontract voor software, enz.) worden vaak stilzwijgend verlengd. Naar verluidt zou u zulke contracten dankzij een nieuwe wet toch tussentijds kunnen opzeggen. Klopt dat?


REGISTRATIERECHTEN - VARIA - 29.06.2010

Hernieuwing kost u slechts € 25 registratierechten…

Stel, u huurt een praktijkruimte en er werd overeengekomen dat die onder de zgn. handelshuur valt. Nu heeft u de huurhernieuwing aangevraagd. Hoe zorgt u ervoor dat u niet te veel (= slechts € 25) registratierechten betaalt?


BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 29.06.2010

Van één naar twee auto’s... en bye bye akkoord?

Stel, uw controleur heeft altijd aanvaard dat u 90% van uw auto als beroeps­kosten inbrengt. Als u op een bepaald moment een tweede wagen beroepsmatig begint te gebruiken, geldt die 90% daar dan ook voor? Een vonnis licht toe...


PENSIOEN - VAPZ - 29.06.2010

Is 3,8% nu slecht of juist goed?

U kreeg recentelijk allicht ook een overzicht met de prestaties van uw VAPZ in 2009. Hoe moet u dat beoordelen? Heeft uw VAPZ het goed of slecht gedaan?


KILOMETERVERGOEDING - 25.06.2010

Nieuw tarief km-vergoeding per 1 juli 2010


BTW - BTW-AFTREK - 25.06.2010

Bereken uw beroepsgedeelte eens anders!

U bezit een gebouw dat u gedeeltelijk voor uw beroep en gedeeltelijk privé gebruikt. Hoe bepaalt u dan de waarde van dit beroepsgedeelte voor de berekening van de aftrekbare BTW? Onlangs had een rechter daar een frisse kijk op.


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 25.06.2010

Plezier- of beroepsmatige reis?

In een recente rulingbeslissing geeft de Dienst voorafgaande beslissingen haar visie op de fiscale behandeling van incentive reizen. Wat moet u hierover weten en wat als er geen ‘plezier en vertier’ aan de reis verbonden is?


BTW - INTERNATIONALE VERRICHTINGEN - 25.06.2010

Grensoverschrijdende verkopen: de BTW is té streng!

Verkoopt u goederen aan klanten in andere EU-lidstaten, dan moet u die factureren zonder BTW als ze België verlaten. Uw BTW-controleur eist wel dat u dat kunt bewijzen, maar vaak is hij daarin te streng, zo vinden ook veel rechters...


BEROEPSKOSTEN - VOORZIENING - 25.06.2010

Overlijden ook gedekt via uw interne pensioenbelofte?

Via een interne pensioenvoorziening bouwt u een kapitaal op dat u op de einddatum van de overeenkomst uitgekeerd wordt. Kunt u echter in zo’n pensioenbelofte ook een voorziening voor overlijden opnemen? Wat als dat niet zo is?


VASTGOED - WOONFISCALITEIT - 25.06.2010

Verkoop uw oude woning niet te snel!

U heeft net uw droomhuis gekocht en zal binnenkort verhuizen. Logischerwijze wilt u uw oude woning dan ook zo snel mogelijk verkopen. Nochtans kan het u een mooi fiscaal voordeel opleveren als u daar zo lang mogelijk mee wacht. Hoezo?


VENNOOTSCHAP - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 25.06.2010

Notionele interestaftrek voor een achtergestelde lening?

Heeft u een tegoed van uw vennootschap op uw rekening-courant (RC) en wilt u bij de bank een lening krijgen, dan vraagt de bank vaak om die RC om te zetten in een ‘achtergestelde lening’. Wat is dat en welke zijn de fiscale gevolgen?


CONTROLE - 25.06.2010

Verkeerd gefactureerd, dus fraude?

Onlangs berichtten de media over de grootschalige fraude die de BBI ontdekt had ‘omdat er gefactureerd was aan particulieren’. Pardon, mag dat dan niet?


GOED OM TE WETEN - GMD - 23.06.2010

Preventiemodule nog niet operationeel...


GOED OM TE WETEN - BELASTINGAANGIFTE - 23.06.2010

Aangifte via Tax-on-web door de boekhouder


BELEGGEN - FONDSEN - 23.06.2010

Draagt uw fonds een kroontje of een ster?

Als uw bankier u een fonds aanraadt, wijst hij er graag op dat het bv. vier ‘sterren’ heeft of twee ‘kronen’. Wat is de waarde daarvan? Is drie sterren goed of maar middelmatig? Zijn fondsen zonder ster of kroon per se slechte fondsen?


PRIVÉ - KINDEREN - 23.06.2010

Hoeveel mag uw kind dit jaar verdienen?

De ‘grote’ vakantie nadert met rasse schreden en misschien zullen uw kinderen vakantiewerk doen. Hoeveel mogen ze dit jaar maximaal verdienen om fiscaal nog ten laste te blijven? Mogen ze ook voor u werken? Waarop moet u letten?


RECHT - AUTO - 23.06.2010

Wat leert de car pass u over uw auto?

Onlangs kwam de zgn. car pass weer in het nieuws naar aanleiding van de jongste cijfers rond fraude met kilometertellers. Wat was dat ook alweer en wat moet u daar als (ver)koper van een tweedehandsauto over weten?


GETUIGSCHRIFTEN - ZIEKENFONDS - 23.06.2010

Moet u een bedrag invullen op het getuigschrift?

Een getuigschrift voor verstrekte hulp (GVVH) moet volledig ingevuld worden, want anders kan het ziekenfonds de terugbetaling weigeren. Wil dat ook zeggen dat u het aangerekende bedrag op het GVVH zelf moet invullen?


GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 23.06.2010

Één ‘foute’ storting, dus geen privérekening meer?

Zodra u een bankrekening voor uw praktijk gebruikt, is dit in principe een beroepsmatige rekening. Geldt dit ook als er per vergissing een beroepsmatige verrichting gebeurt op uw privérekening? Een recent vonnis licht toe...


VERVANGING - 23.06.2010

Vervanger gezocht, register nodig?

Stel, een (tand)arts uit de buurt zal u vervangen tijdens uw vakantie en ­omgekeerd geldt hetzelfde. Naar verluidt zou dat niet meer kunnen, tenzij u zich a­llebei aanmeldt in een zgn. vervangingsregister. Is daar iets van aan?


BELASTINGAFTREK - 23.06.2010

Premie polis GI: altijd aftrekbaar?

Als uw vennootschap de premie van uw polis gewaarborgd inkomen (GI) betaalt, mag ze die premie dan aftrekken? Een recente circulaire verduidelijkt...


VENNOOTSCHAP - 17.06.2010

Eindelijk van start met de S-BVBA…


HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 17.06.2010

Uw verhuurder wil dat u meer betaalt…

U vraagt de huurhernieuwing voor uw handelspand, maar uw verhuurder laat weten dat hij enkel een hernieuwing wil als u hem meer zal betalen. Hoe (snel) reageert u? Hoeveel tijd heeft u om over de nieuwe huur te onderhandelen?


PERSONEEL - ONTSLAG - 17.06.2010

De ontslagboete in een nieuw kleedje…

De regering besliste onlangs om de ontslagboete (de zgn. crisispremie) te verlengen. Tegelijkertijd werd de regeling soepeler en dit retroactief sinds 1 januari 2010, waardoor u minder vaak de boete moet betalen. Hoe zit dat precies?


ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 17.06.2010

Moet u de rekening van de onderaannemer betalen?

U laat uw zaak renoveren en u doet hiervoor een beroep op een aannemer die op zijn beurt een deel van het werk laat uitvoeren door een onderaannemer. Die laatste vraagt u om rechtstreeks aan hem te betalen. Mag hij dat eisen?


FISCAAL - BTW - 17.06.2010

De BTW ziet uw koppelverkoop niet zitten...

Met de invoering van de Wet op de marktpraktijken is koppelverkoop voortaan toegelaten door de economische inspectie, maar de BTW kan daar mogelijk wel nog moeilijk over doen. Hoe zit dat precies? Hoe lost u dit praktisch op?


FISCAAL - 17.06.2010

Hoeveel (nog extra) voorafbetalen?

Tegen 12 juli kunt u een tweede keer voorafbetalen ‘mét korting’, al riskeert u dit jaar maar een kleine boete. Hoe vermijdt u die boete ‘optimaal’?


AANDELEN - VARIA - 17.06.2010

U heeft nog tot 5 augustus de tijd…

De Anti-witwaswet voerde begin dit jaar een meldingsplicht in. Wanneer geldt die? Moet een vennootschap zich ook melden en hoe zit dat bij een maatschap?


BEDRIJFSLEIDER - VARIA - 17.06.2010

Uw bezoldiging op de agenda van de jaarvergadering…

In veel statuten staat er dat de zaakvoerder ‘onbezoldigd’ is, maar wordt er toch een vergoeding betaald. Is dat een probleem of moet dat punt op de agenda van de jaarvergadering? Wat met de (opzeg)vergoeding van een ontslagen collega?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - TARIEF - 17.06.2010

Bent u nog klein voor de notionele interestaftrek?

Naast uw werkvennootschap heeft u ook nog een patrimoniumvennootschap. Klopt het dan dat u de cijfers van die twee moet optellen om te zien of u nog wel een KMO bent voor de zgn. notionele interestaftrek? Waarop moet u letten?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - HUURINKOMSTEN - 17.06.2010

Laat geen euro huur liggen!

U verhuurt bv. een stuk van uw woning als bureau aan uw vennootschap, maar door de zgn. herkwalificatie van ‘overdreven’ huur in loon, is het bedrag aan huur dat u kunt vragen niet echt groot. Hoe kunt u dat zoveel mogelijk ‘opdrijven’?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 17.06.2010

Er bestaan betere opties dan een spaarboekje...

U heeft wat geld op een spaarboekje staan, maar dat brengt momenteel nauwelijks iets op. Uw spaarcenten aan uw vennootschap lenen, kan echter een rendabeler alternatief zijn. Hoe zit dat en waarmee moet u rekening houden?


KORT & KRACHTIG - 17.06.2010

Uiterst interessant om te weten...


VERGOEDING - 17.06.2010

Kostenforfait zonder loon: kan dat?

Een buitenlandse onkostenvergoeding is volgens sommige controleurs niet mogelijk als u onbezoldigd bent… Hoe komen ze daar ineens bij en is dat zo?


ONKOSTENVERGOEDING - 17.06.2010

Nieuw km-forfait voor beroepsverplaatsingen


SUBSIDIES - 17.06.2010

De overstappremie voor 50-plussers: interessant?

Stel, iemand die ouder is dan 50 jaar zou graag overschakelen op lichter werk en wil daar zelfs een stukje loon voor opofferen. Wist u al dat hij in dat geval tijdelijk een premie kan krijgen van de RVA? In welke zin kan dat nuttig zijn voor u?


SECTORALE ACTUALITEIT - ECOCHEQUES - 17.06.2010

Wat kan men kopen met ecocheques?

Stel, in de sector waartoe u behoort, moeten de ecocheques van 2010 deze maand uitgereikt worden aan het personeel. Het gaat dit keer in principe om € 250 per werknemer. Wat kan de werknemer daar nu eigenlijk mee kopen?


ONTSLAG - OPZEGGINGSTERMIJN - 17.06.2010

Eens opgezegd, geen chef meer?

Stel, een werknemer met een belangrijke functie begint aan zijn opzegtermijn en u wilt zijn ‘macht en invloed’ binnen het bedrijf aan banden leggen. Kunt u zijn functie in die zin hertekenen? Met welke krijtlijnen moet u rekening houden?


STUDENTENARBEID - 17.06.2010

Dezelfde student meer dan 23 dagen?

Is een student nog geen 19 jaar oud, dan kunt u hem tijdens de zomer goedkoop tewerkstellen zonder dat u last heeft van de 23 dagen-regel. Dit komt doordat een bestaande RSZ-vermindering onlangs versoepeld werd. Hoe werkt dit?


ONTSLAG - WERKZEKERHEIDSBEDING - 17.06.2010

Hoe geeft u (niet te veel) werkzekerheid?

Stel, u wilt een ervaren werknemer (met veel anciënniteit) elders ‘wegsnoepen’, maar hij wil alleen komen als u zich ertoe verbindt om hem zeker niet te ontslaan voordat hij op brugpensioen kan. Kan dat? Hoe pakt u dat het best aan?


INSPECTIE - 17.06.2010

Vanaf wanneer verhindert u het toezicht?

Als u de arbeidsinspectie over de vloer krijgt, bent u verplicht om mee te w­erken en informatie te verstrekken, zo niet riskeert u een boete voor het zgn. v­erhinderen van toezicht. Hoe ver gaat dit? Een recent arrest licht toe...


BEDRIJFSVOORHEFFING - 17.06.2010

Boetes als u de BV te laat betaalt?

De bedrijfsvoorheffing (BV) te laat betalen leidde tot nu toe tot interesten, maar niet tot boetes. Voortaan zal dit echter wél het geval zijn. Wat is er aan de hand?


6%-BTW-TARIEF - 17.06.2010

6% BTW bij nieuwbouw op de helling?


AUTO - AAN- & VERKOOP - 17.06.2010

Wat leert de car pass u over uw auto of uw camionette?

Recentelijk kwam de zgn. car pass weer in het nieuws naar aanleiding van de jongste cijfers rond fraude met kilometertellers. Wat was dat ook alweer en wat moet u daar als (ver)koper van een tweedehandsauto over weten?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - OFFERTES & CONTRACTEN - 17.06.2010

Wil tenminste iemand mij betalen?

Uw collega voerde werken uit op vraag van de huurder. Hij mocht de factuur zogezegd naar de verhuurder sturen. De rechter besliste echter dat die niet moest betalen. Wat moet u hiervan onthouden en hoe pakt u het dan wel aan?


FISCAAL - ENERGIEAFTREK - 17.06.2010

Kunt u zelf ook de energieaftrek genieten?

Tijdens uw ‘verlof’ doet u energiebesparende werken aan uw eigen woning. Heeft u dan ook recht op de energieaftrek? Welke documenten moet u in het voorkomende geval bijhouden? Tegen welk tarief kunt u factureren?


FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 15.06.2010

Kuis uw schuiven toch maar uit... !


BANK - HYPOTHECAIRE LENING - 15.06.2010

Bouwen met een ‘accordeonlening’ op zak…

U zit privé met (ver)bouwplannen. Uw bank vertelde u dat u via een accordeonlening optimaal profiteert van de lage rentevoet zonder dat u riskeert om meer te moeten betalen na een herziening. Is dat inderdaad mogelijk?


VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 15.06.2010

Uw jaarrekening tijdig neerleggen

Zit u in vennootschap, dan houdt u één dezer dagen weer uw jaarvergadering en wordt uw jaarrekening van 2009 neergelegd. Waarop moet u letten en kunt u ook wachten met de neerlegging tot uw vennootschapsaangifte klaar is?


RECHT - VARIA - 15.06.2010

Een commerciële regeling en dan definitief zand erover!

Sluit u een zgn. dading, dan riskeert u dat uw klant nadien met nieuwe klachten op de proppen komt en u tot nieuwe toegevingen dwingt. Cassatie gaf recentelijk aan hoe u uw klant definitief de mond snoert. Wat zet u concreet op papier?


FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 15.06.2010

Hoe ‘pompt’ u het best geld in uw vennootschap?

Uit de cijfers blijkt dat er vers geld in uw vennootschap gepompt moet worden. U wilt dat best doen, maar uw boekhouder raadt u aan om dit met een kapitaalverhoging te doen i.p.v. via RC. Waarom dan en is dat dan wel beter?


ONROEREND GOED - HUUR - 15.06.2010

Ongestoord verder blijven huren…

U heeft vorig jaar een bedrijfsruimte gehuurd voor één jaar. De huur loopt dus bijna af, maar u wilt verder blijven huren. Loopt die huur gewoon verder als u niets doet? Hoe zit dat als u een appartement huurt voor uw kantoor?


HANDELSPRAKTIJKEN - 15.06.2010

Niet meer alles in het Nederlands?

De Wet op de marktpraktijken wijzigde het één en ander inzake de taal op etiketten en gebruiks­aanwijzingen. Moet dat niet meer altijd het Nederlands zijn?


MEDE-EIGENDOM - VERKOOP - 14.06.2010

De verkoop van een appartement na de nieuwe wet…

Als verkoper of als vastgoedmakelaar die betrokken is bij de verkoop van een appartement, moet u er rekening mee houden dat de nieuwe Wet op de mede-eigendom u verplicht om bepaalde informatie te geven. Hoe zit dat precies?


VASTGOEDMAKELAAR - 14.06.2010

De meeste contracten niet in orde…

In de pers schreeuwde men zopas moord en brand over de contracten die makelaars hun klanten laten ondertekenen. Een storm in een glas water…


FISCAAL - WOONBONUS - 14.06.2010

Wie geeft er het KI op?


FISCAAL - ONROERENDE VOORHEFFING - 14.06.2010

Wie betaalt er OV bij ontbinding van de koop?


REGISTRATIERECHTEN - KLEIN BESCHRIJF - 14.06.2010

Wie koopt ‘op plan’ is vanaf dat moment eigenaar... !

Voor de aankoop van een woning met klein beschrijf, mag u als koper in principe nog geen andere woning(en) in uw bezit hebben. Telt het bezit van een appartement ‘op plan’ daarvoor ook mee? Cassatie sprak zich er onlangs over uit...


VLAAMS GEWEST - FISCAAL - 14.06.2010

Vermindering OV voor uw energiezuinige woning

U heeft onlangs uw dak laten isoleren en nieuwe ramen laten zetten. Krijgt u dan voortaan ook een vermindering van onroerende voorheffing voor een zgn. energiezuinige woning of is daar meer voor nodig?


FISCAAL - WOONBONUS - 14.06.2010

Woonbonus: eens kwijt, voor altijd kwijt… of toch niet?

Voor uw enige en eigen woning heeft u in 2008 geen woonbonus gekregen omdat u niet voldeed aan de zgn. bewoningsverplichting. Betekent dit dan per definitie dat u de woonbonus voor 2009 ook kwijt bent of kan die herleven?


MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 14.06.2010

De nieuwe Wet op de mede-eigendom en de syndicus

De nieuwe Wet op de mede-eigendom besteedt veel aandacht aan de rol van de syndicus in appartementsgebouwen. Wat wijzigt er precies en waarmee moet u als mede-eigenaar of als syndicus voortaan rekening houden?


VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 14.06.2010

Uw bemiddelingscontracten op punt stellen…

Uit de controle van de economische inspectie bleek dat in heel wat bemiddelings­contracten niet alle wettelijk verplichte ‘clausules’ correct vermeld stonden. Over welke clausules gaat het dan? Waarop moet u zeker letten?


INVESTERINGEN - VARIA - 14.06.2010

Fiscale veiligheid rendeert…

Beveiliging brengt heel wat op! Sommige vennootschapsuitgaven hiervoor zijn zelfs voor 120% aftrekbaar. Welke uitgaven zijn dat dan en hoe zit het met de verhoogde investeringsaftrek voor beveiliging? Moet u kiezen tussen die twee?


BELASTINGCONTROLE - 14.06.2010

Ruimere controlebevoegdheden voor de fiscus!


CONTROLE & GESCHILLEN - BTW-CONTROLE - 14.06.2010

Boekhouding nog nooit verworpen, dus altijd veilig?

Tijdens een controle wil de BTW uw boekhouding verwerpen omwille van een vermeende onregelmatigheid. Nochtans is er daarover tijdens vorige controles nooit iets gezegd. Kan dat dan wel? Een recent cassatie-arrest licht toe...


INVESTERINGEN - MEERWAARDEN - 14.06.2010

Verkoopt u aandelen of verkoopt u toch een pand?

Verkoopt uw vennootschap een pand met een meerwaarde, dan wordt zij daarop belast. Kunt u dat vermijden door dat pand eerst in een andere vennootschap te steken en dan de aandelen daarvan belastingvrij te verkopen?


VASTGOED - BTW - 14.06.2010

BTW betalen op uw eigen werk?

Wie zgn. werken in onroerende staat verricht voor zichzelf, moet daar in bepaalde gevallen ook BTW op afdragen. Wanneer is dat dan precies en op welk bedrag moet er dan in het voorkomende geval BTW aangerekend worden?


VASTGOED - BTW - 14.06.2010

Liever registratierechten dan BTW op de grond?

U wilt een nieuw, beroepsmatig gebruikt pand kopen (met BTW) en u wilt daarvoor wachten tot begin 2011 zodat u ook de grond met (recupereerbare) BTW kunt kopen. Is dat op lange termijn echter wel de beste oplossing?


AUTO & TRANSPORT - VARIA - 14.06.2010

Over de meerwaarde op auto’s en de berekening ervan…

Hoe wordt nu eigenlijk de meerwaarde op een auto berekend met al die wijzigingen in de autofiscaliteit? Kunt u de meerwaarde op een auto trouwens ook gespreid laten belasten en kan een auto ook als herbelegging dienen?


AANGIFTE - 14.06.2010

Wat wijzigt er voor uw vennootschap?

Het aangifteformulier voor de vennootschapsbelasting voor inkomstenjaar 2009 werd recentelijk gepubliceerd. Wat zijn daarin de opvallendste wijzigingen?


BEVEILIGING - BACK-UP - 14.06.2010

Back-uppen bij uw vrienden

De beste manier om dataverlies te voorkomen, is regelmatig te back-uppen. Dat kan ook via internet gebeuren. Bij de meeste diensten komen uw gegevens dan in datacenters terecht, maar er zijn ook alternatieven.


ZOEKEN - INTERNET - 14.06.2010

Beveiligde versie van Google


ONTSPANNING - VIDEO - 14.06.2010

Uw YouTube-filmpje tussen privé en publiek


INTERNETCONNECTIE - MOBIEL INTERNET - 14.06.2010

Mifi: uw eigen wifi-hotspot

Stel, u bent ‘onderweg’, bv. in een vakantiehuisje in het buitenland. U wilt online gaan, maar er is geen wifi-hotspot in de buurt. In zo’n situatie kan mifi of ‘mobile wifi’ een uitkomst bieden. Wat is dit precies en hoe gebruikt u het?


ONTSPANNING - MUZIEK - 14.06.2010

Geen feestje zonder muziek

Bent u van plan om tijdens de vakantie een feestje te geven, dan hoort daar uiteraard muziek bij. Wij gingen op zoek naar drie originele online tools die u daarbij kunnen helpen...


SOFTWARE - GRAFISCH - 14.06.2010

Maak een snapshot van uw scherm

Screenshots maken kan op verschillende manieren, o.a. met specifieke software. Als u binnenkort Office 2010 gebruikt, dan kunt u hiermee ook gemakkelijk schermafbeeldingen maken. Hoe werkt dit precies?


SOFTWARE - WINDOWS - 14.06.2010

Windows 7 inrichten naar uw smaak

Gebruikt u Windows 7, dan bent u waarschijnlijk al snel gewend geraakt aan de nieuwe interface en de snelheid van het besturingssysteem. Met enkele gratis ­programma’s breidt u de mogelijkheden van Windows 7 nog meer uit.


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 14.06.2010

Wat een pres(en)tatie!

Voor het maken van presentaties grijpt u wellicht meteen terug naar PowerPoint of gebruikt u één van de bekende online Office-tools zoals Google Docs en Zoho Show. Wij zochten voor u echter vier originele alternatieven uit...


SOFTWARE - VIDEOCONFERENCING - 14.06.2010

Beeld en klank met de nieuwe Skype

Skype is al goed voor 12% van alle langeafstandstelefoongesprekken. Vorig jaar groeide het aantal gebruikers tot 500 miljoen. Er is nu een nieuwe bèta­versie beschikbaar. Is die het downloaden waard?


E-MAIL - VARIA - 14.06.2010

Google Wave als opvolger van e-mail?

Google Wave werd een jaar geleden gelanceerd en is nu eindelijk voor iedereen toegankelijk. Deze dienst combineert e-mail met instant mes­sa­ging, social networking en online samenwerking. Is dit werkelijk zo revolutionair?


WEBDIENSTEN - ONLINE BOOKMARKS - 14.06.2010

Bewaar het… om later na te lezen

Tijdens het surfen komt u vaak interessante pagina’s tegen. Omdat u niet altijd de tijd heeft om ze meteen te lezen, verliest u vaak heel wat van die interessante info uit het oog. Instapaper is in dat geval een handige webdienst...


ONTSPANNING - REIZEN - 14.06.2010

Met Google Maps op verkenning in een vreemde stad

Als u slechts voor een kort bezoek in een buitenlandse stad bent, dan is het een hele uit­daging om snel een goed zicht te krijgen op die stad en haar bezienswaardigheden. Kan Google Maps u daarbij helpen?


INTERNETCONNECTIE - MOBIEL INTERNET - 14.06.2010

Slim surfen op reis

U kent wellicht de verhalen over torenhoge facturen door onbezonnen te internetten in het buitenland. Hoe vermijdt u zelf hoge kosten op reis?


BELASTINGEN - DAGVERGOEDINGEN - 10.06.2010

Nieuwe reisvergoedingen voor het buitenland!

Recentelijk werden de nieuwe bedragen van de forfaitaire dagvergoedingen voor buitenlandse reizen bekendgemaakt. Wie kan dit ook alweer allemaal ­toepassen en waarop moet u letten in het voorkomende geval?


BELASTINGEN - AANSLAG - 10.06.2010

Een jaar geen belastingen betalen?

In principe moet de fiscus ten laatste tegen 30 juni een aanslag vestigen op de inkomsten van uw belastingaangifte van 2008. Doet de fiscus dat niet, dan blijkt uit een recent arrest dat dit soms positieve gevolgen kan hebben voor u…


BELASTINGEN - AANGIFTE - 10.06.2010

Wanneer is een gift aftrekbaar?


BUROTICA - INTERNET - 10.06.2010

Google in het kwadraat


ADVIESHOEK - SCHENKING - 10.06.2010

Kunt u zich bedenken bij een beding van terugkeer?

In vrijwel elke schenking of bankgift staat er tegenwoordig een zgn. beding van terugkeer. Kunt u daaraan verzaken als later blijkt dat het toch niet zo goed uitkomt? Of kunt u zo’n beding achteraf toevoegen als u het vergeten bent?


BANK - REKENINGEN - 10.06.2010

Weet ú welk spaarboekje u heeft... ?

Onlangs werd een bank op de vingers getikt n.a.v. misleidende reclame. Bij de promotie van haar spaarboekje had zij nl. niet gemeld dat het een zgn. niet-gereglementeerd spaarboekje was. Oei, bestaat dat ook en wat is het verschil?


BELASTINGEN - CONTROLE - 10.06.2010

Volstaat het geld te hebben of moet u het gebruiken?

Binnenkort is het weer aangiftetijd en zal de fiscus dus kunnen nagaan of u in 2009 wel genoeg verdiend heeft om van te leven. Onlangs werd er daarover nog een misverstand rechtgezet. Welk misverstand en waarop moet u precies letten?


BELASTINGEN - 10.06.2010

Kunt u uw cliënteel verhuren?

U wilt overstappen van een eenmanszaak naar een vennootschap. Kunt u daar dan uw cliënteel fiscaalvriendelijk aan verhuren? Een recent arrest licht toe...